Пътуване на дете в чужбина с пълномощно

• 3 621
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Да, декларацията може са се отмени по всяко време от разрешаващия родител.

Относно фамилиите  - съвпадащи имена не доказват произход, за това служи удостоверението за раждане. А и конролните органи с едно кликване могат да си извършат проверка в системата.

В сайта на Министерството има посочен телефон - не знам доколко са отзивчиви, но може да се запише за всеки случай при спорни ситуации. Въпреки че не е препоръчително да се влиза в прерикания с граничния контрол.

# 16
Здравейте, ще пътувам  за Турция с двете деца (под 14г. са). Имам нотариално заверена декларация от мъжа ми(имаме брак), в която са описани ЕГН и номера на актове за раждане и на двете деца и нашите ЕГН и лични карти. Той дава съгласие децата да минават граница с мен. Документа е само на български, не съм превеждала нищо.  Въпроса ми е : трябва ли още нещо за турските власти ? Хубав ден на всички Simple Smile

# 17
Турските власти едва ли се интересуват от български деца. Според мен - не ви трябва нищо повече. Тези декларации са за излизане на децата от БГ само, не трябва на друг език

# 18
Въпроса ми е : трябва ли още нещо...

Трябва да носиш удостоверенията за раждане в оригинал за сверка на данните, както и ксерокопия на декларациите - те остават при българските гранични власти след подпечатване.

# 19
имат начин да проверят дали сте родител на детето

# 20
Здравейте,
не знам дали поста ми е за тук, но според мен това е най-подходящата тема от тези, които намерих във форума.
Аз съм на 18 години. След седмица ще пътувам по Еразъм + проект в Италия с приятел, който е на 17 години. От българската организация, чрез която ще пътуваме...казаха, че искат да издадем декларация (заверена при нотариус), която да гласи, че АЗ отговарям за неговия живот, а не от организацията (понеже няма 18г.). Но въобще не съм наясно какво трябва да направим. Най-вероятно, като отидем при нотариуса...ще разберем.
Някой сблъсквал си е е с подобен проблем?
Благодаря предварително!
Лека вечер! =)

# 21
Не се хващай да отговаряш за ничий живот.
Родителите на момчето да ти напишат декларация, че и двамата са съгласни конкретно за това пътуване:
 "Синът ни..... (17г) да пътува, придружен от ....(твойто име и ЕГН) на ...(дата).....до....(Италия)  и обратно във връзка с участие в проект..... Съгласието важи до,,,,,,

# 22
Не се хващай да отговаряш за ничий живот.
Родителите на момчето да ти напишат декларация, че и двамата са съгласни конкретно за това пътуване:
 "Синът ни..... (17г) да пътува, придружен от ....(твойто име и ЕГН) на ...(дата).....до....(Италия)  и обратно във връзка с участие в проект..... Съгласието важи до,,,,,,
Такава декларация трябва да направим при нотариус,така ли? Simple Smile
(Иначе да, и аз за подобно нещо си мислех, със сигурност няма да напишем точно, че аз отговарям за него).

# 23
В сайта на МВнР има образец на декларация за пътуване, изобщо не е нужно ти да бъдеш намесвана в схемата по какъвто и да е начин. Просто родителите му подписват пред нотариус декларация, че са съгласни синът им да пътува непридружаван от тях, ако искат за конкретното пътуване, ако решат по принцип. Ти нямаш работа при нотариуса.
Задължително си сключете застраховка пътуване.
Отговорността за въпросния младеж е на родителите, не се оставяй някой да ти вменява някакви очаквания и задължения.

# 24
Въпросната организация просто иска да се освободи от отговорност в случай на даден инцидент (недай си Боже). И аз разбрах, че трябва да имаме декларация, че аз отговарям за него (понеже аз имам 18г., а той не)... Разбира се, че това не е много удачен вариант за мен и затова пиша тук да дадете идеи как да изглежда тази декларация =)
Той си има декларация за напускане на страната без родители много отдавна и си я ползва всеки път.
Благодаря на отзовалите се дотук!
Спокойна нощ на всички! Simple Smile

# 25
  • София
Здравейте, какъв е варианта да се отмени декларация за пътуване на само дете в чужбина. Става въпрос за дъщеря ми, която е на 16. Ще направим декларация в която ще пишем, че има право да пътува сама, но не откривам дали може да има срок. Дори и да изглеждам страхлива, бих искала да знам как може да се отмени?

# 26
може да има срок

# 27
Здравейте, какъв е варианта да се отмени декларация за пътуване на само дете в чужбина. Става въпрос за дъщеря ми, която е на 16. Ще направим декларация в която ще пишем, че има право да пътува сама, но не откривам дали може да има срок. Дори и да изглеждам страхлива, бих искала да знам как може да се отмени?

Може да впишете, че декларацията е валидна до ....
или че декларацията е валидна за пътуването до... в периода от-до...

Декларацията, която съм подписала на дъщеря ми, изглежда по следния начин:
Скрит текст:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Долуподписаната,

......., с ЕГН ......., родена на ....... г.
в гр. ....., л.к. № ......, изд. на ...... г. от МВР-.....,
с постоянен адрес в гр. ....,
в качеството ми на родител на ......., родена на ........ г.
в гр. ......., с ЕГН ....... и постоянен адрес в гр. ......,

Д Е К Л А Р И Р А М

своето СЪГЛАСИЕ дъщеря ми - .........,
родена на ........... г. в гр. Варна, с ЕГН ........ съгл. Удостоверение за раждане Серия .... № ......./...... г. на Община ...., с постоянен адрес в гр. ......,

да преминава границите на Република България, пътува и пребивава в чужбина, непридружена от мен.

гр.  ......                               Декларатор: ....................................   
                                                             /......../

Условието за срока вписвате под "непридружена от мен".
Ако сте двамата родители, горе ще бъде долуподписаните, после
1. данни на майка
2. данни на баща
и само редактирате, където е нужно да е в мн.ч.
Понякога декларация може да се издаде само за пътуване в конкретна държава, а не на общо основание или някои конкретни държави да се изключат - Вие си решавате как ще изглежда.

# 28
Здравейте, позволявам си да използвам темата, тъй като не откривам подобна информация на сайта на МВнР. Имам декларация от бащата на сина ми(безсрочна), че той може да пътува в чужбина с мен, но е издадена и заверена преди повече от 6 години, а междувременно бащата е сменил л.к. и адресна регистрация. В декларацията съответно стоят актуалните данни към момента на заверката. Предстои ми пътуване с детето(на 14 г), дали е необходимо бащата да ми вади нова декларация?

# 29
Няма нужда от нова декларация,  важни са ЕГН-тата (по тях ни идентифицират в системата им). Пътувайте си спокойно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт