Според статистиката една от 7 майки и един от 10 бащи страдат от следродилна депресия. Когато говорим за следродилна тъга, цифрите са по-сериозни, процентите при жените са около 50. Тъгата след раждането е нещо нормално, свързано с резките промени в хормоните, и продължава до към втората седмица след раждането.

За разлика от тъгата след раждането, депресията е нещо много по-сериозно, независимо от цифрите. Тя може да започне и преди раждането. Може да започне и няколко месеца след раждането. Факторите и симптомите са най-различни. От умора, безсъние, чувство за пренатовареност и т.н. до липса на чувства към бебето, висока тревожност, апатия, рязка промяна в хранителните навици, изолираност.

Представете си една изтощена жена, която няма време да се погрижи за себе си. Която е имала очаквания преди раждането, които са се сгромолясали в реалността. Която не получава адекватна помощ от партньора и от близките, докато се опитва да се справя с новите си функции на майка.

Кои са симптомите на следродилната депресия при майките и при бащите? Кои са най-разпространените митове около този вид депресия? Кои са рисковите фактори? Как да се справим? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Мария Евгениева на Академия за родители:Мария Евгениева е акушерка, координатор, медицински консултант и инструктор за подготовка за раждане и грижи за бебето във фондация „За майчино и детско здраве“, където е обучила повече от 900 бъдещи родители по време на пренатални курсове за развиване на техните умения, нагласи и знания за осигуряване на най-благоприятна среда за опазване на здравето и насърчаване на физическото, социалното, емоционалното и познавателно развитие на децата още отпреди раждането.

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 18:52 от Редактор*