Под житейски трудности нямам предвид миене на чинии, чистене, пране и друга домакинска работа. Аз това съм го правила като тийнейджър и без да ме карат вкъщи. От някакъв момент реших, че ми е неудобно майка ми да чисти моята стая и да ми пере дрехите. Нямам спомен да са ме карали да го правя. Чинии миех както и когато дойде (между другото, това всички правихме, дори баща ми и брат ми като порасна).
Аз имам предвид израстването и психическата устойчивост. Колко е даденост и колко се изгражда, не се наемам да кажа. На 25 г. нямах такава, защото не се бях сблъсквала с трудности, отговорност за нищо не бях носила. Разходите за ток, вода, телефон и парно нито знаех къде се плащат, нито колко са като пари. И това е защото живях в дома на родителите си - татко носеше парите (предимно той), а майка ходеше да ги плаща. Аз знаех къде са магазините за хубави обувки (тъкмо бяха отворили първия магазин на Bata в София) и дрехи.
Не знаех какво е човек да е болен. Всички бяхме здрави (тук изключвам дребни настинки зимата, които са се карали на крак). И изведнъж - най-страшната диагноза.
Не знаех какво е скандал, не знаех, че хората си повишават глас, че се карат, че си правят номера, че лъжат. С приятелите и съучениците ми нямах проблеми - не беше както сега тормоз, двуличие и т.н.
Глупава да съм била, наивна в житейски смисъл, сигурно, много. Защото познавах само безкраен алтруизъм от страна на родителите ми. И аз станах такава. Което съвсем, ама съвсем не е хубаво.
Не знаех как се изкарват пари за покриване на разходите за сметки и за храна. Защото дотогава тези неща някак си са се материализирали, без мое участие.
Наложи се всичко това да науча по трудния начин.
Та, да, помощ и подкрепа на децата, но от дистанция. За тяхно добро.