Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Задайте своите въпроси за врати към Hörmann и направете разумен избор

 • 4 138
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 27
Нашият дом е основното ни място за живеене, наше убежище, наш оазис.
При строителството или ремонта му трябва да бъдат взети безброй решения: каква външна врата да изберем, каква дограма, какви плочки? Трябва ли въобще да има плочки, или пък дърво?
В повечето случаи основните критерии при избора са дизайнът и разходите. Избира се каквото се харесва и това, което е на приемлива цена. Но разумните потребители знаят как да постъпят – да  отделят време и да се информират предварително за продуктите, които ще вложат в своя дом – своята крепост.

За красив и представителен вход на дома важна роля играят входната и гаражната врата.
Те трябва да бъдат в пълна хармония една с друга, да отговарят на стила на къщата, да съчетават в себе си форма и функция. В допълнение към дизайна, те трябва да предлагат също добра защита при взлом, надеждна топлоизолация, както и комфорт при употребата.За цялостния облик на дома съществено допринасят и интериорните врати.
Чести признаци, че вътрешните врати в жилището Ви са износени, са: изкривено платно, лющеща се боя или повредена рамка. За да изглеждат вратите поддържани и да се запазят за по-дълго време в добро състояние, при покупката трябва да се обърне внимание на определени показатели и да се направи консултация със специалист.Вратите с автоматично задвижване предлагат предимства в много отношения.
Сред тях са създаването на среда без бариери, това, че улесняват по-възрастните хора или просто осигуряването на повече комфорт у дома. Често, когато ръцете ни са пълни с покупки след пазар, ни е трудно да отворим външната или гаражната врата. Вратите с автоматично задвижване са решението на този проблем.Включете се в дискусията!
Ще се опитаме да Ви дадем полезна информация и вдъхновение по темата врати за дома.
В темата ще научите на какво трябва да обърнете внимание при избора си и как да разпознавате качеството на всеки продукт. Научете повече за възможностите и предимствата, които Ви дават автоматичните врати.
Вярваме, че ще Ви бъдем полезни!
Можете да зададете всичките си въпроси в периода от 15 юли до 11 август. Отговор на Вашите въпроси може да очаквате всеки вторник и петък.

Полезни материали:
Ето как ще откриете подходящите интериорни врати
Плъзгаща се врата - кога си заслужава?
Врати за мазета и странични врати
Класове защита при вратите

На Вашите въпроси ще отговаря:

Борис Главчовски
Управител на „Хьорман България“ – водещият производител на врати за дома и индустрията в Европа.

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 11:40 от Редактор***

# 1
 • Мнения: 34 941
"За да изглеждат вратите поддържани и да се запазят за по-дълго време в добро състояние, при покупката трябва да се обърне внимание на определени показатели и да се направи консултация със специалист."

Кои са тези показатели?

# 2
 • Мнения: 17
Благодаря за темата Relaxed

Предстои ми смяна на всички интериорни врати, тъй като са сложени още със закупуването на апартамента преди 20 години. Вратите са изцяло от дърво и за жалост си изживяха живота...

Ще съм благодарна на информация кои са най-важните неща, на които трябва да обърна внимание при избора на врати за дневна/спалня и тези за баня/тоалетна?

  # 3
  • Мнения: 27
  "За да изглеждат вратите поддържани и да се запазят за по-дълго време в добро състояние, при покупката трябва да се обърне внимание на определени показатели и да се направи консултация със специалист."

  Кои са тези показатели?

  Здравейте, mariat!
  При избора си на интериорни врати освен дизайна трябва да вземете предвид следните аспекти: натоварването, честотата и мястото на използване на вратата, както и изискванията за защита от шум, миризми и течение. От тях зависи изборът на вътрешен слой на платното, касата, повърхността.
  От решаващо значение за издръжливостта на натоварването е вътрешният слой на платното. Предлагат се различни вложки – от тип „пчелна пита“ за по-малко натоварване до врати с масивно ПДЧ за максимално натоварване. Често използваните врати например на банята и всекидневната би трябвало да са със стабилен вътрешен слой. При семейства с деца се препоръчва стабилно платно в комбинация със стоманена каса, която безпроблемно понася удари с детски колички, прахосмукачки или други вещи. A за банята е почти задължително, защото ще избегнете неминуемото „раздуване“ на дървената каса от влагата.
  Мястото на вратата е от значение за това дали ще изберете класическа или плъзгаща се врата. Като решение за пестене на място се предлагат плъзгащи се врати – плътни или стъклени, еднокрили или двукрили, движещи се пред или в стената.
  При необходимост от светлина подходящо решение са стъклените врати. Най-често те се използват за всекидневните и кухните, откъдето светлината се използва за тъмния коридор. При това трябва да се обърне внимание на визуалната защита  - помещенията да останат светли, но да се запази и интимната атмосфера.
  Ако се спрете на плътна повърхност, може да избирате измежду различни варианти: фурнирите от натурална дървесина са изключително естествени, но чувствителни на удар и трудни за поддръжка. Бялата или цветните бои дават свобода на оформление, но пък са чувствителни на удар и замърсяване. Съществуват и повърхности здрави колкото кухненски плот – стабилни, устойчиви на удар, лесни за почистване и даващи възможност за различен дизайн - матови, гланцови със светлосенки. Има и повърхности, по които доста трудно остават отпечатъци от пръсти или други замърсители.
  Нашият съвет е да не обръщате внимание единствено на дизайна – той дава възможност да направите вратата си индивидуална – с цвят, изрязани остъклени елементи, розетки и дръжки. Но взимайки предвид горепосочените аспекти, освен че вратите Ви ще изглеждат добре, ще Ви служат безпроблемно дълго време и няма да Ви причиняват главоболия с ремонти и трудна поддръжка.
  Ще се радваме да сме били полезни при избора Ви.

  Поздрави,
  Борис Главчовски

  # 4
  • Мнения: 27
  Благодаря за темата Relaxed

  Предстои ми смяна на всички интериорни врати, тъй като са сложени още със закупуването на апартамента преди 20 години. Вратите са изцяло от дърво и за жалост си изживяха живота...

  Ще съм благодарна на информация кои са най-важните неща, на които трябва да обърна внимание при избора на врати за дневна/спалня и тези за баня/тоалетна?  Здравейте, !!! Keep calm !!!!
  Дневната е най-обитаваното помещение. При наличието на врата в дневната тя съответно е с най-честата употреба. Ето защо се препоръчва стабилно платно, което да е издръжливо на натоварване. Ако дневната граничи с коридор, който обикновено е без прозорци, бихте могли да осигурите малко светлина и индивидуалност с изрязани отвори и остъкление. Тук трябва да внимавате, да си поръчате врата със закалено стъкло. В противен случай опасностите са ясни.
  За баня определено е по-добре да си намерите врата и каса от стомана, която няма никаква чувствителност към влагата и е със сходен дизайн като останалите врати.
  За останалите помещения дървените врати са навярно най-подходящи. Цветовете са личен избор. Светлите са например приятни, но чувствителни на зацапване. Тъмните обратно. Също е важно касата да има здраво захващане на елементите и в ъглите. Така ще се намали рискът от усукване на касата и тя ще запази функционалност дълго време.
  При нужда от допълнителна информация сме на Ваше разположение.

  Поздрави,
  Борис Главчовски

  # 5
  • Мнения: 34 941
  Много благодаря. Никога не бих се сетила да взема под внимание някои от изброените от Вас аспекти.

  # 6
  • Мнения: 27


  При покупката на интериорни врати трябва да се вземат няколко решения.
  Какъв модел платно да избера? Какъв материал ще подхожда на моя стил и моите нужди?
  За да добиете представа за всички възможности при покупката на интериорни врати, сме подготвили списък с всички съществени детайли, на които следва да обърнете внимание.
  Вижте как да направите правилен избор ТУК.

  Кои са най-важните ви критерии при избор на интериорни врати?
  Ще се радваме да научим вашето мнение и да ви бъдем полезни.

  Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 11:12 от Редактор***

  # 7
  • Мнения: 36
  Здравейте и благодаря за темата.
  Интересуват ме стабилни външни врати за апартамент, нещо което да е със сигурна и допълнителна защита. Може ли да ме насочите към подходящи модели, които да разгледам?
  Отделно иска да попитам дали имате врати за баня, тъй като сме в процес по ремонт на банята.

  Благодаря много Blush

  # 8
  • Мнения: 27
  Здравейте и благодаря за темата.
  Интересуват ме стабилни външни врати за апартамент, нещо което да е със сигурна и допълнителна защита. Може ли да ме насочите към подходящи модели, които да разгледам?
  Отделно иска да попитам дали имате врати за баня, тъй като сме в процес по ремонт на банята.

  Благодаря много Blush

  Здравейте, RiTi7!
  Външните врати, особено когато се иска сигурност, трябва да имат сертификат от производителя за степента на сигурност (взломо-устойчивост). Тя може да е от RC1 до RC5. За апартамент е достатъчно до RC3.
  Това, че една врата има многоточково заключване или изглежда много дебела, не означава изобщо, че е достатъчно сигурна.
  Също така, проверете за коефициента на топлоизолация – все пак е външна и не бива да ви е студено цяла зима в антрето. Важно е и да уточните дали има долен праг, което има и предимства и недостатъци, но трябва да се знае.
  За банята ви препоръчвам да си намерите стоманена врата, която да е в сходен декор с вътрешните врати. Съвременните стоманени врати изглеждат добре и имат изключителна устойчивост на влага (особен пък касите). Предвидете си отдолу под вратата при монтажа малко разстояние с цел проветрение или поставете решетка в платното.

  С най-добри пожелания,
  Борис Главчовски

  # 9
  • Мнения: 652
  Здравейте!
  Предстои ми смяна на врата от алуминиева дограма, която е входна врата на кабинет, който е в нова кооперация,т.е. има си самостоятелен вход. Тази входна врата ще се сменя заради конденза, който ми прави от вътрешната страна, иначе като външен вид ме устройва перфектно, но огромната влага става проблем в цялата чакалня. Наблягам на това, защото е проблем, който искам да избегна. Друго условие, на което трябва да отговаря вратата е да издържа на атмосферните условия - дъжд, сняг , (следобедното слънце я нагрява и прави по-трудно заключването). Каква врата ще ми препоръчате, като имате предвид описаното , ако може модели и цени , ще е много добре. Благодаря предварително!

  # 10
  • Мнения: 134
  Кога ще започнете да предлагате метални каси за интериорни врати с размери по БДС, но на нормални цени, поне близки до тези, на които се предлагат касите по DIN на запад?

  И втори въпрос - какво ви е мнението за монтажа на каса с пяна? Любимо е на майсторите, защото е много лесно. Но допустимо ли е от гледна точка на издържливост?

  # 11
  • Мнения: 27
  Здравейте!
  Предстои ми смяна на врата от алуминиева дограма, която е входна врата на кабинет, който е в нова кооперация,т.е. има си самостоятелен вход. Тази входна врата ще се сменя заради конденза, който ми прави от вътрешната страна, иначе като външен вид ме устройва перфектно, но огромната влага става проблем в цялата чакалня. Наблягам на това, защото е проблем, който искам да избегна. Друго условие, на което трябва да отговаря вратата е да издържа на атмосферните условия - дъжд, сняг , (следобедното слънце я нагрява и прави по-трудно заключването). Каква врата ще ми препоръчате, като имате предвид описаното , ако може модели и цени , ще е много добре. Благодаря предварително!

  Здравейте, Краси2603!
  Относно конденза – вратите за външни условия са доста плътни. Проблемът с конденза е сериозен, но не знам дали с поставянето на нова врата ще се реши. Трябва да търсите причината за толкова влага в помещението и да се намери начин тя да се изведе навън или улови. Иначе проблемът ще си остане
  По принцип всички врати, които са за външни условия, са произведени с материали, които са изпитани и могат да издържат на външните условия – например висока въздухо- и водоплътност, защита за UV лъчи боя или фолио. В съвременните технологии все по-често има не само каси, но и платна с прекъснат термомост.
  При допълнителни въпроси сме на Ваше разположение.

  С най-добри пожелания,
  Борис Главчовски

  Кога ще започнете да предлагате метални каси за интериорни врати с размери по БДС, но на нормални цени, поне близки до тези, на които се предлагат касите по DIN на запад?

  И втори въпрос - какво ви е мнението за монтажа на каса с пяна? Любимо е на майсторите, защото е много лесно. Но допустимо ли е от гледна точка на издържливост?

  Здравейте, кзкз!
  Метални каси за интериорни врати предлагаме вече почти 10 години.
  По въпроса за монтажа - зависи за каква врата става въпрос. Например за вътрешна интериорна врата, монтаж на каса с пяна е напълно спрямо изискванията на производителя.
  За други врати като противопожарни е по-скоро недопустимо да се монтират с обикновена пяна. Има много видове врати. Не знам кои имате предвид с този въпрос.

  Поздрави,
  Борис Главчовски
  # 12
  • Мнения: 27


  Всеки, който обзавежда жилище, все някога се изправя пред решението какви врати да избере за отделните помещения. Освен класическите интериорни врати, чието платно се отваря навътре към помещението, се предлагат също и пестящи място плъзгащи се врати, които се движат пред или в стената.
  Тези врати са особено практично решение, когато в стаята няма достатъчно място за класическа врата.
  Вижте повече за видовете плъзгащи се врати и тяхното приложение ТУК.

  Бихте ли сложили в дома си плъзгаща се врата или предпочитате класическите интериорни врати? В кое помещение бихте използвали плъзгаща се врата?
  Ще се радваме да прочетем отговорите ви.

  # 13
  • Мнения: 26
  Бихте ли сложили в дома си плъзгаща се врата или предпочитате класическите интериорни врати? В кое помещение бихте използвали плъзгаща се врата?
  Аз лично съм фен на класическите интериорни врати. Останал съм с впечатление, че плъзгащите врати изискват по-сериозна поддръжка, а и цената им вероятно е по-висока.

  Плъзгаща врата би била функционално решение на проблем с липса на пространство за класическа. Бих ползвал такава, ако имам тесен коридор с килер и няма пространство за класическа, но само ако е лесна за поддръжка и не е много скъпа.

  # 14
  • Мнения: 17
  Благодаря за темата Relaxed

  Предстои ми смяна на всички интериорни врати, тъй като са сложени още със закупуването на апартамента преди 20 години. Вратите са изцяло от дърво и за жалост си изживяха живота...

  Ще съм благодарна на информация кои са най-важните неща, на които трябва да обърна внимание при избора на врати за дневна/спалня и тези за баня/тоалетна?  Здравейте, !!! Keep calm !!!!
  Дневната е най-обитаваното помещение. При наличието на врата в дневната тя съответно е с най-честата употреба. Ето защо се препоръчва стабилно платно, което да е издръжливо на натоварване. Ако дневната граничи с коридор, който обикновено е без прозорци, бихте могли да осигурите малко светлина и индивидуалност с изрязани отвори и остъкление. Тук трябва да внимавате, да си поръчате врата със закалено стъкло. В противен случай опасностите са ясни.
  За баня определено е по-добре да си намерите врата и каса от стомана, която няма никаква чувствителност към влагата и е със сходен дизайн като останалите врати.
  За останалите помещения дървените врати са навярно най-подходящи. Цветовете са личен избор. Светлите са например приятни, но чувствителни на зацапване. Тъмните обратно. Също е важно касата да има здраво захващане на елементите и в ъглите. Така ще се намали рискът от усукване на касата и тя ще запази функционалност дълго време.
  При нужда от допълнителна информация сме на Ваше разположение.

  Поздрави,
  Борис Главчовски


  Много Ви благодаря за изчерпателната информация и насоките. Определено не се бях замисляла за светлината в коридора и ще разгледам врати по Ваша препоръка. Ще съм благодарна да ме насочите и към конкретни модели,  с които да осигуря светлина в коридора. Simple Smile

  Общи условия

  Активация на акаунт