Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 250
  • 787
  •   2
Отговори
# 510
Има ли причина да си пускате изследвания за витамини или е просто профилактично? Стана ми интересно.. Blush

# 511
Има ли причина да си пускате изследвания за витамини или е просто профилактично? Стана ми интересно.. Blush
Причината е една единствена - почти всички у нас са с недостиг на вит. D. Някои без никакви оплаквания с критично ниски стойности. А това не е прост витамин, действа и като хормон, отделно какъв огромен е проблема на жени в менопауза с остеопороза та.

# 512
Миоки е напълно права - без мазнини не се усвояват мастноразтворимите витамини - А, Д, Е.... Може да пиете литри вигантол, ако не се усвоява, няма смисъл.

# 513
  • София
Аз ям много яйца, но въпреки това и моят вит. Д беше доста нисък.
Ako си с перманентно ниски нива  вит. Д, има вероятност, да си с генетична мутация ( и да не може да го усвояваш добре ), която често се среща - много характерна за страдащите от Хипофункция на ЩЖ, ИР...
Друга причина да си и с по-ниски нива  на желязо , тези два елемента са взаимозависими и ако единия е нисък, трудно се усвоява другия. За нивата на желязото се изследват няколко показателя - желязо, феритин, трансферин, ЖСК. (... то и затова при Хипофункция почти винаги феритина е нисък, а той пък е важен за Т3 Simple Smile )
Ако при теб, са налице някои от тези здравословни проблеми, дори и да попълниш дефицита, ако след това не приемаш поддържаща доза ( 1000 до 2000МЕ) след време, пак ще отидеш в дефицит. Полуживотът на вит. Д  (този който е в депата) е няколко месеца.
Витамин Д има много ползи, но особено важна е тази за костната с-ма, защото след като нивата на вит. Д паднат много, започва да с дърпа калций от костната с-ма ( което води напр. до остеопороза), а да се задържи той там или да се вкара обратно, не е много лесно.

# 514
Denis, благодаря, че се включи. Изследвах щитовидната жлеза (всичките 5 показатела) и е ок. Искам да видя и желязото, но ще е на по- късен етап. Тогава ще тествам отново и вит. Д.
Иначе изследванията бяха поради наличието на косопад(за първи път в живота ми).

# 515
  • София
Denis, благодаря, че се включи. Изследвах щитовидната жлеза (всичките 5 показатела) и е ок. Искам да видя и желязото, но ще е на по- късен етап. Тогава ще тествам отново и вит. Д.
Иначе изследванията бяха поради наличието на косопад(за първи път в живота ми).
Ako ТСХ е под 2.0 и Т3 и Т4 са в горните 25% - тогава всичко е Ок. с хормоните Simple Smile на ЩЖ

# 516
Ами Тсх не е под 2(по спомен 3 и нещо), но и аз не съм първа младост.

# 517
Мариат, при мен ниски желязо и феритин влияят много на косопада...Даже появи ли ми се косопад вече знам, че железният панел не е ок.
Денис, каква е мутацията пречеща на усвояването на вит. Д (сигурно е с някакво сложно име)? Simple Smile

# 518
Намислила съм да ги тествам, но през новата година ще е.
Въпреки, че за косопада дерматоложката изрази мнение, че е от хормоните и годините(43г.)

# 519
  • София
На дъщеря ми ѝ пуснах профилактични изследвания.
Лекарката каза, че е хубаво и аз да си пусна.

# 520
  • София
Мариат, при мен ниски желязо и феритин влияят много на косопада...Даже появи ли ми се косопад вече знам, че железният панел не е ок.
Денис, каква е мутацията пречеща на усвояването на вит. Д (сигурно е с някакво сложно име)? Simple Smile
Ядрен полиморфизъм (SNP) в гена на VDR ( витамин Д рецептор).

# 521
За тези от вас които с вигантол не успяват да вдигнат нивата, можете да питате лекаря си за алфа Д3 - това е друг тип витамин д3, който е бая по бързо действащ, но мисля че се води лекарствен препарат и дозировката и приложението му не са безобидни като вигантола. Та ако искате по бързи резултати, питайте лекаря си за алфа д3.

# 522
  • софия
току що прочетох статия за вит. д в "24 часа" - /https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9311492/. препоръката на британските лекари от 2016 г.  е за  10 мкгр ежедневно през есента и зимата. аз пия редовно вигантол - 3-4 капки дневно досега. проблемът ми е, че не мога да преценя правилното дневно количество според тази препоръка. ето съдържанието на вигантола: 1 мл - 40 капки съдържа 0,5 мг холикалциферол =20000 IU вит.д.  май не ми е по възможностите да превърна 10 мкгр  в капки.  моля за помощ!

# 523
0,5mg са 500mcg, т.е. 40 капки трябва да са 500 микрограма в този случай. 1 капка излиза 12,5 но то все пак няма как да е прецизно чак толкова, така че една. 500 единици са, не е никак много това, а ако има дефицит направо нищо не са за наваксване.

# 524
току що прочетох статия за вит. д в "24 часа" - /https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9311492/. препоръката на британските лекари от 2016 г.  е за  10 мкгр ежедневно през есента и зимата. аз пия редовно вигантол - 3-4 капки дневно досега. проблемът ми е, че не мога да преценя правилното дневно количество според тази препоръка. ето съдържанието на вигантола: 1 мл - 40 капки съдържа 0,5 мг холикалциферол =20000 IU вит.д.  май не ми е по възможностите да превърна 10 мкгр  в капки.  моля за помощ!

10 mcg = 400 IU
40 капки = 20 000 IU

1 капка = 500 IU.

Но това е изключително слаба и недостатъчна доза.

Общи условия

Активация на акаунт