Поради големия интерес към темата и сериозността на проблема, специално за читателите на BG-Mamma, МЦ "Епика" подготви тази статия. Научете истината, за да си спестите страдания и да живеете пълноценно.

Как се стига до разширени вени и поява на повърхностни капиляри?
В популярните медицински статии причините за варикозните вени най-често се определят като наследствени, придружени със затлъстяване, бременност, обездвижване, продължително стоене на крака. Обяснява се и че клапите на вените не работят добре и че всяко състояние, което предизвиква прекален натиск върху краката и корема, може да доведе до варикоза. Хроничният запек и остаряването също се описват като възможни причини.

Зад по-голямата част от посочените възможни причини или симптоми всъщност стои още един и то основен причинител: хронично дехидратираната и хронично гъста кръв. Сгъстяването на кръвта се получава от липсата на достатъчно вода и струпването на мазнини в кръвта. Днес много хора приемат обилно количество мазнини по време на трите основни хранения, а често и в междинните. Черният дроб започва да се затлачва и задъхва от тежките храни и токсини, които не успява да неутрализира и изхвърли. Гъстата кръв създава проблеми на съдовата система и на организма се налага да се приспособи към затруднената ситуация. Заради вискозитета си кръвта започва да се движи по-бавно във вените и артериите и рано или късно, ако не отстраним причините навреме, се сдобиваме първо с оплаквания, а после и с видими разширени вени, нерядко водещи до тежки усложнения.

Ако разберем истинската причина навреме, можем да предотвратим и избегнем проблема, дори когато някои от изброените по-горе фактори са налице, включително така наречената генетична предразположеност.

Защо сгъстената кръв е причина за проблема?
Когато кръвта се сгъсти, нашите кръвоносни съдове започват леко да се стесняват: поради дехидратацията естественият разширител на вените, водата, се оказва недостатъчен. Новата ситуация кара сърцето да работи по-усилено, за да изтласква кръвта от долните крайници нагоре. Тази кръв обаче вече е заприличала на "супа" - токсична и тежка. Налага се допълнителна всмукателна дейност, която предизвиква допълнително свиване на стените на съдовете и така се стига до още една причина за забавяне на движението на кръвта. Бавноциркулиращата кръв кара сърцето да работи още по-усилено, а това вкарва мозъка в състояние на тревога. За да се намали натоварването на сърцето, мозъкът издава команда за ускоряване на кръвопотока. В отговор на тази команда определени протеини, ензими и хормони започват да произвеждат клетки, за да разширят кръвните пътища. Това води до разширяване на съществуващите вени и до процес, подобен на мутация на кръвоносните съдове. Така в даден момент, освен болките и другите симптоми, започва и видимата проява на проблема: изпъкнали разширени вени и множество повърхностни мрежести капиляри. Тези сами по себе си спасителни действия далеч не са перфектното решение, защото не са в състояние да ни избавят от заболяването и неговото задълбочаване.Изпъкналите вени, капилярите, болката, подуването на краката и другите симптоми играят ролята на предупредителен флаг, който сигнализира за проблемна ситуация в тялото и необходимостта от спешна грижа.
Но за да е ефикасна грижата и решението, трябва да сме наясно с първопричината. Когато знаете как зле работещият и задръстен с токсини и мазнини черен дроб води до сгъстяване и замърсяване на кръвта, а оттам и до опасните варикозни вени, ставате въоръжени и със знанието как да се предпазите от подобна ситуация. Знаете, че има начин да си помогнете преди да е станало късно и че първата много важна стъпка е детоксикирането на черния дроб. Правилният детокс и промяната в хранителните навици може много бързо да промени и подобри създалото се положение, растежът на допълнителни варикозни и капилярни вени може да спре, а вече образувалите се могат да се смалят значително.
 
Когато разберат истинската причина и собствената роля в решаването на проблема, хората ще престанат да гледат с отчаяние или примирение на присъдата "генетична предразположеност" и ще осъзнаят, че е напълно по силите им да предотвратят и подобрят състоянието си.  
Образоването за истинските причини за заболяването и за най-доброто лечение (при по-напредналите стадии) е една от мисиите на съдовите специалисти на МЦ "Епика".

Категорично съветваме още при първите симптоми като болки, подуване, тежест в краката, сърбежи, мравучкания, да направите преглед с еходоплеров апарат, и да потърсите компетентното обяснение и препоръки, за да започнете  онази промяна в начина на живот и хранене, с които да предотвратите както усложненията на заболяването, така и необходимостта от премахването на проблемните вени или появата на нови.

За онези, които са закъснели с превенцията и овладяването на проблема, медицинската наука и високите технологии са създали изключително успешна, безрискова и безопертивна методика за отстраняване на зле работещите вени. В МЦ "Епика" световноизвестният израелски лекар д-р Яир Галили прилага именно тази терапия, известна с името Ултразвуково-контролирана склеротерапия (Ultrasound Guided Sclerotherapy). Той работи в Израел и САЩ от 2002 г. и в България от 2010 г. Помогнал  е на хиляди българи и на пациенти от цяла Европа. Световните медицински проучвания и статистики отбелязват, че Ултразвуково-контролираната склеротерапия има над 96% успеваемост при всички форми на заболяването. Определят я като революционна във всяко отношение, включително заради липсата на анестезия, инвазивна намеса, болка, както и заради пълното удобство за пациента, който веднага след манипулацията продължава с ежедневните си задачи, без да се откъсва за миг от ритъма на живота си.  

Превенцията и навременното знание за състоянието на вените и артериите могат да помогнат много. Не отлагайте срещата с добрия специалист. Дори само консултация по телефона с експертите от клиниката ще ви помогне да научите истината за заболяването, да наблюдавате внимателно симптомите и да вземете правилните мерки за отстраняване на причините.

Вашето здраве е във ваши ръце и е ваша лична отговорност!
Не пропускайте шанса да се възползвате от безплатните консултации и разяснения, които специалистите на МЦ "Епика" дават на всеки, обърнал се за съвет.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 15:47 от Редактор***