Физиотерапия при сколиоза

• 985
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте, откриха ми лека сколиоза в горната част на гърба, казаха да ходя на физиотерапия, масажи + упражнения вкъщи. Къде в София мога да отида, по възможност с направление?

# 1
Кой специалист ви откри тази сколиоза? Правена ли ви е рентгенова снимка на гръбанчния стълб? Добре е да се направи такава снимка и да се определят грдусите на изкривяването!

# 2
На колко години си?

# 3
Кой специалист ви откри тази сколиоза? Правена ли ви е рентгенова снимка на гръбанчния стълб? Добре е да се направи такава снимка и да се определят грдусите на изкривяването!
Невролог ме изпрати на снимка и там се откри изкривяването. Към кого трябва да се обърна да се определят градусите?22г.

# 4
  • София
https://www.sportsmed.bg/
тук водихме детето за физиотерапия, точно със съмнение за сколиоза.
отхвърлиха я, но му показаха подходящи упражнения, които да прави в къщи.
работят с направления, малко е стара сградата, но персонала е любезен.
доста се и чака.

# 5
Невролог ме изпрати на снимка и там се откри изкривяването. Към кого трябва да се обърна да се определят градусите?22г.

По принцип ортопедът е този специалист. В някои страни градусът на изкривяване излиза още в заключението към снимката. В други ортопедът го изчислява по снимката.

Намери си обаче добър ортопед!
След него вече е работа с физиотерапистите - ще ти покажат упражнения, които можеш и в къщи да правиш, може и при тях. По-добре е и двете - при тях, за да те коригират и да ги правиш точно, в къщи, за да работиш върху усещането за себе си и подобрението на гърба. Важното е човек да е постоянен в това и УБЕДЕН. Да го искаш.

Имаш ли болки в гърба? Проблеми с дишането? Като дете/тийн не са ли ти загатвали, че имаш сколиоза?

# 6
Може и физиотерапевтът/кинезитерапевтът да ви определи градусите. Ами някои родители не ги интересува, че детето им се прегърбило и изкривило. Важно е за тях, че е здраво.

# 7
Препоръчвам Physiohealth, имат опит и специалисти точно по сколиоза.

# 8

По принцип ортопедът е този специалист. В някои страни градусът на изкривяване излиза още в заключението към снимката. В други ортопедът го изчислява по снимката.

Намери си обаче добър ортопед!
След него вече е работа с физиотерапистите - ще ти покажат упражнения, които можеш и в къщи да правиш, може и при тях. По-добре е и двете - при тях, за да те коригират и да ги правиш точно, в къщи, за да работиш върху усещането за себе си и подобрението на гърба. Важното е човек да е постоянен в това и УБЕДЕН. Да го искаш.

Имаш ли болки в гърба? Проблеми с дишането? Като дете/тийн не са ли ти загатвали, че имаш сколиоза?
Болки имам не само в гърба, а и в краката, ръцете, понякога изтръпване, предполагам че имам и някакъв нерв засегнат освен изкривяването, именно за това отидох на невролог. Според невролога болките идват от изкривяването.
Благодаря за информацията!

# 9
Болки имам не само в гърба, а и в краката, ръцете, понякога изтръпване, предполагам че имам и някакъв нерв засегнат освен изкривяването, именно за това отидох на невролог. Според невролога болките идват от изкривяването.
Благодаря за информацията!
[/quote]

По думите ти излиза, че неврологът не е намерил друго, освен изкривяването.
Успокой се, хората със сколиоза понякога се затрудняват дори да стоят прави, трябва да поседнат, да облегнат гърба. Обаче не подценявай ситуацията. Иди на ортопед възможно най-бързо, който все пак е специалистът за твоя казус. Той би трябвало да ти направи също обстоен преглед, ще погледне снимката и ще определи градуса - той е важен, за да знаеш къде си. Ще ти даде препоръки, съвети. Може да ти предпише обезболяващи лекарства при силна болка, но и ще ти каже  - те са само в краен случай. Това, което помага са специфични упражнения, тоест физиотерапия, масажи, плуване.
Ако е добър ортопед, няма да погледне заключението от снимката веднага (радиолозите понякога пресилват), а ще ти каже мнението си въз основа на това, което показва снимката и обстойния преглед. После ще хвърли само поглед на заключението. Нека да ти напише точно какъв тип сколиоза, градуса.. По неговите предписания после физиотерапевта ще действа.
За съжаление на 22 години гърбът е вече структуриран, може да чуеш и това, което по принцип е вярно. Но е вярно е също, че можеш да подобриш положението си, да изчезне болката, изтръпването да намалее или изчезне. От теб зависи.
Добре действат упражненията за дишане (диафрагмено дишане), медитация, лека разходка.
Успех и пиши какво е мнението на ортопеда!

# 10
Първо ортопед, за да ти определи градусите и вида сколиоза. Това определя и лечението.
Шрот физиотерапия е най- ефективна. Потърси в Гугъл къде има в твоя град

# 11
https://siz.bg/

Аз съм със сколиоза от тийнейджърка, над 30 градуса.
Ходя в този център, при д-р Борислав Чонгов, той е един от най-добрите специалисти в БГ. Прави ми комплекс от упражнения и ме следи, прави ми снимки, измервания, всичко. Дори и на тези ми години успях да сваля няколко градуса от сколиозата.
Иначе - изтръпването и другите екстри най-вероятно са от друго, защото най-често причината е в притискане на нерв - при дискови хернии например.
Редно е да се направи и ЯМР, както и ЕМГ, за да се види какво е положението с нервите. Това обаче са платени изследвания, може и по каса, но невролог трябва да ги назначи.
Но каквато и да е причината - упражненията са задължителни, само че не когато болката е обострена. Първо трябва да се преодолее острата фаза, с лекарства и физиотерапия и след това да се правят подходящи упражнения, редовно, целенасочено и без прекъсване.
Ох, роман мога да изпиша на тази тема, аз получих тежък радикулит на 25 г. още, но се оказа, че изобщо сколиозата не е такъв проблем. Целият ми гръб е много зле, имам поне 5 дискови хернии, че не съм си правила ЯМР скоро и не знам дали не са ми се появили още… Та от тях са болките и изтръпването, не от изкривяването. Консултирала съм се и с ортопед многократно, с невролози, та това е заключението.

# 12
А случайно за Пловдив някой специалист да ми препоръчате?
Дъщеря ми е на 25. Преди година й откриха две дискови хернии. Тя най-вероятно има сколиоза  заради физическа аномалия по рождение. Не сме я диагностицирали все още. Но тя често се оплаква от болки в гърба....

# 13
А случайно за Пловдив някой специалист да ми препоръчате?
Дъщеря ми е на 25. Преди година й откриха две дискови хернии. Тя най-вероятно има сколиоза  заради физическа аномалия по рождение. Не сме я диагностицирали все още. Но тя често се оплаква от болки в гърба....

Физическата аномалия по рождение за какво се е отнасяла (ако желаете да споделите)?
От нея е трябвало още тогава да следят развитието на детето и да ви кажат по принцип дали ще се промени, как, какво да правите, кое може да се подобри/възстанови, кое само в известна степен..

# 14
Здравейте отново, бях на преглед при ортопед, кинезитерапевт и ревматолог. Изкривяването на гръбнака е много, много леко, което според докторите не е причина за болките, които имам. Изписаха ми разни витамини и колаген, както и следва да ходя на терапии при кинезитерапевт и отново с невролога да направим втори преглед, тъй като според мен болките идват именно от нерв

Общи условия

Активация на акаунт