Отговори
# 480
  • софия
Ама то “там” ( където и да е това) не е по презумция защитено от ежедневни тегоби. В крайна сметка и там боледуват, и там наемат жилища, и там имат метеорологични условия всякакви..... въпроса е с тях как се борави, какви са им механизмите за справяне, и лично за мен най-важното -какъв им е начина на мислене. Любопитни са ми, всичките- и французите, холандците, англичаните, американците.... абе всички, и индийците, корейците, китайците ( тук изброявам всички) Интересно ми защо дадено нещо е направено така, а не иначе. После ми става интересно защо тук не е така, може ли да е така....добре ли ще е да е така и т.н

Например прословутите колелета за придвижване в Холандия, нали не мислиш, че си задължен да ги ползваш?!

И за теб може и да не е по силите ти определена възможност, но самият факт, че я има е ценна. За други хора е пък по силите им. Само защото аз не мога да си позволя нещо, означава ли, че то е излишно и безмислено?

За мен по цялостен поглед е за предпочитане пред издребняване в частното, малкотп примерче. Защото иначе нещата заприличват на този виц:

Застават на светофар, успоредно, трабантче и бентли. Шофьора на трабантчето върти стъклото, дава знак и на другия шофьор да отвори. Той натиска копчето, сваля стъклото и диалога започва:
-Как е, върви ли? -пита с откровен интерес трабантаджията.
-Върви! Много добре при това! Що?-отговаря Бентлиджията.
-Ам  щото, гледам, не ги карат много........

П.С: Моля моля моля моля моля, Вица да не се чете и тълкува по темата за ЧУ с/у ДУ, защото категорично не го казвам в такава връзка ( за себе си не я и правя)

# 481
  • София
Не всички младежи са авантюристи и искат да си причиняват неудобствата в чужбина.  Да му се не види, не е като да отидат в MIT! Ако ще трябва да работят предпочитам да е тук, за да си направят живота чо-комфортен и да се доказват, отколкото по принуда, за да се изхранят.

# 482
  • София
Тъкмо се връщаме от Амстердам. Положително ми се видя това, че мнооого се движат тия хора - постоянно са на колелата си. Отлично уреден транспорт, времето беше добре, даже попаднахме на горещини. Много оси, аромат на канабис. Не ми хареса най-вече храната - и на вкус, и като цени,  и гъчканицата. Пържени картофи, заляти със сосове, майонези, лук или кетчуп е масова храна, пържени крокети, мазни пици на корем, на нещо като туршия, овкусена с оцет, му казват салата, тост с пиле на грил се оказа хляб със запечен колбас, нарязана и предлагана динята е във вид, който тук не бихме вкусили и насила. Пластмасови домати и чушки. Но пък много гауда. Имат и рибни магазини. Сладоледът страшно ми хареса. Последните 2-3 дни основно карахме на сладолед, яълки и банани и плодови млека, толкова не уцелихме на храна. Дано някой каже къде ни е била грешката.

# 483
[q

Можело от Холандия да стигнеш до Париж за 2 часа с експресен влак сутринта и вечерта да се върнеш, за Лондон имало полети през половин час и т.н. Еми, вярно е, ама аз проверих в нета има ли такива влакове и какви са цените. Че има, има, ама билетът е 200 евро само в едната посока. Т.е. разходката до Париж за 1 ден ще ти струва 400 евро само за път. Че аз, ако съм готов да дам такива пари, и от България дет се вика ще чартирам полет и пак ще се разходя до Париж за 1 ден. Може да има, но не е без пари, а колко холандци могат да ръснат 400 евро само за еднодневна екскурзия? Айде че и там гулдените не растат по дърветата. Ами като чета в холандската тема, че едно билетче за градския транспорт е близо 5 евро примерно? Да не говорим дето непрекъснато вали дъжд и дето краденето на колелета било национален спорт (това все още ми е трудно да го възприема, макар че значителна част от темата е посветена на това). Ами дето и в дъжда караш колело и имало специални, не знам какво си, дисаги ли беше, да не ти се мокри четирибуквието като караш;) Ами не е обетована земя.
И Джуди в прав текст им каза на родителите, чиито деца ще ходят там, да не се вързват на приказките как 200-250 евро на месец извън наема и таксата щели да стигат на децата. Няма да стигат. Казва тя, а тя има син в Холандия и много добре знае.

Това е типична нашенска черта, избирателната ни и къса памет. Мецан помни, че е проверил цената в нета, но е забравил, че е разпитвал рос на лични съобщения. ( и за Холандия и по много други въпроси)
Никой не е казал, че като е влак е евтино. А ако ти харесва да тръбиш някакви цени като константни, тръби си, ти си видял 400 евро, аз виждам 70 евро - зависи колко рано ще си го купиш. И ако на холандците им беше скъпо, то е пазарна икономика, нямаше да има такива цени.
А на който гроздето му е кисело, си вади от сто кладенеца вода.

Ей, заради такива като мецан да ти се отще да даваш информация. Замисляш се колко време си отделил да му отговаряш и на него, че и на предположенията на жена му на лични съобщения.
 Айде лека ви вечер- и друг път пак ми обяснявайте за манталитета на чужденците.

# 484
  • Русе
 Много обсъждам с близките си и приятелите, които живеят и работят в Европа и Америка. Всички постигнаха това, за което тръгнаха. Някои се върнаха. Май най-успешните. Едиственото тяхно, което нямам и ми липсва е спокойствието и сигурността. Всеки ден ставам и не знам на кой фронт ще се боря и в какво трябва да се обърна.

# 485
Prizma, по мое скромно мнение на не живяла, затова пък била няколко пъти като  турист, грешката не е във вашия телевизор Simple Smile Сега, има места, където храната е важна част от културата и е хубава, другаде не е така. Северните страни са от вторите. Балканите, специално Гърция, са от първите. И Испания: Андалусия, Каталуня, Валенсия. Италия не ми харесва, откровено казано, Франция пък хич. За мен гърците са най-големите кулинари и най-добре разбират как да се наслаждават на живота във всичко - нали знаете, ядене, пиене и тия три работи Simple Smile А, забравих и музиката, накъде без нея в таверната! Криза, без криза, умеят го, признавам им!

По повод реализацията, хора, парите никъде не растат по дърветата, и в София не растат, и в Пловдив няма, уик-енда специално гледах на Гребната - дървета много, пари няма! Та не разбирам защо това се изтъква като недостатък на Запада, то си е недостатък на цялата земя. Навсякъде искат знания, умения, труд, компромиси с едно или друго. И в София е така, освен ако не предположим, че  отрочето ще бъде отглеждано до живот от мама и тате, и ще получи голямо наследство. Гаранция пак няма, ама поне може да се предположи донякъде, че няма нужда да се напъва.

И затова питам Мецан, Нотарис, Андариел - добре, разбирам ви, но ми кажете къде и какво  в България ще ви даде възможностите, които на Запад не виждате.

За колелетата в Холандия аз лично смятам, че са много добра алтернатива на колите, хем не замърсяваш, хем си кален (кАлен и калЕн, и двете всъщност Simple Smile) и фит до късна възраст. Е, малко са нахални понякога спрямо пешеходците, но по-добре да ме тресне колело, отколкото автомобил. Така че да не издребнявам Simple Smile

Рос, не се втелясвай толкова, не виждам нищо ненормално всеки да търси достъпни варианти за образованието на детето си, независимо с  колко пари разполага. Все пак никой от нас не бере парите по дърветата Simple Smile И като цяло, не съм ок (лично мнение) да се изнася публично инфо от ЛС. Не че нещо ще се случи кой знае какво, просто не мисля, че е почтено спрямо другата страна. Разбирам те, и на мен ми  е прекипявало понякога, но досега  винаги съм успявала да се въздържа и мисля, че така трябва. Няма значение, че ще загубя спор или че другата страна е двулична (имам предвид съвсем други теми и потребители, никой тук), аз не съм ок с такъв метод. Но не винаги е лесно, признавам Simple Smile Може да изглеждам като капитан Керът, ама... Simple Smile (който е чел Пратчет, ще се сети).

А че в Холандия е скъпо, скъпо е. Затова всеки си претегля (+) и (-) и решава. Но никъде не става без усилия.

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 20:59 от Анонимен

# 486
Попея,

Какви възможности да търсиш в скъпия Запад. Там е скъпо!
Въпросът на мецан беше как евтинко да си заведа детето в Холандия да си упражни английския!!!
В държава, в която официалния език е нидерландски!!!!
Специално с този въпрос го пратих вече да си търси по сайтове и както виждате си е намерил добри цени!

Рядко се ядосвам, но има черти, за които съжалявам, че съм допуснала такива хора да общувам!

# 487
  • Русе
Какво ви е мнението за НБУ. Да обърна дебатите към темата. Няколко близки деца избраха да учат там. Единият завършва догодина актьорско майсторство, другите две завършиха първата си година - графичен дизайн и гейминг програмиране.

# 488
  • София
Не всички младежи са авантюристи и искат да си причиняват неудобствата в чужбина.  Да му се не види, не е като да отидат в MIT! Ако ще трябва да работят предпочитам да е тук, за да си направят живота чо-комфортен и да се доказват, отколкото по принуда, за да се изхранят.
Аз пък предпочитам детето ми да работи/стажува, там където ще трупа опит и контакти по специалността, която е избрала, а не по съпорт центрове като TELUS например.
Неудобствата на дъщеря ми в чужбина са свързани с липсата на хотел "Мама" Simple Smile, но тази липса се компенсира многократно от другите ползи.

# 489
Ей, заради такива като мецан да ти се отще да даваш информация. Замисляш се колко време си отделил да му отговаряш и на него, че и на предположенията на жена му на лични съобщения.
Не ти отива този пост.
Можеше на ЛС да му кажеш това, което написа публично!

# 490

Рос, не се втелясвай толкова, не виждам нищо ненормално всеки да търси достъпни варианти за образованието на детето си, независимо с  колко пари разполага. Все пак никой от нас не бере парите по дърветата Simple Smile

А че в Холандия е скъпо, скъпо е. Затова всеки си претегля (+) и (-) и решава. Но никъде не става без усилия.

Попея,
Говорим за дете предучилищна възраст, което трябва да си упражни английския, докато е на екскурзия, в държава, в която е друг официалния език!

Нямам нищо против достъпните варианти за образование! Аз също съм имала нужда от такова за детето си!
Затова и съм изложила на показ личния си живот, за да давам информация, колкото се може повече, а хората ще извлекат от нея полезното за тях.

Не ти отива този пост.
Можеше на ЛС да му кажеш това, което написа публично!

Съжалявам, Фран, че си с погрешни впечатления за мен!
Бих подминала постове на потребители, за които не съм си делила от времето на ЛС. Ако е едно ЛС, пак бих преглътнала. Но всяко нещо има граници.

# 491
Тъкмо се връщаме от Амстердам. Положително ми се видя това, че мнооого се движат тия хора - постоянно са на колелата си. Отлично уреден транспорт, времето беше добре, даже попаднахме на горещини. Много оси, аромат на канабис. Не ми хареса най-вече храната - и на вкус, и като цени,  и гъчканицата. Пържени картофи, заляти със сосове, майонези, лук или кетчуп е масова храна, пържени крокети, мазни пици на корем, на нещо като туршия, овкусена с оцет, му казват салата, тост с пиле на грил се оказа хляб със запечен колбас, нарязана и предлагана динята е във вид, който тук не бихме вкусили и насила. Пластмасови домати и чушки. Но пък много гауда. Имат и рибни магазини. Сладоледът страшно ми хареса. Последните 2-3 дни основно карахме на сладолед, яълки и банани и плодови млека, толкова не уцелихме на храна. Дано някой каже къде ни е била грешката.
По принцип - че си се пробвала с традиционна амстердамска бърза храна. По-добрата идея е да наблегнеш на китайски, аржентински и всякакви чуждестранни ресторанти. Ако много държиш на холандска кухня - имат божествени рибни ресторанти, а и рибните магазинчета по пазарите не са за изхвърляне.
За всекидневна храна - холандците са пестелив народ. Елементарна кухня, много подобна на немската. И малки порции. Сутрин, някаква зърнена закуска в мляко. На обед филийка черен хляб с масло и тънко резенче сирене отгоре. Може би ябълка. Вечерята е някакво печено или риба с картофи и салата. От водата се ръждясва - или сокове или бира. От плодовете - само ябълките стават и то условно. Ако видят някъде по конференции и приеми шведска маса се тъпчат до отказ. Крокети и сие са глезотия, обикновено за чужди гости.
Как българин оцелява там? Много морска храна (скариди, сьомга, херинга) - евтина е и с добро качество. Черен хляб. Сирене, но от селска ферма. В краен случай - от неделния пазар. Хляб - трябва да се намери добра (малка и местна)пекарна. Много яйца. Бекон. Много мляко. Ябълки и цитруси за избягване на скорбута. Сокове.
Плодове и зеленчуци, които да имат вкус различен от картон - с колет от България.
И много китайска и индонезийска храна по уикендите.

# 492
Призма,

Най-кратката холандска книга е националната им готварска. Разликата между закуската и обяда им е .... четири часа, но въпреки това Амстердам е един от градовете с най-хубави ресторанти.
Най-тачената класация на ресторантите е Мишелин Стар . Стигат до три звезди.
В България нито един ресторант не е получил мишелин звезда. Опитах се да изброя ресторантите в Амстердам с мишелин звезди ( но не намерих брой, изброих над 20 и спрях), а има и с максимума три звезди.
Впечатленията ти са от туристическата част на Амстердам, а поне ти можеше да ми се обадиш

# 493
  • София
Ежко, благодаря! От всичко, кето си изброил, само яйца, бекон и плодове би ял младежът.

Ross, не знаех, че си там в момента. Сега ме хвана яд, че не ти писах! Иначе и до Хаарлем отскочихме, и до мелниците /Z. Sсhans/ , но като не сме знаели какво да гледаме за ядене, навсякъде си отгладувахме.

# 494
  • София
От момента на завършване на гимназия младежите вече са пълнолетни хора, които имат право и задължението да си управляват живота. Не всеки иска още на 18 да ходи в.чужбина и няма смисъл зорлем забсе бута пълнолетен човек, най-малкото защото той има свой възглед какво да прави и дали ще му е добре, каква цена за какво е готов да плати. Родителските амбиции са да края на гимназията. Родителят може да каже и да даде съвет, но младият човек не е длъжен да се съобрази. Животът не е за доказване на другите как трябва непременно да се мъчат в чужбина, само и само да са там, а да не са в  мамин хотел, както се изразяваш.  Не подценявсй чак толкова тукашните възможности и личните предпочитания. На 18 някои тръгват и след година се връщат, защото им е трудно, каквито и възможности да дава чужбината. Няма грешно и вярно в това отношение.

Общи условия

Активация на акаунт