Село или град около София за постоянно живеене

• 15 606
  • 107
  •   1
Отговори
# 75
Не знам, аз съм в София и на стандартно работно време - 9-17,30 ч. Работя на половин час път от къщи - пеша или с ГТ, излизам към 8,15 и се прибирам към 18,30.  Ставам в 6. Ако и двамата родители работят с такова работно време и има малко дете/деца в училище в София, без баби и дядовци не виждам как ще стане излизане сутрин преди 7 ч. и прибиране вечер в най-големия трафик поне към 19-19,30 ч. Хайде сложете около половин час след прибирането за събличане, миене и символична почивка, и стана 20 ч., тъкмо време за вечеря - заради детето, ако има нещо сготвено, естествено.
Струва ми се убийствен график.
Зависи от гледната точка ако човек има нагласа за живот извън лудницата нищо не е толкова страшно.За мен лично няма нищо по хубаво от това детето да поиграе на свобода  .Просто мечтата на много хора е да живеят в София.Аз работя в Младост пътя ми е 20км стигам за 20мин.Синът ми пътува до София сам от 5кл в което няма нищо страшно кеф с влак кеф с автобус.Това дали съм родена на село както каза една съфорумка или не няма никакво значение въпрос на виждане.Не виждам логиката да работиш в Младост и да Живееш в Люлин разтоянието и времето за път не е по малко да не кажа че даже аз се прибирам по бързо.Но пак ще се повторя въпрос на гледна точка а не дали си роден на село или град😋

Последна редакция: сб, 07 сеп 2019, 02:47 от Не се сърди, човече

# 76
  • София
Гледна точка + месторабота бих добавила аз. Едно е да работиш в Младост и за 20 мин да стигаш на работа, друго е да работиш в по-труднодостъпна точка на града  и да ти отнема повече време, особено в пиков час . Така че живот на село има много предимства в ситуация, в която си на работа в този край на града, който е по-близо до местоживеенето. Но няма гаранция, че винаги ще си на тази работа. В един момент може да се наложи да работиш в противоположния край на града...
Лично аз съм привърженик на идеята за живот на село, но смятам, че не е за всеки. Когато човек реши да предприеме тази стъпка я разглежда от своята камбанария и си преценява нещата. Плюсовете за един, може да са минуси за друг.
Конкретно за мен на този етап  живот на село е само мечта и не знам как ще мисля, ако някой ден ми се наложи реално да вземам такъв избор.

# 77
Аз споделих моето мнение, че лично аз не бих се справила с пътуване до/извън София всеки ден.
Съгласна съм, че е прекрасно децата да играят на воля в двора, докато са малки. Но и на това идва край. Аз съм параноична, проверявала съм по телефона детето ми, което се придвижваше с трамвай за 4-5 спирки и то само в баш центъра  на София. Извънградско пътуване всеки ден няма да го преживея, ще ми изпили нервите тотално.  Въпрос на характер.
Иначе съм си родена в София, в центъра на София, но мечтата ми е да живея в къща с двор. Реалистично, дори да имах пари за такава извънградска къща, ежедневно пътуване или съботно-неделни посещения с всички произтичащи допълнителни дейности по подръжка на къща и двор, не са за мен.  Идеалният за мен вариант би бил къща с дворче в София, в центъра или близо до центъра - малко тревичка, малко цветенца, маса и столове на двора, направо идилия, но няма как да ми се случи.
Това е лично възприятие,  всеки преценява за себе си - навици, възможности, много неща.

# 78
Здравейте всички мнения до тук са ми страшно полезни благодаря ви.Ние сме на финалната права по изнасянето утре предаваме ключовете.Останаха сак и куфар с дрехи и едно две дребни нещица.До тук добре бих казала обаче от тук нататък нямате представа колко ме е страх от новото и непознатото.Никога през живота си не съм имала намерение да живея в София нищо лично просто това не е моят град.Като видна майна винаги съм предпочитала Пловдив,но да бях мислила преди да си взема софиянец за татко на бебето.🤣🤣Сега ни предстоят много изпитания и се надявам да успеем да ги преодолеем да не споменавам и личните ни търкания по между ни.Предстои ни едно предизвикателство и на мен и на децата,да се климатизираме към един друг начин на живот по забързан,по натоварен може би и по отговорен.В малкият град нещата стоят съвсем различно отсоянието от работното място от всяка точка на града да е  максимум 30мин.Така е и за училищата,болницата или обществените институции.За това аз лично за себе си бих избрала населено място с всичко необходимо като училища,детска градина и работа в малък град близо до София а не точно в нея.Но какво точно ще стане предстои да разберем...а аз лично умирам от страх....от всичко което предстои.😥  

# 79
  • София
Нормално е да те е страх от неизвестното. Още повече, че се местиш в нов град. Но си с хората, които обичаш, а това е предпоставка нещата да се подредят. В началото ще е трудно, но вярвам, че всичко ще бъде наред. Пожелавам ти скоро да се похвалиш с успешна адаптация на цялото семейство!

# 80
Успех ти пожелавам!
Къде си намерихте жилище?

# 81
Няма страшно, ще се справите, ще свикнеш в един момент след първоначалната адаптация!
Все пак и в София живеят хора, не чудовища! Това в рамките на шегата.
Просто в София е доста по-изнервен ритъмът на живот, хората са нерваци.  Между другото, като пример, за московчани жителите на Санкт Петербург са супер флегматични и спокойни, а и двата града са огромни в сравнение с българските мащаби.

# 82
AniGaSt, ако в малките градове имаше работни места, то никой нямаше да идва в София, Пловдив, Варна. Това може би са най-натоварените градове от тази гледна точка. Имаш само един избор и той е град сателит на София с всички удобства, ако трябва да работиш.

# 83
  • София
О, ако имаше работа в малките градове аз щях да съм една от първите софиятки, които ще напуснат столицата. Тук съм родена, тук съм живяла винаги. Обичам си града, но имам мечта да живея в малък град, дори село. Обаче и да имам работа, а не да се чудя как да свържа двата края, а също така да има магазини, училища и лечебни заведения на удобно разстояние. И да съм с лбимите си хора. Имам ли това, не ми трябва столицата.

# 84
И аз искам в по-малък град, но вече така съм свикнала с големия, че вероятно няма да ми е добре след първите месец-два /докато си почина и релаксирам/.
Плюс това София дава голямо предимство при отглеждане на децата - курсове, училища, театри и т.н. Ако селото е близо
до София, няма проблем да бъде водено... Peace

# 85
И аз искам в по-малък град, но вече така съм свикнала с големия, че вероятно няма да ми е добре след първите месец-два /докато си почина и релаксирам/.
Плюс това София дава голямо предимство при отглеждане на децата - курсове, училища, театри и т.н. Ако селото е близо
до София, няма проблем да бъде водено... Peace
Разтояние от 20 км човек може да има всичко най вече тишина +всичко останало.Но това може да стане стига човек да го иска наистина иначе остават празни приказки.Говоря от личен опит.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 14:26 от Не се сърди, човече

# 86
Само едно нещо - пари. Цената на къщите около София не е  никак малка. Иначе,  да,  както  написах, близостта до София е плюс.

# 87
Бистрица и Железница. Второто е все още с прилични цени, макар че последните години доста хора изкупиха имоти там. Има детска градина и училище до 8 клас. Има водопровод,  няма малцинствени групи и битова престъпност,  природата е невероятна има и редовен градски транспорт,  на 20 минути от Околовръстното е.
Цените са много високи.

# 88
  • София
Прави ми впечатление, че градските хора все повече искат да живеят на село. Преди години всяко село искаше да живее в града, но в последните години тенденцията се променя. Аз имам къща в село на 40 км от София в посока Перник и все по-често искам да ходя там и просто да си седя наоколо. Навремето всяка къща имаше градина с домати и беше въпрос на комшийски престиж чия градина е по-по-най. Simple Smile Сега ми прави впечатление, че все по-малко хора садят зеленчуци в двора на къщите. Акцентът е върху люлка за релакс, тревичка, барбекю.. Масово хората от София си купуват имоти на село и искрено се надявам българското село да се съживи и да бъде обичано така, както нашите баби и дядовци си го обичаха. Аз съм родена в София, родителите ми-също, но все по-често се замислям колко много искам да живея на село, когато поостарея, защото в момента просто не мога да си го позволя заради работата и семейните ангажименти. Животът на село е рай за всички хора, които могат да работят дистанционно от вкъщи и за пенсионери. За всички останали е доста сложно заради годините, в които селата бяха убивани бавно, но сигурно, вследствие на което в тях вече няма социален живот, болници, училища, хлебарница ако щеш. Когато аз бях дете, в моето село имаше библиотека, кино, дискотека, сладкарница, цех за закуски, фурна за хляб, фризьорски салон, книжарница, аптека, лекар и още куп удобства. Сега има само празни изоставени сгради и пълни детски спомени.

# 89
  • София
О, да ... Книжарницата на село. До ден днешен не намирам място, на което да изпитм същия комфорт като в простата селска книжарница от онези години. Имаше особена магия в онова място. И в сладкарницата също. Голям празник беше баба да ме почерпи с боза в сладкарницата. И така като съм почнала да изреждам се сещам, че имаше магия във всяко едно нещо на село. Дано се върне тази магия. Дано се създадат нови работни места и да се заселят отново запустяващите райони на родината ни. Тъжно е това, което се случва в последните десетилетия. Боли ме, че детето ми не може да има моите приказни лета на село. Сега стои затворена в апартамента в София. Излизаме по детски площадки и паркове когато мога да я изведа, но това са няколко часа дневно. В тази връзка се сещам за моя приятелка, за която споменах, че си купиха апартамент в с Лозен до София. Рай е. На партерен етаж са. Пуска децата да играят сами в двора пред блока - ограден двор. Чува ги, вижда ги. Те играят на въздух, а тя си върши работата вкъщи. Също като в нашето детство. Значи и в наши дни е възможно това детство, само да се върне живота в малките населени места, да има работа, училища....

Общи условия

Активация на акаунт