Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 16

• 38 011
  • 768
  •   1
Отговори
# 510
ЕПКто  не е на 60 години.

# 511
А останалата част - какви мебели са, подът, стените нови ли са?
Стените са на около 60 години вероятно. Wink

Ако са новоизмазани, шпакловани и боядисани, нека да са на 60 г. Ама, ако са с 30-годишни тапети, положението е съвсем различно.

# 512
Брех, на колко години се предполага, че трябва да къртиме мазилката на стените? На 2-3-5-10?
Уточнявам - има разлика между мазилка и шпакловка.

# 513
Влизам с въпрос. Все още имам наемателка, която в момента е в процес на изнасяне на багажа. Пуснах обявата, с идеята че около празниците едва ли има голямо търсене и да имам време да набера желаещи евентуални наематели.
Да, обаче, от понеделник досега телефонът ми загря.
В крайна сметка във вторник ще направя 3 огледа, два от евентуалните наематели направо искат да ми дават депозит.
Как да избера подходящия? Моля за съвети.

# 514
Задаваш им 5-6 въпроса, ползваш интуицията си и стискаш палци.
Например:
- защо си търсят/сменят жилище;
- какво работят;
- пушат ли;
- имат ли домашни любимци;
- колко души ще живеят;
- имат ли дългосрочни намерения;
- кога ще се нанесат;
- друго, което ти е важно.

Успех!

# 515
Благодаря за бързия отговор.
Ще питам чинно Simple Smile
Притеснява ме до колко мога да се доверя за работата например, за намеренията за срока на наемане.
Да, знам, че гаранции няма, но някакси да почерпя опит.

# 516
Към повечето кандидати подхождам изключително добронамерено и разговор завързваме спонтанно. Показвам жилището, разказвам за района. Следя реакциите им, поведение, жестове. Казвам си изискванията: дългосрочност, без домашни любимци, без да се пуши, да се поддържа имота в добро състояние, да се спазва обществения ред и да се избягват конфликти със съседите. Не на последно място: категорично плащане на наема навреме, както и сметките. Обяснявам, че наемът ми покрива част от ипотеката и по тая причина не мога да съм толерантна към закъснения. Питам дали нещо ги притеснява от условията ми, дали работата им/ангажиментите ще им позволят да си наемат точно моето жилище, дали срокът ги устройва и т. н. Като цяло повечето търсещи са тренирани в интервютата и почват само да си разказват къде работят.
Допълвм за дългосрочността: в моя договор има клауза, според която при предсрочно напускане наемателите губят депозита.

# 517
Към повечето кандидати подхождам изключително добронамерено и разговор завързваме спонтанно. Показвам жилището, разказвам за района. Следя реакциите им, поведение, жестове. Казвам си изискванията: дългосрочност, без домашни любимци, без да се пуши, да се поддържа имота в добро състояние, да се спазва обществения ред и да се избягват конфликти със съседите. Не на последно място: категорично плащане на наема навреме, както и сметките. Обяснявам, че наемът ми покрива част от ипотеката и по тая причина не мога да съм толерантна към закъснения. Питам дали нещо ги притеснява от условията ми, дали работата им/ангажиментите ще им позволят да си наемат точно моето жилище, дали срокът ги устройва и т. н. Като цяло повечето търсещи са тренирани в интервютата и почват само да си разказват къде работят.
Допълвм за дългосрочността: в моя договор има клауза, според която при предсрочно напускане наемателите губят депозита.
Много благодаря, много полезен пост за мен.
Договорът за 1 година ли е?

# 518
  • София
Без да искам да се бъркам, ама за да ти предложат директно депозит двама кандидат наематели без да видят апартамента за мен означава само че е силно подценен наема спрямо пазара  Wink

# 519
  • София
Благодаря за бързия отговор.
Ще питам чинно Simple Smile
Притеснява ме до колко мога да се доверя за работата например, за намеренията за срока на наемане.
Да, знам, че гаранции няма, но някакси да почерпя опит.
Добре разпитайте както са ви писали горе,  огледайте хората,  питайте от къде бягат и защо на връх Коледа?  Важно е дали ще искат нещо допълнително,  дали ги устройва жилището и дали ги харесвате.  Не забравяйте най важното не е 20-50 лева повече,  ами хората да са свестни,  да виждате че ще се погодите

# 520
Сложете в договора клаузи, че жилището се отдава във вида, в който е. А не на следващия ден да искат климатик, гардероб или каквото и да е. Напишете, че не могат да преотдават жилището на трети лица. Впишете в договора имената и ЕГН на лицата, които ще живеят в апартамента. Добавете, че други обитатели не може да има без изричното ви съгласие. Добавете, че не може да се отглеждат каквито и да е домашни любимци.

Допълвам: Не е зле депозитът да бъде в размер на поне месец и половина наем до два наема. Впишете клауза, че при никакви обстоятелства депозитът не може да служи за покриване на последния наем и при предсрочно (по рано от 12 месеца) напускане на жилището се губи.

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 20:38 от :::

# 521
Без да искам да се бъркам, ама за да ти предложат директно депозит двама кандидат наематели без да видят апартамента за мен означава само че е силно подценен наема спрямо пазара  Wink
Или нещо не са читави, та по Коледа са останали на пътя.

# 522
Е това с Коледа малко не е ли пресилено. Аз търся за близък човек от месец обаче никак не е спешно, нито на живот и смърт. Пускам си филтъра всеки ден и ако видя нещо отговарящо на критериите още утре мога да го наема. А може и година да не го направя. Всякакви ситуации има. Що с недоверие към хората 😊

# 523
Благодаря за съветите.
В интерес на истината, всички са ок с нанасяне от януари, нямаше драма, натиск и пр. Жилището е напълно обзаведено - вкл. съдомиялна и климатици. Не съм сложила висок наем, а съвсем приличен, но търся коректни наематели, в дългосрочен план.

# 524
  • София
Играла съм го и аз този филм с по-нисък наем за уж свестни наематели. Предпочитам пазарен наем, пък каквото сабя покаже Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт