Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 юли 2019, 17:17 ч.

Вегетарианската тема 12 - какво ще готвим днес

  • 24 683
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 720
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 762
Мигла, мъртва коприва се нарича: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D … D0%B8%D0%B2%D0%B0

Най-ароматна е urtica urens, тя е дребна, стъблата са жилави и е по-трудоемко да се бере и чисти. Но е по-ароматна от тази с големите листа.

Готвя зеле.

# 721
  • Мнения: 2 564
Ася, рецептата, която ползвам, е само с фиде, но аз импровизирам. Слагала съм гъби, моркови, грах. Днес добавих запържен в масло лук. Саде пилаф, ако пишеш в гугъл, може би ще излезне, че не мога да сложа линк от телефона. Поръсвам с кашкавал ири пармезан, според наличностите☺

# 722
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 762
Благодаря.
Имам критараки, може да пробвам дали детето ще яде.

Днес му правих крем супа от картоф и карфиол. Ми бебето повече изяде 😵

# 723
  • Мнения: 2 564

Порцийка с гъби и царевица / мариновани, допълнително добавени/, мм го харесва без добавки, само черен пипер си слага, доста, и пармезан.
Чийзкейк направих, вместо сладкиш с малини.

# 724
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 886
печени солени пръчки - сирене, ръжени брашно с ленено семе, яйце, сода, чубрица и малко люти чушки да са по пикантни.
Рулца от тиквички и червени чушки с крема сирене и извара (на тиквичките сложих и кисали краставици в плънката). Това го правя в годината 3-4 пъти макс - много го харесваме, но ми е пипкаво.

# 725
  • Русе
  • Мнения: 2 649
Запеканка с извара и ябълки


# 726
  • Мнения: 2 564
Панирани лучени кръгчета и сиренца, салати,  червена леща,  омлети.
Замесила съм едно тесто и се чудя на кифлички ли да е, питка ли. Май ще е питка с масло и шарена сол,  ще върви с лещата.  То не е готвено,  ама закуската беше циганска баница 🙊🙉🙈🐷

# 727
  • София
  • Мнения: 2 260
Вълшебници сте, момичета! Истински!

При нас седмично беше:
крем супа с батат, спанак и коприва (синът ми не яде картофи, но като не наричам батата картоф, всичко е наред; той не е, де); 
варено жито със стафиди
салата от домати, боб и чушка
сладките за седмицата са с рожков и тахан

аз започвам леко да качвам килограми и се чудя да се радвам ли, да скърбя ли

# 728
  • Мнения: 2 564
Спаначена супа, ще дояждаме питката, мисля и едни картофки да изпека, с масло и много подправки.
Вкъки спорим- ядат ли вегетарианците морски дарове? Аз твърдя, че ядат,  понеже съм чела, че някои ядат охлюви,  а  те са в една категория с морските дарове. Мм твърди, че не ядат. Кой е прав от двамата?

# 729
  • Мнения: 3 466
Phenix, спред това, което съм чела, има няколко вида вегетарианци.
Обозначени са със съответните термини.
Лакто- ово, Лакто вегетарианци, Фрутерианци, Ово - вегетарианци, Поло- вегетарианци и др.
Някои допускат яденето на морски дарове- риба и пр. Други дори ядат и пилешко месо....

# 730
  • Мнения: 9 493
Охлювите се варят живи, какъв вегетарианец си да го правиш. Морските дарове, поне вече са умрели, не всички де. В Корея ядат октоподи, които още им се разхождат в чинията. Има видове вегетарианци, но са лакто-ово/млечни и яйца/, ово, песцетарианец/който яде риба/, флекситарианец се казвало на тези, които ядат месо, много рядко. В чиста форма само млечни, без яйца се казва вегетарианец. Веган без нищо от животински произход.

# 731
  • Мнения: 136
Вегетарианството май е и доста културно, защото във Франция маса народ ми се кълне, че да ядеш риба и морски дарове си е съвсем вегетарианско. Аз също консумирам такива продукти, но в този контекст не бих твърдяла, че съм вегетарианка. Но броят на ресторантите с рибно вегетарианско меню е доста голям.

# 732
  • Мнения: 3 466
какво разбираш под културно?
Иначе, и мен са ме питали каква вегетарианка съм.
Понякога от любопитство, понякога за да се съобразят с мен, когато съм поканена на гости или рожден ден...

# 733
  • Мнения: 2 564
Аз охлюв не съм си и помисляла да хапна, въпроса ми е принципен. Извращенията на японци, китайци и тн. не искам изобщо да ги коментирам.  Явно и вегетарианството е разтегливо понятие.
Остана ми спанак и направих спаначени палачинки. С плънка от крема сирене, чесън и малко домат🐷.

# 734
  • Мнения: 136
какво разбираш под културно?
Иначе, и мен са ме питали каква вегетарианка съм.
Понякога от любопитство, понякога за да се съобразят с мен, когато съм поканена на гости или рожден ден...

В някои държави рибата и рибните продукти не са считани изобщо за месо от кулинарна гледна точка.

Общи условия

Активация на акаунт