16.07 - 27.07.2019 СЕДМИ КЛАС Успех на второ класиране!

• 123 020
  • 1 854
  •   1
Отговори
# 1 035
Моята девойка остана на 4 точки от двете й основни желания.
Но по нейни думи, най-дълго е искала да учи във 2 АЕГ, така че явно си попадна на мястото.
Днес ходихме да се запише и много хареса училището.  Отделно ни е близко и може й да се разходи до там.

# 1 036
За четящите тук родители на бъдещи седмокласници - наръчник за оцеляване по време на Матурите.
При споменаването на тази дума родителите на петокласниците гледат спокойно, на шестокласниците са леко притеснени, а на седмокласниците ….
Всичко започва с разговори с приятели и познати, които предупреждават колко е страшно, стресиращо и „мани, мани“. „Какво пък толкова“?, казваш си, един изпит – детето е умно, ще го мине спокойно и без частни уроци. Да, но изведнъж установяваш как около теб всички още от шести клас са започнали да търсят учители, школи и какво ли не. Решаваш – добре, нека и ние да запишем нашето дете в една школа – няма лошо. Още от шести клас съботите и неделите изчезват от календара. Школата е по математика и български. В един момент добавяш и частни уроци – от време на време. Идва седми клас. Всички около теб вече имат една тема на разговор. Местата в школите са заети още от лятото. Частните учители са с пълен график – който се сетил, по-отрано е спокоен – в играта сме! Съботите и неделите вече са не просто заети – тича се от урок на урок, от школа на школа. По-смелите дори ходят на занимания, които не са свързани с математика и литература – еххааа! Постепенно частните уроци заемат седмицата. Дните ги свързваш със съответен предмет. И купуваш помагала. Много. Боже, колко помагала има за седмокласници! А децата ги решават, пишат тези, преразкази, учат биографии, произведения наизуст. Понякога успяваш да видиш масата и незатрупана в тетрадки и листа, сборници и книги. Е, само понякога. Започват пробните изпити – разбира се детето е записано на много. Трябва да опита от различните школи. “Да свиква“. Всеки един резултат се анализира, обсъжда и се решават още повече задачи, пишат се тези и преразкази. Още пробни изпити, още задачи, още произведения…
Изпитът наближава. На децата е направена презентация – какво да правят, кое да попълват, кое листче в кой плик да сложат, къде да не пишат, кое да не слагат в еди кой си от пликовете и т.н. Вечерта след презентацията матурата изглежда по-лесна от бумащината. Стресът е пълен – децата са заплашени че ако объркат нещо или не спазят едно от стоте правила, работите им ще бъдат анулирани.
Трябва да се пише с черна химикалка – обикалят се няколко книжарници, купуват се поне десет различни /да има, ами ако спрат/.
Идва денят. Децата стресирани. А ако видите родителите . . .. Били изтеглили изпитен вариант 1 – съобщават по всички медии. А кой е този вариант и какво съдържа – никой си няма на идея. Вариантът е изтеглен в 7ч., а изпитът почва в 9ч. – теориите на конспирациите вече са построени.
Всички около теб вече се отдъхват – около 12.30ч. децата излизат. Твоето свършва в 13.30ч. – когато вече си решил че или работата му е анулирана, или ……. Квесторите само осем пъти се обаждали в МОН и РУО да питат къде какво да се прави.
След изпитът – какво направи? Трудно ли беше? Имаше ли нещо неясно? Как така написа заглавието на преразказа? Ами май не трябваше? Ако анулират работата?
Чакаш на сайта на МОН да публикуват теста и отговорите. Искаш детето да провери, то иска просто да го оставиш на мира и поне един ден да почине преди следващата матура. Как ще почива? Първо проверка, а после учене за следващата. Конкуренцията не спи.
При втората вече сте стреляни зайци. Децата горе долу знаят нещата с пликове, белови, чернови. Пак вариант 1. Отново същите въпроси. Чакане на теста на сайта на МОН. Категоричен отказ на детето да проверява каквото и да е, защото му е писнало. Ти си на тръни и въртиш сучеш, все около теста се върти разговора.
Поне свърши. Дали? Започва очакването на резултатите. И обсъждане – коя школа е уцелила най-близо тестовете, колко се били лесни тази година/все пак всеки професор по математика от Оксфорт и Сорбоната с лекота би ги решил/. В деня когато се очакват, рефрешваш страницата на детето стотина-двеста пъти и в един момент – ето ги. Първо стрес – много ли е, малко ли е? Бързо калкулатора, справка със справочника/в който всяка паралелка от всяко училище е показана отделно – профилиране и максимален и минимален бал на всяко от класиранията/ – уф супер.
Свърши. Дали. Оказва се, че се чака един много важен документ – статистиката, която РУО вади за всеки един град поотделно – резултатите по точки на момчета и момичета. По това можеш да се ориентираш къде грубо се позиционираш в схемата. Статистиката излиза. Зареден с десетки екселски файла, безброй таблици на хартия и след множество сметки и вероятности по всякакви форуми разбираш къде си в картинката. Започва реденето на желанията: училища – паралелки. Всяка паралелка е с отделен код. Трябва много внимателно да се подредят, защото ако балът ти стигне за някоя, няма връщане назад. На второ класиране можеш да се качиш на горно желание, но няма вариант да се върнеш на предходно такова. Оставяш детето само да подреди желанията си – заслужило си е след целия положен труд. Следват чакане, първо класиране, подаване на заявление, второ класиране и …КРАЙ!

# 1 037
  • София
Частта от излизането на резултатите, през реденето на желания и класиранията е пренебрегната сериозно...Joy

# 1 038
  • София
jenap, сънчо, много мъчно ми стана за децата ви! Много съжалявам, че се налага да минат през тези негативни емоции! НО, сигурна съм, че ще бъдат щастливи, ще намерят нови приятели и предизвикателства! Най-доброто предстои!

Поздравления за всички, приети на желаните места!

aniK, че той е попаднал в рая. Simple Smile Мечтата на всеки мъж да е заобиколен от жени.

anelim13, всяко време си има своите предпочитани училища. Моята дъщеря още в 5ти клас каза, че иска в Испанската. И до ден днещен не може да обясни защо. Така го чувствала. А и след като има ниво В2 по английски е хубаво да се насочи към нов език. В нашето семейство не налагаме нищо, следваме децата си. Да, даваме съвет, аргументираме се, но ги оставяме сами да взимат решенията.

Сигурно изпускам много, но съм стара, руса и бързо забравям.

# 1 039
  • някъде ... тук ...
Моят син се записа сутринта. Ходиха с баща си. Доволен, харесало му. Избрал си е спорт. Щеше ми се да не е пак футбол, че и без това играе в първенството, но... Харесал си е 3 от клубовете, но ще избира след началото на учебната година.
Скрит текст:
Специалността отдавна се коментира вкъщи, но до преди няколко месеца баща му, че и аз, бяхме против. Попремислихме, та го оставихме. Ще видим дали в крайна сметка ще продължи после по нашите стъпки или ще смени попрището.

# 1 040
максималните балове в справката са само на децата, които са преместени, а не максимален бал за съответната паралелка, нали така ?! в противен случай, справката  пак ще се окаже сгрешена.

# 1 041
  • София
Kokiche 11, липсва и още една съществена точка - следиш непрекъснато бг-мама, защото тук улавят всички грешки на МОН, готови са със статистиката преди съответното РУО, че и прогнозират бала съвсем точно!

По този повод благодаря на всички пишещи тук - наистина времето се изниза по-лесно със сродни занимания на всички нас.

# 1 042
  • София
Ще се възползвам от поста на АниК  (малко редактирах)
.....
Сънчо, много гуш!!! Revolving Hearts Представям си колко страдате, но за добро ще е, ще видиш Hands Plus1
jenap, и за твоето момиче ми стана мъчно - аз мислех, че за ТАМ страдаше тя на първо класиране, а то било за другото ТАМ Persevere Нека се настрои положително!
Ееех, тези момичета - амбициозни, взискателни към себе си, трудолюбиви... Дано и моята принцеса е така след 5 години Hands Pray
ayza, много се радвам за вас!!! Колко нерви похабихте - истински ви разбирам, че снощи сте били изтощени психически.

Пропускам много от това, което исках да напиша на някои потребители, но цял ден само чета от телефона и после .... всичко ми се е изпарило Smile
...

... и ще добавя малко:

АниК, успех на младежът в женската компания.

Русалчице, такива като мен честитящи на патерици добавят и "... зло да те забрави" Бъди здрава, усмихната и продължавай да пръскаш положителна енергия било в мерена или немерена реч. Нека малките русалки продължават да те радват Flowers Bouquet

# 1 043
  • София
Вълнения големи тези дни. Чета ви и ту се радвам, ту ми става мъчно, но няма как - такъв е животът.
Надявам се, че децата, които не са съвсем щастливи от 2рото класиране, все пак да намерят своето място. А на тези, които ще си пробват късмета на 3то, стискам силно палци! Hug
Ние в понеделник ще се запишем. Оказа се, че ще има и една девойка от стария му клас в новия.
Наборът подхвана с неохота старогръците митове, които е чел, но на мен не ми минават тия - ще си ги припомни Grin

# 1 044
Kokiche 11, липсва и още една съществена точка - следиш непрекъснато бг-мама, защото тук улавят всички грешки на МОН, готови са със статистиката преди съответното РУО, че и прогнозират бала съвсем точно!

По този повод благодаря на всички пишещи тук - наистина времето се изниза по-лесно със сродни занимания на всички нас.

Права си, пропускът трябва да се поправи! А иначе споделям напълно - без бгмама и всички вас нямаше да е същото. На мен форумът ми беше безкрайно полезен!

# 1 045
  • София
Понеже отивам  за 4-5  дни на една вила, сгушена на място без покритие (ах, тези лъжливи оператори, които твърдят, че навсякъде има, малко като МОН са Laughing),  влизам тук най-напред да ви благодаря за сърдечните пожелания от вчера и днес, да ви се връщат мултиплицирани Simple Smile Освен това,  с ясното съзнание, че се повтарям, ще каже на тези, които не са много доволни - сега ви е криво, нормално е, но от 15.09 нещата ще се наредят по най-добрия начин, ще видите. Затова дайте емоционална почивка най-вече на себе си, децата са си я дали и без да ви питат Simple Smile

Кой знае колко страници ще имам да чета във вторник-сряда..

# 1 046
Здравейте, имам въпрос, много се извинявам, ако е писано вече, но не го намирам.
В последната справка от РУО-София в графата "Максимален бал" какво би трябвало да пише - максималният бал за паралелката по принцип или максималният бал на класиралите се на второ класиране?
Благодаря предварително!

Максималния бал на класиралите се на второ класиране. Максималния бал от първо се вижда в предишната справка

Дано да е така, както казваш. В заглавието на справката обаче е посочено, че това са максимални и минимални балове  по паралелки към  18.07.2019г.
Понеже изобщо им нямам вяра, постоянно се притеснявам. Балът ни е 468 и се обезпокоих, че за нащата паралелка  нещо не е наред.

# 1 047
  • София
jenap, и аз от сърце ви желая да се нагоди девойката и бързо да забрави този пропуск на 22 задача.
anik, дано да доволен и твоят син в новото училище, дано добре го обгрижват девойките. Пък след 4 години живот и здраве, с теб пак ще го играем този мач.
Да са щастливи децата в новите училища и нови другарчета да намерят!

По повод това с отварянето на вратата и възможностите, които животът ни дава (понякога без да го осъзнаем) - ще ви споделя едно съчинение на щерка ми. Нашето училище си има един конкурс само негов си. Няма да навлизам в подробности - състои се от три части, като първата е съчинение по една от три теми, като първите седем продължават нагоре.
Съчинението на дъщеря ми е точно в духа на това, което се случва на децата (или поне на някои). Не е дълго, надявам се да ви хареса.

Скрит текст:
Най-добрият съвет, който ми е давал някой
   Татко – един четиридесет и три годишен мъж. Едър, висок, с една безформена брада, със зелени пъстри очи и една широка усмивка.    
   Той е човекът, който ме е създал, този, който ме е отгледал, този, който ме е научил на всичко.
   От малка татко все ме подкрепя, пази ме и дори гони чудовищата от моята стая. Е, това беше, когато бях на три. Когато заспивах, тати седеше до леглото ми. Междувременно работеше. Гледах слабата светлина на компютъра, която осветяваше стаята ми. Беше наистина натоварен от всичките неща, случващи се в работата му.
   Когато тръгнах на детска градина, първите дни беше много сложно. Пищях, дърпах се, тръшках се и ревях. Страх ме беше, че ще ме забравят и ще трябва да спя сама в тези малки креватчета.
   За решение на проблема в момента, в който татко ме оставяше вътре, той ми казваше, че застава зад входната врата и там ще ме чака, пък когато дойде време да ме вземе, ще звънне на звънеца и ще ме прибере обратно вкъщи. С времето разбрах, че не е така, но това беше, когато бях свикнала с факта, че трябва да ходя на детска.
   Доста време мина оттогава. Сега съм тинейджър. Животът ми се обърна с главата. Вече не обръщам толкова внимание на игрите и забавленията, колкото на това, какво ще облека днес или какъв смартфон имам. Животът ми погажда много номера. Вече се карам с мама, бия се с брат ми, държа се по-странно с всички. Ами татко?   Той не влиза в никое от тези неща. Винаги е толкова деликатен. Все едно е човек, нагазил в едно езеро, покрито с лед. Но ледът е крехък и тънък, а той самият трябва да премине от другата страна на езерото. И успява – бавно, внимателно, с много търпение – но успява!
   Една вечер, когато се бяхме събрали на вечеря, аз не бях в никак добро настроение, но го прикривах. Колкото и да се стараех, татко видя, че нещо не е наред. В този момент той помоли мама и брат ми да ни извинят, хвана ме за ръката, обухме се и излязохме навън. Беше зима, нямаше сняг. Тогава татко ме попита какво ми има. Сълзите ми бликнаха и разказах на тати всичко, що бе станало.
   Той намери една свободна пейка в парка, намиращ се близо до нашата къща. Седнахме на нея. Тати ме гушна силно, целуна ме по главата и изтри сълзите ми. И тогава ги чух. Пет думи. Ето какво каза той:
-   Животът не е никак справедлив! И това е нарочно! Не се безпокой, той ще те научи на всичко!
На връщане през целия път мислех за това, което бе излязло от бащината уста.
Прибрахме се вкъщи. Довършихме си вечерята, а аз разказах на останалите за днешния ми ден. Почувствах се по-добре.
Оттогава нататък, когато нещо не е наред, аз споделям със семейството, с приятели и близки. Така се чувствам подкрепена, силна и всемогъща.

# 1 048

Скрит текст:
Здравейте, имам въпрос, много се извинявам, ако е писано вече, но не го намирам.
В последната справка от РУО-София в графата "Максимален бал" какво би трябвало да пише - максималният бал за паралелката по принцип или максималният бал на класиралите се на второ класиране?
Благодаря предварително!
Максималния бал на класиралите се на второ класиране. Максималния бал от първо се вижда в предишната справка

Дано да е така, както казваш. В заглавието на справката обаче е посочено, че това са максимални и минимални балове  по паралелки към  18.07.2019г.
Понеже изобщо им нямам вяра, постоянно се притеснявам. Балът ни е 468 и се обезпокоих, че за нащата паралелка  нещо не е наред.

И няколко часа по-късно.....

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ НА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИ,
Обръщам внимание, че приложената справка, генерирана от програмния продукт „Държавен план-прием“, е за минимален и максимален бал по паралелки на класираните на втори етап ученици.

Напомням, че класираните на втори етап следва да се запишат в срок до 22.07.2019 г.

Свободните места за трети етап на класиране ще бъдат обявени тук  до края на работния ден на 23.07.2019 г.

РУО - София-град

# 1 049
Да ви се оплача... Стана тя, каквато стана...
При записването ни дадоха едно мъничко листче...
Е сами можете да се досетите какво стана...
Уж бях го сложила в плика с документи няма го и няма... Дали ще ми трябва това листче... Къде да го търся не знам и аз вече... Надявам се да не ни потрябва... Cold Sweat
Едит: Даже не го бях прочела за какво е имаше нещо написано с химикал и беше доста мъничко, абеее нашето семейство сме пълен хаос просто...

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 17:22 от Rooney Moon

Общи условия

Активация на акаунт