Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 121
  • 726
  •   1
Отговори
# 375
Идеята ми за предоставяне на възможност за второ явяване на изпитите е на базата на изстрадан опит, момичета и момчета.
Освен здрави-болни има състояния на концентрирани-разсеяни, спали-недоспали, спокойни-притеснени и т.н., и т.н.
Детето ми обожава математиката и отиде на НВО-то по този предмет в перфектно състояние и с настроение, но... по време на изпита един от квесторите решил, че по неправилен начин е задраскано при съкращаване на дроб и е искал да анулира изпитната работа. Какво ли се е случило в главата и душата на детето ми само мога да предполагам, но съм убедена, че както върху него (то си пролича по резултата), така и върху останалите в стаята деца е имало влияние от тази случка.
За наше щастие историята е със щастлив край и случилото се не мисля, че се оказа фатално, но можеше за някаква дреболия да сме участници в история, като тази на момчето от СМГ...

# 376
Между другото, имате ли идея колко деца отидоха на НВО-то по желание по чуждия език? Защо и да го правят, когато това няма никаква полза за тях при кандидатстването след 7 клас.
Какво ли би станало, ако с тази трета оценка може да се замени по-ниска оценка от останалите две НВО?

# 377
Попаднах на още един вариант за допълване на паралелка до максималния брой ученици.
Ако след 10.08.2019 г. има свободни места те се попълват от кандидатите по реда на подадените заявления в срок до 10.09.2019 г.

# 378
  • София
Скрит текст:
Попаднах на още един вариант за допълване на паралелка до максималния брой ученици.
Ако след 10.08.2019 г. има свободни места те се попълват от кандидатите по реда на подадените заявления в срок до 10.09.2019 г.

[/i]
Днес говорих с 32 СУИЧЕ и те ми казаха същото.

# 379
  • В средата на времето
Какво ли би станало, ако с тази трета оценка може да се замени по-ниска оценка от останалите две НВО?

Това пък съвсем не мога да си го представя. Ще настане още по-голям хаос.
Синът ми се яви на матурата по английски език. Беше си негово лично желание, но и аз не намирам смисъл в нея, при положение, че няма никаква тежест при кандидатстванията.

# 380
  • София
Между другото, имате ли идея колко деца отидоха на НВО-то по желание по чуждия език? Защо и да го правят, когато това няма никаква полза за тях при кандидатстването след 7 клас.
Вероятно опипват почвата, за да го направят за задължително. Така школите ще имат още един предмет, по който ще организират курсове, а родителите ще купят още една камара помагала.
Изучаването на чужд език не е еднакво във всички училища.

# 381
  • София

Не може да се сравнява по никакъв начин оценката от НВО по език с тези по БЕЛ и МАТ.
Не зная дали някъде е публикувана статистика за резултатите от този изпит, но според сина ми е бил много лесен.

Голяма част от децата учат език извън училище и при изпитен материал съобразен със нивото, което е по учебна програма максималните и близките до максималните оценки при тях ще са преобладаващи и няма да е справедливо спрямо децата с много добри резултати по БЕЛ и МАТ.

# 382
Не мисля, че опипват почвата. До учебната 206/2017 НВО по чужд език беше задължително. Можеха просто да го оставят така.

Желание да се явят на този изпит(НВО по чужд език, забележката е моя) са заявили 1823 ученици от цялата страна. Най-много желаещи има за изпита по английски – 1744 ученици, като в София те са 625, във Варна – 130, а по 121 желаещи за изпит по английски има в област Благоевград и София-област.  Малко под сто са седмокласниците в  Бургас, Велико Търново, Добрич, Разград и Шумен, които също искат да държат изпит по английски език.  37 ученици от цялата страна са пожелали да се явят на изпит по немски език, а 29 – на изпит по руски език. Италиански и френски език са избрали по 6 ученика, а само един  е пожелал да провери знанията си по испански език. В областите Кърджали, Сливен и Смолян има само по двама ученици, желаещи да държат изпит по английски език. В две области – Враца и Ямбол, седмокласниците не са пожелали да се явяват на изпит по чужд език.

От тук

# 383
Дидева,благодаря за отзивчивостта.Simple Smile

# 384
  • В средата на времето
Получих отговор от 91 НЕГ във връзка с направеното запитване по ЗДОИ. Изпратили са ми списък на записаните деца  по входящ номер и бал, мъже/жени след 1-во (132 деца), 2-ро (45 деца) ,3-то (2 деца) и след 4-то (3 деца) класиране, както и на записаните ученици по Наредба 10 (4 деца). Също така са ми отговорили, че разпределението по паралелки на записаните деца ще се осъществи месец септември.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 17:19 от Izida

# 385
  • София
А как ли е в други европейски държави - еквивалента там на национален изпит дали се повтаря за неявилите се по медицински причини, примерно?  Предполагам дори и да го има (поразпитах приятели в чужбина - не знаят за такава опция,но не значи, че я няма де), то е подкрепено с много по-стриктни бележки от лекари, които не дават ей така извинителни документи, както порочно смешно е станало тук. Сигурно наистина става въпрос за много малък брой деца изобщо и проблемът им може да се решава поединично по различни начини. Например, дори и да е изпуснало шанса си някое дете да се яви на НВО, може да си учи и да се явява като частен ученик (или както там се води сега) в желаното у-ще, или - може да държи приравнителни следващи години и т.н. Предполагам начини има.
И за спортистите не повтарят олимпиадите или първенствата, ако са контузени и не могат да се явят (това с чувство за хумор! Simple Smile). И за тях може да ни е еднакво тъжно и важно за бъдещето, както в случая за нашите деца изпуснали НВО. Аз бих посъветвала дамите, занимаващи се да се борят с тази идея да се фокусират на други по-важни и мащабни проблеми в нашето образование.

# 386
А как ли е в други европейски държави - еквивалента там на национален изпит дали се повтаря за неявилите се по медицински причини, примерно?  Предполагам дори и да го има (поразпитах приятели в чужбина - не знаят за такава опция,но не значи, че я няма де), то е подкрепено с много по-стриктни бележки от лекари, които не дават ей така извинителни документи, както порочно смешно е станало тук. Сигурно наистина става въпрос за много малък брой деца изобщо и проблемът им може да се решава поединично по различни начини. Например, дори и да е изпуснало шанса си някое дете да се яви на НВО, може да си учи и да се явява като частен ученик (или както там се води сега) в желаното у-ще, или - може да държи приравнителни следващи години и т.н. Предполагам начини има.
И за спортистите не повтарят олимпиадите или първенствата, ако са контузени и не могат да се явят (това с чувство за хумор! Simple Smile). И за тях може да ни е еднакво тъжно и важно за бъдещето, както в случая за нашите деца изпуснали НВО. Аз бих посъветвала дамите, занимаващи се да се борят с тази идея да се фокусират на други по-важни и мащабни проблеми в нашето образование.
За да няма злоупотреби, просто не трябва да се иска медицинско. Просто е ненужно. А и причините могат да не са само медицински. Ох, не зная колко пъти го написахме, но здраве да е, явно не се чете масово.
Олимпийците, ако са контузени дали ще са принудени да търпят пет години псувни и нервни изблици на ниско интелигентни хора от малцинствата? Дали ще бъдат лишени от достъп до качествено образование?
Може ли да кажете за какво конкретно по-важно нещо да се борим за образованието? И защо Вие казвате кое трябва да е наш приоритет? Вие за какво се борите?

# 387
  • София
И за спортистите не повтарят олимпиадите или първенствата, ако са контузени и не могат да се явят (това с чувство за хумор! Simple Smile). И за тях може да ни е еднакво тъжно и важно за бъдещето, както в случая за нашите деца изпуснали НВО.

Ми не бих сравнявала олимпиадата с НВО 7 клас.
Ако трябва да се сравнява, сравнявай с конкурс за работа, която искаш, но не можеш да се явиш по независещи от теб обстоятелства. Ще има следващ конкурс, следваща длъжност, следващо състезание, следваща олимпиада... Въобще има възможност по друго време и на друго място да покажеш способностите си.

# 388
А какъв е най-ниския бал за момчета и съответно момичета за НЕГ... т.е. съвпада ли с досега известната информация ... и по моя сметка това прави 182+4 деца , a не както първоначално обявените в план- прием :181 ...

# 389
Получих отговор от 91 НЕГ във връзка с направеното запитване по ЗДОИ. Изпратили са ми списък на записаните деца  по входящ номер и бал, мъже/жени след 1-во (132 деца), 2-ро (45 деца) ,3-то (2 деца) и след 4-то (3 деца) класиране, както и на записаните ученици по Наредба 10 (4 деца). Също така са ми отговорили, че разпределението по паралелки на записаните деца ще се осъществи месец септември.

Супер. До тук 7 паралелки х 26 деца обявен план-прием = 182. По горните сметки са 186. Какво значи по Наредба 10 - 4 деца - близнаци? 
Моля  пази отговора. След началото на годината ще проверим по колко деца са в паралелка и ще питаме пак по ЗДОИ.
Моля дай най-ниските балове за всяко класиране.

Не виждам как може да се промъкне някой с незаслужен бал, остава някаква форма на надпланово. Да видим.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 17:40 от Na_Vesi_Pateto

Общи условия

Активация на акаунт