Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 188
  • 726
  •   1
Отговори
# 285
Прочетете приложените документи към това писмо.
http://www.ruo-sofia-grad.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0% … 0%BF-%D0%B4%D0%BE
Нека Ви откажат или да не спазят срока.
Пак ще получите исканата информация само, че след месец-два срещу 10 лв за жалба в АССГ ... и едни лесни 500 лв за адвокатски хонорар. Поне аз така разбирам от основното писмо. Трябва единствено да се внимава със сроковете и да е чрез адвокат. Няма друг начин да накараш една самозабравила се администрация да заработи прозрачно и в интерес на обществото. В МОН го знаят и доколкото се разбира от писмото се страхуват. Иначе защо ще пишат такива важни писма посред лятото.

# 286
Аз пък си мислех, че запитването по ЗДОИ трябва да е не в началото на 8 клас, а в началото на втория срок на 8 клас - напр.: "Колко деца по паралелки се обучават в повереното Ви училище? Какъв е балът на всяко едно от тях (само бал, без имена и др. лични данни)? Ако броят на учениците надхвърля 26 - на какво законово основание?". Не знам сега как е, но преди време имаше деца, които идваха една - две седмици след началото на учебната година.

# 287
  • София
Между другото, при избора на гимназия, акцентът трябва да е не бала на влизане, а на излизане. ДЗИ е добър ориентир за нивото на подготовка. Дидева, имаш ли статистика за Топ 100 след ДЗИ 2019? Не я намирам.

Стига резултатите от ДЗИ да не са на школите за подготовка и на допълнителния стимул в семействата, както това е при НВО 7клас.
Е, за това няма точно проучване. Все пак да не пренебрегваме факта, че един седмокласник по-лесно може да бъде убеден за частни школи и уроци. Зрелостниците, в 11-12-ти клас  вече имат някаква представа и желание, къде и как ще продължат образованието си. Тук вече личната мотивация е решаваща. Тя, пък, силно зависи от средата съученици и приятели. Живи и здрави да са децата. Всяко, ще си намери неговото място под Слънцето. 😊

# 288
  • София
А как ще сме сигурни, когато получим съответната справка, че тя ще бъде пълна и коректна. Дали в нея няма да са пропуснати точни тези, които търсим с нашето запитване?
Училищата могат да предоставят списък само с класираните по бал - официалните по списък и да "пропуснат" скритите лимонки, приети по втория начин. Това и няма как да се хване от искащия справката.

# 289
Подадох заявление с молба да ми предоставят информация за баловете на приетите деца, по паралелки, в две столични училища - Първа АЕГ и 91 НЕГ. Все пак там приключи записването след 4-то класиране. Много съм любопитна какво ще ми отговорят. Иначе кога се говори за мълчалив отказ - когато не получа отговор в този 14 дневен срок ли?

От чисто любопитство, какво очаквате да произлезе от това? Дори и да Ви предоставят информацията, едва ли ще са толкова безхаберни, че да се размине с публикуваните минимални балове за различните класирания и паралелки. Интересно ми е има ли начин да се засече информацията при вече почти пълната анонимност удобна прикрита като защита на лични данни? Че даже списъци на приетите деца (не с имена като навремето, ами с номера) не изнасят навсякъде.

Не съм убеден, че натиска срещу надплановия прием ще е за добро. "Специални" деца винаги е имало и ще има, само, че при надплановия прием поне заслужилите деца са приети. Защото го има и по-интелигентния, но и по-лош вариант да няма надпланов прием, а "специалните" деца да са приети изцяло за сметка някои, които са си заслужили мястото.

# 290
  • В средата на времето
А как ще сме сигурни, когато получим съответната справка, че тя ще бъде пълна и коректна.
Няма как, но това не пречи да се поиска такава.

От чисто любопитство, какво очаквате да произлезе от това?
Oт чисто любопитство искам да видя какво ще ми отговорят, ако ми отговорят.

Не съм убеден, че натиска срещу надплановия прием ще е за добро. "Специални" деца винаги е имало и ще има, само, че при надплановия прием поне заслужилите деца са приети.
?! Не знам какво влагате в думите "заслужили деца". Против съм приемането на деца по втория начин и на тъмно, защото това пък е обидно за всички останали деца, които са положили огромен труд, за да имат баловете, които са им осигурили приемане в съответните училища.

# 291

И до мен достигат слухове за суми от хиляди левове за прием в желано училище, но като са само слухове, нищо не мога да направя.

Тия легенди с хилядите левове и "някой казал" са ми любими. Yum По статистиката от пазара някои директори отдавна трябва да се излежават някъде по островите и хич да не се товарят с кандидатствания и приеми. Smirk Тия с "хилядите " левове изпращат децата си в престижни у-ща в чужбина.Мое наблюдение.
Моя приятелка преди няколко години плати 4000 да приемат сина и в НЕГ. Лично тя ми го каза.
Когато дъщеря ми кандидатстваше бях готова да платя подкуп за Втора АЕГ, но не можах да се добера до директора. Не стигат само пари. Трябва и канал да имаш.

ПП Добре, че нямах канал, защото щех да платя 5 хиляди за нищо.

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 16:56 от Monza

# 292
?! Не знам какво влагате в думите "заслужили деца". Против съм приемането на деца по втория начин и на тъмно, защото това пък е обидно за всички останали деца, които са положили огромен труд, за да имат баловете, които са им осигурили приемане в съответните училища.

Под "заслужили деца" разбирам тези, които са се потрудили и изкарали резултат, който им е достатъчен за редовен прием, т.е. да речем първите 26 по бал за съответната паралелка. И ако има надпланов прием на 3 "специални" деца примерно, все пак и "заслужилите" 26 деца са приети. При другия вариант, без надпланов прием, се приемат само 23 "заслужили" деца и 3 "специални", а 3 "заслужили" деца просто отпадат.

Иначе колкото и да сме против приемането на деца по втория начин и на тъмно, винаги ще се намерят родители склонни по този начин да уредят отрочето в желаното училище. И не винаги става дума за пари, ако не ме лъже паметта преди някоя и друга година се коментираше за уреждане на деца на политици.

# 293
  • София
Monza,

И до мен достигат слухове за суми от хиляди левове за прием в желано училище, но като са само слухове, нищо не мога да направя.

Тия легенди с хилядите левове и "някой казал" са ми любими. Yum По статистиката от пазара някои директори отдавна трябва да се излежават някъде по островите и хич да не се товарят с кандидатствания и приеми. Smirk Тия с "хилядите " левове изпращат децата си в престижни у-ща в чужбина.Мое наблюдение.
Моя приятелка преди няколко години плати 4000 да приемат сина и в НЕГ. Лично тя ми го каза.
Когато дъщеря и кандидатстваше бях готова да платя подкуп за Втора АЕГ, но не можах да се добера до директора. Не стигат само пари. Трябва и канал да имаш.

Странен пост... разбирам, че ако си имала канал, си щяла да го ползваш. Става ясно обаче, че без канал детето не се е  оказало там и съответно няма как да знаеш от личен опит, че обучението там е нищо.  Странни са ми такива постове. И 2 АЕГ като всяко друго училище гарантирано си има своите минуси (кое няма?), ама да се каже с лека ръка, че престоят 5 години там е нищо... Познавам много деца оттам, които си харесват училището, имат, разбира се, забележки, приеха ги в добри специалности у нас и в чужбина след заършването, свестни деца са.. А това не е нищо. Да не говорим, че ми се струва неуместно тук, точно на прага на  8 клас, да се пускат такива фишеци къде обучението (независимо за кое училище иде реч) е едно нищо, та хората с деца в него, без това достатъчно изтерзани след многото сесии класирания, да почнат да се чудят дали не са сбъркали кардинално в избора. Но всеки си знае.

Затова от 1 лице на много потребителки, писали ми на лични през кампанията, особено около класиранията, се постарах да дам обективни отзиви за НЕГ. Не им спестих негативите, но и не казах на ангро, че гимназията е нищо, понеже при все минусите й децата ми излязоха от нея с финалната преценка за все пак преобладаващи плюсове. И съм убедена, че така е и в 2 АЕГ, и другаде..

# 294
  • В средата на времето
Под "заслужили деца" разбирам тези, които са се потрудили и изкарали резултат, който им е достатъчен за редовен прием, т.е. да речем първите 26 по бал за съответната паралелка. И ако има надпланов прием на 3 "специални" деца примерно, все пак и "заслужилите" 26 деца са приети. При другия вариант, без надпланов прием, се приемат само 23 "заслужили" деца и 3 "специални", а 3 "заслужили" деца просто отпадат.

Tрябва да се работи към ограничаване и премахване на практиките с прием на "специални" деца, а не да се правят нещата така, че да им се осигури лесен достъп съвсем легално. Което не съм наясно как може да се получи, но това, което сте написал, не е начина...поне според мен.

# 295
  • София
Между другото, при избора на гимназия, акцентът трябва да е не бала на влизане, а на излизане. ДЗИ е добър ориентир за нивото на подготовка. Дидева, имаш ли статистика за Топ 100 след ДЗИ 2019? Не я намирам.
Ами не са съвсем адекватно мерило ДЗИ. Например, ако детето ще кандидатства медицина, оценката по БЕЛ не му е нужна и е много вероято да не си е дало зор за подготовката за изпита. За втората матура аналогично ще избере предмет, който няма да влияе при формиране на бал във ВУЗ.

# 296
Monza,

Когато дъщеря и кандидатстваше бях готова да платя подкуп за Втора АЕГ, но не можах да се добера до директора. Не стигат само пари. Трябва и канал да имаш.

Странен пост... разбирам, че ако си имала канал, си щяла да го ползваш. Става ясно обаче, че без канал детето не се е  оказало там и съответно няма как да знаеш от личен опит, че обучението там е нищо.  Странни са ми такива постове. И 2 АЕГ като всяко друго училище гарантирано си има своите минуси (кое няма?), ама да се каже с лека ръка, че престоят 5 години там е нищо... Познавам много деца оттам, които си харесват училището, имат, разбира се, забележки, приеха ги в добри специалности у нас и в чужбина след заършването, свестни деца са.. А това не е нищо. Да не говорим, че ми се струва неуместно тук, точно на прага на  8 клас, да се пускат такива фишеци къде обучението (независимо за кое училище иде реч) е едно нищо, та хората с деца в него, без това достатъчно изтерзани след многото сесии класирания, да почнат да се чудят дали не са сбъркали кардинално в избора. Но всеки си знае.

Затова от 1 лице на много потребителки, писали ми на лични през кампанията, особено около класиранията, се постарах да дам обективни отзиви за НЕГ. Не им спестих негативите, но и не казах на ангро, че гимназията е нищо, понеже при все минусите й децата ми излязоха от нея с финалната преценка за все пак преобладаващи плюсове. И съм убедена, че така е и в 2 АЕГ, и другаде..
Не съм казала, че Втора АЕГ е нищо. Дъщеря ми завърши 32-ро училище, в което обучението е по същата програма и не мисля, че отстъпва като качество. Ако преди 6-7 години бях на този акъл, нямаше да си помисля за подкупи и т.н. Признавам си, че тогава разсъждавах по друг начин.

# 297
А как ще сме сигурни, когато получим съответната справка, че тя ще бъде пълна и коректна. Дали в нея няма да са пропуснати точни тези, които търсим с нашето запитване?
Училищата могат да предоставят списък само с класираните по бал - официалните по списък и да "пропуснат" скритите лимонки, приети по втория начин. Това и няма как да се хване от искащия справката.

Точно това си мислех и аз. Не съм гледала в закона има ли санкции за невярно предоставена информация. Няма много как да се хване, а дори и да се хване - винаги могат да кажат, че са допуснали техническа грешка. Ако обаче броят на децата е по-голям от определения и няма близнаци и т.н., а това децата от класа го виждат, може да се спретне едно запитване.
Русалче, припознах се в преден твой пост относно първа НЕГ. Беше ни на първо място в заявлението(знаех, че няма да ни стигне балът, ама я писахме). Продължавам да мисля, че е една от най-добрите гимназии в България, което не пречи да съм разочарована от конкретно действие при провеждане на четвърто класиране.

# 298
Monza
...................
Когато дъщеря ми кандидатстваше бях готова да платя подкуп за Втора АЕГ, но не можах да се добера до директора. Не стигат само пари. Трябва и канал да имаш.
.....................

Е,това имах на ум....Лично тя ми го каза. ......Ти ,ЛИЧНО, видя ли как тя дава парите? На мен също са ми казвали много пъти за това "как са дали пари" и когато поискам двете лица да застанат едно срещу друго се появява друга картинка.И канал не ти е трябвал ,защото никой не взима пари със свидетели от мен да го знаеш! Yum Както ти коментираш приятелката си и присъстващият на "сделката с пари" може да изкоментира.Само изключително тъп човек може да действа по начина , който се спряга ...."тоя даде,оня каза"....Ти може и да си била готова да платиш,но този,който влиза с парашут от горе и стотинка няма да даде.Спокойно мачка от позицията на връзката си,но....пари на куково лято.Ако се погледнат даренията в у-щата ще видите ,че няма нито един връзкар или заможен ,който е  дал и стотинка за подобряване на база или други нужди,а дали е дал на директора няма как да се докаже нещо станало на четири очи.Само предположения.От тях полза никаква.

# 299
Знам с какъв бал беше детето. Знам къде беше класирано на първо и къде на второ класиране. Факт е, че после учеше в 91 НЕГ. Явно вие знаете по-добре от мен, как е станало чудото, пък аз си говоря празни приказки. Така да е.
Има хора готови да натикат детето си в желаното училище и са готови да действат със всички средства. Познавам и хора с обществено влияние, които не го правят. Владислав Горанов го направи пред очите на всички, което е едно потвърждение, че е нагъл и тъп. Но ние това си го знаем.
Не съм изненадана, че хората набутали децата си със сила в някое училище не пускат и стотинка за доброто му.

Общи условия

Активация на акаунт