Онлайн поведението разкрива ли истинската личност?

• 3 469
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
години?

# 16
Аз лично избягвам да се сприятелявам с колеги във фейсбук. Имам и такива, но всичките са поканили мен и ми се е видяло грубо да откажа поканата. Като цяло съм ги ограничила какви публикации да виждат. Не че някои от тях не са ми приятни, но във фейса си позволявам да общувам с приятели, да коментирам по теми, които не искам да обсъждам с колеги. Случвало ми се е да пропускам често лайкове и празници. Просто активната ми комуникация там е предимно в няколко затворени групи и с близки приятели.
И според мен става дума за поставяне на граници колко сте близки, не е задължително да е нехаресване.
П.П. Да честитя нещо на близък, който е в чужбина от 20 г. е едно, а на колега - съвсем друго.

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 00:51 от TafTaf

# 17
Зависи, но в интернет се чувстваме по-смели-да обидим някой, да попитаме неща които не ни стиска на живо, да изразим нещо което пак нямаме смелост очи в очи.
Например в интернет той ти прави комплименти, пуска ти имотикони с целувки и намеци, а на живо се стъписва и е дърво.Ха сега познай коя е истинската му същност-дървото.Такъв ще си е във връзката-няма да показва много чувства и емоции независимо че те е спечелил с куп хубави думи онлайн
Приятелството-онлайн не винаги разбираме интонацията с която е написано.Понякога поради липса на пунктуация дори разбираме съвсем друго нещо и сме обидени или отблъснати, без да има основание.На живо-разговорите са гладки, пак си се смеем и клюкарстваме.Сега кое е истинската същност-на живо...
Призмата на интернет вместо да доближава хората,обикновено заблуждава и ги отблъсква.

# 18
  • Варна
Избягвам да правя преценки за хора по това, което виждам от тях в социалните мрежи. Фейсбук е толкова фалшиво място, че няма накъде повече. От зор заман си направих профил пред няколко месеца и вече съжалявам, но заради първокласничката го оставям. Преди години имах, изтрих го и това беше изключително умно решение. Единствената полза, която виждам от него е отбелязването на рождените дни на приятели, както и един случай, в който лъсна много долно предателство на близка до мен персона, което ме отврати и накара да я зачеркна окончателно. Това също беше голям плюс за мен.

# 19
  • София
Точно на фейсбук да се "върже" човек е смешно и тъжно.
Аз имам профил, който отварям веднъж седмично през телефона и гледам първите 20-30 публикации, които ми изскачат. От тях 10тина я лайкна, я не. Основно такива с кученца, дечица или някой виц. Представям си какво ли си мислят приятелите ми там. Добре, че са малко и са основно роднини или много стари реални приятели.

# 20
Откога интернет-тъпотията стана по-важна от живия контакт?

# 21
  • Варна
Отдавна, Франсоаз, отдавна. Маса народ е яко зомбясал. Бях го позабравила няколкото годинки, в които нямах профил, но сега виждам, че положението е все така зле.

# 22
  • Варна
И аз не лайквам всичко, което видя. Ако тръгна да отбелязвам емоция на всяка публикация на мой познат във ФБ къде ще му излезе краят, трябва само да кликам. Това не значи, че познатият ми е неприятен, а че точно в него момент нямам настроение за лайкчета.

# 23
  • Ямбол
Разкрива, но малко хора я разбират правилно.
Определено бих преосмислила отношенията си с човек, който се цупи заради някакви лайкове.

# 24
  • София
Може би си струва да се отбележи и че Фейсбук все пак си има алгоритми за това какво да ти показва във фийда. Ако не интерактваш с постовете на някого, те просто не се показват. Съвсем възможно е да не ги вижда.

Аз лично не честитя празници във фейсбук, освен ако някой не ми е приятел наистина (и то тогава пращам съобщение, не пиша на стената). Смятам че е тъпичко да пускаш честитки на хора, с които не общуваш или нямаш такива взаимоотношения.
На колеги пък им честитя за всичко лично - все пак се виждаме по-голямата част от седмицата.

А ако някой тръгне да ми се обижда заради това че не съм пуснала лайкче на техен пост, независимо дали е на моята стена или тяхната си... директно губи уважение. За мен това значи че държат повече да изглеждаме като приятели от колкото да сме.

# 25
  • София
Да се съди за човек от ФБ активността му е меко казано глупаво. В списъка с приятелите имам съученици, бивши и настоящи колеги, като с голяма част сме познати, но не и близки приятели. Рождени дни не честитя публично, рядко лайквам и не публикувам нищо за себе си. С който ми е на сърце си пишем, с останалите имам просто някакъв контакт, ако стигнем до сбирка на съвипускниците. Съдейки от написаното, човек ще остане с впечатлението, че съм пълен темерут и социопат, но истината си я знам аз и близките ми.
Написаното от авторката говори просто за индикация за познанство и нищо повече. Как пък да не седна да се сърдя на някого, че не ми лайкнал честитката...

# 26
Замислих се...ако някой съди за мен, що за човек съм, по фейсбук-комуникацията ми, ще реши, че съм затворена в Бастилията, в най-тъмното подземие  и хората са престанали да съществуват за мен.   Smiley

# 27
  • София
Аз съм редовен Фейсбук потребител и поради това много добре знам, че не всички хора виждат всички публикации. Самият ФБ прави някакви врътки.
Има си трикове, правила, даже програми за интернет маркетинг в социалните медии.
С две думи - няма драма!
Човекът, който не ви е лайкнал, може просто да не е виждал поста.

# 28
  • София
Тя според мен говори за тенденциозност. Например 12 човека са писали "ЧРД", тя е 13-тата. На всички 12 отдолу има коментар "Благодаря", а на нейния няма. Така го разбирам.
Иначе , примерно, когато ме поздравят за РД, ако ще и 100 коментара да са отговарям на всеки един. Но повечето не го правят и това никак не ме вълнува. Това все пак е ФБ, тези, с които искам да общувам го правя и извън ФБ.
А иначе, ако са просто постове наистина може да не ги е видяла. Аз имам т.н. "приятели", които идея си нямам какво са качвали на стените си, защото не съм ги видяла

# 29
Аз бих се замислила тази приятелка истинска приятелка ли е или е фейк френд. Имала съм точно такъв случай, но не с колежка, а с приятелка. Много активна във фб, обаче постна ли нещо аз и гробна тишина. Еми оказа се фейк найс и фейк френд.

...годините да си ги казвам ли?

Общи условия

Активация на акаунт