10.07 - 16.07.2019 СЕДМИ КЛАС. Първо класиране

• 131 371
  • 2 335
  •   1
Отговори
# 1 890
  • София
Скрит текст:
Добро утро! Пия кафе с приятелка, която незнае какво да прави- детето и е прието във Второ АЕГ София на 2-ро желание. Първото му желание е със същите езици, но в Първа АЕГ. Делят го 7 точки по изнесената статистика за минимален бал по паралелки. Живее на приблизително еднакво разстояние и от двете училища. Момчето и е щастлив, че е приет искания от него втори език и му е все едно къде ще пътува, а майката се тръшка да запише ли детето или да подаде за второ класиране.
Въпросът и е кое училище е по- добро и моли за вашите съвети? Ще се радвам ако и помогнем да вземе правилното решение.
Е, как да ѝ помогнем? За такова сравнение трябва някой, които има пряк поглед и върху двете училища. Сещам се за потребител във форума, който имаше по едно дете и в двете АЕГ приблизително по едно и също време, но понеже не пия от онова лекарство, не се сещам какъв му е никът, а не ми се рови /беше го споменал в темата за 2АЕГ и доколкото си спомням, казваше, че и двамата са доволни/.
 Принципно, бих казала, че този избор не си струва тръшкането. Joy За мен няма съществени разлики между двете гимназии. И в двете ще има хубава среда, добри учители и къси клечки. 1АЕГ традиционно има по-добър среден резултат на ДЗИ от 2АЕГ. Разликата не е голяма, но има такава, ако това е важно. 2АЕГ е в нова сграда - по-малка, светла, уютна - приятно е да се учи в такава обстановка. Сградата далеч не е най-важното, но като се сравняват общо взето еднакви неща, гледаш детайлите. На мен, като зодия Везни, тези неща ми влияят - един килим в крещящи цветове е в състояние да ми спре мисловната дейност. Joy Имат нови лаборатория по химия и кабинет по биология, с ново оборудване. За някакви 3 или 4D проектори в кабинета по биология ми обясняваше дъщеря ми  възторжено /тя я завърши миналата година/, но не я слушах много. 2АЕГ беше единственото училище, което искаше и през цялото време беше много щастлива с избора си, каза, че пак нея  би избрала. Вероятно и децата, избрали 1АЕГ се чувстват по същия начин. Както казах по-горе, много е важно да са си го избрали. Не знам какъв втори език е избрало детето на приятелката Ви, но от учителите по испански във 2АЕГ много се оплакват децата /не знам точно защо обаче - дъщеря ми беше с немски/. Така или иначе, вторият език не се научава в училище, което и да е то. Общо взето, бих предложила на приятелката Ви да не се терзае, а да остави детето да си избере. Тя и от двете ще е еднакво доволна/недоволна. Joy

# 1 891
  • София
Добро утро! Ние сме в огромна драма. След еуфорията от приема по първо желание се установи, че в класа ни е прието и дете от предишния ни клас, което две години тормозеше сина ми - вербално и физически. Идва ми да изтегля документите и да се пробваме на трето класиране Sad за друго училище. Какво бихте ме посъветвали? Родителите на това дете са напълно незаинтересовани, 7 години не стъпиха на родителска среща. Дали си струва тази саможертва?
Анита, това е меко казано ужасно. Но е възможно и друг обрат . Вече са по- големи и по- разумни и е възможно да нямат вече конфликти.Определено е доста неприятно.
Помислете!
Anita_79, аз не бих си преместила детето от желаното училище заради други. Според мен също са възможни обрати в тази възраст. Синът ми имаше проблеми с едно дете първата година, на втората вече си бяха първи приятели, но на четвъртата накрая на годината пак нещо се раздърпаха. Не можем от всичко да ги предпазваме, нека и те да се учат да се справят. Говорете с него всеки ден и му давайте съвети как би реагирало и да не обръща внимание. Дразнители ще има цял живот, не може все да бяга от тях, може да се научим да ги приемаме. Зависи от другото дете, разбира се, но според мен е толкова голяма драма, не се навивайте излишно. Все пак момчето Ви е пораснало.
И ние сме варненско. Cocktail

# 1 892
Анита, това е може би едно от най-неприятнете неща на тази етап от кампанията, много е мъчно, че така се е получило. Hug Даже си мисля, че това дете тормози твоето от завист и няма да се учудя нарочно да е кандидатствал в тази паралелка. Най-сложното идва от това, че твоето дете си е постигнало мечтата, виж ако имаше дилема беше по-лесно. Но според мен не трябва да се отказва от целите си. Нека още в началото се опълчи сериозно на онова дете, то няма да очаква и може да си свие перките. А може да почне нещо по-сериозно да тренира лятото, някакво бойно изкуство и просто да не се дава. Хич не му е лесно на човечето, кураж!

# 1 893

Иначе  всеки си има своите доводи, при мен сградата и обзавеждането й са от второстепенно значение. Колкото до този тип тоалетни - изглеждат първобитно, да, но на места, на които се ползват от много хора, са по-хигиенични всъщност.
Категорично са по-хигиенични.

Анита, ужасно е. Не бих местила, той трябва да се научи да се справя.

# 1 894
  • густо майна Филибето
Добро утро! Ние сме в огромна драма. След еуфорията от приема по първо желание се установи, че в класа ни е прието и дете от предишния ни клас, което две години тормозеше сина ми - вербално и физически. Идва ми да изтегля документите и да се пробваме на трето класиране Sad за друго училище. Какво бихте ме посъветвали? Родителите на това дете са напълно незаинтересовани, 7 години не стъпиха на родителска среща. Дали си струва тази саможертва?

Аз попаднах в техникума със съученика си, който с още един ме тормозеха, пробваха се да ме опипват, и какви ли не още гадости. В новия клас нямах никакъв проблем с него, просто средата беше друга, много по-интелигентна, и той не посмя повече да ме тормози.

# 1 895
Елмет, Вие и Вашето дете преживявали ли сте го?

Да. Ако не сте съгласна с нещо от написаното от мен, коментирайте това нещо. Дадох идея детето да се научи на асертивност, защото често неарестивните деца имат неасертивни родители - както подсказва и написаното от Anita_79 "Идва ми да изтегля документите и да се пробваме на трето класиране".  И това не е упрек - хората сме различни.

# 1 896
Анита, помислете добре - нека и детето да участва в разискванията. В нов клас, с много нови съученици, нова среда - може другото дете да промени поведението си. А може твоето дете да намери подкрепа в новите съученици и да преодолеят заедно проблема. Щом е най-желаната паралелка, аз бих помислила добре преди да я сменя. Успех в намирането на решение!
Ех, тоз Бургас Simple Smile
Малкото е там, чака батко си с нетърпение в понеделник и той да отиде. Само да се върне от Черна Гора в неделя Simple Smile
А статусът му си стои "незаписан", надявам се да ги въвеждат наведнъж по някое време...
И ние ще сме посока Бургас, но другата седмица. А за статуса - въоръжи се с търпение, нещата стават бавно, но качествено Wink И тъй като искат от училищата и разпечатка от системата за записани и подали заявление за второ класиране ученици, до вторник следобед ще имаме промяна на статуса Wink

# 1 897
А и още нещо - децата вече стават по-големи, променят си мисленето и мисля, че тормозът ще изчезне.

# 1 898

Да. Ако не сте съгласна с нещо от написаното от мен, коментирайте това нещо. Дадох идея детето да се научи на асертивност, защото често неарестивните деца имат неасертивни родители - както подсказва и написаното от Anita_79 "Идва ми да изтегля документите и да се пробваме на трето класиране".  И това не е упрек - хората сме различни.

Напротив, казаното от Вас звучи много разумно. Често, обаче, така е само на теория. Затова питах дали сте го преживявала.
Две години не се е спарвило и това го стресира в момента и се чувства нещастно, дали си струва. Това питам.

П.п. татко съм:sunglasses:

# 1 899
Вчера се записахме, вече е актуализирано.

# 1 900
Аз не бих отписала детето си заради тормозителя. Бих се замислила защо детето ми е влезнало в ролята на жертва и как може да се промени това. Защото насилниците обикновено много добре надушват жертвите си.  Не е въпросът децата да бягат от тормоза, а да се научат да го разпознават и да се справят с него. Бих и използвала всички законни и човешки способи за справяне с проблема - сигнали до учители, директор. За щастие днешно време виждам, че родителите не се оставят на тормозителчетата в класа, а се обединяват и взимат всички мерки това да престане.

А по въпроса с фън шуя в училищата - важно е да, изключително е важно, но не на всички. Повечето родители не се интересуват от локация и т.н. дизайни на училището, важното за тях е само детето да е в най-доброто според техните критерии.

За други родители все нещо му има на училището - "хуманитарната е изключително мрачна, неприветлива и разнебитена. С местоположението си  Руската и английската приличат на работнически общежития, легенди се носят там за марихуаната, която се пуши от учениците по скътаните градинки. Наоколо няма нормална храна, децата си мизерстват. Търговската била близо до МОЛ, Лиляната приличала на лудница, Френската била най-зле..."
Аз лично съм се наслушала на какво ли не.

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 11:11 от Виолетова

# 1 901
Скрит текст:
Добро утро! Пия кафе с приятелка, която незнае какво да прави- детето и е прието във Второ АЕГ София на 2-ро желание. Първото му желание е със същите езици, но в Първа АЕГ. Делят го 7 точки по изнесената статистика за минимален бал по паралелки. Живее на приблизително еднакво разстояние и от двете училища. Момчето и е щастлив, че е приет искания от него втори език и му е все едно къде ще пътува, а майката се тръшка да запише ли детето или да подаде за второ класиране.
Въпросът и е кое училище е по- добро и моли за вашите съвети? Ще се радвам ако и помогнем да вземе правилното решение.
Е, как да ѝ помогнем? За такова сравнение трябва някой, които има пряк поглед и върху двете училища. Сещам се за потребител във форума, който имаше по едно дете и в двете АЕГ приблизително по едно и също време, но понеже не пия от онова лекарство, не се сещам какъв му е никът, а не ми се рови /беше го споменал в темата за 2АЕГ и доколкото си спомням, казваше, че и двамата са доволни/.
 Принципно, бих казала, че този избор не си струва тръшкането. Joy За мен няма съществени разлики между двете гимназии. И в двете ще има хубава среда, добри учители и къси клечки. 1АЕГ традиционно има по-добър среден резултат на ДЗИ от 2АЕГ. Разликата не е голяма, но има такава, ако това е важно. 2АЕГ е в нова сграда - по-малка, светла, уютна - приятно е да се учи в такава обстановка. Сградата далеч не е най-важното, но като се сравняват общо взето еднакви неща, гледаш детайлите. На мен, като зодия Везни, тези неща ми влияят - един килим в крещящи цветове е в състояние да ми спре мисловната дейност. Joy Имат нови лаборатория по химия и кабинет по биология, с ново оборудване. За някакви 3 или 4D проектори в кабинета по биология ми обясняваше дъщеря ми  възторжено /тя я завърши миналата година/, но не я слушах много. 2АЕГ беше единственото училище, което искаше и през цялото време беше много щастлива с избора си, каза, че пак нея  би избрала. Вероятно и децата, избрали 1АЕГ се чувстват по същия начин. Както казах по-горе, много е важно да са си го избрали. Не знам какъв втори език е избрало детето на приятелката Ви, но от учителите по испански във 2АЕГ много се оплакват децата /не знам точно защо обаче - дъщеря ми беше с немски/. Така или иначе, вторият език не се научава в училище, което и да е то. Общо взето, бих предложила на приятелката Ви да не се терзае, а да остави детето да си избере. Тя и от двете ще е еднакво доволна/недоволна. Joy

Първа английска също имат нова сграда, ако не се лъжа и вторият нов корпус с нов физкултурен салон ще бъде открит през тази учебна година, първият е вече в експолатация от миналата 2018/2019 година. Вчера цялата площ на двора беше в ремонт и престоеше полагане на асфалт. Най-новата сграда изглеждаше пред завършване.
За мен са важни и базата и резултатите от ДЗИ, както и местопложонието, но най-важно детето да се чувства добре, а това предварително не може да се знае, но първата предпоставка е детето да желае да ходи в училището, в което е записано.

# 1 902
Скрит текст:

Да. Ако не сте съгласна с нещо от написаното от мен, коментирайте това нещо. Дадох идея детето да се научи на асертивност, защото често неарестивните деца имат неасертивни родители - както подсказва и написаното от Anita_79 "Идва ми да изтегля документите и да се пробваме на трето класиране".  И това не е упрек - хората сме различни.
Напротив, казаното от Вас звучи много разумно. Често, обаче, така е само на теория. Затова питах дали сте го преживявала.
Две години не се е спарвило и това го стресира в момента и се чувства нещастно, дали си струва. Това питам.

П.п. татко съм:sunglasses:

Дали си струва? Според мен това, човек да се научи да отстоява себе си, да бъде зачитан и насилниците да не го накацват като пчели на мед - си струва. Някои хора го умеят, сякаш по дифолт. Други имат нужда от напътствия - повече или по-малко. Защото е известно, че рядко насилниците налитат на всеки - избират си жертви, а това пък подсказва, че не-жертвите имат умения, които жертвата няма. Бягството спасява жертвата емоционално в ситуацията, но чувството за неспособност да се справя остава - дори за преодоляването на това чувство е нужна помощ. Това, че детето 2 години не се е справило, не води автоматично до заключението, че и в бъдеще няма да се справи особено ако получи адекватна помощ. От сърце желая на детето на Anita_79 и на други тормозени деца да намерят нужната им помощ и да се отърват от чувството си за безсилие.

# 1 903
Elmet, няма да споря с Вас, защото сте права във всичко и е добре описано, но...има винаги едно "но", което не е за тази тема. Нюанси, конкретна ситуация, участници и т.н.
Хубавото е, че Анита получи различни мнения, повечето сходни с Вашето и най-добре ще прецени, особено с участието на младежа в процесите. Ще се справят.

# 1 904
  • София
Другата голяма екстра на 1АЕГ е, че се очаква с новата сграда да минат на едносменен режим.

Общи условия

Активация на акаунт