Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза! 2

• 103 555
  • 824
  •   1
Отговори
# 780
Mimimara при нас и при двата корсета до сега имаше неприятни усещания първите дни - убиваше ѝ на места, зачервявяше ѝ се кожата и т.н., но те отминаха след около седмица.
Дадоха ли ви информативната книжка за носенето на корсет - там е обяснено доста добре какво може да се очаква и как да се справим с него.

# 781
Mimimara при нас и при двата корсета до сега имаше неприятни усещания първите дни - убиваше ѝ на места, зачервявяше ѝ се кожата и т.н., но те отминаха след около седмица.
Дадоха ли ви информативната книжка за носенето на корсет - там е обяснено доста добре какво може да се очаква и как да се справим с него.
Не, нямаме книжка. Доста се постараха на място да коригират някои неудобства и сега остава да свиква с носенето. Въпросът е има ли начин да се избегнат или поне минимизират именно тези синини, четох даже за разранявания и т.н.

# 782
Не, нямаме книжка. Доста се постараха на място да коригират някои неудобства и сега остава да свиква с носенето. Въпросът е има ли начин да се избегнат или поне минимизират именно тези синини, четох даже за разранявания и т.н.

Ето в тази книжка има полезни съвети.

# 783
  • Русе
Получихме решение за ТЕЛК 50 процента за 35 градуса сколиоза. Какви ползи ни носи това ТЕЛК решение? Пише да го занеса в Социално подпомагане по местоживеене и в НОИ за отпускане на пенсия. Децата получават ли пенсия за 50% ТЕЛК или това са си стандарти указания за всеки, който получи ТЕЛК?

# 784
  • Пловдив
Получихме решение за ТЕЛК 50 процента за 35 градуса сколиоза. Какви ползи ни носи това ТЕЛК решение? Пише да го занеса в Социално подпомагане по местоживеене и в НОИ за отпускане на пенсия. Децата получават ли пенсия за 50% ТЕЛК или това са си стандарти указания за всеки, който получи ТЕЛК?
Получават за периода, който е отреден. После пак преглед и ако има подобрение - процентът пада.

# 785
Здравейте, а какво трябва, за да се извади ТЕЛК? Може на лично. Благодаря!

# 786
  • Русе
ТЕЛК се дава при сколиоза 35 и нагоре градуси. Документите, които ние представихме бяха:
1/ Рентгенова снимка - добре е да кажете, когато ви я правят, че е за ТЕЛК, за да я направят и опишат по-добре;
2/ Амбулаторен лист от ортопед, в който амбулаторен лист задължително трябва да пише градусите. Пак трябва изрично да си го поискате и да кажете, че е за ТЕЛК.
3/ Личния лекар издава едни документи за кандидатстване за ТЕЛК. Те личните лекари си знаят какви са документите.
4/ Лична карта на детето /Моето е голямо и има, не знам за малко дете/. Лична карта на родител май също искаха.
След като представих тези документи 10 месеца по-късно ми поискаха с писмо по нормалната поща документи от болничен престой, епикризи и всичко това, което описах по-горе отново, но актуално. Те документите си бяха актуални към датата на подаването им. Така че извадихме ги втори път, подадохме ги втори път, писах, че нямаме болничен престой и епикризи и сега на базата на ТЕЛК решението ще подам документи в Социални грижи.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 07:45 от vesssrusss

# 787
Някакви решения във връзка с изпотяването под корсета?

# 788
Аз въобще не съм знаела , че може телк. Каква е сумата, която получава детето? Струва ли си разправиите

# 789
  • Русе
Аз все още не знам какви суми и откъде се получават, но май не са малки. Знам само, че в края на годината при годишното изравняване на доходите на родителите се приспадат от данъка няколко стотин лева. Родителите имат право на една безплатна винетка за кола. Май има някакво облекчение и от местните данъци. В нашето училище дори има и стипендия за деца с ТЕЛК, но е само 10 лв. месечно. Нека някой, чието дете е с ТЕЛК да напише.

# 790
# 791
За  кифоза има ли телк?

# 792
  • Русе
Някакви решения във връзка с изпотяването под корсета?
памучна блуза под корсета, на издутата част направиха отвор/дупка да не спарва тялото

# 793
  • София
Здравейте,
Съвсем наскоро при рентген (на дробовете) ми бяха написали "шърман мау". Никой лекар нищо не предприе и не каза. Питам - викат, абе тва като тийнейджър изкривяване, ще правиш упражнения, ала-бала. Но си имам нещо като кифоза, така че никак не го разглеждам като невинно.

Ясно ми е, че подценяват, а ми е ясно, че ми трябва конкретен лекар и упражнения, доколкото четох. Но какъв лекар? Всеки ортопед ли става? Или физиотерапевт? Или? Упражненията те ли ми ги дават? В интернет има десетки най-различни, които не мога да преценя кои точно следва да правя. Едва ли е обратимо, но поне да не става много по-зле.

Плуването знам, че е полезно, но изключвам на този етап.

Ще бъда благодарен за насоки към лекар - ортопед или друг в София. Благодаря!

# 794
  • Русе
Не е подходящ всеки ортопед или всеки терапевт. Но живеещите в София да препоръчат конкретни лекари.

Общи условия

Активация на акаунт