Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детенце от ромски произход

 • 16 916
 • 139
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: X
Марияна, никъде не стана ясно какъв е опитът ви с осиновено дете от ромски произход или опитът ви в отглеждането на деца.

# 16
 • Мнения: 6 494
Анонимен, ако си от темата на чакащите, добре дошъл.

# 17
 • Мнения: 1 887
И вашият опит също не е ясен.
Държите ли да го споделите?
Или предпочитате да изкоментираме какво са  направили две деца на "батко" си, че да ги изнасили?

# 18
 • Мнения: 6 494
Марияна, може да се коментира събитие, за което се знаят/ познават фактите. Тази новина с изнасилените сестрички както писах съм я срещала в леко различен вариант преди доста години, но не в официален източник, а разпространявана във форум и то точно при обсъждане на тема за осиновяване на деца от ромски произход. Затова и не я приемам за реална, за да я обсъждам.
И ако е истина, замислете се, че детето щеше да бъде изведено от семейството и съдено. То на 17-18 не е и дете съвсем. За съжаление съм чувала от българка, че биологичният й брат е правил опити за блудствени действия с нея. Не съм я питала за подробности, естествено. Мисълта ми е, че това е ужасно престъпление, което не остава ненаказано, освен ако не е премълчано.  Но тогава няма и как да го изгонят потресени към България (че той вече няма гражданство, как ще дойде тук така?) и ще разтръбят по интернет, вместо да се обърнат към американската полиция, все пак живеят в Америка и са нейни граждани.

# 19
 • Мнения: 491
Айде сега   , изнасилил ги е , защото е от ромски произход- глупости на търкалета.

Сега по темата,  преди години бях гледала предаване за деца от ромски произход осиновени мисля в Швеция.  Не говореха български,бяха  много интелигентни  и помня , че свиреха на някакви инструменти.  В същото това предаване показаха и дете , което е останало в дома . Разликата беше огромна .
Според мен битието определя съзнанието. 

Speranza33 послушай сърцето си.

# 20
 • Мнения: 1 887
Наказано?
А тези,  които са го довели при децата си, в дома си? Те дали ще имат миг спокойствие?  Или и те са се изживяли като мисионери с цената на кошмара на децата си.

# 21
 • Мнения: 6 494
Марияна М., Вие познавате американското семейство или въпросният младеж? Извинете, но ако той е взет като бебе и отгледан там (реално чужденците не осиновяват здрави бебета и изобщо бебета от България,  ама хайде да не Ви обяснява всичко тук, темата е за друго) и извърши престъпление чия е вината? В кого е грешката? В гените или в средата?
Ами, ако Вашето биологично дете един ден превърти и извърши ужасно престъпление чия ще е вината - на гените, които Вие сте му предала, на тези от бащата, на семейството ви и начина, по който сте го отгледали?
Откъде сте сигурна, ме тази история изобщо е истинска?

# 22
 • Мнения: 1 887
И трите.
Затова и не избираме за бащи/майки на децата си хора със или от семейства с: психични проблеми, алкохолици и наркомани, лежали за тежки престъпления и всякакви други видове отклонения. Повечето хора поне избягват. Другите вярват, в каквото им харесва.

# 23
 • София
 • Мнения: 18 413
Хора от всякакъв произход може да станат престъпници, гаранции няма, дори и за собственото ти дете. Гледаме ги, възпитаваме ги и се надяваме на най-доброто.
Авторката сама ще вземе решение. Хубаво е да прочете различни гледни точки.

# 24
 • Мнения: 27 627
Скрит текст:
Доколкото си спомням историята на онзи младеж от Италия, осиновителите са загубили дете. Там обаче не видях изградена връзка. Ако те не са го приели такъв, какъвто е, ако е трябвало да замести починалият им син и не е успял, това е огромен товар за едно дете и не предполага близост освен това младежът е имал образователни / обучителни трудности. Независимо от произхода си, децата с обучителни трудности има не малка доза вероятност да развият и поведенчески проблеми заради трудностите и рано да отпаднат от училище. Тук е и въпрос на характер. Моето дете също е склонно да се откаже при първата трудност. Първи клас беше яка борба, с една дума ад, докато се научи да срича, да пише, за смятане още не можем да говорим... От там и оплаквания за поведение. Това е от графата "невидими увреждания" - не се виждат с просто око - човекът вижда, чува, върви, но увреждането я факт и оказва влияние на качеството на живот.  И ако в Италия има по-романтична представлява за ромите и техният начин на живот, ето ви и предпоставките да иска да избяга от чуждата му среда (осиновителите) и да намери корените си и "своите".
Таня111, обаче е права:
 - 50% от децата в регистрите са от ромски произход,
- около 45-48% от всички деца в регистъра имат заболявания или увреждания,
- около 75% от децата в регистъра са на възраст 10-18 години.
Ха сега се опитайте да пресметнете колко здрави деца от неромски произход и на възраст до 3 години има в регистъра. Смятайте на база 2000 за по-лесно пресмятане. Кандидат осиновителите, чакащи за дете са около 1500. Смятайте колко време се чака и дали е реално да се дочака.
Хъмпти-Дъмпти, известният кардиолог от ромски произход е професор Александър Чирков, който е женен за германка! А тръгва от Лом, ако не греша. И не е осиновен, а е от прогресивно ромско семейство, а най-голяма роля изиграва чичо му, който насърчава и ранното му развитие.
Мариана М. , сега цялата процедура ли да Ви обяснявам? Във всяка област има комисия, която никога не вижда лично кандидатите. Разглеждат се досиета на хора от цялата страна. Всеки заявява какво дете би искал/ не иска. Това се нарича "профил". Та ако семейство Варна искат дете до 2 години, здраво, без значение на пол и произход ( примерен профил) като им дойде редът в Хасково и ако в момента се търсят родители на Хасан, на 18 месеца, здрав, от турски произход, то те ще бъдат определени за най-подходящи осиновяване на Хасан и ще бъдат уведомени с писмо, както и кога да се явят на среща. На срещата социален работник, който няма нищо общо с въпросната комисия ще ги запознае с информацията, която имат, ще им покаже снимка на Хасан и ще ги попита дали искат да го видят. ...
Пак казвам, личен опит/ наблюдения не е  изгледана история по тв или прочетена в интернет. С нападките си и крайната си нетолерантност ще откажете авторката от детето. Вие ще заспите доволни в дома си, а децата ви ще спят щастливо в детската стая до вашата. Авторката - ще заспива самичка я дома си. Вие ще имате пълни семейства, тя ще е сама.
Реалността е такава, че все повече осиновители стават родители на деца от ромски или смесен произход. Българчета, здрави и необременени са голяма рядкост.Говоря от личен опит и наблюдения. Аз направих компромис със здраве, други правят компромис с етност. Всеки сам преценява за себе си и живее с решенията си. Осиновяването отдавна не е пазар, избор няма.
Прекрасен пост, Мама Ру. И от форумното ми "познанство" с теб, бих казала, че си прекрасна и изключително всеотдайна майка на двете си деца. Но в поста ти съм болднала едни редове, с които категорично не съм съгласна по една много проста причина- дете не се осиновява, за да запълни нечии липси и самота. Категорично не.

# 25
 • Мнения: 6 494
Малко за гените какво наследяваме от родителите си:
http://roditel.bg/kakvo-naslediavame-ot-bashtite-i-kakvo-ot-maik … MrPF8-MEMmT5Rg--8
Марияна М. Баба ми е сирак от малка. Братята й не са престъпници - крадци/ убийци, но не са и добри хора - присвояват нейната част от наследството, превръщат я в слугинче и всячески се опитват да я уморят. Аз как точно бих могла да избегна да предам на децата си неизвестните гени от прародителите си и как биха се развили те, ако имах биологично дете? Ми никак, точно. Не знаем какво дреме в самите нас, защото не всичко се знае. Много често във семействата се премълчават неудобните факти за нещо/ някого.
Хитлер е бил художник. А е извършил най-голямото престъпление срещу човечеството. В друга среда и в друго време той можеш да стане учител по рисуване да речем и толкова.
Психопатите се раждат от нормални родители и дете с "нормални" гени може да стане престъпник, ако расте в такава среда и така го възпитават или ако е подложено на системен тормоз.

Уиш, много те харесвам и уважавам, но ситуацията е такава с децата за осиновяване, че човек или прави известни компромиси или остава без дете. Можеш ли да си представиш живота си без дете? Аз моя - не. Авторката също. Тук не говорим за импулси на благотворителност - имаме прекрасно семейство, две умни и красиви деца, дай да си вземем едно бедно сираче да го спасим като му предоставим дом, любов и възможности. Между другото точно някои такива семейства имат проблеми с осиновените си деца и самите те почват да обвиняват околните, че дискриминират детето им по произход. А децата им всъщност имат проблеми, които водят до това отхвърляне. Моето като не е с ромски произход да не мислиш, че е добре прието навсякъде и от всички? Невидимите увреждания не се виждат с просто око, но се усещат, че нещо "не е съвсем наред" с детето и стават повод то да бъде отбягвано, нагрубявано и т.н. Същевременно деца от ромски произход без обучителни затруднения и поведенчески проблеми се интегрират добре и са добре приети. Много зависи и от нагласите в мястото, където живее авторката на темата. Има региони където осиновяването на дете от видимо различен произход няма да доведе до отхвърляне, защото хората са свикнали да живеят смесено и не им прави впечатление. Има и места с крайна нетърпимост между етносите и там едва ли ще се приеме добре да осиновиш такова дете.
Ние не избираме какви гени да наследи детето от нас, така като и при осиновяването няма как да знаем поне 50% от гените на детето. Просто защото повечето деца са с неизвестен баща. Например майка, която забременява в Германия/ Холандия и т.н идва тук да роди и оставя бебето. Произходът на майката е ясен, но тя може да заяви какъвто си иска и социалните записват това, което тя каже. А за бащата може да каже всичко, дори, че някой принц. Няма как да го проверят нали? Това означава ли, че не трябва да осиновим тази деца, защото 90% са деца с неизвестен баща? Трябва ли ние да останем без деца, заради това, че не знаем какви точно гени носи детето, които ни предлагат? Ами тогава да правят генетична карта на всяко дете за осиновяване.
Не знам дали ще те изненадам, но има българки, които пият, пушат, проституират, крадат, може и да убият (не е задължително да е преди раждането на детето), може да имат дислексия в тежка форма, да са от маргинализирано семейство, да отключат в бъдеще психично заболяване. Виж за това последното социалните по места често си го спестяват като информация, с което не съм съвсем съгласна. Но може и това още да не се е случило. Като цяло всичко е до късмет.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 08:06 от Mama Ru

# 26
 • Колибите
 • Мнения: 349
Здравейте, аз съм мама-осиновителка на дете от ромски произход. Неговите гени и черти са такива, каквито са. Знам ли, може и някой Джанго Райнхард да излезе от нея, а да не дава Господ, Цветелин Кънчев.
Понеже имам наблюдения върху собствената си личност и физика, мога да кажа, че като автентична българка имам смесица от вероятно много гени в генотипа и фенотипа си. Принципно моите родители смятаха, че от мен ще излезе най-малкото генерален мениджър, управител на английска фирма или директор на Текезе. Нищо не успях да реализирам от техните мечти.
Та ако смятате, че детето ви е длъжно да бъде такова, онакова или Мис Вселена, откажете се.
Пожелавам ви всичко най-хубаво и да бъдете много щастлива!

# 27
 • Мнения: X
Моето лично мнение е ако вземете детенцето да му покажете от рано неромантичната реалност на бита на хората от произхода й, но естествено без осъждане кой е добър и кой не. Да покажете и хубавата реалност на интегрираните роми в Андалусия. Също така може да я насърчете да прави нещо, което да я свързва с корена й - да номадства, да танцува, да пее, но й дайте и вие корен. Нещо, което да иска да вземе от вас като начин на живот.

Ако майката или неизвестният баща са с недоказани психични проблеми, а в България 90% са такива, то детето може да ги е наследило, а може и да не е. Някои неща са хазарт в живота и е до късмет.

При някои ромчета с времето потъмнява малко кожата. При други пък обратното - изсветлява. Ако сега ги няма типичните черти, по-скоро и после няма да ги има. 90% от българите няма и да заподозрат, че има и ромски произход или е осиновено едно дете, ако не им кажете. "В някои отношения прилича много на баща си" затваря много неуместно любопитни хора.

Една майка от Америка се омъжила повторно като било малко детенцето й и всеки ден намирала по какво си приличат с вторият й мъж. След 20 години детето разбрало, че си има друг баща биологично, но за нея таткото й е един и той е този, с който е израснала. Една осиновена гъркиня отишла да се запознае с родната си майка. Като видяла, че е ромка и се отказала.

# 28
 • Мнения: X
Speranza,

Заповядай при нас в подфорума за осиновители. Мисля, че Mama Ru и Анонимен са ти дали доста изчерпателни отговори на питането ти, но ако имаш други въпроси относно осиновяването, в подфорума има и много други хора, които биха ти дали полезен съвет.
Относно това как би се променило конкретното дете, никой не може да ти каже и да ти даде гаранция, но така е и със собствените биологични деца.
Междудругото, на курса за кандидат-осиновители, който посетихме, беше засегната и тази тема. За съжаление явно не всички водещи подобни курсове, се стараят да обхванат възможно най-много въпроси, които вълнуват осиновителите. Все пак, щом детето те е грабнало на мига и е докоснало сърцето ти, мисля, че няма да ти е трудно да вземеш решение и скоро ще забравиш за всички тези терзания, свързани с етноса.

# 29
 • Мнения: 27 627
Можеш ли да си представиш живота си без дете? Аз моя - не.
За компромисите съм напълно съгласна с теб. Неизбежни са и дори желателни в някакви разумни граници. Но на зададения от теб въпрос няма как да отговоря коректно, защото аз вече имам деца и да си представя живота без тях, би означавало да си представя да ги загубя, което е много различно от това да нямам деца и да си представя да продължа живота си по този начин. Между другото, моя приятелка от гимназията е разведена, без деца, но е изключително лъчезарен човек, който води съвсем пълноценен живот- живее си с настоящия мъж, има си работа, която обича.

Мисълта ми беше, че при осиновяване водещият аргумент трябва да са интересите на детето, а не желанията на осиновителите.

Общи условия

Активация на акаунт