Отговори
# 180
Мецане, за НВО не съм се интересувала все още, но на ОМТ ако случайно не си разписал абсолютно подробно задачата, ти се отнемат точки. Като подробно говорим примерно да си изпуснал сбор, който е очевиден в следващ етап или направо си преобразувал мерни единици без да го разпишеш.

...което определено е начина да откриеш талант. Въпросът е, дали математически Simple Smile

Хахаххаха, мда. ОМТ е друга тема. Скоро във фейса водих подобен разговор. В тая пуста София все математически таланти ги раждаме. Тази година не ги следях, но предходни по 600-700-800 бройлера на випуск. Хич и не искам да смятам това колко пари за курсове са. Курсове по Немо, читанки и т.н. Все неща извън стандартния учебен материал. Wink Много готина схемичка за откриване на математически таланти. И после харпиите виновни.

# 181
Много готина схемичка за откриване на математически таланти. И после харпиите виновни.
В условията на пазарна икономика, всяко платежоспособно търсене намира съответното предлагане Simple Smile

# 182
  • София
За СМГ в частта ОМТ съм склонна да се съглася с Фенси, понеже става дума все пак за деца  4 за 5 клас и не могат така да се ловят проверителите за неща в разписването, ако детето логично и правилно е решило задачата (ако наистина го правят, де, нямам пряк поглед).. Но за 7 клас и НВО не съм съгласна с Ежко. Тук из форума изобилства на  мнения на потребители как детето им е ощетено уж, понеже е решило задачата изцяло вярно, но другояче, и затова му били отнети точките. Ми, сори, ама аз съм с едно наум към тези изказвания, хем се опарих преди 5 години покрай едната ми дъщеря  с проверител, отметнал в една задача за разписване един пропуск два пъти. Но за задачите за разписване понякога родителите на "ощетените" забравят да кажат или просто не разбират, че детето я е използвало твърдение без  да го докаже (както беше направила дъщеря ми и с право й бях отнети двете точки, но трябваше да е веднъж санкцията, не два пъти), я е пропуснало определяне на допустими стойности за неизвестното, я чертежът му не е съвсем правилен, я отговорът е получен, но обосновките са грешни, я не е разгледан случай..  Толкова неща са възможни. И като отидат такива родители да видят после работата на дететео, изведнъж спират да  напомнят, че са ощетени. А точките съвсем резонно са намалени. При голямата ми девойка няколко години по-рано решена по друг начин геометрична задача беше оценена максимално.

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 17:38 от пенсионирана русалка

# 183
Много готина схемичка за откриване на математически таланти. И после харпиите виновни.
В условията на пазарна икономика, всяко платежоспособно търсене намира съответното предлагане Simple Smile

Хммм. Или обратното. Създаваш необходимите пазарни условия платежоспособното търсене да работи в твой интерес. Wink И се оправдаваш с мотив, че няма друг начин да отсееш талантите.

# 184
Ама пък наистина, ако нямаше толкова много амбициозни харпии, които да искат децата да печелят непрекъснато състезания и да са по-по-най, нямаше и да има толкова курсове, толкова истерия и толкова вдигане на такси на добрите ЧУ Grinning ...а за НВО направо ми се гади какви истерии и чудеса са. Както и за приема в СМГ в 5-ти клас. Ми харпиите го правят да е така ами, кой. Тия с курсовете и курсчетата просто се възползват от ситуацията. Не е луд който изяжда два зелника, ами който му ги дава. И децата страдат и стават на увехнали мушката заради амбициозните харпии Grinning Grinning Grinning

# 185
Но за 7 клас и НВО не съм съгласна с Ежко.
... я чертежът му не е съвсем правилен
...я чертежът е правилен на сгрешена задача...
.. И точките съвсем резонно са намалени.

Но когато задачите за подбор в СМГ и НЕГ са едни и същи, трябва все пак да има метод за отсяване Grinning

# 186
  • София
Скрит текст:

Хммм. Или обратното. Създаваш необходимите пазарни условия платежоспособното търсене да работи в твой интерес. Wink И се оправдаваш с мотив, че няма друг начин да отсееш талантите.
Точно. И нямаше ли някакъв норматив, който забраняваше на изпитващи от училището (в случая подготвящи задачите за изпита) в същото време да водят курсове за подготовка?

В линка на Попея от предната тема - за grammar schools в UK пишеше изрично, че тези училища, въпреки битката за прием в тях, не насърчават частните уроци и категорично не организират такива.

# 187
То и АК не ги насърчава, поне официално. Нали са написали на страницата си, че не са оторизирали никого да извършва подготовка за техния изпит, че изпитът всяка година е различен и че целенасочена подготовка за него не е възможна. Но на практика не е съвсем така.

# 188
Оооо Мецане, хич нямаше и да се зоря, ако кварталното ми училище даваше добро ниво и среда. Ама хич.
Та пак си говорим за създаване на необходимите пазарни условия, стимулиращи платежоспособното търсене да вади пачките в името на детето. Дали ще е общо занижаване на нивото или измисляне на изпит за държавно училище на материал изучаван само на курсове... без значение.

# 189
  • София
То и АК не ги насърчава, поне официално. Нали са написали на страницата си, че не са оторизирали никого да извършва подготовка за техния изпит, че изпитът всяка година е различен и че целенасочена подготовка за него не е възможна. Но на практика не е съвсем така.
Да, но в случая АК не организира курсове със свои преподаватели по одобрена от Колежа програма. Няма такова нещо. Докато СМГ са взели контрола в свои ръце, както се казва Grinning

# 190
  • София
Ежко, смесваш нещата. Аз в онази година със сгрешената задача с остроъгълния (тъпоъгълен) триъгълник бях сред върлите критикари на МОН. Но там става дума за недогледана задача в изпит като формулировка.. Малко седмокласници обаче, сигурно на пръстите на едната ти ръка се броят, можеха да хванат несъответствието.  Което, разбира се, не оневинява МОН. И като се о*раха от МОН, удобно приеха всякакви чертежи за верни. Ама аз говоря за друго - едно правилно решение  на коректно зададена задача е пред проверителя, детето се е обосновало, аргументирало е всяко свое действие и няма пропуски - нищо няма да му вземе проверителят за това, че решението му е различно от примерното. За СМГ също е друга тема. Пак на творците на глупости не  им увира главата,че е нужен отделен изпит за МГ. Проверителите обаче не са ощетили децата, идващи от МГ до 7 клас. Проблемът е в системата, позволяваща по-слабо представяне по БЕЛ да ти попречи да влезеш в МГ заради лесни задачи по мат, с които не си могъл въпреки максималния сбор по предмета да  покажеш, че си доста по-добър математик от отличника от квартално ОУ с отличен резултат И по БЕЛ. Но пак казвам, говорим  само за подхода при проверка на задачите за разписване.. А с него не ощетяват децата в общия случай, колкото и да се твърди обратното.

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 17:57 от пенсионирана русалка

# 191
Оооо Мецане, хич нямаше и да се зоря, ако кварталното ми училище даваше добро ниво и среда. Ама хич.
Та пак си говорим за създаване на необходимите пазарни условия, стимулиращи платежоспособното търсене да вади пачките в името на детето. Дали ще е общо занижаване на нивото или измисляне на изпит за държавно училище на материал изучаван само на курсове... без значение.
Или пък като отстраниш реалната конкуренция, като я поставиш в невъзможни условия? Намаляваш заплатите на учителите и я резрекламирваш като "безплатна" панацея. Че по този начин даже филтрираш нежеланите (скръндзави, недалновидни, но амбициозни ) "клиенти" далеч от частното си училище.
ГЕНИАЛНО!!!

Съвсем нарочно. Доразбърквам тюрлюгювеча, докато се гавря с него Simple Smile

# 192
Надценяваш схемата според мен. Далеч по-просто е.
А и честно казано, след като попрочетох един учителски форум, съм на мнение, че много малко си заслужават и тези заплати. На повечето им куца четенето с разбиране, а тръгнали децата да учат. А аз съм човек, който издига в култ учителя. Разбира се причините са много и далеч не са от година-две. А от много десетилетия. А и родителите не сме стока вече. Та простичко е. Прост народ - послушен народ.

# 193
То и АК не ги насърчава, поне официално. Нали са написали на страницата си, че не са оторизирали никого да извършва подготовка за техния изпит,

За това си прав, написали са го

че изпитът всяка година е различен и че целенасочена подготовка за него не е възможна. Но на практика не е съвсем така.

Такова нещо, обаче, никога никъде не са твърдели, Мецане.

Цитирам страницата:
ИЗПИТЪТ се състои от кратко съчинение и тестова част и се провежда на български език. Тестовата част носи 80% от крайната оценка, а съчинението – останалите 20%. Изпитът е съобразен с очакваното учебно развитие на учениците от 7. клас и за него не е необходима предварителна подготовка. Колежът не организира курсове и никога не е упълномощавал организации или отделни личности да се занимават с тази дейност.
Край на цитата.

# 194
Любими теми сте подхванали СМГ, ОМТ...Sweat Smile

Иначе АК всяка година леко сменят форматът на въпросите или съдържанието на някоя от 5-те части на изпита.
Та колкото и да си  мислят някои, че са подготвени, изненади дебнат отвсякъде. Адмирации разбира се за АК!

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 18:29 от Фран

Общи условия

Активация на акаунт