Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

  • 63 171
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 7 856
При по-висок прием на вит. Д задължително трябва да се приема и вит. К2, освен ако не ядете по цял ден кимчи, кисели краставички от бидон или натто. К2 е от ферментирали зеленчуци и НЯМА общо с животински храни. И с повече вит. Д без него калцият се трупа по кръвоносната система, а не по костите.

# 646
  • Мнения: 301
Благодаря за отговорите! Пия по 5 капки витамин Д на ден. Засега продължавам с к2.

# 647
  • Мнения: 18 539
К2 е от ферментирали зеленчуци и НЯМА общо с животински храни.
Това не е вярно. Има го в млечни продукти, в черния дроб на различни животни, в яйцата, в маслото.
Ето тук има таблици със съответни храни и кой точно вид К2 по колко съдържа

# 648
  • Мнения: 7 856
К2 е от ферментирали зеленчуци и НЯМА общо с животински храни.
Това не е вярно. Има го в млечни продукти, в черния дроб на различни животни, в яйцата, в маслото.
Ето тук има таблици със съответни храни и кой точно вид К2 по колко съдържа
МК-7 е устойчивият витамин. Интересно дали човек ще изяжда всеки ден по няколкостотин грама говежди черен дроб. Вижте какви са цифрите на наттото - до небето. Точно от него се извлича витаминът, който се продава.
Но у нас няма кой да яде смръдлива ферментирала (от бактерия, която не съществува у нас) соя.

# 649
  • Мнения: 18 539
Ем не знам, аз не ям толкова дроб, но и никога не съм яла нато например. Туршии също не ям. Явно от някъде си го доставям витамина. От друга страна какво точно количество е необходимо на всеки, според начина му на живот и хранене, също е въпросителна. Колкото повече, толкова повече не знам дали важи.

# 650
  • Мнения: 3 005
Недоволна, смени си литературата. К2 има САМО в животински продукти.
Допълвам се - и във ферментирали храни. Но това, което написа, че няма общо с животински храни, е абсолютно невярно.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 19:25 от Arwen Amarantha

# 651
  • Мнения: 7 856
Ем не знам, аз не ям толкова дроб, но и никога не съм яла нато например. Туршии също не ям. Явно от някъде си го доставям витамина. От друга страна какво точно количество е необходимо на всеки, според начина му на живот и хранене, също е въпросителна. Колкото повече, толкова повече не знам дали важи.
А как разбра, че имаш достатъчно К2, когато той не се изследва?
Недоволна, смени си литературата. К2 има САМО в животински продукти.
Погледни линка, който е дала Миоки. Скролни много на долу и виж данните за ферментиралата соя (натото).
Странно защо, ако ти си права, продаваният витамин не е от животински продукти, а точно от нато?
Освен ако бъркаш с вит. D, където наистина малки количества има само в животински продукти.
Витамин К1 се съдържа в зеленолистните треволяци. По спомени (без да съм сигурна) при наличие на полезни бактерии у нас може да се преобразува в К2. За това малкото наличие на К2 в животински продукти е основно от тревопасни.
Всеки сам решава как да си подобри или увреди здравето, но не заблуждавайте хора, които се информират от форума.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 19:24 от Недоволна

# 652
  • Мнения: 3 005
Недоволна, допълнила съм се - има го в някои ферментирали храни. Но е дълбоко погрешно твърдението ти, че няма общо с животински храни. Прочети пак.
Витамин К 1 и К 2 са различни и превръщането на едното в другото не е пълноценно.
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k2

# 653
  • Мнения: 18 539
Ем не знам, аз не ям толкова дроб, но и никога не съм яла нато например. Туршии също не ям. Явно от някъде си го доставям витамина. От друга страна какво точно количество е необходимо на всеки, според начина му на живот и хранене, също е въпросителна. Колкото повече, толкова повече не знам дали важи.
А как разбра, че имаш достатъчно К2, когато той не се изследва?
Не страдам от някакви симптоми, които биха могли да бъдат свързани с недостиг на К2, не взимам конски дози вит.Д и ям храни които съдържат К2 като сирена, яйца, масло и дроб (свински, пилешки). Всъщност това ми е основното хранене от няколко години. Имам добра костна плътност за момента, така че без да съм 100% сигурна, твърде малко вероятно е да имам недостиг на К2.

Има цяла книга за К2, казва се "Vitamin K2 and the Calcium Paradox" доста полезно четиво.

# 654
  • София
  • Мнения: 5 793
На мен приемът на К2 изобщо не ми се отрази добре... Но аз съм сложна на синтетични витамини по принцип.  И все пак - реших да го напиша, тъй като напоследък много се спряга мнението, че едва ли не Д3 без К2 не е добре да се пие... Е, не е така винаги! Всеки организъм е индивидуален, имайте го предвид, и за всички съвети си имайте поне по едно наум.

А и с висок дневен прием на Д3 внимавайте. Пускайте контролни изследвания на 6 месеца поне. Wink

# 655
  • Мнения: 3 005
Честно казано, не съм чела за предозирали с витамин Д. Доста трудно се оказва. Но и аз си го следя. С голяма доза ежедневно вече две години подред съм го докарала 70. Започнах да пропускам по някой ден.

# 656
  • Мнения: 10 725
На мен приемът на К2 изобщо не ми се отрази добре... Но аз съм сложна на синтетични витамини по принцип.  И все пак - реших да го напиша, тъй като напоследък много се спряга мнението, че едва ли не Д3 без К2 не е добре да се пие... Е, не е така винаги! Всеки организъм е индивидуален, имайте го предвид, и за всички съвети си имайте поне по едно наум.

А и с висок дневен прием на Д3 внимавайте. Пускайте контролни изследвания на 6 месеца поне. Wink

Не е казано че Д3 задължително трябва да се пие с К2 (по-точно с МК7, не с кое да е К2). Пие се само ако се вземат високи дози Д3. Под високи се разбира над 5000IU. Т.к. К2 има връзка с кръвосъсирването, ако там има проблем или заболяване, определено човек трябва да се консултира дали да го взема въобще и в какви дози евентуално.

# 657
  • Мнения: 7 856
К2 няма общо с кръвосъсирването, К1 е този, който го подпомага! И К1 е в зеленолистните зеленчуци, а К2 във ферментирали храни и малко в други.

# 658
  • Мнения: 10 514
Петя, какви ти бяха оплакванията от приема на К2? Не съм срещала описани такива дори при висок прием и дори от бременни, напротив. Точно защото К1 не е К2. Да не е било реакция към някой от пълнителите на таблетките? За сметка на това висок прием на вит. Д без К2 може да бъде опасно. Аз самата бях направила камъни в бъбреците. Ниският прием пък на вит. Д при дефицит не върши никаква работа.

# 659
  • Мнения: 11 266
Много ми стана неясно за този витамин К2. Може ли някой да каже при 7 капки вит. Д на ден дали трябва да го приемам? Не ям месо, но ям много млечни..

Общи условия

Активация на акаунт