Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - 5

• 48 898
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
  • при палмите и алигаторите,FL
Точно се върнахме от поредният преглед при ортодонт.Голямата е с брекети от 13 месеца, промяната е очевадна. Преди да ги сложат имахме няколко  безплатни прегледа, като се изчакваше да изникнат всички постояни зъби, след това направихме план за лекуване и заплащане.Ще носи брекетите 18 месеца,след това ще и дадатот прозрачните , който ще носи постояно за около година и след това само през ноща.
Единственото неудобство ми е че когато ходим на зъболекар за почистване, на всеки 6 месеца, трябва първо при ортодонта да свалят телчетата, после при зъболекар, после пак при ортотдонт да ги сложат, а те са на двата края на града  Crazy
Аз носех скоби като малка, сега при детето лекуваме, наместваме, идентичен проблем

# 91
Поставянето на шини ми спести хиляди от брекети (говорим за 600лв. шини срещу 3000 най-евтините брекети), както и години с неправилна захапка на дъщеря ми и криви зъби с всичките последствия от това.

Дълбока захапка и стърчащи резци оправихме с шини. Почти накрая на двегодишно лечение сме, другия месец вероятно ще ги махнем окончателно. Какво става, като израстат постоянните зъби? Ами, все са подредени и красиви, това става. Да не говорим, че само 4 месеца след поставянето, зъбите на щерката вече бяха като мъниста. Много късно започна да сменя зъби и имаше много малко сменени, когато сложи шините. Абсолютна заблуда е, че трябва да са сменени всички зъби. И аз като Тонка смятам това за огромно постижение и изобщо не съжалявам 4-месечната мъка от целодневното носене на шините. След първите тегави 4 месеца започна да ги носи само през нощта, през нощ и две нощи седмично и не го броя за мъка. Мъка за мен са криви зъби и кофти захапка, ама всеки с разбиранията си.

# 92
  • Пловдив
Моите приятели имат прави и здрави зъби. Дъщеря ми също. Но не спира да мрънка за скоби......защото само тя и още две деца в класа не носят скоби. Rolling Eyes. Брекете категорично нама са сложа на тази възраст. А и на друга възраст. Захапката е правилна. Както вече писах снимахме зъба и съветът беше да чакаме. Никой не каза да разширяваме челюсти. Зъбът вече си е подреден на мястото му. Методът не е чак толкова нов. Със сигурност ще се появят и по-нови. За мен лично има и голяма доза наследственост. Майката на една приятелка, която е преподавател във ВМИ ме ползваше като матекен на перфектна захапка и правилно подредени зъби.

https://www.citydent.bg/%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0% … D0%B5%D1%82%D0%B8

# 93
  • София
Тези алайнери са само за отделни случаи, най-вече леки проблеми и също причиняват дискомфорт. Просто няма как с магическа пръчка да се оправят захапки и криви зъби.

# 94
  • софия
Алайнерите могат да бъдат алтернатива на брекетите при определени проблеми. Напр. при моето дете те не са. Освен това и не са чак толкова невидими. Ефектът от ползването им е същия като и от брекетите за определени проблеми. Не правят нищо по-различно. Да не говорим, че има брекети, които почти не се виждат. Не е задължително да бъдат метални.
Не съжалявам, че ходим на ортодонт от 5 години. Както някой писа, когато сме били малки просто проблемите са били неглижирани. Не е задължително всеки да има правилно положение на челюстта и перфектни зъби . Въпрос на личено отношение и избор.

# 95
  • Пловдив
Когато бях дете във всяко училище имаше зъболекарски кабинет. И се снемаше статус в началого на годината и те викаха по схисък да ти лекуват зъбите. Голяма нещомпетентнст ще да е било. И неглижиране. Със сигурност са гледали и захапка, не само за кариеси. Тоганашното поколение учеше медицина, сегашното не знам какво учи, но след 10 - 20 години като измрат старите ликари, ще разберем и тогава Господ да ни е на помощ.. Нямам обяснение защо е така масов този проблем днес. Слава Богу дъщеря ми тяма проблеми. Или не съм я завела на правилния зъболекар. Stuck Out Tongue Winking Eye Алайнерите ще ни свършат работа за леки корекции. Имат ли обяснение стоматолозите да тази"епидемия". Аз не контактувам с такива специалисти защото нямаме проблеми, но ше звънна на 1-2 приятелки стоматоложки да ми върнат услугата от времето когато ме ползваха за макет. Да вземат да ми разяснят.

# 96
При нас също само шини свършиха работа. Малка челюст, нямаше място за новите зъби. Подредиха се идеално за около две години. В началото ги носеше следобед след училище и нощем. После само нощем. Но тъкмо ги свалихме и тя падна с колелото и си счупи двата горни и долната челюст. Та сега пак наново... Нашият зъболекар си е и ортодонт.

# 97
Изобщо не мисля, че някой с правилно подредени зъби стига до ортодонтския кабинет. При щерката проблемът беше очевиден. Промяната след това - също. Колко хора ще са склонни да хвърлят пари за скъпоструващо лечение за невидим проблем. Напротив, масово хората са склонни да неглижират тези проблеми с надеждата, че зъбите ще се наместят с времето.

Страшна беше зъболекарката в у-ще. Преглед, кариеси - няма. Един обаче аз си го усещам с езика. Отивам на зъболекар същата седмица - 5 кариеса, а този, който го усещах, едва спасиха зъба.

# 98
                            Да,преди рядко се виждше дете с шина,а брекетите бяха непознати.Не помня в моето детство да съм имала съученик или познат с проблеми в захапка или криви зъби ,които трябва да се коригират.Дъщерите ми също са с идеално подредени зъби и никога не съм ги водила при ортодонти,да не коментирам факта ,че имат по една -две пломби ,а вече гонят възраст около 40.Yum Внуците ми са четирима и всичките са водени при ортодонт след като започнахме с малката внучка.Прегледите им бяха безплатни и мнението му беше,че нито един от другите трима няма нужда от абсолютно никаква корекция.
                           При малката - още докато дъщерята беше бременна в деветия месец се прибира разплакана след преглед при гинеколога и обяснява ,че нещо има с бебето и от паника не може да говори като хората.Сред плача чуваме "нещо не нараства както трябва" и че трябва да и направят някакъв тест и ако е положителен ще предизвикат раждане.Е,изпаднахме в ужас ,суматоха,в крайна сметка предизвикаха раждане 10 дена по-рано и бебето си беше живо и здраво без никакъв проблем.Проблемът се появи още с падането на първия млечен зъб.Оказа се,че гинекологът е засякъл още преди раждането аномалия в нарастването на горната челюст.Двата предни резци пораснаха огромни и......следващите един напред,другия - назад и точно зъбите поникваха на три реда.Смеехме и се,че е като акула с няколко реда зъби.Точно д-р Барбова ни посъветва да търсим ортодонт.В нашия случай не става въпрос за козметична корекция .Оказа се,че ако не се вземат мерки захапката се обръща и долната челюст минава пред горната.Носи апаратче /вече писах колко време/ забави се поникването на зъбите,защото нямаше място за непоникналите.За кучешките и зъби даже ортодонта изказа съмнение,че ще порастнат.Единствено аз бях на друго мнение.Израстнаха много по-късно и сега още растат.В момента е с прозрачни брекети,не с железни.В началото поиска бледо розови,а след това ги сменихме с бели.
                         Не подценявайте проблема със зъбите и е добре когато се съмнявате да се консултирате освен със зъболекар и с ортодонт.Не във всички случаи се гони козметичен ефект.
                         По наше време нямаше шини,но и ние не сме консумирали продукти с безброй Е-та,не дишахме бензиновите пари от безброй автомобили,замърсена оклона среда ,като днешната, нямаше.Съвсем естествено е при промяна на средата да се получи аномалия в изграждането на организма на човека.Всеки организъм реагира по своему.Същото е и с алергиите.Не си спомням някой да е имал алергия,но си спомням,че гледах филм и там детенцето имаше алергия към глутен.Бях силно впечатлена.Сега обаче се оказва ,че всеки трети има някаква алергия.Замърсената среда просто не прощава.

# 99
  • Пловдив
Аз съм с алергия от дете. И майка ми също. Но тогава това бяха единични случаи, сега е масово. Бях някаква екзотика. Тогава нямаше такава болест. Но дядо ми е завършил медицина в Сорбоната и човекът не позволи да ми объркат и диагнозата и лечението. Явно и със зъбите е така. Като гледам приятелките на дъщеря ми, нито една не е видимо деформирана челюст и захапка, но всичките са със скоби. Показват си ги като трофеи. Розови, с брокат.....имало и други видове. Та моето и то е пощурало на тази тема. Обяснявам, че това е лечение, не моден аксесоар...... Накрая ще взема да и направя. Бас ловя, че няма да го изтърпи това мъчение, още повече като няма нужда. Много е жалко, че децата трябва да се подлагат на това, но като ви чета, но явно в определени случаи е неизбежно. Аз имам една амалгама в устата си от училище още. Само тя стои. Всички други зъби са с подменени пломби отдавна. Защо не съм я сменила и нея......не знам. Аз имам красиви зъби и добре подредени, но уви с други проблеми. Много ми завиждаха, че ме викаха от час да ходя в зъболекарския кабинет. Както вече писах, толкова масово, по мое време, нямаше криви захапки и криви зъби. А и болни зъби нямаше........

# 100
  • София
Изобщо не мисля, че някой с правилно подредени зъби стига до ортодонтския кабинет.
Е, как бре, Попи?! Моята с идеални зъби, но захапката.... Предполагам знаеш, че това в бъдеще може да доведе до сериозни проблеми, като болки в гръбнака примерно. Едно уж наглед нищо и никакво дефектче може да ти разкаже играта. Моя приятелка на почти 40 г има страшни болки в челюстта. Ще слага брекети заради захапката. Добре поне, че е дентален асистент и ще й вземат пари само за материалите.
Да, и алергиите при децата са огромен проблем вече. Да не говорим, че като собственик на куче смея да твърдя, че почти всяко второ е с алергия. Такова чудо преди години нямаше.

# 101
Тонка, и захапка визирах, нали и за нея зъбите се подреждат - я напред, я назад. Grinning И при мойта захапката беше основният проблем. За гръбнака не знаех, ама знам, че от кофти захапка могат да заминат всички зъби с все челюстта.

# 102
  • София
Попи, извинявай, не съм те разбрала.Blush

# 103
Всичките ми деца са с ортодонтски проблеми и минават през различно лечение. Специфично е, според конкретния проблем и етап на лечението. Ортодонт може да прецени има ли проблем, не зъболекар. Трябва ортодонтски преглед, пълна снимка и замервания. При моите деца това с най-подредените зъби минава през най-продължителното и сложно лечение. При него проблемът не беше очевиден. Големият вече приключи лечение. При него фиксираха от вътрешната страна на зъбите неподвижни стабилизатори, които не се виждат, не се усещат,  не пречат. Те ще останат там няколко години, до окончателно приключване на разтежа. При ортодонт ще си ходи 2 пъти годишно за контроли.

# 104
  • Mediterraneo
При моята има видим проблем, единият кучешки зъб изобщо не е в редицата, а над всички останали. Изчакахме сменянето на всички зъби и растежа на челюстта, но място за него не се намери, не се намести при останалите. Та няма как да я оставя така, ще го наместват.
Малката пък отдолу са й почти един върху друг зъбите. Но засега казаха, че не може да се предприеме нищо, има много млечни и челюстта още е наникъде. При нея ще чакаме.

Общи условия

Активация на акаунт