Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Условия в чужбина

 • 5 454
 • 74
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 498
Daylili , предполагам живееш в чужбина и съответно знаеш  , че има много емигранти без статут. След време някои получават такъв, други не. 
Подразних се на мама Кенга,  защото написаното от нея ми звучи много надменно.  Това че си Просто разносвач на пици  ,не те прави Прост разносвач на пици. Може и аз да съм разбрала погрешно написаното от нея  , но все пак Канада има нужда и от касиери, и от тираджии 🤗.

# 46
 • Мнения: 1 098
Като човек, който живее от години в Канада  ще кажа, че отчасти подкрепям казаното от Мама Кенга. Ако нямаш познати да ти помогнат нещата стават, но трудно.  Ние също дойдохме с осигурена квартира, работа и детска градина.  Кажи речи си ни беше постлано просто дойдохме и почнахме.  С малко дете без никакви познати и малко пари прави мисията почти невъзможна.  На нас това ни даде огромен старт и успяхме за 4г да постигнем нивото, за което сме се борили  и искали да постигнем било професионално или материално.  Скромния ми поглед върху имигрантите в Канада ми показва именно едно - без добър език и познати е едно влачене по безсмислени курсове, колежи, безработни майки дето висят на социални и т.н.

# 47
 • Мнения: 498
Именно  , и аз това казвам  , че авторката се е насочила към Канада , защото явно там има кой да и помогне в началото да си намери работа  , да се запиши да учи езика и т.н.

Пък едва ли някой ще тръгне за Канада без да има познати там ( освен професионално с покана за работа ).

# 48
 • Мнения: 859
Нямам идея как може да се влезе и живее в Канада без статут - това не е Щатите. Още от летището си те натоварят на обратно. Има хора, които влизат като бежанци, но от България няма как да се случи.
Интересно ми е какво си мислите, че могат да помогнат т.нар. "посрещачи"? Могат да ви оставят да живеете при тях няколко седмици, могат и да споделят личния си опит, да ви намерят евентуално работа - примерно пици- и дотам. На език няма да ви научат и на скъпоплатена работа няма да ви настанят - това не става без високо ниво на владеене на езици и подходяща диплома.
Наличните пари  в началото на емиграцията помагат много да не се стресираш и да можеш да правиш това, което искаш, а не това, което си принуден от обсоятелствата.
Не ме ли чухте за тираджиите - иска се учене, има изпити, една листовка не можете да решите ако не знаете езика. Знам, че струва скъпо да изкараш курса, да вземеш изпита..около 10 000 долара. Имало изпити как да си подредиш стоката в камиона, минаваш разни граници с Щатите..познавам няколко шофьори - не е само да се върти геврека и има големи разлики с Европа. С пачки не те бият по главата, особено през първите години. Има много куци курсове и знам, че за да изкарваш хубави пари трябва тирът да си е твой. Знаете ли колко струва един такъв камион - колкото една къща, а един ремонт на такова чудо, а застраховката му - не е режи па яж, щото нещо сме чули=недочули.
Доста хора идват тук без да разчитат на познати - и ние бяхме така. С хората, от които наехме жилището, се запознахме в един форум десет дни преди да се качим на самолета. Те ни чакаха на летището, спахме в бъдещия ни апартамент двете семейства, на другия ден те се изнесоха, защотоси бяха купили къща. Та по-кротко с познатите - хубаво е да разчитате на себе си и да си планирате нещата като възрастни и отговорни индивиди. Иначе следва страдание и неудовлетворениеи ужасна носталгия по баничките с боза.

# 49
 • Мнения: 498
Едно си Пенка знае , едно си Пенка пее
 По - умния отстъпва 😉.

# 50
 • На остров
 • Мнения: 13 498
Аз не знаех, че са премахнали визите за българи за туризъм в Канада и САЩ.

Независимо от това, смятам че ако човек сериозно е решил да емигрира добрата подготовка е ключова.
Особено ако говорим за емиграция с млко дете и то толкова далеч като Канада, Австралия, Нова Зеландия и т.н.

Другото, което не трябва да се забравя в тези държави емигрират много хиляди от цял свят и някои идващи там са готови да работят за супер малко пари всякаква работа и по този начин става още по трудно за новодошъл от България да се вреди дори и за това.

Иначе разнасяйки пици по десет часа не знам как човек би имал сили да учи език.

# 51
 • Мнения: 859
Точно там е проблема - никога не го научаваш езика на някакво културно ниво и не можеш да се откъснеш от тези пици. Социалният ти кръг се състои от такива като теб или хора, направо на социални помощи.
Ако пък по цял ден учиш език няма как и кога да работиш и се завърташ в един много омагьосан кръг.
Венетина, раздвам се, че се определяш като по-умна. Целта обаче в тази тема не е да си мерим умовете, а да се постараем да дадем обективна информация. Теб не те видях да споделиш нещо от първа ръка или поне полезно за емиграцията на авторката.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2019, 07:27 от Мама Кенга

# 52
 • Наблизо
 • Мнения: 3 843
За САЩ не са все още,не искат да го правят.
Това пък емиграция в Канада без документи е пълна глупост... още повече пък за хора със семейство.Кенга малко остро се изразява,но е права за повечето неща-в Канада се ходи с много пари приготвени и поне език и задължително легален статут.Деугото при при добро предварително четене ще се нареди.

Не ми харесва хич това “ познати” .Хубаво,познати могат да те посрещнат,закарат в хотел,може и да подшушнат за работа,но оттам нататък си сам.Против съм познатите да са панацея,особено за неподготвени хора,защото иначе може да струва много.

# 53
 • Down south
 • Мнения: 5 812
Аз не знаех, че са премахнали визите за българи за туризъм в Канада и САЩ.
За Канада ги премахнаха неотдавна, може би преди по-малко от година? За САЩ не са и аз, поне, не го виждам да стане скоро.

@ Venetinha
В духа на дискусията, като се каже премахане на визи и някои хора си мислят, че е станало, като в Европа, решаваш, събираш куфарите и заминаваш. "Малката" разлика е, че става дума за туристическите визи.
Туризък и емиграция, две различни неща.

@ BeautifulM
Съгласна с теб.

# 54
 • Мнения: 1 098
То зависи на какви точно познати ще попаднете. Моят мъж се запозна с един българин във форум, той ни помогна, дойде и ни взе от летището, закара ни в хотела, беше ни купил храна за доста пари. На другия ден дойде и ни заведе по магазини, за да си купим най-необходимото за апартамента, който ни бяха уредили други негови познати. С този българин вече не се срещаме и не поддържаме отношения, така се получи просто, но покрай него се запознахме с други хора, които пак казвам дори ни намериха работа, квартира и детска градина. Покрай с тях с други, други и т.н. Ако не беше тяхната помощ и с 10те хил долара, които носехме и  с 3те си вехти куфара повярвайте ми аз щях сигурно да съм 1вата, която щеше да ореве света и да иска да се върне (пък да няма даже пари за наобратно). Слава Богу късметът, съдбата или каквото щете го наречете винаги е бил с нас и въпреки, че сме имали трудности от друго естество успяхме да изградим един нормален живот именно благодарение на цялата тази помощ, която получихме от всички тези хора, които са българи. Да, хубаво е човек да разчита на себе си и като един напълно зрял и отговорен човек сам да си постига нещата, но просто реалността в Канада е друга и понякога да си сам не е достатъчно. Трябва си помощ поне аз така мисля.

# 55
 • Canada
 • Мнения: 3 337
Нормално е българите да си помагат в чужбина. Затова съществуват дружествата на българите по градове. На практика може и да не се получава обаче. При нас дружеството организира коледно парти и това е. Нас също ни посрещнаха хора, които познавахме от България и смятахме за близки. Прекъснаха отношения с нас скоро след това. По същия начин и техните посрещачи са прекратили контакт с тях и явно са сметнали, че така се прави. Ние все още общуваме с хората на, които помогнахме с установяването и си помагаме с каквото можем.
Винаги ми е било чудно защо се получава това с прекъсването на контакти, а и за доста други семейства съм чувала същото.

# 56
 • Мнения: 859
Съвсем нормално е - ние се запознахме с посрещачите десет дни преди да дойдем. Много са ни помогнали, но просто сме различен тип хора, не можем да станем автоматично приятели. И ние не се виждаме отдавна с тях, не сме в лоши отношения, но така се получава. Каним ги веднъж годишно на гости, и те ни канят на вилата им , много се забалвяваме- няма лоши чувства - просто приятел се става трудно.  

# 57
 • Мнения: 2 435
След като човек е решил да емигрира сам или със семейството си за каква помощ тогава чака?! Това е толкова важно решение и не трябва да се осланя на никого. Ние пристигнахме все още с двете деца абсолютно сами без капка помощ с 8 куфара на летището. Всичко бях осигурила още от БГ, т.е. наехме си малко хотелче и собственика дойде да ни вземе.Платихме си за всичко и  не сме чакали някой да ни помогне.Намерихме си квартира и така започна нашия нов живот.В последствие се запознахме с някои българи, които помолиха моя мъж да отиде на мувинг един ден и когато се върна вечерта капнал от умора, направо скапан само ми каза: Ако аз трябва така да си изкарвам хляба за какво съм ви довел тук, че то по- хубаво да си стягам куфарите за обратно. Никога не е разнасял пици или тем подобни заместители на дневни пари. Изчака си момента и си намери работа, за която е мечтал и за която има нужното образование.
 Защо тогава имате добро образование, учили сте толкова години, подали сте документи за легална емиграция тук, наляли сте сума пари, а после ще разнасяте пици или ще станете продавачки в Доларама? Така че Мама Кенга я подкрепям напълно!

# 58
 • Canada
 • Мнения: 3 337
Поздравления, a_tita, но все още има хора, които са готови да помогнат и не им коства големи усилия. Плюс това, за да си намериш квартира, поне при нас, искат и препоръки.

# 59
 • Мнения: 859
Установила съм, че когато си добре подготвен и късметът е с теб.

Общи условия

Активация на акаунт