С какво ви дразнят свекървите? - 112

• 34 498
  • 713
  •   1
Отговори
# 645
Свекърите не само не дойдоха на погребението. Свека се изказа, че нямало защо мъжа ми да идва с мен, да си пият питиетата, да си мезят. А аз да се оправям сама. После за 40-те дни бях сама, мъжа ми в чужбина. И свекърите се покриха, да не им наруша спокойствието, за един ден да е някой с детето. Мда, те сигурно се мислят за безсмъртни. А някои съфорумки тук избиха рибата  с изказвания

# 646
  • при късмета
Като са направили такъв цирк за погребението, защо точно тях реши да ангажираш с детето за помена? Режеш ги още за погребението, че е ясно, че със същите мотиви ти няма да присъстваш на тяхното и се оправяш с ангажиментите си без тях, както всъщност е и станало? Като не са реагирали нормално и адекватно е повече от ясно, че ще направят същото при подобен казус.

# 647
Ма Ко, не разчитам за нищо на тези хора. Само го написах по повод думите на друга съфорумка. Никога за нищо не съм разчитала на тях. Просто споделих един пример за поведение на хора,които уж са близки.
Polar bear, как реши,че " си го изкарвам " на някои съфорумки?  Какво да се  занимава  човек  с  " такива" съфоумки

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 16:12 от mrav4ica

# 648
  • при късмета
И на мъжа си и на тях заявяваш съвсем категорично, че обгрижването им е негово задължение, теб да не те търсят и съответно не е удобно да идват, когато него го няма.
Иначе е трудно да обясниш, че видиш ли не разчиташ на тях, но именно от тях искаш да гледат детето за помена. Предполагам и сама виждаш противоречието. Ясно е, че няма да стане, стига и мъжа ти да е на същото мнение

# 649
Е стига сега, човешко е около смърт на родител, хората наоколо да проявят някакво съобразяване и поне като сте свързани семейно вече, да предложат помощ.
Може ли да предложиш на сина си да не придружи жена си на погребението на баща й, а да си пиете двамата и да ядете луканка? Какъв човек трябва да си? Никой не може да ме убеди, че такъв човек ще реагира адекватно в друга ситуация, нито, че е щял да си предложи услугите, ако беше получил покана с курсив и златни краища + червен килим.

Как казваше Уиш - етикета и възпитанието, добрите маниери са измислени отдавна. Колкото и да не ти е любима снахата, баща й е починал, иди кажи едно "Моите съболезнования, искаш ли помощ с детето докато малко си стъпиш на краката?" - нали сина ти живее с тая жена и внучето ти.

# 650
Разбира се, че се казва. За "кани" е силно казано, но ако не се каже, близки и познати как ще разберат къде, кога и в колко часа да отидат.
Случаят при Мравчица е по-различен, там явно има някакви супер прости и проклети егоисти, с които при това е в лоши отношения, та те и някакви глупашки демонстрации й правят. Затова и Мако е права - няма какво да очакваш от тези хора. А когато човек не очаква доброта насреща си, той и не се ядосва. Или се ядосва по-рядко и по-малко Wink

# 651
  • при късмета
Това не е коментиране на поведение
Свекърите не само не дойдоха на погребението. Свека се изказа, че нямало защо мъжа ми да идва с мен, да си пият питиетата, да си мезят. А аз да се оправям сама. После за 40-те дни бях сама, мъжа ми в чужбина. И свекърите се покриха, да не им наруша спокойствието, за един ден да е някой с детето. Мда, те сигурно се мислят за безсмъртни. А някои съфорумки тук избиха рибата  с изказвания
Ей това в червеното си е твое очакване да гледат детето, а репликата, че са се покрили, ме наведе на мисълта, че ти си била тази, която ги търсила за да гледат детето, даже сама си казала, че за де не им нарушиш ти спокойствието . Ако се бяха покрили на някой друг, нямаше ти да го използваш като аргумент.
А, че поведението им не е приемливо, всички се съгласихме. Но пък както казах и преди, в повече са ти противоречията

# 652
  • София
Когато някой е толкова безкрайно в разрез с моралните норми, етикета, е много трудно да не си шокиран.
Тя не е очаквала в смисъл на "очаквам цвете за празник", а очаква в смисъл на най-естественото, което отсрещния би направил. И когато не го направи седиш и гледаш тъпо как въобще е възможно да е такъв социопат.
Като да хвърлиш камък нагоре и той да не се върне. Ако падне - не обръщаш внимание, защото това е очакваното поведение. Такова "очакване" виждам аз от мравката към свекърите, напълно естествено според мен. И не е проблемът, че не са взели детето, а че дори не са предложили - което щеше да е най-естественото поведение.
Днес ми е ден на такива велики примери 😜 може да звуча малко като идиот...

# 653
  • Canada
Когато някой е толкова безкрайно в разрез с моралните норми, етикета, е много трудно да не си шокиран.
Тя не е очаквала в смисъл на "очаквам цвете за празник", а очаква в смисъл на най-естественото, което отсрещния би направил. И когато не го направи седиш и гледаш тъпо как въобще е възможно да е такъв социопат.
Като да хвърлиш камък нагоре и той да не се върне. Ако падне - не обръщаш внимание, защото това е очакваното поведение. Такова "очакване" виждам аз от мравката към свекърите, напълно естествено според мен. И не е проблемът, че не са взели детето, а че дори не са предложили - което щеше да е най-естественото поведение.

Можеш да очакваш отношение ако си се отнасяла със свекърите си като с хора. При положение, че едва ли не им казваш 'айде къш' от къщата ми, на какво основание им се сърдиш, че не се били сетили нещо си. Каквото даваш това и ще получиш. Не може хем да ги третираш като последните отрепки, хем да искаш ТЕ да проявят 'възпитание и обноски' без даже да ги помолиш. Няма начин просто. Може да са прости хора, но никой не обича да го третират като простак.

# 654
  • при късмета
Умният човек от първата ситуация би си променил очакванията. Макар и да съм далеч от мисълта, че погребението е било първия такъв случай, да го приемем и да се съгласим, че изцепката е втрещяваща. До тук добре. Но кой нормален човек, би очаквал същите тези хора да са се променили след 40 дни, че за помена пак да има очаквания? Поне никой мислещ логично, да не кажа друго. А да не пропускаме и твърденията ѝ, че уж никога нищо не е очаквала от тях и не е искала
Ма Ко,нито съм ги молила,нито съм очаквала нещо. Не съм казала,че имам очаквания към тях. Само изкоментирах поведение.
Сега пък така било, най-после някой я разбирал, съгласява се с предположенията ти за очакванията.
Веднъж е така, после иначе. Това ме дразни, не друго. Ако беше описала ситуацията без да вкарва очакванията си за детето, които същевременно твърди, че не е имала, щеше да звучи по съвсем различен начин. Щеше да е абсолютно права отвсякъде, защото поведението на свекървата си е за критикуване, изобщо няма две мнения по въпроса

Изобщо не се дразня. Отбелязвам просто. Пак ти казвам, че имаш основания да се оплакваш от свекървата. Репликата, че мъжа ти не трябва да ходи на погребението е много грозна. Продължава обаче да не ми е ясно защо държиш точно тя да гледа детето за помена, защото няколко пъти ти зададох въпроса, а ти не отговори директно. Съгласи се, че наистина вярваме на очите си и ти цитираме това, което ти си написала и като твърдиш две противоположни обяснения за едно и също нещо, ти олекват всякакви аргументи

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 17:27 от Не се сърди, човече

# 655
Продължава обаче да не ми е ясно защо държиш точно тя да гледа детето за помена
Защото е ясно, че тя няма да отиде на помена, след като и на погребението не е отишла. И все пак за свекървенското внуче става въпрос.
За мен пък не е нормално да не предложи даже сама, след като не иска да ходи на подобни събития.

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 00:17 от BornToBeHappy

# 656
  • при късмета
Защото е ясно, че тя няма да отиде на помена, след като и на погребението не е отишла. И все пак за свекървенското внуче става въпрос.
За мен пък не е нормално да не предложи даже сама, след като не иска да ходи на подобно събития.
Аз не коментирам действията или решенията на свекървата. За всеки нещо различно е нормално.
Питам защо тя самата е напирала да ѝ гледат детето и нейната собствена мотивация за това. Трябва да си безкрайно глупав да имаш точно това очакване, след случката от преди малко повече от месец. Сега и аз ще изляза невъзпитана, но не се разбра като написах само, че може да не мислиш нелогично, за да решиш, че нещо се е променило от тогава

# 657
За мен пък не е нормално да не предложи даже сама, след като не иска да ходи на подобно събития.
Аз не коментирам действията или решенията на свекървата. За всеки нещо различно е нормално.
Питам защо тя самата е напирала да ѝ гледат детето и нейната собствена мотивация за това. Трябва да си безкрайно глупав да имаш точно това очакване, след случката от преди малко повече от месец. Сега и аз ще изляза невъзпитана, но не се разбра като написах само, че може да не мислиш нелогично, за да решиш, че нещо се е променило от тогава
Ма ко, ти не прочете ли или забрави. Аз не съм искала, молила, очаквала да ми гледат детето( то е и на сина им ). Просто не възприемам поведението им. И с това приключих.

# 658

Ма ко, ти не прочете ли или забрави. Аз не съм искала, молила, очаквала да ми гледат детето( то е и на сина им ). Просто не възприемам поведението им. И с това приключих.
...За което е и темата...

# 659
  • при късмета
Прочетох, но това не обяснява мотивацията ти. И противоречи на отбелязаното в червено в предишния цитат. Детето е и на сина им, но до сега никъде не прочетох той защо не е говорил с тях, ако си имала очаквания да гледат детето. Тези очаквания може той да ги има към тях, а ти към твоите родители. Като цяло, не за случай с помена и погребението. Като си била толкова сигурна, че те трябва да се сетят да гледат или да предложат, мъжа ти директно да ги беше питал, хем знае, че няма да го има. А ти казваш, че са ти се покрили, сакън да не гледат детето. И това не е много красиво. При това единствения му смисъл е, че сама си ги търсила по тази причина. Друго смислово обяснение това изречение няма

Общи условия

Активация на акаунт