Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 183
  • 787
  •   2
Отговори
# 630
Аз си пия по 10 капки на ден от години. Може би само лятото пропускам по някой и друг ден. Нивата са ми високи, но не прекомерно. Смея да кажа, че боледувам изключително рядко и леко, засега.

# 631
  • София
А кога е най-добре да се приема - сутрин или вечер?
Сутрин или на обяд, когато е най-обилното хранене за деня. Аз го смесвам даже в лъжичката с кисело мляко, омега 3 или някаква храна, за по-голяма усвояемост.
Вечер пречи на отделяне на мелатонин, доколкото съм чела тук.
Ами добре, че казахте. Ендокринолога каза 2 часа след вечеря, преди лягане.... Замислям се дали да не направя втора консултация с друг специалист, защото планирам и бременност и ми е важно. Отделно пия и Еутирокс по 25мкг сутрин заради TSH Sad

# 632
  • софия
А кога е най-добре да се приема - сутрин или вечер?
Сутрин или на обяд, когато е най-обилното хранене за деня. Аз го смесвам даже в лъжичката с кисело мляко, омега 3 или някаква храна, за по-голяма усвояемост.
Вечер пречи на отделяне на мелатонин, доколкото съм чела тук.
Ами добре, че казахте. Ендокринолога каза 2 часа след вечеря, преди лягане.... Замислям се дали да не направя втора консултация с друг специалист, защото планирам и бременност и ми е важно. Отделно пия и Еутирокс по 25мкг сутрин заради TSH Sad
и аз подкрепям от личен опит за количествата вит.д - при нисък изходен резултат  е важно да се навакса - прием ежедневно по 10 капки е нормален примерно за 3 месечен период, после изследвайте, за да разберете как усвоявате. при тази доза е добре да приемате и вит.к2 за оптимално усвояване. честно казано, не виждам смисъл да търсите нов ендокринолог сега - те общо взето не обръщат много внимание на вит.д. във вашия случай вероятно има начало на хипотиреоидизъм. пийте си и еутирокса /сутрин на гладно поне 1 час преди храна и кафе/. има група за хашимото https://www.bg-mamma.com/?topic=1307874 - ще ви е полезна. и не се притеснявайте!

# 633
Само да отбележа, че К2 участва в правилното разпределяне на калция (в костите, не в меките тъкани), а не подпомага усвояването на вит. Д.

# 634
  • София
Ами на мен са ми казвали, че не трябва да приемам калций, защото имам остеохондроза, в този случай уместно ли е да взема и К2?

# 635
Калций трябва да взимат само хора, които имат доказан дефицит на калций, а не да се пие просто така профилактично.

# 636
Да, с К2 не е необходим калций. К2 отговаря за правилното разпределение на наличния. Взимането на калций без доказан дефицит, може да доведе до проблеми.

# 637
А като проверявате нивата на витамина, правите ли почивка и колко време, че чух противоречиви мнения?

# 638
Най-чист вариант е поне 2 седмици пауза преди изследване. Може и да не правиш пауза, ако подозираш, че си с дефицит все още и не искаш да губиш време, но при отчетения резултат трябва да имаш предвид, че си с добавка, не си на собствени сили, така да се каже.

# 639
  • София
Здравейте, да кажа и аз какво стана с мен. Ходих днес при ендокринолог, прегледа ми щитовидната жлеза и каза, че с нея всичко е наред. За дефицита на вит Д /5.2/, каза че е много тежъл дефицит и по принцип си протича тежко и неприятно. Сестрата, когато записваше резултатите, сподели мнение, че такава стойност до сега не е виждала.
Изписаха ми Вигантол 40 капки седмично, разделен в два приема, Магнезии и Милгамма. След 2 седмици пак ще ходя да видим дали са ми поотминали признаците.
В началото пих 3-4 дни по 6000 единици вигантол и поотминаха някои признаци, но все още не се чувствам човек 🙂
Дано това да е причината и постепенно се върна към живота.
Не съм вярвала, че един витамин може да бъде толкова важен и да те срине тотално.
Вече никога няма да подминавам витамините, които ми изписват 🙂

# 640
Всъщност вит.Д даже не е точно витамин, а стероиден хормон.

# 641
Здравейте! И при мен се оказа витамин Д доста нисък Витамин D: 13.6 ng/ml, а пише, че трябва да е > 30. Не знам какво да приемам като добавка. В момента пия ZinSed, но явно ще трябва по-голяма доза да си набавям в началото. Какво ще ме посъветвате?

# 642
Аз не разбрах, ако не съм изследвала калций и пия витамин д, да пия ли К2? Или К2 се пие, ако има дефицит на калций?

# 643
Ако консумираш достатъчно риба, месо, яйца, масло, няма нужда от допълнителен прием на к2. Но ако консумираш само растителни и зърнени, май трябва.

# 644
Не пий калций, ако нямаш доказан дефицит.
К2 може, ако взимаш големи дози Д или както каза Arwen Amarantha, ако не ядеш достатъчно животински продукти.

Общи условия

Активация на акаунт