Всеки, който обзавежда жилище, все някога се изправя пред решението какви врати да избере за отделните помещения. Освен класическите интериорни врати, чието платно се отваря навътре към помещението, се предлагат също и пестящи място плъзгащи се врати, които се движат пред или в стената.
Тези врати са особено практично решение, когато в стаята няма достатъчно място за класическа врата.

Възможности за приложение на плъзгащите се врати
По отношение на приложението на плъзгащите се врати фантазията няма граници. Те могат да се използват идеално за гъвкаво разделяне на помещения и създават структура дори в просторните помещения. Плъзгащите се врати са практично решение и в малките жилища, тъй като платното им не навлиза в помещението.
С тяхна помощ е възможно например работното място за домашния офис да се отдели ясно от  дневната.
Ако желаете да имате кухня от отворен тип, без миризмата от готвенето да се разпростира из целия дом, поставете плъзгаща се врата между кухнята и трапезарията. При готвене е най-добре вратата да остане затворена, а при сервиране вратите се отварят лесно и могат да се ползват всички предимства на отворения тип кухня.
Четкови уплътнения и уплътнения от страната на влизане в стената предпазват от миризми от кухнята, шум и течение. С плъзгаща се врата инсталирането на етажерки, шкафове или прецизното монтиране на кухненски шкафове вече не е проблем, защото пространството, което иначе ще е необходимо за отваряне на вратата, остава свободно.
Монтирана в дневната, трапезарията или антрето, една плъзгаща се врата може да предпазва от течение, а в остъкления вариант – да осигури достатъчно светлина.

Какви видове плъзгащи се врати се предлагат?
Ако се спрете на плъзгаща се врата, можете да избирате между два варианта, които се състоят от една врата (1 крило) или две врати (2 крила). И двата варианта могат:
• да се движат пред стената
• да се движат вътре в стената

При отваряне вратата може да се движи пред стената с помощта на ходова релса или да влиза директно в предвидена ниша в стената така, че когато е отворена, да изчезва напълно в стената. Тази възможност трябва да се обсъди още във фазата на проектиране, за да бъде взета предвид при изграждането на стената.

Плъзгаща се врата с каса
При монтаж пред стената крилото на вратата се плъзга върху две вградени в рамката на  плъзгащата се врата ходови релси.
При монтаж в стената ходовите релси се монтират в изготвена от потребителя ниша за вратата. В този случай рамката за плъзгаща се врата отпада. Отворът в стената се облицова от касата.

Система плъзгащи се врати Slide Compact
При тази система крилата на вратата се направляват в ходова релса. Профилът с цвят на благородна стомана може да се монтира както пред стената, така и на тавана. При тегло на платната до 60 кг. системата Slide Compact е оборудвана със SafeClose за плавно затваряне на крилата на вратата.Система плъзгащи се врати Rotan
При тази система плъзгащи се врати в индустриален стил крилата на вратата са монтирани на конзоли, които се плъзгат по ходова щанга с помощта на ролки. Щангата от благородна стомана се монтира на стената.Какви възможности за дизайн има при плъзгащите се врати?
Изключително практични, плъзгащите се врати се предлагат с различен дизайн и могат да се съобразят със стила на обзавеждане. Те се предлагат в различни мотиви, с голям избор на елементи като апликации от благородна стомана, разположени в дълбочина фуги, модерни, изцяло остъклени врати или естествен фурнир и цвят на естествена дървесина.
Стъклените плъзгащи се врати са особено подходящи навсякъде, където са необходими отворени и светли жилищни зони, които обаче да могат да се отделят с врата.

В периода до 11 август можете да зададете всичките си въпроси за врати и да се допитате до специалист в консултативната ни тема ТУК.

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 11:27 от Редактор***