Отговори
# 165
  • София
Всъщност учителката трябва да следва стандарта. Ако в учебния материал не се изисква решение на задача по 3 метода, не следва това да е повод за ненаписване на 6-ца при вярно решена задача. Всичко над стандарта, следва да не е за сметка на децата, които не се интересуват от математика. По същата причина не следва и нищо в повече от заложеното в учебния материал да се вкарва в изпити. Но знаем, че това не се случва. Затова и наличието на уроци и курсове.
100 % съгласна. Аз не знам всъщност някой учител (дори в МГ) да иска да се реши задачата по 3 начина и да убива с камъни, ако не можеш. Става дума за друго.  Някои хора НЕ в МГ показват и други начини, пък който иска се възползва от това, който не - пропуска го покрай ушите си. Къде е проблемът? Домашното е дадено, претенции към начина за решаването му няма, контролните са на материала по програма. Но има пак недоволстващи родители от обременяване с "излишна" информация. Нямам идея защо някой ще счита, дори и детето му да не е  математик, за глупост опита на учител да му покаже едно по-рационално решение на задача, измъчила го с хамалски сметки.  Седмокласните теми го показват от години този феномен, някой някъде си е свършил работата  в периода 5-7 клас и в час е показал на деца,  дори при скромния седмичен хорариум в ДУ,  хитринки, основни задачи, базови доп. построения, а другаде децата не са чули нищо от това. Ми ето, вторите не са математици, не са затормозени, домашните им са малко, защо тогава  родителите им недоволстват? Значи все пак предпочитат да е  иначе, понеже с натрупване в тези 3 прогимназиални години първите деца знаят/могат повече..

# 166
  • София
Това, обаче, е един друг аспект.
Тръгнахме от там, че училището (не като обвинение към учителите)  не мотивира децата и не стимулира мисленето.  Всичко е сведено до наизустяване.
Прословутите три начина за решаване на задача имаха предвид тази гимнастика на мозъка, която да развива децата и да бъдат насърчавани да правят, а не да се убиват с камъни, тези които не могат.
Именно. И понеже училището е позабравило авторитета се, родителите си въобразяват, че решенията са в техни ръце. Което според мен не е най-доброто.

# 167
Това, обаче, е един друг аспект.
Тръгнахме от там, че училището (не като обвинение към учителите)  не мотивира децата и не стимулира мисленето.  Всичко е сведено до наизустяване.
Прословутите три начина за решаване на задача имаха предвид тази гимнастика на мозъка, която да развива децата и да бъдат насърчавани да правят, а не да се убиват с камъни, тези които не могат.

А, това е друго нещо. Но обичайно или са убивани с камъни, за сметка на фаворизиране на тези с 3-те решения... а децата просто си имат други таланти. Или просто всичко е формално. От ходенето на училище, през преподаването и отношението на учителите към процеса, до крайните резултати.

Аз също смятам, че учителите, които влагат мисловен процес в професията си вече са малък процент от масата. И също смятам, че колкото и аз да се напъвам да стимулирам и възпитавам, ако детето не попадане на вдъхновяващ учител нещата не се получават. Всъщност виждам го напрактика по моето си дете. Слава Богу тръгнахме с фалстарт към положителния пример.
Ясно ми е, че има и маргинални примери. Но в случая говорим за заинтересовани родители, като всички нас.

И колкото и Ежа да се цепи, и той е мъжка харпия. Иначе нямаше да снове из темите в подфорума.

# 168
  • София
Скрит текст:
Всъщност учителката трябва да следва стандарта. Ако в учебния материал не се изисква решение на задача по 3 метода, не следва това да е повод за ненаписване на 6-ца при вярно решена задача. Всичко над стандарта, следва да не е за сметка на децата, които не се интересуват от математика. По същата причина не следва и нищо в повече от заложеното в учебния материал да се вкарва в изпити. Но знаем, че това не се случва. Затова и наличието на уроци и курсове.
100-во съм съгласна. Аз не знам всъщност някой учител (дори в МГ) да иска да се реши задачата по 3 начина и да убива с камъни, ако не можеш. Става дума за друго.  Някои хора НЕ в МГ показват и други начини, пък който иска се възползва от това, който не - пропуска го покрай ушите си. Къде е проблемът? Домашното е дадено, претенции към начина за решаването му няма, контролните са на материала по програма. Но има пак недоволстващи родители от обременяване с "излишна" информация. Нямам идея защо някой ще счита, дори и детето му да не е  математик, за глупост опита на учител да му покаже едно по-рационално решение на задача, измъчила го с хамалски сметки. 
Абсолютно. И в крайна сметка накрая не се ли попълва само верният отговор (или се избира един от четири възможни), или точно задачата с басейна и тръбите трябва да се види разписана от ученика?

# 169
Ezhko, да речем, че е продукт и на двете и да си стиснем ръцете. Grinning

Не знам майка да казва на детето си да внимава как решава задачите , за да е по правилния начин, ама учители, които санкционират различния подход (не само по математика) съм виждала.

Не е толкова просто. Когато мама и тати гледат не какво детенце е научило, а какви оценки е получило...
Трябва ли ти да мислиш? Важното е да знаеш как се решава такава задача. Те и за в бъдеще първо ще изкараш курс "как да си хванем съпруг", пък тогава ще се жениш. Един робот трябва да е лесно програмируем, а не да може да мисли. Който много мисли, може и да сбърка Joy

# 170
  • София
Обикновено текстовите задачи, Аш, са в модула за разписване, не за заграждане, понеже позволяват оценяване по стъпки.
Боже, ще черпя, доживах да се съглася за нещо с Ежко.
Ezhko, да речем, че е продукт и на двете и да си стиснем ръцете. Grinning

Не знам майка да казва на детето си да внимава как решава задачите , за да е по правилния начин, ама учители, които санкционират различния подход (не само по математика) съм виждала.

Не е толкова просто. Когато мама и тати гледат не какво детенце е научило, а какви оценки е получило...

# 171
Е, мама и тате също не са ги учили на мислене. Който успял сам да се научи, успял.
Тези с претенциите, че децата се натоварват прекомерно с домашни съм ги виждала. Хахаха. Да ви кажа, въпреки, че тогава не бях съгласна с тях, сега съм на същото мнение. Макар и по съвсем различни причини. Wink
В старото училище имахме по математика доста страници със задачи за домашно. Казвах си - супер. И обяснявах решения на задачи. Simple Smile В сегашното ни училище имаме цифром и словом по една страница домашни на седмица по предмет. Които се решават 100% самостоятелно. Ще познаете ли в кое от двете детето знае повече? Изводите и причините аз съм си ги направила отдавна.

# 172
  • София
Брях, да му се невиди Angry! И какво сега - няма да ти признаят разписаното, ако си стигнал до верния отговор. Егати гаднярите Anguished! На мен пък детето веднъж ми скри шапката с различния начин, по който най-невинно реши една задача. Така му се зарадвах, а то … , пууу!

# 173
  • София
Аш, нищо подобно. Стъпките в ключа на МОН са примерни. Че са за бой по много параграфи експертите им,да, така е, ама чак такова безумие не се случва. Ако детето последователно и аргументирано е решило текстова/геометрична задача за разписване по друг начин, пак ще си има всички точки.

# 174
В старото училище имахме по математика доста страници със задачи за домашно. Казвах си - супер. И обяснявах решения на задачи. Simple Smile В сегашното ни училище имаме цифром и словом по една страница домашни на седмица по предмет. Които се решават 100% самостоятелно. Ще познаете ли в кое от двете детето знае повече? Изводите и причините аз съм си ги направила отдавна.
Качеството е преди количеството. Освен...когато количеството преминава в качество Simple Smile
Например, когато задачите на една олимпиада трябва да се решат за време. Най-добре е вече да си виждал подобни. Например на курса миналия петък? Joy

# 175
Аш, нищо подобно. Стъпките в ключа ан МОН са примерни. Ако детето последователно и аргументирано е решилоз задачата по друг начин, пак ще си има всички точки.

Ех, така да мислеха и от СМГ на ОМТ. Wink

Качеството е преди количеството. Освен...когато количеството преминава в качество Simple Smile
Например, когато задачите на една олимпиада трябва да се решат за време. Най-добре е вече да си виждал подобни. Например на курса миналия петък? Joy

Така де. Важното е обаче количеството да не се вменява на родителите, при условие, че е работа на училището. Както и качеството разбира се. Това беше акцентът на поста ми.

Иначе старата ни класна имаше един рефрен: Всичко ще минем от учебника, всичко. На което аз я контрирах, че е хубаво, че ще смогнат да минат ПОНЕ  материала по МОН, но още по-хубаво ще е ако всички деца са го И разбрали и усвоили.

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 09:31 от Фран

# 176
Аш, нищо подобно. Стъпките в ключа ан МОН са примерни. Ако детето последователно и аргументирано е решилоз задачата по друг начин, пак ще си има всички точки.

Ех, така да мислеха и от СМГ на ОМТ. Wink

...или от МОН на НВО Wink

# 177
Е как, по състезанията не дават максималния брой точки, ако задачата е решена правилно, но не по начина, по който "трябва" ли? Това за мен е новост и приемам, че не съм разбрал, защото не мога да повярвам, че е истина. Ако решението е вярно, трябва да има максималния брой точки, разбира се. А често може да има съвсем различни решения. И често се случваше, като бях в гимназията - примерно да докажеш, че някакъв ъгъл е прав, може или чисто геометрично, или чрез векторен апарат, като намериш, че скаларното произведение е 0. И в двата случая при вярно решение точките трябва да са максималните.

# 178
Мецане, за НВО не съм се интересувала все още, но на ОМТ ако случайно не си разписал абсолютно подробно задачата, ти се отнемат точки. Като подробно говорим примерно да си изпуснал сбор, който е очевиден в следващ етап или направо си преобразувал мерни единици без да го разпишеш.
Затова от две години съм империалист по отношение разписването на задачите. Не, че ни интересува СМГ, но виж НВО ми е важно.

# 179
... за НВО не съм се интересувала все още, но на ОМТ ако случайно не си разписал абсолютно подробно задачата, ти се отнемат точки. Като подробно говорим примерно да си изпуснал сбор, който е очевиден в следващ етап или направо си преобразувал мерни единици без да го разпишеш.

...което определено е начина да откриеш талант. Въпросът е, дали математически Simple Smile
Пак добре, че не ги търсят с НВО. Упс - така правят след седми клас Grinning

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 17:30 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт