Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 199
  • 787
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Останалите изброени са ми в норма, няма отклоненя. Само калций и фосфор не си пуснах.
Казаха ми да пия Вигантол, но не и колко. За Вит К нищо не споменаха.
Записала съм си час за ендокринолог чак на 12.04.

Мисля да пия маскимално допустимите дози.
Оф дано бързо мине, че напрежението ми идва много в повече.

# 616
Лабораторна норма и стойност, която да не ти създава проблеми, са 2 много различни неща, провери си дали наистина всичко е добре. Витамин К1 и К2 също са много различни. Витамин Д се комбинира с К2 МК-7, когато Д ще се приема в големи дози.

# 617
Какво смятате за по-малък прием всеки ден, от колкото по-голяма доза веднъж в седмицата?
6 месеца пиех по 30 капки Вигантол веднъж в седмицата и дефицитът ми от 18 беше станал 19...

# 618
Plamena Stoitsova, от описаното от вас имам повечето неща. Д ми беше 10. За три месеца прием се повлияха най-много сънят, замайването, и усещането за студ. Вече не са ми вечно студени ръцете и краката, и за пръв път в живота си спя нормално, нощем, по 8-9 часа. Държи ме вече 4 години, но и си пия Д редовно.

JoySS, с 6 месеца прием на 7 капки Вигантол +К2 дневно, вдигнах нивото от 10 на 40.
Сега пия само Д по 4 на ден, когато се сетя, защото след още 6 месеца неприемане беше паднал до 20...

# 619
  • София
Какво смятате за по-малък прием всеки ден, от колкото по-голяма доза веднъж в седмицата?
6 месеца пиех по 30 капки Вигантол веднъж в седмицата и дефицитът ми от 18 беше станал 19...
Това са около 2000МЕ/дн., а това, при перманентен дефицит, се води поддържаща доза, т.е. доза, с която да се поддържат вече достигнати нива... това не е терапевтична доза, в случая. Респ., и това е причината, за това нищожно увеличаване на нивата.
За да се попълни този дефицит, дозата трябва да е поне 7-8000МЕ/дн. + вит. К2 + калциева формула ... защото при тези нива, които са били в продължение на повече от 6 месеца се е губило и калций от костната с-ма.
Дали дозата е ниска или висока се определя от степента на дефицита.
По-ниските, ежедневни дози са с повече ползи за костната с-ма от седмичните или месечните, високи дози.
Но, вит. Д има много ползи - така че зависи кой, за какво го приема, колко дълго ще го приема и т.н.
Това, че еди-кой си, пие по еди-колко си и еди как си,  не е най-правилния подход Simple Smile
Серумните нива на вит. Д е желателно да се следят поне 2 пъти в годината, напр. на 6 месеца.
Много често, този дефицит е обвързан с нивата на други витамини и минерали - напр. желязото, вит. А и т.н.
При много момичета, от един най-обикновен дефицит на вит. Д, сме стигали до някои заболявания, за които дори не са подозирали  - ЖДА, ИР, Хипофункция на ЩЖ, Хашимото, ССЗ, СПКЯ, НЯР или дори ИЯР и т.н.

# 620
  • София
Здравейте,
АГ ме изпрати за някой изследвания, тъй като планирам забременяване.
От всички резултати излезе ТSH 3(ref. 0.3-4.2) и вит. D 36.3(ref. 50-100), изпрати ме на ендокринолог и ми каза да приемам по 2 капки Вигантол дневно. Днес посетих специалист, ЩЖ на ехограф изглежда добре, но ми изписа 25мкг Л-Тироксин на ден и Вигантол 20 капки веднъж седмично.
Бихте ли коментирали предписанията за витамин Д, защото до колкото знам дневният прием е по-подходящ от колкото седмичния. Също така трябва ли да изчакам с опитите за бебе? Ендокринолога ми изстреля на бързо, че ако забременея скоро трябва да проследим дозата за ЩЖ, но не ми даде конкретен отговор. Препоръча ми изследвания за ЩЖ на 45 дни и вит. Д на 3 месеца.

# 621
За забременяване нивата на ТСХ трябва да са 2,5.

# 622
  • София
TSH трябва да е около 1, макс 2. Заповядай в темата за хормоните https://www.bg-mamma.com/?topic=1295075
Иначе за вит. Д бих пила по 4/5 капки на ден, за да стигна референтните.

# 623
За забременяване нивата на ТСХ трябва да са 2,5.

Трябва да са ПОД 2

# 624
С две капки вигантол нищо няма да се постигне. Поне 10 на ден трябва за натрупване.

# 625
  • София
С две капки вигантол нищо няма да се постигне. Поне 10 на ден трябва за натрупване.
А как Ви се струва 20 капки веднъж седмично? Това е предписанието от ендокринолога, който е един от най-препоръчваните тук.

# 626
Ами не искам да му противореча, но личното ми мнение и от опит, мога да кажа, че най-стабилно натрупване се получава с ежедневно приемане и за дълъг период от време, без прекъсвания. Естествено, добре е да се следят нивата от време на време.

# 627
  • София
А кога е най-добре да се приема - сутрин или вечер?

# 628
А кога е най-добре да се приема - сутрин или вечер?
Сутрин или на обяд, когато е най-обилното хранене за деня. Аз го смесвам даже в лъжичката с кисело мляко, омега 3 или някаква храна, за по-голяма усвояемост.
Вечер пречи на отделяне на мелатонин, доколкото съм чела тук.

# 629
Аз на времето с 24 капки на седмица супер бавно вдигах нива. Като почнах да пия по 7 на ден се забърза процеса..

Общи условия

Активация на акаунт