Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 193
  • 726
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Didia, точно защото не се взимат пари пред свидетели, ти трябва канал. Wink  Доверени хора, чрез които се осъществява операцията. Така се процедира при всяка корупционна схема, във всяка една сфера. Ясно е, че не можеш просто да влезеш при директора и кажеш: "ей ти едни 5000 лв." Те не са пълни идиоти. И аз имам познато дете, прието миналата година в една от топ гимназиите с доста по-нисък бал от последния приет на 4-то класиране там. И с родителите сме достатъчно близки, за да си признаят как е станало това - не е с връзки /нямат такива/. Всъщност, дали е с пари или с "връзки" /използване на служебно положение или лични приятелства/, все тая.

# 301
Аз пък си мислех, че запитването по ЗДОИ трябва да е не в началото на 8 клас, а в началото на втория срок на 8 клас - напр.: "Колко деца по паралелки се обучават в повереното Ви училище? Какъв е балът на всяко едно от тях (само бал, без имена и др. лични данни)? Ако броят на учениците надхвърля 26 - на какво законово основание?". Не знам сега как е, но преди време имаше деца, които идваха една - две седмици след началото на учебната година.

Ако трябва всеки месец от различни хора.
Сега, след 10.09. - в края на първи срок, в края на 8 клас.

# 302
Подадох заявление с молба да ми предоставят информация за баловете на приетите деца, по паралелки, в две столични училища - Първа АЕГ и 91 НЕГ. Все пак там приключи записването след 4-то класиране. Много съм любопитна какво ще ми отговорят. Иначе кога се говори за мълчалив отказ - когато не получа отговор в този 14 дневен срок ли?

Izida, браво. Днес ако си подала, трябва да ти отговорят до 21.08. вкл. Ако ти откажат информация се обжалва след 14 дни, ако не ти отговорят се смята за мълчалив отказ и се обжалва след 30 дни. Дръж ни в течение, моля. Може пък да съдействам за следващ етап, ако има възможност.

# 303
А как ще сме сигурни, когато получим съответната справка, че тя ще бъде пълна и коректна.
Няма как, но това не пречи да се поиска такава.

От чисто любопитство, какво очаквате да произлезе от това?
Oт чисто любопитство искам да видя какво ще ми отговорят, ако ми отговорят.

Не съм убеден, че натиска срещу надплановия прием ще е за добро. "Специални" деца винаги е имало и ще има, само, че при надплановия прием поне заслужилите деца са приети.
?! Не знам какво влагате в думите "заслужили деца". Против съм приемането на деца по втория начин и на тъмно, защото това пък е обидно за всички останали деца, които са положили огромен труд, за да имат баловете, които са им осигурили приемане в съответните училища.

Съгласен с всичко казано от Izida. И допълвам. Доста е рисковано, ако дадат неистинска информация. Някой се съмняваше, че ще се скрият парашутистите. Става със заповед, а такава заповед с невярно съдържание си е нарушение. Не ми се проверява сега, но може и да е престъпление. Лесно можем да проверим колко деца има в една паралелка - все ще намерим дете от нея да ни каже. Ако се установи нещо съмнително се изисква изрична информация, проверка от РУО, МОН, може да се сезира и прокуратура и т.н. Има си начини и не трябва да се отказва човек, само защото "нищо не става" - те на това разчитат.

# 304
  • София
Здравейте. Най - накрая приети и записани. В 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо" - втора испанска. Имаме и дата за първа родителска среща. Благодаря на всички, които ни стискаха палци. Взех си едно розе за довечера и спокооойно ще му се насладя Wine Glass

# 305
Ако някой действително има достатъчно нерви, време и необходимите знания да “изиска”  от недосегаемите такава информация би било прекрасно: поне да са наясно, че родителите ги наблюдават и знаят какви своеволия се вършат. Те последните няма никога да свършат: винаги ще има строежи, тераси, хотели и прочее, но когато става въпрос за мечтите на децата и равните възможности в едно общество властимащите трябва да знаят, че не могат да правят каквото си решат .. защото истината е, че в повечето случаи става въпрос за връзкари, а не толкова за корупционни схеми.

# 306
  • Sofiq
Всъщност вече има прецедент.
Една журналистка следеше приема на бъдещ 5 клас в едно елитно училище. Тя поиска справка, получи я и я оповести публично. Бройката съвпадна с тази, която родителите вече подозираха, т.е. МОН не са излъгали и скрили парашутистите.
Дори тя получи достъп до писмата, на база на които е осъществен нерегламентирания прием и едва ли остана родител, който да не ги е чел. Бая се раздуха скандалът.
Резултатът  от действията на журналистката са, че министърът се ангажира с промени, които да спрат нелегалния прием по този начин ( промените мисля,че засягат и приема след 7 клас) и есента ще се разбере дали това е така и дали паралелките без близнаци са с по 26 деца.
Явно е, че на институциите им стана жегаво от огромния медиен интерес.

# 307
Приемът не беше нелегален. Беше надпланов. Simple Smile

# 308
  • Sofia
Виждам , че се отвори голяма дискусия , след моя пост за детето с ниския бал , прието в 127мо. Днес реших да попитам лично майката къде е прието детето . Това беше нейният отговор на въпроса ми  : Здрасти , как сте ? Къде приеха ...... ?
Отговор : "Здрасти.Добре сме,малко във Виена.Още не е решил,или 21 до нас,или 127-мо."

# 309
  • Sofiq
Всъщност за мен лично не е ясно какъв е бил приемът, тъй като училището не сподели нито колко деца са приети, нито на какъв принцип, нито дали са планово, нито дали са надпланово. Не са близнаци, не са с ТЕЛК, не са сираци- на каква база влизат в надплановото?  След като не е по регламент, кое легализира този прием? 

# 310
Всъщност за мен лично не е ясно какъв е бил приемът, тъй като училището не сподели нито колко деца са приети, нито на какъв принцип, нито дали са планово, нито дали са надпланово. Не са близнаци, не са с ТЕЛК, не са сираци- на каква база влизат в надплановото?  След като не е по регламент, кое легализира този прием? 
Наредба 10 за организация на дейностите, но въпросът не е за тази тема.

# 311
По усмотрение на директора, бройката може да стигне 32. И копче не могат да му кажат. Така е преценил, така е приел.

# 312
Можеше. И не зависеше само от директора. Вече не е така.

# 313
А как е? Вратички има всякакви.

# 314
Написала съм названието на наредбата. Намери я и прочети.

Общи условия

Активация на акаунт