Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 57

• 41 115
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
В Токуда е правена биопсията. Хирурзите още като ме пипнаха, казаха че е излишна. Иначе във ВМА ще се оперирам при проф. Йорданов. Той е гръден хирург, знам че оперира тумори на бял дроб основно. Но и се занимава с операции на млечни жлези, има статия за него и Василев, за съвместна операция е бил онлайн консултант на Василев. Марита, а какво наложи двойната мастектомия? Като превенция ли?

# 481
В Токуда е правена биопсията. Хирурзите още като ме пипнаха, казаха че е излишна. Иначе във ВМА ще се оперирам при проф. Йорданов. Той е гръден хирург, знам че оперира тумори на бял дроб основно. Но и се занимава с операции на млечни жлези, има статия за него и Василев, за съвместна операция е бил онлайн консултант на Василев. Марита, а какво наложи двойната мастектомия? Като превенция ли?

Аз си я пожелах като превенция да и имАх късмета да ми "мине номера", защото не ми се полагаше по каса.

# 482
  • София
При мен вариантите са два: или да се подложа на стандартната процедура, която е премахване на възли от първи и втори ред, около 12 на брой; или да избера варианта с оцветяването на стражевия лимфен възел(сентинелна биопсия). Сред вас дали има такива, избрали и преминали през по-щадящия подход с багрилното вещество? И изобщо - стоял ли е въпроса за избор?

Тинтири 2, здравей!
Аз съм със сентинелна биопсия. Инжектира се  флуоресцентно багрило, със специфичен афинитет към туморните клетки. Прави се хистология гефрир на трите стражеви лимфни възела (патоанатомите са в операционната),  като паралелно с това всичкият отстранен материал се поставя в апарат, който по същността си е мамограф и в зависимост от резултата се взима решение как да се довърши операцията. Разбира се, целият отстранен материал се маркира по време на операцията и се дава за пълна хистология с трайни препарати. Сентинелната биопсия се счита за толкова надеждна, колкото и пълната, но без да предизвиква нейните усложнения - най-често двигателни и мускулни проблеми, а често и лимфедеми на ръката, които могат да се появат и като късно усложнение, дори след години. Така че, ако имаш възможност, не се колебай; сентинелната биопсия е по-добре.

Колко след операциите карате пак коли?
Марита, аз пробвах на 14-я ден, но ми беше много трудно. Не толкова заради волана, колкото за смяната на скоростите. Колата с автоматични скорости я карах по-лесно. Впоследствие някъде четох, че не трябва да се шофира 2 месеца след операцията. Да те питам на теб какви импланти ти сложиха?

# 483
Здравей,Тинтири 2,при мен се направи такова оцветяване ,намериха само 2 заразени възли,които бяха отстранени  .Доста щадяща процедура,заслуга има д-р Вълкан Иванов от Сити клиник-Варна.Аз съм доволна,че не ми бяха изтръгнати и здрави такива.
Браво на доктора! Всеки при тази диагноза трябва по-малко да се шашка, а да се интересува, как да не му махнат до 16 здрави лимфни възли. В Онкологията в София в Дървеница са ми казали направо, че такава е практиката. А във Враца са ми махнали 5-6 възли и са чисти, но пък там съм патила с друго.
Flo_1, къде правят такава биопсия? 
detelistna.4etirilinka, и аз съм те като теб, когато ме заденат нещо за рак, отговарям без да меря приказките. На работа някога колежките ми викат, че взимам и пенсия, и заплата, не ми взимат данък на пари та да върша и тяхната работа, че излизат натам-насам. Аз съм им пожелала да се разболеят от рак. И много разни случаи съм преживяла с те такива хора...

# 484
Фло, ти ме закопа с тия два месеца. Аз имам автоматик и честно казано си мърдам чудесно ръцете. Протягам си ги и нагоре, но много бавно, защото ме е страх. Но не виждам зор да го правя. Мисля, че мога да карам вече кола, но колана само ме притеснява. Абсурд да си сложа колан!
Какво имаш предвид с какви импланти имам? Марка? "Мотива" им е марката😊

# 485
# 486
  • София
Фло, ти ме закопа с тия два месеца. Аз имам автоматик и честно казано си мърдам чудесно ръцете. Протягам си ги и нагоре, но много бавно, защото ме е страх. Но не виждам зор да го правя. Мисля, че мога да карам вече кола, но колана само ме притеснява. Абсурд да си сложа колан!
Какво имаш предвид с какви импланти имам? Марка? "Мотива" им е марката😊
Много бързаш май Relaxed . Аз за колана питах хирурга и той вика Safety first. Ако нещо се случи с импланта, мога да го оправя, но ако нещо с теб при accident - не.
За имплантите имах предвид дали са силиконови, или тип експандер, който постепенно се допълва с физиологичен разтвор.

Flo_1, къде правят такава биопсия? 
На мен ми я правиха в Австрия, но мисля, че и в България се прави нещо подобно.
Ема, аз не бих пожелала на никого да се разболее от рак...Flushed

# 487
Силикон са, Фло. Това с експандерите мислех, че се прави на жени с тотално ампутирани гърди, които искат реконструкция. Аз имах достатъчно кожи за запълване.
Иначе бързам да съм пак на крака знам. Стопирам се на сила сама чат - пат😊

# 488
  • София
И в България се прави, но аз имах супер куц късмет и патолог не е имало на операцията ми (взел си отпуск- че в тая болница само 1 ли е 🤨) ,за това са ми извадени 20 възела - всички са чисти(дано наистина е така,че нещо не чувам добри отзиви за него).

За спането - аз сигурно два месеца спах в полуседнало положение и подлагах възглавница под оперираната ръка,защото иначе изтръпваше.

# 489
  • София
И аз подлагах възглавница под ръката нощем. Почнах да карам на първия месец, ама беше тегаво отначало като трябва да завивам. Сега, точно 6 месеца след операцията, вече нямам почти никакви проблеми с ръката. Само понаболва при смяна на времето или ако я претоваря. Не се подува сега от жегите. А са ми махнати май почти всички лимфни. Не правя специалните упражнения, но върша всичко с нея. Само гледам да не нося тежко, което не ми се получава много с 2-годишния хлапак.

# 490
  • София /Абсурдистан
Зори, теб направо са те одрали.

# 491
Здравейте,
Днес откриха на мъжа ми рак на надбъбречната жлеза с разсейки в белия и черния дроб. Последно казаха, че е злокачествен 17 см. Препоръчаха биопсия в Майчин дом и после се започва с химиотерапия. Като видят как се повлиява, ще преценят дали да правят операция. Търсих тема за надбъбречната жлеза, но не открих. Виждам как си говорите спокойно и позитивно по темата. Караме стъпка по стъпка. Кажете за какво да внимавам. Някакви грешки, които мога да допусна. Засега мога единствено да се доверява сляпо на лекарите. От Стара Загора сме и не знам накъде изобщо да тръгваме. Кой лекар да търсим... Имам нужда да ме насочите! Благодаря предварително!

# 492
  • София /Абсурдистан
В Стара Загора има такава клиника, за черен дроб, корем и т.н. Проф.Юлиянов - с него направете консултация за операция и ако не става първо операция,а химия,той ще ви насочи. Ето го http://www.julianov.com/nachalo/47-aleksandar-julianov
http://trakiahospital.com/bg/post/%D0%A2%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80 … 0%B8%D0%BC%D0%B8/
Иначе ако ви се пътува до София, има и други възможности.
И да направила контрола на биопсията задължително.
Как така 17 см? Да не би да е 17 мм?

# 493
Точно Юлиянов ни праща там. Той гледа изследванията?

# 494
  • София /Абсурдистан
Къде ви праща? Той гледа изследванията и той оперира с екипа си. Химия се прави отделно. Но знам места и хора само за София.

Общи условия

Активация на акаунт