Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 222
  • 726
  •   1
Отговори
# 195
Аз си мисля, че който е в системата, със сигурност вижда и избира Rolling Eyes. Никъде не видях зададени срокове, в които директорите са длъжни да подават информация за записаните по време на 4то класиране. Има само краен срок - 10 септември. И в този промеждутък е една мнооого тъмна Индия.

# 196
    Не съм писала в новата тема, но четох и стисках палци на всичките ни деца. Вярвам , че след като човек е направил всичко необходимо и е променил или запазил статуквото има вселенски баланс и се случва най-доброто за децата ни.
   Наборката също не чете нищо от литературата за прочит, подредила е книгите по дебелина и ги наблюдава умно. Продължава да си почива активно. Даже се раздели и с гаджето, иска да си е неангажирана явно. Растат си децата, случват им се вече всякакви неща от живота на големите.

# 197
В провинцията такива драми с 3-то и 4-то класиране няма, най-вероятно дължащо се на това, че:
1. Децата с висок бал нямат опции да си играят и променят избора защото всичко се намества до 2-ро класиране, за 3-то класиране места в "елитните" училища няма.
2. Конкурентни частни училища почти няма, т.е. не се появяват оттам високобалови деца сменили си избора.

В София ситуацията ми се струва ненормална, особено с наличието на места във всички "елитни" училища на 4-то класиране и показва нещо сбъркано в системата. Това означава, че има деца останали на 1, 2, 3 точки от заветното място, за сметка на други деца, имащи добър бал, но играещи си напред-назад между училищата. И принуждава деца и родители да играят хазарт на 4-то класиране, защото пак не е ясно дали дете с висок бал не е решило още веднъж да си смени избора и да участва за пореден път в класирането. Иначе няма как да се получава куриозната ситуация на следващо класиране (след 2-ро) да се приемат деца с по-висок бал.

За да се нормализира ситуацията по-скоро би трябвало да се ограничи промяната на желанията и тегленето на документи. Защото в момента примерно с бал 480 може да си записан на 1-во класиране, по 1-во желание в 1АЕГ, на 3-то класиране вече да си решил, че 91 НЕГ е по-добре и да отидеш там, а на 4-то класиране да решиш, че СМГ е най-добрия избор. На практика не рискуваш нищо. Но всички деца и родители по веригата по-надолу те чакат да се наместиш, а някои от тях ще треперят до септември къде ще се запишат.

# 198
  • Разпиляна във въображението
Христоматията е виждам на много места, но не и в ръцете на дъщеря ми.

# 199
Тъй като е съмнително и не задължително училищата да си обявяват освободените места, аз си мисля че дете целящо се в определено училище целият август,че и септември трябва през ден-през два да звъни или ходи в исканото у-ще да пита дали случайно някой не се е отписал.

# 200
  • София
Налегнаха ме едни "размисли и страсти" по повод последните постове. Струва ми се, че след 12.08 (дотогава са сроковете на повечето училища) тези, които продължаваме да следим определено школо, ще влезем в оня, омразния ми, режим да ходим или да се обаждаме по училищата дали случайно не се е появило отнякъде свободно местенце. За съжаление, малко са училищата, които да си публикуват на сайта инфо ИМА/НЯМА места. (Ако съм в грешка, Дидева или sanaka ще ме поправят). Наистина, повечето родители сме готови на много неща, за да сбъднем желанията на децата си. Много ми напомнят тези маневри за онова отдавнашно време на шуробаджанащина и телефонно решаване на проблемите.
Нооо, така е засега.
Струва ми се, че след 3 класиране за свободните места трябва да се включат и други критерии, освен бала - участия в състезания и олимпиади, разработки по определени теми, постижения в областта на литературата и т.н.
Амааа...мечти! Simple Smile

# 201
  • София
Мисля си, че дори да има свободни места след август - какво толкова.. може и трябва да има възможности за преместване.. ако някое дете е прието и в супер елитно училище, но не му хареса, не се впише, тормозено е в класа си и тн да има възможност и след първи срок да се премести, или в девети клас или в 10ти..

# 202
Тъй като е съмнително и не задължително училищата да си обявяват освободените места, аз си мисля че дете целящо се в определено училище целият август,че и септември трябва през ден-през два да звъни или ходи в исканото у-ще да пита дали случайно някой не се е отписал.
                   И вярваш ли,че ще ти отговорят?

Мисля си, че дори да има свободни места след август - какво толкова.. може и трябва да има възможности за преместване.. ако някое дете е прието и в супер елитно училище, но не му хареса, не се впише, тормозено е в класа си и тн да има възможност и след първи срок да се премести, или в девети клас или в 10ти..
                    Това с преместването е вече нова одисея.Дано не ви се налага! Близко дете трябваше да се премести от едно у-ще в друго поради промяна на местоживеене / града/ и си скъсаха нервите.
                    Сега мисля,че приеха преместването да става с разрешение на министъра и детето да има поне минималния бал за у-щето,в което кандидатства.Дидева да каже,че тя е компетентна.При така нареченото ни "демократично" общество се оказва,че сме закрепостени дори в у-щата.Yum

# 203
Това с местоживеенето, физическата среда на училището и необходимия минимален бал, съответно минаването през комисия, се отнася за надплановия прием. Преди малко писах по въпроса за преместването при наличие на свободни места в приемащото училище в друга тема. Ще се самоцитирам.
До началото на 11. клас профилиращите предмети са без значение за преместването. Може дори да се отиде от профилирана в професионална паралелка и обратното. Във втори гимназиален етап вече има ограничения. Изискването е преместването да е в паралелка със същия профил и същите задължителни профилиращи предмети(т.е регламентираните на национално ниво, които така или иначе се посочват в план-приема), съответно за професионалните паралелки - същата специалност от професия. Единствено условие е наличието на свободни места в приемащото училище и готовността за полагане на приравнителни изпити при необходимост. С надплановия прием нещата са малко по-сложни.

# 204
В 22 СЕУ искат оригинал на свидетелството, но не само за справка, а го задържат до деня, в който е готово класирането, това ми съобщиха по телефона. То бива презастраховане, но това вече е прекалено ...

# 205
В началото си мислех, че това четвърто класиране с доста свободни и при това хубави места е чудесно. Все повече се убеждавам, че по-скоро е голямо разочарование, стрес, кошмар и начин да се приемат кандидати с "вътрешна информация"   Confused  

# 206
                         Дидева,благодаря за бързия отговор относно преместването. Heart

# 207
  • София
Това с местоживеенето, физическата среда на училището и необходимия минимален бал, съответно минаването през комисия, се отнася за надплановия прием. Преди малко писах по въпроса за преместването при наличие на свободни места в приемащото училище в друга тема. Ще се самоцитирам.
До началото на 11. клас профилиращите предмети са без значение за преместването. Може дори да се отиде от профилирана в професионална паралелка и обратното. Във втори гимназиален етап вече има ограничения. Изискването е преместването да е в паралелка със същия профил и същите задължителни профилиращи предмети(т.е регламентираните на национално ниво, които така или иначе се посочват в план-приема), съответно за професионалните паралелки - същата специалност от професия. Единствено условие е наличието на свободни места в приемащото училище и готовността за полагане на приравнителни изпити при необходимост. С надплановия прием нещата са малко по-сложни.

Благодаря! Дано не се налага, но се случва.. значи при свободни места е ок, и да се пита в училището.
Въпроса ми е по принцип, не съм се замислила от сега, но все пак..

# 208
Училищата са длъжни да обявят свободните места в три­дневен срок от освобождаването им на сайта на училището и в регионалното управление на образованието. Отделен въпрос дали и колко училища го правят.

# 209
  • София
В 22 СЕУ искат оригинал на свидетелството, но не само за справка, а го задържат до деня, в който е готово класирането, това ми съобщиха по телефона. То бива презастраховане, но това вече е прекалено ...

Почти навсякъде искат оригинала. Като се обадих в 22 ми казаха " Еми рискувате."  Само в три училища успях да подам копия, като от едното вече ми се обадиха, че искат оригиналите.
В едно от тези училища излезе класирането, не сме класирани. Днес звъннах да питам ако не се запишат всички приети деца какво се случва. Отговориха ми, че отново обявяват свободни места и отново се подават документи.
Имам чувството, че се въртя в омагьосан кръг.

Общи условия

Активация на акаунт