Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2019, 21:45 ч.

Дентална медицина- пропиляна мечта???

 • 2 043
 • 53
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 13 549
Всеки си казва мнението от неговата гледна точка и опит. Не е нужно да се спори кое е по-добре. Авторката ще си прочете и ще си прецени какво да прави....

# 31
 • BG
 • Мнения: 3 702

 Завърших природоматематическа гимназия с диплома 5,70. Учителката ми по химия беше много добра и ми беше обяснила горе долу как се записват и описват задачите. Точно поради това нямам двойка по химия.
Това е добре, озачачава, че ти е дадена една стабилна основа по двата предмета. Но оценката ти по биология трябваше да е по-висока, за да кажа, че проблемът е само в липсата на учител по химия. Ако знаеш материала по биология добре и си решила един-два пъти примерните тестове, с теста на изпита не би трябвало да имаш  проблеми. Остава варианта да не си писала достатъчно, дори доста повече от достатъчно по отворените въпроси. Мисля си, че просто не си отделила достатъчно време за учене по биология.
За химията- мнението ми си остава- уроци с учител. Химията е основния препъни камък за влизане в МУ. Задачите са логически, понякога имат повече от един варианта на решение,би трябвало всички да се счетат за верни,  нито МУ София, нито МУ Варна ( за другите МУ не знам) са показали примерно разписана задача, единствено публикуват кратки критерии за оценка, което според мен не е достатъчно. Другото, до което може един кандидат да се добере сам  е сборник с решени задачи ( МУ София), но там са само схематично решени, което пак оставя въпроса какви и колко задълбочени обяснения от теорията трябва да се напишат.
Критериите за оценка на задачите се публикуват след изпита, и то само на тези задачи, които са се паднали, така че решавайки задачите  по химия ( на самия изпит) разчиташ единствено на това, което учителят ти е дал да следваш като шаблон при разписването им и се надяваш са съвпада с мнението на проверяващите. Затова от учител до учител, когато става въпрос за КСИ, има разлика, трябва да е такъв, който да е много добре запознат с изискванията.

Misha1111, питай в затворената група КСК, там може някой да ти даде съвет.

# 32
 • Мнения: 8
Благодаря ви много за отзивите. Мисля да решавам усърдно задачи по химия и тестовете по биология. Теорията ми е добре, но няма да спирам да я преговарям. За решението на задачите ще гледам в сайта уча.се, където гледах има много добри отзиви. Също така наистина не знам какво приемат проверяващите и какво не, мисля да отида на интензивните курсове, провеждани от Му-то. Чух много отрицателни отзиви, но всички те са от хора, които очакват да се научи цялата биология и химия за 3 седмици. А тези курсове са само за преговор и надхвърляне на най-важното, което четат при проверяване (надявам се да е така).

# 33
 • Мнения: 3 042
Последно ще записваш ли акушерството?

# 34
 • Мнения: 19 289
Всеки си казва мнението от неговата гледна точка и опит. Не е нужно да се спори кое е по-добре. Авторката ще си прочете и ще си прецени какво да прави....
Така е.
Затова обсъждаме и предлагаме различни варианти.

Благодаря ви много за отзивите. Мисля да решавам усърдно задачи по химия и тестовете по биология. Теорията ми е добре, но няма да спирам да я преговарям. За решението на задачите ще гледам в сайта уча.се, където гледах има много добри отзиви. Също така наистина не знам какво приемат проверяващите и какво не, мисля да отида на интензивните курсове, провеждани от Му-то. Чух много отрицателни отзиви, но всички те са от хора, които очакват да се научи цялата биология и химия за 3 седмици. А тези курсове са само за преговор и надхвърляне на най-важното, което четат при проверяване (надявам се да е така).
Интензивните курсове  са добре. За кратко време вършиш повече и по-концентрирана работа, а след това си доработваш сама. Естествено, че основната работа е човек-учебник.  Те са за ориентация и доизглаждане.

# 35
 • Мнения: 1 202
E то пък като вземат родителите да се тръшкат, че годината била "пропиляна"! Нито една година от човешкия живот не трябва да се възприема като пропиляна! Просто малко сте се отдалечили от целта, на някои не им се получава от първия път. Това не е повод за драми.

# 36
 • Мнения: 19 289
Не само, че е неадекватно това, с "пропиляната година", понеже тя не е пропиляна само поради факта, че човек няма да учи във ВУЗ. Може да пътува, да работи и да прави много неща, които ще му помогнат в много по-голяма степен да се опознае, да натрупа повечко жизнен опит, а той е в пъти по-ценен от една година някъде си в учене, за което човекът дори не е сигурен, че го иска.
Такова едно отношение може и често причинява огромни вреди първо на психиката на младия човек и второ, по този начин той често пъти бива заставян да запише да учи нещо, което не е за него, не му е по вкуса, противно му е дори, само и само да не си "пропилява" годината. И точно така я и пропилява, и си нанася вреди.

# 37
 • Мнения: 3 042
За мен нищо не е пропиляване на време, дори 4 години учене на специалност, която след това няма да работиш, не е. Човек се учи от всичко, става по-мъдър и придобива житейски опит.

Тя хубаво ще си вземе свободна година, но каква й е гаранцията, че на следващата ще я приемат ДМ? Особено, като нямат финанси за уроци, шансовете да се подготви сама достатъчно добри драстично намаляват. И не е като правото, аз също съм се готвила за него, съвсем различно е с медицината.

# 38
 • Мнения: 19 289
Няма гаранция, че ще я приемат и догодина и след пет години даже и не е нужно да има. ДМ не е единственият житейски път, по който може да се поеме. И това се разбира съвсем добре, когато човек стане самостоятелен и се пооткъсне леко от ученето.
Скрит текст:
Щом като едни могат да се подготвят сами, значи не е мисия невъзможна и за други. Което, разбира се, не е гаранция за вторите, тъй като, както вече се писа, се искат определени качества и шанс.
Не ми ясно Есмералда23 защо намесва други специалности, без да е повдиган този въпрос сега. Но човек когато го влече - влече го.  Sunglasses
Едно е да се готвиш, друго е да влезеш някъде, трето е да влезеш с голяма конкуренция, четвърто да го завършиш, шесто - да го работиш и т.н.
В момента си говорим за ДМ и за това, че има хора готвили се и влезли сами, има и такива, на които това им е трудно и търсят и си намират помощ от различни места. Кой какъв е конкретно - тук няма какво да обсъждаме и празнословим, защото няма как да го знаем.  Laughing

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 16:05 от Judy

# 39
 • Мнения: 3 042
Judy,

Скрит текст:
Не само съм се готвела сама, ами съм и влязла в СУ и завършила успешно с 5.71 успех, както и съм работила по специалността. И да, намесвам го, защото на предишната страница даваше специалност Право за пример. А реално няма нищо общо нито като материя, нито като изпит, нито като конкуренция с медицина/ДМ и тн. Един човек с добра памет може лесно да научи кандидатстудентски теми и да мине изпита. Химията е доста по-сложна като материя от БЕЛ и история. Няма база за сравнение.
Моя приятелка няколко години се опитва сама да влезе медицина. Ами не става. А не е нито глупава, нито мързелива. Може и да има приети от подготвящите се сами, но ще са единици.

# 40
 • Мнения: 19 289
Скрит текст:
Изобщо не съм питала за лични истории. Всеки може да пише тук всякакви. Аз съм споделяла такива също, когато са ме питали изрично по такъв въпрос.
Нещата не могат изобщо да се сравняват. Едно е било кандидатстването преди 20-30 години, когато бяха 20-30 души на кон, с ограничението за кандидатстване на едно място, примерно, с явяване само на една дата, съвсем друго нещо е кандидатстването от 10 години насам, когато студентите се канят да се запишат и започнаха да ги препитват на тестове, а изпитите станаха по амнайсет на година. Само и само да има студенти, че народът се изнесе навън. Вкл. важи и за медицината. В момента гледах балове от по 32 за ДМ жени, мъжете - с 8 точки надолу даже. Извади 12 /оценки диплома максимални/, остава по средна оценка 5  за изпит. Навремето, преди 25 години това никога нямаше да е достатъчно. Влизаше се с 5.75 нагоре и по двата. И изпитите никъде не бяха тестове, разработваха се дори не теми, а цели раздели. Затова изобщо не сравнявам нещата с кандидатстването преди години, когато то беше много по-трудно, от това, което е в момента.
https://mu-plovdiv.bg/priem/klasiraniya-kandidat-studenti/#klass
https://offnews.bg/obshtestvo/trojka-e-dostatachna-za-priem-po-f … tcina-684614.html

Материята също не е толкова важна, колкото отношението на конкретния човек към нея, склоността му да полага сериозни и последователни усилия, да мисли, да има и развита памет. И, както се писа многократно - шанс. На самия изпит и най-вече - с наличния учител в училище.

Изобщо не може да се степенуват изпити по сложност, като се сравняват ябълки с тикви, пардон, различни дисциплини. Несериозно е да се говори за "лесно" и "трудно" на база предмет. На един му е лесна математиката, а от БЕЛ се изприщва, друг обича и му е лесна химията, а историята не може да я диша, трети не вдява нищо по математика и т.н. Ако пък има "лесен" изпит, то той ще да е "лесен" за всички.

Твоята приятелка си е човек, различен от всички други хора, и има конкретен потенциал. Безсмислено е да се сравнява тя със сина на моята приятелка, който се подготви сам, например и вече изкласи четвърти курс медицина. С ЕГ, не с МГ. Нито има нещо общо с щерката на други мои познати, която е ДМ в Германия вече трета година и която урок частен не е виждала, освен по език за сертификат, понеже пък не е ЕГ, нито пък биология или химия.
Случаи - всякакви.
Имам достатъчно познати с деца, които влязоха чиста медицина сега, не преди амнайсет години, която е с по-висок бал от ДМ, /проверявах и дори за някои университети линковете към класиранията още си стоят, дадох по-горе един даже, ако човек се интересува - ще намери подробна информация/ и не всички са с уроци и курсове. Вкл. по химия. Важи и за фармацията, и за стоматологията.
Въобще нямам за цел да пиша статистики колко влизат с уроци, колко - с курсове и колко - самостоятелно. Защото такава няма. Няма и да има. И няма как да се каже единици ли са, десетици ли са. Едни ходят на уроци по 5 години и накрая не успяват /аз и такава дама имам/, други отиват на един интензивен да повлязат в час и се класират, трети са сами, четвърти .... Колкото и да са в дадена група, на всеки случаят си е индивидуален, негов. Добре е хората да са наясно, че има всякакви възможности. Толкова от мен по този въпрос.
А и авторката вече си е набелязала какво ще прави.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 13:13 от Judy

# 41
 • София
 • Мнения: 350
Здравей,аз съм стоматолог и искам да ти кажа да бъдеш силна.Не се отказвай от мечтата си.Това,че не си успяла не трябва да разрушава мечтите ти.Пробвай пак.Казвам ти го като успешен зъболекар и човек,който е минал през много трудности.Пътят към мечтите не е лесен.
Как аз станах успешен зъболекар-Можех да уча наизуст и ме приеха много лесно.След това в 1 и 2 курс бяха големи драми-не можех да правя зъби от сапун и зъби от восък.Исках да се откажа-колегите ми гледаха да ми се подиграват и да ми казват,че съм несръчен и къде съм тръгнал.Въпреки големия труд-имах най-слаба оценка на изпита в края на 2 курс.Още се чудех какво да правя,да се откажа ли.Имах много безсънни нощи.В 4 и 5 курс ,когато започнах работата с пациенти бях на едно средно ниво,нито много добър,нито много зле.Ходих на стаж при хора,които са доста добри в бранша-защото ако искаш да постигнеш нещо,трябва да гледаш човек,който го е постигнал.Научих доста.Успях да завърша.
 Започнах работа за човек,който се държа доста зле и който унижаваше служителите си,правеше забележки пред пациентите и нямаше как да се работи спокойно.Как да отговаряш за здравето на пациента,като някой те обижда и унижава?Накрая като се скарахме ме уволни и ми каза,че няма да стана добър в професията си.Това беше 2014.
2019 година е сега-имам собствен кабинет,youtube канал,много доволни пациенти,като с почти всички сме приятели и знам кой къде му учат децата,къде ходят на море,с някои от тях пием бира,честитим си празници.Успях и да стана от малкия процент зъболекари,които могат да слагат кофердам.
Виж колко трудности изброих,обаче сега съм щастлив ,че съм минал през това.Ти избери каква искаш да бъдеш-поредният човек ,отказал се от мечтите си или някой,който ще се справи със всичко и ще приеми,че неуспехите са част от бъдещия успех.Може да ми пишеш на лично ако решиш!

# 42
 • София
 • Мнения: 350
И да си отвориш кабинет ще минат 2-3 години докато се наложиш и си набавиш пациенти,през това време кредита трябва да се плаща и ти трябва да се издържаш с някакви средства.Мечтите са едно,реалността е друго.Започнеш ли частна практика първите няколко години ще си на загуба и като се наложиш,чак тогава ще започнеш да печелиш.Зъболекарски кабинети по път и над път.Акушерството е хубава специалност и винаги ще имаш работа.Извън заплатата можеш да си изкарваш пари от поставяне на инжекции,системи,помощ при къпане и грижи за бебета по домовете и др. дейности.
И моля те,не слушай такива експерти,които са майстори в това ,да ти кажат,защо няма да успееш.
Да,такива моменти ще има,конкуренцията е голяма,но ако това е мечтата ти,ще дадеш всичко от себе си и ще успееш.Много хора ти казват,че няма да се справиш,защото те самите не са реализирали мечтите си и за тях ,да имаш голяма мечта е неразумно.Слушай само хора,които са успели,в това което ти искаш да постигнеш.А не хора,които ти казват,защо няма да ти се получи!

# 43
 • София
 • Мнения: 25
Ако истински искаш да си зъболекар, няма как да заместиш това с акушерство! И защо смяташ ,че след 6 години учене, дипломиран доктор ще ходи да бъде асистент?
  Щом искаш дентална медицина, започни сега работа като асистент при някой зъболекар(той ще те обучи, не се изисква специално образование) и със заплатата си плащай за курсовете. Почнеш ли с това акушерство, забрави да станеш зъболекар.

# 44
 • Мнения: 8 138
Според мен си гледай акушерството.Денталната медицина е скъпа специалност,щом не можете да си позволите частни уроци,как ще си позволиш учебниците и материалите за практиките?И да завършиш дентална медицина трябва да имаш пари за оборудване на кабинет,за да започнеш да работиш,а при акушерството си започваш работа на заплата, без предварителни вложения.

Доста тъпи съвети.
Мило момиче, следвай мечтите си. Завърши дентална медицина, пък после ще си изтеглиш кредит и ще си оборудваш кабинет.

Общи условия

Активация на акаунт