Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 581
  • 726
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Аз нямам пряк досег с гимназиите, но от публикациите в пресата оставам с впечатление, че надплановия прием е повсеместен и присъства и в 91НЕГ. https://www.segabg.com/category-first-page/elitnite-gimnazii-sof … i-nad-planiranoto Сега с промените по наредбите може би ще е по- трудно да приемат в най- желаните училища. А практиката с парашутистите дето от немската в Пазарджик или математическата в Перник ( градовете са условни) кацат в съответните софийски такива я имаше и когато аз бях ученичка.

# 271
  • София
Stanislavchen, аз неслучайно написах през последните  години. За миналата нямам инфо за 8 клас, но от сегашния 12 клас завършиха 186 души при прием 182. А имаше две или три двойки близнаци във випуска и едни тризнаци. Преди НЕГ качваха списъци с децата по паралелки в 8 клас и  човек имаше поглед, сега с тези лични данни са видели удобната вратичка за понапомпване на класовете.

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 12:49 от пенсионирана русалка

# 272
  • София
Цитат на: Didia link=topic=1132
link=topic=1132969.msg39123634#msg39123634 date=1565166873
                 Тия легенди с хилядите левове и "някой казал" са ми любими. Yum
Точно затова казах,че е непотвърдена информация. Много се колебах дали да го казвам точно по тази причина. А това, че Русалката с богатия си опит потвърждава наличието на такива практики, ме кара да си мисля, че няма дим без огън.

# 273
  • София
Има доста огън даже, fair lady. Децата в 8 клас често го играят детективи за това кой с какъв бал и на кое класиране е влязъл.  Не се познават в началото и това им е първата тема за разговор. Няма да задълбавам в това кое  е било училището, кой е бил випускът и коя паралелката, но съдбата явно си беше изиграла кофти шега и беше изпратила в един клас две деца от едно основно училище. Познайте дали едното не е знаело с колко много е  по-нисък е балът (говорим за време,  когато още се публикуваха на вратите на училищата поименни списъци с резултати) на второто от минималния на което и да е класиране. И ако второто си беше мълчало, а не беше послъгало, че е прието на трето класиране, драмата нямаше да се разнищи. Първото се обадило и тогава второто, притиснато до стената, признало, че са платили родителите му ..
Та си е огън.. аз пък се чудя на тези, които не вярват. Всичките тези парашутисти тук и там са се приземили с връзки само заради сините си очички с цвета на тези на кораба-майка ли... Наистина ли мислите, че никой не се облагодетелства финансово от тези игрички?

# 274
Зачекнахме болезнена тема.
Разговорът тръгна от записани с нисък бал след първо: НЕГ и 127-мо. Какво точно означава "записан" - изнасят се списъци, хората следят, би лъснало веднага. Може да се пази място, ама как точно, ако никой не се отпише. Трябва да се проследи всичко, за да открием пробив, ако има такъв, а не да говорим за доказване на отрицателни факти.

Явлението съществува и естествено е в най-желаните училища. И колкото и да се водят битки, то продължава. Но това не означава, че не трябва непрекъснато да се противодейства и подлага системата под натиск, за да се чисти.

Навремето променихме модела на изпити на СМГ след 4-ти клас, но след това се разбра, че нерегламентираният прием продължава...и не със съдействието на директора.

Наскоро Оффнюз направиха разкритията за прием след 7 клас, вкл. СМГ, където се оказа, че става със заповед от РУО, т.е. - Синеочка е координирала нерегламентирания почин за всички елитни. Отнеха тази възможност и направиха комисия директно към министъра. Доколкото знам. Да видим, някакъв филтър е.
Остават 4-то, 5-то, 10-токласиране и по средата на годината. Синът ми бе приет в 1 АЕГ през 2013/2014 с обявени паралелки от 28 деца, а 9 класа имаха по 30-31, от които двама близнака, двама - трима чужденци по наредбата и останалите 20 и кусур деца как? Просто късно разбрах за тогава.
И тъй като изцяло ме изнервя корупцията, в образованието е най-жестока и мащабна при печат и избор на учебници и .... при паралелната частна образователна система свързана с кандидатстването след 7 клас. Затова  си бях планувал нещо за есента.

Една от идеите вече се прокрадна. ЗДОИ. Izida реши да опита още сега, но следва да се има предвид нещо. Да имате адвокат зад гърба, за да може да се обжалва веднага, ако не отговорят. Сроковете са много кратки - 14 дни за отговор, при изричен отказ - 14 дни за обжалване и при мълчалив отказ - месец за обжалване.
Сутринта точно го обмислях и първо исках да питам Дидева дали есента излиза някаква справка за минималните балове след последните приети ученици.

Аз смятам да питам РУО по ЗДОИ за точно такава справка, но ...след 10.09. последния срок по наредбата:
колко деца има във всяка една паралелка в София, колко първоначално са били по ТЕЛК и със СОП, кой е най-високият и най- ниският бал за всяка една паралелка. Това е и чудесна статистика. Ако кажат, че нямат справка ще поискаме списъците по вх. № - тях ги имат. Нека да видим една окончателна картинка след края на кампанията, но паралелка по паралелка. И после цялата общност сравняваме на терен - така ли е, не е ли така. Поне за "елитните" и най-желаните гимназии. Може да се пуснат към всяка и поотделно ЗДОИ.
Създаваме Жега и това е. Да не мирясват. Дали ще премахнем явлението, надали, но поне да стесняваме обръча непрекъснато.
Аз така мисля. Simple Smile

п.п. отделно бих предложил гимназиите да имат право на паралелки  надпланов платен прием, като в унитата. 25 деца по 4 000 лв. на срок - 100 000 лв. x 2= 200 000, x 5 випуска = 1 000 000. Регламентиран, законен, подпомагащ бюджета. Айде да е наполовина, за да не е еднакво с частните, защото базата е по-лоша, но пак. Защо не. Вместо да се въртят корупционни схеми.

# 275

Та си е огън.. аз пък се чудя на тези, които не вярват. Всичките тези парашутисти тук и там са се приземили с връзки само заради сините си очички с цвета на тези на кораба-майка ли... Наистина ли мислите, че никой не се облагодетелства финансово от тези игрички?
                Колкото и да ти е чудно - ДА,мисля,че никой не се е облагодетелствал финансово.По-точно на ниво училище и работещи в у-чилището.Просто парашутистите са връзкари и то паднали от високо,та кой ще посмее да си сложи таралеж в г....щите за някакви си 5 000 лв? Да се лиши от работа,влияние и най-вече от връзки,които биха послужили и на самия него! Играта се играе по-високите етажи ,а там .... разчитат на влияние и в някои случаи на заплахи!

# 276
  • София
дори в щатите го има това с подкупите. Все си е по-хубаво да е възможно най-рядко.

# 277
  • София
По едно време, не знам как точно регламентиран, такъв прием имаше в НЕГ, платен. Децата бяха и без държани НВО, бяха деца на чужди граждани с някакви сериозни позиции, не знам дали баш дипломати - синът на йорданския консул в България, дъщерите на председателя на корейската асоциация в България. Нямам идея към днешна дата дали има.

Е, да, естествено, че тръгва отгоре, не от директорите САМО, Дидия.. И си слагат главата в торбата, защо да не си я , когато самите те са тези, от които очакваме да направят контрола...

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 13:25 от пенсионирана русалка

# 278
Проблемът с тези платени паралелки го виждам в хораруима на учителите. Давам пример - за набор от 6 паралелки, с 4 часа седмично бел, водени от един преподавател, се налага едната паралелка да бъде при друг учител, защото има максимум часове, които един учител води, който, ако си спомням добре, беше 20 на седмица.
Т.е. или трябва да намалят броя на паралелките по държавния план-прием, или да назначат още учители.
Едно време в СМГ имаше такава паралелка, премахнаха я, заедно с директора, който я беше организирал.

# 279
                        Русалчице,не си ме разбрала добре какво казвам - ДА,мисля,че никой не се е облагодетелствал финансово.По-точно на ниво училище и работещи в у-чилището. .Тези отгоре нареждат и тези отдолу нямат избор - или си хващат шапките и напускат или изпълняват при това безплатно.
                        Както да го въртим или сучем тук няма как да избегнем проблема.Той не се нарушава от у-ща  и директори,но пък е много удобно да хвърлиш калта точно върху тях.Имам позната на високо ниво и детето и е с много нисък бал и сега чакам 15.09 да видя къде ще учи,защото няма да е в Бузема със сигурност. Yum Та питам как ще се съпротивлява директорът на  у-щето,което е избрала  дамата? Лично ,аз,не виждама начина ,ако не е решил да си търси друга работа.

# 280
  • София
Без "благословия " отгоре не става, това е ясно. Но по никакъв начин не приемам, че и директорите са света вода ненапита и не взимат дял от пая..  И никого не карам да е на същото мнение.

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 13:57 от пенсионирана русалка

# 281
  • София
Синът ми бе приет в 1 АЕГ през 2013/2014 с обявени паралелки от 28 деца, а 9 класа имаха по 30-31, от които двама близнака, двама - трима чужденци по наредбата и останалите 20 и кусур деца как?
Миналата година бяха по 28. Само в една или 2 паралелки бяха по 29. В изнесените списъци не видях паралелка с повече приети.
Между другото, при избора на гимназия, акцентът трябва да е не бала на влизане, а на излизане. ДЗИ е добър ориентир за нивото на подготовка. Дидева, имаш ли статистика за Топ 100 след ДЗИ 2019? Не я намирам.

# 282
  • В средата на времето
Подадох заявление с молба да ми предоставят информация за баловете на приетите деца, по паралелки, в две столични училища - Първа АЕГ и 91 НЕГ. Все пак там приключи записването след 4-то класиране. Много съм любопитна какво ще ми отговорят. Иначе кога се говори за мълчалив отказ - когато не получа отговор в този 14 дневен срок ли?

# 283
  • София
Подадох заявление с молба да ми предоставят информация за баловете на приетите деца, по паралелки, в две столични училища - Първа АЕГ и 91 НЕГ. Все пак там приключи записването след 4-то класиране. Много съм любопитна какво ще ми отговорят. Иначе кога се говори за мълчалив отказ - когато не получа отговор в този 14 дневен срок ли?

Интересно...интересно Simple Smile

# 284
  • София
Между другото, при избора на гимназия, акцентът трябва да е не бала на влизане, а на излизане. ДЗИ е добър ориентир за нивото на подготовка. Дидева, имаш ли статистика за Топ 100 след ДЗИ 2019? Не я намирам.

Стига резултатите от ДЗИ да не са на школите за подготовка и на допълнителния стимул в семействата, както това е при НВО 7клас.

Общи условия

Активация на акаунт