НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 130

• 46 615
  • 787
  •   1
Отговори
# 270
Аз ям по един път на ден и лесно ги докарвам до 1,300 - 1,600 калории. Не следвам НВ-ВМХ, но си отслабвам.
За да разбереш дали ти е голяма рестрикция трябва да знаеш колко калории гориш на ден, което зависи от ръст, години, килограми в момента и движение естествено Simple Smile Има калкулатори в нета ориентировъчно да сметнеш. Аз имам фитнес гривна и според сметките ми мери сравнително точно.

# 271
  • София
Всъщност OMAD означава храната за деня, да бъде консумирана в тясна часова рамка. Не е задължително да е на едно сядане. Може да си разделиш порцията на няколко части и да я изядеш в рамките на 4 часа или 6 часа примерно. През останалото време не се яде.

Ето това ми е убягнало. Аз го приемам буквално - единично хранене. След катоо има такъв голям прозорец за хранене, е много по-вероятно за мен да не падам много с калориите.

Само имам въпрос към споменаването на "нормално хранене", това не е ли нормално хранене?

Моя грешка. Не "нормално", "класическо" е по-редно да кажа, като имам предвид храненето 2 или 3 пъти на ден.

Аз ям по един път на ден и лесно ги докарвам до 1,300 - 1,600 калории. Не следвам НВ-ВМХ, но си отслабвам.
За да разбереш дали ти е голяма рестрикция трябва да знаеш колко калории гориш на ден, което зависи от ръст, години, килограми в момента и движение естествено Simple Smile Има калкулатори в нета ориентировъчно да сметнеш. Аз имам фитнес гривна и според сметките ми мери сравнително точно.

И аз съм с фитнес-гривна, плюс всевъзможни приложения. Изчислява ми, че трябва да ям по около 2000 ккал на ден, за да отслабвам. Да, имам много излишни килограми. Отделно чрез тренировки и движение хабя към 1000 ккал. Та, ако за цял ден поема 1200 ккал, това в моя случай не е добре.

# 272
Миоки, колко мазнина слагаш в кафетата и каква? Видях че имаш 3 за деня.

Току що хапнах - 7 яйца, 30 гр ГХИ и 80 гр сирена. Ако ви кажа че грам не ми е тежко и мога и още🤪🐷🐷 Но се спрях.
След 10 км много бързо ходнене бях озверяла от галд, апнах първо 3 яйца с масло и сирена( зрели всичките, не наше бяло) но не ми хванаха място и ометох и омлета на мъжа ми, че му изстиваше 😂
Не знам дали ще огладнея по- късно, ако да пак яйца ще ям. Имам домашни и направо не мога да им се наситя.
А и явно днес имам повишен апетит с яйца и масло ще го озаптя.

# 273
Калориите от протеини, от мазнини и от въглехидрати, не са еднакви. Метаболизират се по съвсем различен начин в организма и имат съвсем различен ефект върху трупането на мазнини и мускули, така че тези изчисления за дневен прием и разход са толкова неточни, че няма на къде.

# 274
Дефицит 750 калории на ден примерно смъква около 0,7кг на седмица. С 500 е половин килограм. Ти си прецени и си нагоди калориите.
Калорията си е калория според мен. Естествено по-добре калории от зеленчуци отколкото от вафли, но математиката не лъже.
Няма да влизам в спорове, само споделих при мен какво и как работи.

# 275
Само дето математиката няма кой знае колко общо с човешкото тяло и работата на отделните органи и системи.  Smiley
И един домат (например) изгорен в барокамера, изобщо не дава същите калории като домат, разграден в човешки стомах.
Но, всеки вярва на което иска. 
Важното е резултат да има.

# 276
Нещо за бърза закуска да предложите,освен яйца,кис.мляко?
За мен това е най-трудното в този режим - че всяка нормална и вкусна храна трябва да си я сготвиш. Вчера, от липса на време, така си останах на едно бронирано кафе и едно основно ядене.
Не знам вие какво смятате, но аз от време на време си позволявам  месни продукти "Стара планина". В етикетите на някои пише, че съдържат декстроза, но то колко ли декстроза може да се съдържа в едно парче салам, щом въобще не се усеща на вкус. Те и зеленчуците съдържат глюкоза /почти същото, като декстрозата/, но са допустими. Така че колбасите "Стара планина" са ми вариант, когато нямам време за готвене.

Tinkatink, много малко ми се струва 1 см за цял месец. Какво ти е менюто? Би трябвало точно в началото, при смяната на хранителния режим, да е най-рязко отслабването.

# 277
Мда, и аз се чудя как ли света е оцелял без броенето на калории.
Инсулина е хормона, който ви прави дебели. Това го казва д-р Фънг и има достатъчно информация по въпроса (както и за безсмисленото смятане на калории).
А как, колко и кога инсулина ви угоява оставям сами да откриете, ако желаете.
Иначе ви остава смятане до края на живота ви (нищо лошо за математиката, математик съм по професия, но за отслабване е безсилна).
----
Като говоря за д-р Фънг
Преди няколко поста споменахме туршиите. Именно тях споменава и д-р Фънг като фактор намаляващ инсулина.
---
Аз също си позволявам колбаси и консерви с приемливо съдържание. Да не говоря, че риба под друга форма не ям.
Но от както гледах репортаж за домати, които не са насадени в земя, а в тръбички май съм по-толерантна към колбаси/филета и други шунки.

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 14:40 от Анонимен

# 278
  • Sofia
Напълно съм съгласна с Франсоаз. В организма не става точно като в математиката. Ако ставаше така щеше да е много лесно, но уви...
Има прекалено много фактори, които влияят. Вкарваш 1500 ккал, гориш 2000 и отслабваш звучи супер. Само че това става така в затворена изолирана система. А тялото е отворена система, която непрекъснато взаимодейства с външния свят. Всичко влияе - околна температура, движение, мозъчна работа, емоции, хормонален статус, възраст, здравословно състояние и още 100 неща. Които се променят непрекъснато.
И още нещо, може би по-важно. Намаляваш калориите и отслабваш работи до един момент. Ако продължиш да намаляваш калориите още, метаболизмът се забавя толкова много, че не само спираш да отслабваш, а започваш да качваш ако стоиш близо до марули. Яла съм я тази попара. И много се пазя да не падам под 1500 ккал. Разбира се, тази цифра е различна за всеки. Точно за това бързото отслабване не работи. Защото за него е нужна голяма калориина рестрикция, която води до забавяне на обмяната (което е безкрайно упорито и много трудно се преодолява после), плато и йо-йо ефект.
Така че внимавайте с намаляването на калориите. Не е нужно, разбира се, да се изяждат 5000 ккал всеки ден, но и не трябва да са прекалено малко.

# 279
За любителите на калорийната теория, една задачка.

Поканени сте на представяне и дегустация на ястия отсветовно известен готвач и ще можете да опитате от всички ястия и да ядете колкото пожелаете.

Как ще се подготвите за събитието, така че да сте възможно най-гладни и да може да изядете колкото може повече?

# 280
Ще ям много на вечеря:)
Винаги след обилна вечеря съм адски гладна сутрин. Ако не вечерям си карам до 14 часа само с кафето.

# 281
Може и да потичаш, да поспортуваш и в комбинация да погладуваш даже.
Въобще все съвети давани на дебели хора, с които им казват, че ще отслабнат. Чудно защо после хората се нахвърлят на храната и ядат до пръсване след подобна "интервенция", а после им се казва, че сами са си виновни.

# 282
За любителите на калорийната теория, една задачка.

Поканени сте на представяне и дегустация на ястия отсветовно известен готвач и ще можете да опитате от всички ястия и да ядете колкото пожелаете.

Как ще се подготвите за събитието, така че да сте възможно най-гладни и да може да изядете колкото може повече?

Ще ям ябълка 15 мин преди това. Аз, след ябълка мога да ям до безкрайност.
Или торта и няма да спя предната нощ.
Ако съм гладувала няма да мога много да ям, но след нещо сладко....
Винаги съм се учудвала на съвет "изяж една ябълка за да ти убие апетита". Не става при мен.

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 15:14 от Анонимен

# 283
Ще ям много на вечеря:)
Винаги след обилна вечеря съм адски гладна сутрин. Ако не вечерям си карам до 14 часа само с кафето.
Е, аз пък съм обратно... Simple Smile. Ако ям много вечер, особено около 19-20 часа, на другия ден огладнявам чак към 13-14 ч.  Аз бих си хапнала диня преди това. След диня мога да изям света. Simple Smile

# 284
Аз ще отида напьлно неподготвена и ще се справя блестящо Smile, много усилия полагам да я контролирам тази лакомия

Общи условия

Активация на акаунт