Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза! 2

• 104 849
  • 824
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, дъщеря ми е на 12 години и преди 2 седмица и откриха сколиоза 22 градуса.Лекаря препоръча корсет с който само да спи. Търся специалисти в София и терапевти във Варна. Много страници прочетох останах с впечатлението че се препоръчва Чолов.Моля за препоръки!
Борислав Чонгов може би имате предвид. Запишете час при него. Той ще каже най-добре дали да слагате корсет и какви упражнения да правите. Успех

# 361
Здравейте, дъщеря ми е на 12 години и преди 2 седмица и откриха сколиоза 22 градуса.Лекаря препоръча корсет с който само да спи. Търся специалисти в София и терапевти във Варна. Много страници прочетох останах с впечатлението че се препоръчва Чолов.Моля за препоръки!
Борислав Чонгов може би имате предвид. Запишете час при него. Той ще каже най-добре дали да слагате корсет и какви упражнения да правите. Успех
Извинявайте, че се намесвам в комуникацията Ви но как може да се слага мнението на Чонгов пред това на лекаря (ако той е ортопед с опит и практика)? Недоумявам.

# 362
Ами нашият ортопед с опит и практика ни прати при Чонгов и каза да го слушаме за всичко, което каже. Най-малко една второ мнение с какво би навредило??

# 363
Извинявайте, че се намесвам в комуникацията Ви но как може да се слага мнението на Чонгов пред това на лекаря (ако той е ортопед с опит и практика)? Недоумявам.
В днешно време шрот терапевтите са в пъти по-информирани за неоперативното лечение на сколиозата отколкото ортопедите.
И аз недоумявам как е възможно, но е факт.

# 364
Много тъпо!
Това е малко бягане от отговорност на лекарите, защото Чонгов в определена ситуация винаги може да каже съжалявам не се получи каквото очаквах, аз все пак не съм лекар. И ще е прав.
(Не е проблемът в Чонгов, да не се разбере погрешно мнението ми, той има опит и хъс да работи)

# 365
Святам, че като цяло човек трябва да търси второ мнение за всеки един здравословен проблем. И трябва да се чете и да не се осланя на всичко, което кажат.
 Другото е че при ортопеда бяхме 30 минути, при Чонгов 2 часа…

# 366
  • София
Може и да не сме намерили подходящия лекар /д-р Кацаров - ортопед/, но отдели 10-тина минути, не даде конкретни насоки, а само общи - висене на лост и плуване, не постави диагноза и за друг видим проблем. За един час Чонгов направи програма, която се оказа успешна, каза какъв според него е другият проблем - деформация на гръдната кост (за лекарска диагноза ни насочи към гръден хирург), оказа се прав и благодарение на точната диагноза и с този проблем се справихме.
Изключително съм му задължена и благодарна!

# 367
Благодаря на всички за отговорите. Уточнявам, че дъщеря ми е с ортопедични проблеми на краката, при контролен преглед и след ренген се установи сколиозата. След това ходихме и при хирург да си каже мнението. Сега търся трето мнение при Чонгов, може би и при Иванович ще запазя час, иска да чуя различни мнения и да вземем най правилното решение. Към момента изкривяването е 23  градуса, препоръчате ни корсет, който да се слага само при сън. Предложиха ни и операция преди да стигне до 30 градуса, слага нещо като силиконови пластини които не ограничават движението в таза и кръста. Прегледи, ренгени, корсет сме правили в Германия. Но тук в България трябва да има някой да ни следи и да работи с нея  за да не прогресира сколиозата. Мислех си и за апаратите , непомня как се казваха Давинчи, Давид, Дейвид. Необходимо ми е вашето мнение, голяма час са минали по пътя, който трябва ние да извървим. Всеки един съвет ми е в помощ, търся или да спрем сколиозата или да я подобрим.

# 368
Благодаря на всички за отговорите. Уточнявам, че дъщеря ми е с ортопедични проблеми на краката, при контролен преглед и след ренген се установи сколиозата. След това ходихме и при хирург да си каже мнението. Сега търся трето мнение при Чонгов, може би и при Иванович ще запазя час, иска да чуя различни мнения и да вземем най правилното решение. Към момента изкривяването е 23  градуса, препоръчате ни корсет, който да се слага само при сън. Предложиха ни и операция преди да стигне до 30 градуса, слага нещо като силиконови пластини които не ограничават движението в таза и кръста. Прегледи, ренгени, корсет сме правили в Германия. Но тук в България трябва да има някой да ни следи и да работи с нея  за да не прогресира сколиозата. Мислех си и за апаратите , непомня как се казваха Давинчи, Давид, Дейвид. Необходимо ми е вашето мнение, голяма час са минали по пътя, който трябва ние да извървим. Всеки един съвет ми е в помощ, търся или да спрем сколиозата или да я подобрим.
Плоскостъпие ли има? Идете при Чонгов. С упражнения може да успеете.

# 369
Имате ли отзиви за Марияна Попова - шрот терапист?

# 370
  • София
Ако е от Токуда, на нас не ни хареса и не повторихме.

# 371
Здравейте,
Къде в София има треньори по плуване запознати със сколиозата и с най-подходящите стилове, упражнения и т.н? за възрастен става въпрос.

# 372
И при нас същата работа. Само загуба на пари и време.

Здравейте,
Къде в София има треньори по плуване запознати със сколиозата и с най-подходящите стилове, упражнения и т.н? за възрастен става въпрос.
Колко и с каква цел планирате да плувате?
Не знам да има такива треньори, но аз ходя на плуване с дъщеря ми. Тя е със сколиоза на 10 г.,  аз също но съм оперрана като дете и имам постоянни импланти. Плувам всички стилове по малко, имам проблем с делфина, боли ме кръст от него, но искам да се науча затова плувам. При нея сме се разбрали с треньора всичко с без делфин. По принцип за деца се препоръчва гръб и бруст, при възрастни не мисля че има значение, освен ако не става въпрос за делфина. Там движенията са малко по-специфични и както казах на мен ми докарват болка в кръста.

# 373
Не питам за себе си, а за братовчедка ми. То и аз съм с лека сколиоза от дете, носих корсет две години, правих упражнения и нещата се стабилизираха. Сега съм бременна и поради други проблеми не мога да спортувам активно, само се надявам да не се влоша през бременността. Тя е на 27 почти, и тя със сколиоза от дете, но не й обърнаха внимание и с времето се усука повече. Има видима разлика от двете страни при хълбоците, ребрата. След снимка и по препоръка на ортопед, иска да започне рехабилитация и плуване някъде. Казали са й, че на тази възраст корсетът много малко вероятно да повлияе вече достигнатите градуси, по-скоро трябвало да се работи в посока да не се задълбочи проблемът. Иначе тя иска да опита да се поизправи.
Затова търсим някъде опитен треньор по плуване, който би обърнал внимание и би се съобразил с проблема при избора на стилове, упражнения и тн. Вие къде ходите, доволни ли сте от басейна, треньора?

И при нас същата работа. Само загуба на пари и време.

Здравейте,
Колко и с каква цел планирате да плувате?
Не знам да има такива треньори, но аз ходя на плуване с дъщеря ми. Тя е със сколиоза на 10 г.,  аз също но съм оперрана като дете и имам постоянни импланти. Плувам всички стилове по малко, имам проблем с делфина, боли ме кръст от него, но искам да се науча затова плувам. При нея сме се разбрали с треньора всичко с без делфин. По принцип за деца се препоръчва гръб и бруст, при възрастни не мисля че има значение, освен ако не става въпрос за делфина. Там движенията са малко по-специфични и както казах на мен ми докарват болка в кръста.

# 374
Здравейте , първата тема не успях да я изчета, но втората я прочетох. Имам двустранна сколиоза, открита на 16 години ( сега съм 27, с едно нормално раждане) не съм правила редовно упражнения и не съм носила корсет. Около 35 градуса е изкривяването, но от 3 години не съм била на контролна снимка и може да е повече. Исках да ви попитам дали е възможно внезапно да се получи постоянен задух, вследствие на сколиоза? Попринцип аз имам и астма, която също ми причинява задух, когато се разболея, но от две седмици вече не мога да дишам добре и помпичките не ми помагат, освен това се появиха и болка между плешките, ребрата ме наболяват отляво. Възможно ли е някаква промяна в изкривяването да доведе до внезапни симптоми като задух?
Аз съм решила да си направя контролно изследване и да посетя специалист в Турция. Исках също така да ви попитам, ако някой има опит в Турция с подобни специалисти да сподели от коя болница е доволен и от кой лекар Simple Smile
Успех пожелавам на всички 🍀🍀🍀

Общи условия

Активация на акаунт