Не само при външните и интериорните врати, но също и при избора на врати за мазета и странични врати трябва да се обърне внимание на някои аспекти.
Фокусът тук е предимно върху функцията им и по-малко върху визията.
В зависимост от зоната, в която ще се монтират вратите, от съществено значение могат да са топлоизолацията, пожароустойчивостта и шумоизолацията, както и защитата от взлом.

Външна врата за мазета, пристройки и гаражи
Вратите за мазета, гаражи и страничните врати, заедно с балконските врати, се числят към най-предпочитаните от крадците входове. Ето защо те трябва да разполагат с оборудване RC 2 за защита срещу взлом. При опит за влизане с взлом от случаен извършител с инструменти то спомага вратата да устои до три минути. Изследвания показват, че средностатистическият опит за влизане с взлом трае не по-дълго от три минути.
Ако опитът е неуспешен, извършителят бяга от страх да не привлече внимание.
Освен това е добре да се избегне и загубата на скъпа енергия за отопление.
Чрез прекъснат термомост при платното, касата и прага, както и с монтиране на допълнителни уплътнения, могат да се постигнат добри коефициенти на топлопроводимост (U-стойности).

Преход между мазето и дома
Стълбището към мазето се отделя от дома посредством врата, защото в противен случай топлината от антрето ще преминава към често неотопляваното мазе.
Особено подходяща за тази цел е врата, която предлага по-добра топлоизолация в сравнение със стандартните мултифункционални врати.

Преход между гаража и мазето
Законодателят предвижда мазето да е отделено от гаража с противопожарна врата.
Освен с функцията пожароустойчивост T30 (тази врата издържа на огън
до 30 минути, без да пропусне пламъците в намиращото се от другата ѝ страна помещение), тези врати се предлагат като опция също и с димозащита и шумоизолация.
Хубаво е вратите между гаража и мазето да разполагат и с оборудване за защита срещу взлом.В случай че гаражът граничи директно с жилищно помещение, също е абсолютно наложително монтирането на пожароустойчива врата. Стоманените врати предлагат стандартно освен пожароустойчивост T30, също така шумоизолация и оборудване RC 2 за защита срещу взлом.
Опционално вратата може да се достави и с димозащита. Така ще се задържат далеч от дома не само огънят и крадците, но също и шумът от автомобилите.

Котелно помещение
Проблемно място в къщите е котелното помещение. В най-лошия случай котелът или масленият резервоар могат да причинят пожар. За подобни помещения се препоръчва стоманената врата, тъй като освен с много добра топлоизолация, разполага също и с шумоизолация и пожароустойчивост T30, а като опция може да се оборудва и с димозащита.Врати на мазета без специални функции
За всички останали странични врати в пристройки или мазета, при които не става въпрос за функции като пожароустойчивост, защита от взлом или топлоизолация, са подходящи мултифункционалните врати с шумоизолация, които да издържат на големи натоварвания и в дългосрочен период, без да се изкривяват.

В периода до 11 август можете да зададете всичките си въпроси за врати и да се допитате до специалист в консултативната ни тема ТУК.

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 10:25 от Редактор***