Отговори
# 150
Ми пък и аз ако съм избрал езикова гимназия поради това, че към езиците има значително по-голям афинитет, отколкото към математиката, и обемът домашни по мат. е голям, ще възроптая също като тези родители на Буба и Бубчо. Считам, че имат известно основание, не е ли така. И не е ли нормално в езикова гимназия наистина децата да имат 6, ако могат да решат задачата по 1 начин и да не ги интересуват останалите начини - тези, които нямат намерение да стават математици, ми за тях математиката е просто един предмет. Примерно ако съм математик и не обичам историята, защо трябва да ме интересува колко книги и версии има за дадено историческо събитие, колко филма с какви интерпретации, като аз не обичам този предмет, искам да си науча урока и много ясно да имам 6, защото успехът ми трябва. Не ли?

# 151
...амбициозните харпии на Ежко...
...
На пътя му стоят безумията на МОН, РУО и доста майки на Буба.
Ежко решително се разграничава от амбициозните харпии и категорично отрича някога да е притежавал такива Joy
Но се присъединява към констатацията за главните пътни препятствия.

# 152
Ежко решително се разграничава от амбициозните харпии и категорично отрича да притежава такива Joy

Няма да се цепиш! Simple Smile

# 153
Русалка, всичко което пишеш е така. Наистина проблемите са много и многопластови.
Майките на Бубетата, ми се струва, не са в темите за образованието.
Както Аш, обаче писа, Бубето е продукт на училището. А системата трябва да си има стандарти и дух и майките, на Бубета или не, да не й дават тон.

# 154
Както Аш, обаче писа, Бубето е продукт на училището.

Бубетата са главно продукт на родителите си. Тук съм съгласен с Русалката.
Това, че образователната ни система използва наличието им и бива пригаждана към тях е друга тема.

# 155
  • София
Както се казва - трябва си стопанин. Училището не е концерт по желание.

Въпросът всъщност е и в отношението и възпитанието, което демонстрира Бубка, когато търси помощ и някой й помага, като иска да предложи различни начини за решаване. Няма значение всъщност дали са задачи по математика или писане на съчинение. Не става въпрос от хуманитарите да се правят математици и обратното.

Моето дете е на 7 г. Характерът й е такъв, че понякога отговаря като Бубето, но искрено се надявам, че с подходящо училищно възпитание и малко зор от наша страна ще спре да го прави. Не е хубаво просто. Най-късно й давам срок до 4 клас.

# 156
Бубетата са главно продукт на родителите си. Тук съм съгласен с Русалката.

Ако Бубето не е в МГ и не се цели в МГ, не виждам защо пък трябва да прояви подход по въпроса, какъвто би проявило дете с интереси в математиката.
Навремето в МГ ми бяха писали петица по история, защото не съм бил чел вестник "Работническо дело" какво бил писал по някакъв въпрос, пък аз си знаех перфектно материала. И бях принуден да чета вестници, включително работническо дело, за да имам 6 по история, пък аз съм отишъл в математическа гимназия да уча математика и не обичах историята, такава, каквато я учехме в училище. Много по-късно я заобичах и съм изчел много исторически книги и съм гледал исторически филми, но когато не е по принуда. Не смятам, че трябваше в училище да чета вестници, за имам отличен по история. Та явно съм Бубето №2, по скоро №1, щото съм бил ученик много преди нея;)

Съвсем друг е въпросът за поведението на Бубето в математически форум. То, разибира се, не е подходящо, но това не значи, че е крива, че не я интересуват други решения, ако не обича математиката. Тя иска да отхвърли задачата просто да й се маха от главата, както прави човек с неща, които не обича.

# 157
Ezhko, да речем, че е продукт и на двете и да си стиснем ръцете. Grinning

Не знам майка да казва на детето си да внимава как решава задачите , за да е по правилния начин, ама учители, които санкционират различния подход (не само по математика) съм виждала.

# 158
  • София
Ааа, Мецане, въобще не съм съгласна. Да, в ЕГ си, ама интензивната година с езика е минала. Класът е примерно девети, предстоят им на децата девети и десети клас да се ориентират в какво искат да задълбаят.. Някои ще искат мат, други химия, трети история, четвърти физика. Задачата на учителите по отделните предмети на този обарзователен етап е да им дадат стабилна база, за да са в състояние да направят такъв избор. Не става дума да им дават домашни  на кг. от група В в сборника като в МГ, но пък не може и да се свеждат нещата елементарно до първите 3 задачки от "Можем ли сами" след урока с прякото приложение на теоремата. Толкова е субективно освен това какво е голямо домашно. За майката на Буба дадените 10 задачи от понеделник за петък са огромен товар, за друг са нещо съвсем нормално, за трети даже  са недостатъчни. На кого да угоди учителката?

# 159
А защо учителката трябва да угажда на някого?

Татко Мецан мисля че ни провокира само. Simple Smile

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 16:41 от solnichka

# 160
  • София
Не трябва принципно, Солничка, но е факт, че на родителските такива учители дежурно са разпънати на кръст от привърженици на всякакви виждания на тема обуччение - с претенции  за начин на преподаване, за несъобразени изисквания, за обем на домашни, за оценяване.. Българският родител все е много вещ.

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 16:55 от пенсионирана русалка

# 161
Всъщност учителката трябва да следва стандарта. Ако в учебния материал не се изисква решение на задача по 3 метода, не следва това да е повод за ненаписване на 6-ца при вярно решена задача. Всичко над стандарта, следва да не е за сметка на децата, които не се интересуват от математика. По същата причина не следва и нищо в повече от заложеното в учебния материал да се вкарва в изпити. Но знаем, че това не се случва. Затова и наличието на уроци и курсове.

# 162
Татко Мецан, мисля че ни провокира само. Simple Smile

Така си е.Simple Smile
Но всъщност исках да кажа точно ей това:
Всъщност учителката трябва да следва стандарта. Ако в учебния материал не се изисква решение на задача по 3 метода, не следва това да е повод за ненаписване на 6-ца при вярно решена задача. Всичко над стандарта, следва да не е за сметка на децата, които не се интересуват от математика. По същата причина не следва и нищо в повече от заложеното в учебния материал да се вкарва в изпити.

# 163
  • София
Не трябва принципно, Солничка, но е факт, че на родителските такива учители дежурно са разпънати на кръст от привърженици на всякакви виждания на тема обуччение - с птенции  за начин на преподаване, за несъобразени изисквания, за обем на домашни, за оценяване.. Българският родител все е много вещ.
Ужас Confused

# 164
Това, обаче, е един друг аспект.
Тръгнахме от там, че училището (не като обвинение към учителите)  не мотивира децата и не стимулира мисленето.  Всичко е сведено до наизустяване.
Прословутите три начина за решаване на задача имаха предвид тази гимнастика на мозъка, която да развива децата и да бъдат насърчавани да правят, а не да се убиват с камъни, тези които не могат.

Общи условия

Активация на акаунт