Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2019, 21:45 ч.

Дентална медицина- пропиляна мечта???

 • 2 037
 • 53
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 274
Само,че за да изтеглиш кредит трябва да работиш и да имаш доказани доходи.Мечтите са едно,реалността е друго.

# 46
 • Мнения: 13 545
Как се изплаща кредит с нов кабинет, стоматолог без практика и пациенти?
Вариант ѝ е да започне в някой по-голям стоматологичен център, за да натрупа опит.

# 47
 • Мнения: 8 138
Как се изплаща кредит с нов кабинет, стоматолог без практика и пациенти?
Вариант ѝ е да започне в някой по-голям стоматологичен център, за да натрупа опит.

Разбира се, че трябва да започне от някъде. Това също е вариант като начало.

# 48
 • Мнения: 3 040
"Следвай мечтите си" е супер фраза, само че знаете ли колко разочаровани последвали мечтите си има, когато се сблъскат с тежката реалност? Мечтите са си мечти, те са за мечтаене, тоест за летене в облаците без особено познание на реалността. Важно е човек да има цели и план как да ги осъществи.
Например авторката какво точно я мотивира да учи точно стоматология? Знае ли какво представлява ежедневната работа? Кеф ли ще й бъде да вади зъби и да прави ченета на старци?

 Имаш ли идея какви усилия изисква да се отвори кабинет (това за кредитите вече го споменаха, че несе дават току така)? Знаеш ли какви заплати получават начинаещите зъболекари в големите стоматологични центрове и по колко човека кандидатстват за едно място за работа? Или имаш просто една стилизирана идеализирана представа за съответната професия и нямаш никакъв реален досег с нея?

Иска ми се повече деца да си задаваха тези въпроси преди да изберат една или друга професия. Да подхождат с повече прагматизъм. Щеше да има много по-малко разбити мечти.

# 49
 • Мнения: 8
Разказвате ми как е било трудно, как е било невъзможно. Не съм знаела за реалността, а съм мечтаела. А вие знаете ли какво е да имаш мечта да накараш малки невинни душици да не се страхува от зъболекар. Да има мечта да накара едно малко слънчице да се усмихне. "Щяла съм да бъркам в мръсните усти на хората и да правя пломби" А знаете ли какво е вие да сте причината точно този човек да се усмихва спокойно, защото няма развален зъб. Ще се запиша при някой учител за частни уроци. Сметнах и мога да си позволя да спестя по 20-30лв на седмица. Уроците по никакъв начин не ми гарантират, че ще вляза. Но ще дам всичко от себе си. Ако вляза, няма да имам студентски живот по дискотеките, а ще съм със забучила глава в учебниците. Което пък не ми гарантира, че ще си взема сесиите, но нали да речем, че съм завършила успешно 6 години. След тези 6 години не мога да си отворя хоп кабинет и да чакам да ми идват клиенти. Докато уча ще се опитвам лятото да работя като асистент при някой зъболекар. А като завърша също ще се опитвам да заема занаята и да трупам опит и стаж. В началото приемам даже да работя без пари само, за да съм в тази сфера. Сигурно това да работиш без пари на всички им се струва абсурдно. И сега ще започнат коментари от сорта: "Като почнат сметките ще говориш друго и не знам си какво". Знам. Знам. Ще ми отнеме може би най-малко 10 години, та може и повече, докато си отворя кабинет и започнат да идват клиенти. Но наистина, когато това е нещото, което искаш, си съгласен да работиш на минимална(даже и по-малко). Искам да прекарам остатъка от живота си помагайки на хората. Не искам да стана от зъболекарите "О, чакай да извадя този зъб да изкарам повече пари, да направя тва и да поискам повече пари". Искам да бъда причината, заради която хората да се усмихват самоуверено. Защото точно усмивката краси човека.

# 50
 • Мнения: 3 040
Убеди ме, че бях права в предишното ми мнение.

По същество - ако няма да записваш акушерство, защо не вземеш да поработиш малко тази свободна година, на 4 или 6 часа? Ще имаш предостатъчно време и да учиш, и да работиш. Ще ти се отрази добре да придобиеш малко житейски опит и да видиш какво е човек сам да изкарва пари, няма и да затрудняваш вашите с плащането на уроците. Пък после прецени дали ще ти е ок да работиш за без пари след завършването и да те издържат вашите.

# 51
 • Мнения: 8
Много добре знам как се изкарват пари. Баща ми е фермер и лятото сеем 10дка зеле. 4 месеца в най-големите горещини от ранни зори до късни вечери сеем, копаем, скубим тревата. Като дойде септември и узреят гроздетата отивам да бера лозята за 20-30лв. Така че много добре знам как се изкарват пари...

# 52
 • София
 • Мнения: 3 043
  Започни работа като асистент в дентален кабинет. Нищо, че нямаш стаж, ще те обучат. Работата не е много тежка, често е на смени. Така ще имаш достатъчно време да се готвиш за изпити, а парите са много добри и ще можеш да си позволиш уроци и курсове. Ще видиш истинското лице на работата и ще можеш да вземеш обосновано решение.
  А ако целта ти е да видиш “слънчице” да се усмихва, много вероятно е асистент да е твоето призвание. Лекарят се бори с болката и това не винаги е приятно. Асистентът е този, който успокоява и окуражава, този, който носи позитивните емоции. Опитай!

# 53
 • Мнения: 3 040
Само да ви кажа, че и за асистент се учи.
Даже МУ Варна предлага такъв едногодишен курс. Може авторката да се запише на него. Това дали го е проучила?

http://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/asistent_DM.aspx

Общи условия

Активация на акаунт