Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 195
  • 726
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Изключително ме издразниха от НЕГ с тази заигравка с часовете, толкова видна...Още повече, че се бях настроила, че това е мястото на  сина на АниК и ми бръкнаха в здравето. Но.. Дразнещи са и някои постове тук (и не се спирам да го кажа) на хора, които до преди месец-два декларираха  родителско желание (вероятно и на детето)за учене там, а сега всеки техен пост е  - паднаха ми в очите, изложиха се, не знам какво.. С една или друга игричка (разбира се, все неправомерни) ще ви паднат тогава в очите повечето софийски училища с амбиции да са в челото, вероятно и това, в което са децата ви. Тъжна бг реалност.. Понеже по един или друг начин всяко от тях намира начин как да паркира своите хора. И в това отношение  баш НЕГ от години  е сигурно училището с най-НЕнабъбнали паралелки. И 164 ГПИЕ, и ако правилно съм следила бройките завършващи - и НПМГ. 2АЕГ и 73 СУ са примерно шампиони с паралелки по трийсетина деца. Те дали ви паднаха в очите? И ако не, защо? Къде е разликата? Все същите гадории, без значение кое  е училището... Като миналогодишните изцепки в СМГ за малките.

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 08:14 от пенсионирана русалка

# 256
Rosita,  а има ли вариант да не си разбрала точния бал и всъщност да е по-висок и затова да е приет? Или въобще да не е приет и да послъгва?
Бащата ми каза бала още когато излязоха резултатите. За 70 точки по математика съм сигурна. После когато излезе класирането вече ми каза, че е приет на първо. С детето не съм говорила изобщо.
Не съм искала да внасям смут, прави сте- нищо не казвам Simple Smile А всъщност го казах, защото друг преди мен сподели за дете, прието с много нисък бал в 127- мо.

# 257
  • Sofia
Хора, спокойно бе Kissing Smiling Eyes Тоя баща може изобщо да не знае къде е приет сина му или просто да  дразни  - може да е в 31-во примерно, а той да казва в "немската". Хора всякакви...
Няма да смеят да правят много големи шмекерии на 4-то, ще е "легално" за пред хората. Виж с освободените след 4-то класиране места какво ще се случи...там вече е неизвестно. Аз затова попитах има ли санкции, ако не обявят свободните места в 3-дневен срок от отписването на някой ученик. Да видим сега какво ще стане с мястото във ФЕГ, освободено от нашето форумско дете, което отива в АЕГ.
Както merrynem е писала - никога няма да затегнат контрола докрай - не се знае на кой кога ще му потрябва контролът да не е толкова строг.

# 258
Значи , при децата с ТЕЛК нещата са много различни. Моето дете е с ТЕЛК , но е прието без него. За да бъде прието дете с ТЕЛК , трябва да е с качествено оценяване , а не с количествено. В една елитна гимназия , където приемат с висок бал , няма как да вземат такова дете . А за въпросния съученик на сина ми искам да се извиня за това , че не съм уточнила : не съм казала , че е приет на четвърто класиране. Не знам кога е приет. Може би е приет без никакво класиране щом е с връзки.
Учениците със СОП и качествени оценки се насочват от комисия. Така и тези с ТЕЛК(с хронични заболявания), но те са с количествени оценки и се явяват и на НВО. Последните може да кандидатстват и с оценките от НВО, ако специалността не е противопоказана за заболяването.. Така, че качественото оценяване не е задължително, за да бъдат насочени.

# 259
  • Sofia
Значи , при децата с ТЕЛК нещата са много различни. Моето дете е с ТЕЛК , но е прието без него. За да бъде прието дете с ТЕЛК , трябва да е с качествено оценяване , а не с количествено. В една елитна гимназия , където приемат с висок бал , няма как да вземат такова дете . А за въпросния съученик на сина ми искам да се извиня за това , че не съм уточнила : не съм казала , че е приет на четвърто класиране. Не знам кога е приет. Може би е приет без никакво класиране щом е с връзки.
Учениците със СОП и качествени оценки се насочват от комисия. Така и тези с ТЕЛК(с хронични заболявания), но те са с количествени оценки и се явяват и на НВО. Последните може да кандидатстват и с оценките от НВО, ако специалността не е противопоказана за заболяването.. Така, че качественото оценяване не е задължително, за да бъдат насочени.
Една майка от нашето училище много съжаляваше тази година, че се е отказала от качественото оценяване на детето преди няколко години и го е оставила на оценки, защото трябваше да кандидатства наравно с другите. Но аз говоря за дете с ментален проблем. Той искара много малко точки на матурите.

# 260
Значи , при децата с ТЕЛК нещата са много различни. Моето дете е с ТЕЛК , но е прието без него. За да бъде прието дете с ТЕЛК , трябва да е с качествено оценяване , а не с количествено. В една елитна гимназия , където приемат с висок бал , няма как да вземат такова дете .
               Във всяко едно у-ще могат да приемат дете с ТЕЛК и в най-елитните също.Работата на комисията е точно тази - да оцени възможностите на детето и ако то няма ментални проблеми може да влезе в у-щето,което то е писало на първо място.Има списък на заболяванията и ТЕЛК не се издава ей така само за кандидатстване.При това много от тези деца имат и висок бал на НВО.Представят се и оценките на детето от първи срок на 7 клас.Забелязах единични места в елитни у-ща и масово в професионални у-ща с такива деца,което значи,че и самите родители са оценили възможностите на децата си,а и комисията си е свършила работата много добре.Някак си грозно ми звучат коментарите по тази тема.Лично,аз, мисля,че едно място не ощетява ничие дете.Животът е ощетил някое дете и защо да не му се спести поне истерията на кандидатстването и без това болката присъства в живота му!

2АЕГ и 73 СУ са примерно шампиони с паралелки по трийсетина деца. Те дали ви паднаха в очите?
               За 73- то не знам,но за 2 АЕГ със сигурност знам ,че в момента в горните класове има бройка под 26.Знам,че имаше коментар между самите деца в първите дни на 8 кл,че има две деца връзкари,но така и не откриха кои са въпреки,че си сравняваха балове и т.н. Говоря за определен набор не за всички паралелки.

# 261
  • София
Във випуска на дъщеря ми във 2АЕГ /2017/2018/, при обявен прием от 26 деца, всички паралелки бяха с по 30+ деца. В нейния клас бяха 32. В крайна сметка завършиха 29 /или 28 - трябва да я питам/, но това определено ме дразнеше. Интересно ми е как ще е сега. Приетите там, да споделите септември.

# 262
  • столицата
Преди две години 8-те класове във 2 АЕГ стартираха с по 30 плюс деца. Моето дете има няколко съученика, които учат в училището и бяха споделили разочарованието си. Едното дете вече се отказа и отиде в частно училище.
В НЕГ паралелките са от по 26-27 деца. Разликата е чувствителна.
Но и с темпото на изучаване на немски в НЕГ в 8 клас, парашутист трудно би издържал /ако разчита само на парашута Simple Smile./

А относно фактите за минималните балове, ето това е начинът -ЗАКОН за достъп до обществена информация.
Пуска се искане за предоставяне на информация за баловете на децата /без имена, заради личните данни/ , записани в даденото училище в 8 клас и се очаква и споделя получения отговор. По закон срокът за отговор е 14-дневен.

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 11:12 от galimar

# 263
  • София
galimar, много добро предложение за ЗДОИ, но какво и дали ще произтече нещо от това? За съжаление, почти винаги е "всяко чудо за три дни". Както стана ясно, схемите не са от сега, а нищо не се променя. Трябва намеса на обществото, което като цяло го е налегнала апатия. Единствено медиите от време на време се заравят в някой случай (надплановият прием в СМГ след 4 клас преди година-две) и пак утихват нещата. Докато нямаме гражданско общество и ролята на разследващи и съдебна власт се изпълнява от медиите, нещата ще си текат по старому. Все по-песимистично става...
И до мен достигат слухове за суми от хиляди левове за прием в желано училище, но като са само слухове, нищо не мога да направя.
Според мен възможно решение е строго регламентирано задължение училищата да публикуват в срок от няколко дни местата, които им се освобождават, в т.ч. и през учебната година и конкретни служители на РУО да правят периодични проверки за спазването им. При откриване на нередност - бързи и адекватни санкции, включително и обществено оповестяване...

# 264
Има регламентиран тридневен срок. Просто трябва да се следи строго за спазването му и да се налагат санкции при неизпълнение.

# 265
  • София
Има регламентиран тридневен срок. Просто трябва да се следи строго за спазването му и да се налагат санкции при неизпълнение.
Благодаря, Дидева. Знам за това. А има ли контрол за спазването му?
Нещо изначално е сбъркано в системата. Инспекторатът на РУО и МОН само сигнали срещу собствените си служители ли проверява?

# 266

И до мен достигат слухове за суми от хиляди левове за прием в желано училище, но като са само слухове, нищо не мога да направя.

Тия легенди с хилядите левове и "някой казал" са ми любими. Yum По статистиката от пазара някои директори отдавна трябва да се излежават някъде по островите и хич да не се товарят с кандидатствания и приеми. Smirk Тия с "хилядите " левове изпращат децата си в престижни у-ща в чужбина.Мое наблюдение.

# 267
  • В средата на времето
А относно фактите за минималните балове, ето това е начинът -ЗАКОН за достъп до обществена информация.
Пуска се искане за предоставяне на информация за баловете на децата /без имена, заради личните данни/ , записани в даденото училище в 8 клас и се очаква и споделя получения отговор. По закон срокът за отговор е 14-дневен.

Много полезна информация. Благодаря ти. Ще пусна едно заявление още днес.

# 268
Испанската публикува ли класирането?
Аз не мога да го намеря на нейния сайт.

# 269
  • София
Ами хич не са само слухове. Преди време ( в предишна кампания) споделих за казано ми лично от човек, на когото вярвам, че му искат 5000 лева за прием на детето в 35-то. После редовно  влезе на 4 класиране с бала си. Вероятно, даже  сигурно, има на места и по-висока миза. Все пак сигурно делят  сумите служители на РУО, директори и още някой по трасето... За да се излежават по островите тези директорки, трябва да са посъбрали капитал, Дидиа, а това прави "слуховете" една идея по-достоверни. И кои са тия престижни училища в чужбина за 5000 лева?

Общи условия

Активация на акаунт