15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 996
  • 335
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 8 952
Малко повече от 15 минути, но все пак бързо   става - пълнени чушки в кукъра. Купувам чушки долма, които стоят прави, количество колкото да наредя на един ред в тенджерата на кукъра. Правя плънката по стандартния начин и докато омекне оризът, подготвям чушките. Плънката се оставя доста сурова. Пълнената чушка бодвам отдолу един-два пъти с остър нож, за да поеме вода. Накрая амо ми е останала малко плънка в тигана, размивам с вода и слагам при чушките. Или добавям само вода, олио, сол. Пускам на програма ориз и намалявам времето на 7 минути, защото все пак съм готвила малко ориза.

# 196
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 526
Откакто имам кукъра, всичко ми е бързо. Мусака, всякакви меса с ориз, с картофи, пълнени чушки, гювеч, всичко е до десетина минути готово, сложи ги 20 с подготовката.

# 197
  • Paris, France
  • Мнения: 17 438
О, това с готвенето на оризова плънка и пълнене е голяма хамалогия и за под 30мин не мога да се справя, дори в тенджера под налягане.

Рецепта за говежди стекове в скариден сос в airfryer за 2 порции. Вади се решетката и се слагат 100-125г масло и няколко стрити скилидки чесън. Слага се решетката ако е с дръжка и AF не работи без нея и се слага за 5мин на 210°С. Овалват се в брашно 100-200г сурови скариди, може с махната глава и черупка. Слагат се в маслото, разбърква се, слага се решетката да се загрее и за 3-5 м на 210°. Брашното е за да се сгъсти соса. Слагат се говеждите пържоли за 5-7 минути на 210°, повече ако ги искате по-малко сурови вътре и сервирате. Не съм го готвила лично, но беше много вкусно и стана за 15 мин. Миже и в тава върв фурна, но тогава се загрява първо фурната и на 250° се работи ако няма вентилатор.

# 198
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 692
Откакто имам кукъра, всичко ми е бързо. Мусака, всякакви меса с ориз, с картофи, пълнени чушки, гювеч, всичко е до десетина минути готово, сложи ги 20 с подготовката.
Да, между другото, и аз така си облекчавам готвенето. Но също, често просто нямам идеи какво да готвя, писва ми. Хем 2,5 човека готвим и мислим, не съм сама.

# 199
  • София
  • Мнения: 8 499
Airfryer или мултикукър? Какво е за предпочитане?

# 200
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 692
Airfryer или мултикукър? Какво е за предпочитане?
И двете, ако има къде да се сложат, не са напълно взаимозаменяеми. Ако има място и свободни пари, и електрическа скара отделно.
Ако няма, има мултикукъри, комбинирани с еърфрайър функция - не е идеален вариант, но доста добър.

# 201
  • Paris, France
  • Мнения: 17 438
Airfryer или мултикукър? Какво е за предпочитане?

Има такива теми. Ако искаш, прочети ги! Всеки предпочита различен уред. Мултикукърът пести време само ако готви и на високо налягане и се сравнява с експрес тенджера на допотопен електрически котлон с чугунена плоча. Огромно удобство е, обаче. Air fryer пече бързо и ако има и долен реотан е удобство също.

Има комбинирани уреди, които пекат кекс и хляб на долен реотан, та да бухва, но препичат и горната кора с капак. Този ми е любим за 2-4 човека, но площта е малка за airfry.

 https://www.storececotec.fr/fr/autocuiseurs-ollas-gm/autocuiseur … a-gm-h-deluxe-fry

Ninja foodi имат модели и с налягане, и капак за airfry.

Между другото, комби микровълнова с горен, долен реотан и вентилатор и/или функция Crisp също пести много време. Има рецепти за хлебчета за 8 минути печене, огретен за 10 итн. Не са модерни в момента, но аз харесвам замисъла и като млада много ползвах такава.

# 202
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 692
Имам instant pot duo crisp + airfryer, и те имат комбиниран уред, но си взех отделен еърфрайер - ако запичам храната, вече сготвена под налягане, е ОК, но за други неща отделен правен за целта еърфрайър е ок. Но с AF капак за печене си върши работата, ако не ми беше попаднал еърфрайъра на супер голяма промоция, надали щях да имам отделен, основно защото не го ползваме чак пък толкова често. Но в специалните теми за уредите в кухнята ще има много по-детайлна информация и съвети кое да се избере.
Тук само ще готвим в тях, заедно с тенджери, тигани и фурни Grinning

# 203
  • Мнения: 10 694
Аз правя едни "пържени" филийки в гофретник. Може и да ги знаете, за закуска стават, знам не е ястие, но и закуските гледам да не са врътня. Нагласям две филии хляб (може и нисковъглехидратен, кой каквата му е диетата) + кашкавал по избор. Топим първата филия в едно яйце разбито със 100мл пр.мляко. Гофретника е включен през това време да загрява и напръскан с мазнина. Може да се порбва и без мазнина. Слагаме първата филия. Отгоре кашкавала (няма значение резен или настърган, по желание). Топим втората филия в яйчената смес, слагаме я върху първата която е в гофретника. Затваряме го, натискаме внимателно, леко да се сплескат (не като моя мъж, без малко да счупи гофретника, ще речеш камъци отдолу). Лекичко трябва. Държим колкото ни харесва на цвят (при мен е 1-2 мин). На вкус стават като пържени, без обичайния мазньоч.

В аирфрайъра правя макарони на фурна, в купички. За 20 мин са готови. В инстант пота мляко с ориз и крем карамел. И двете за по 10 мин. Но това е само печенето. Понеже преди това има предподготовка, и става повече от 15мин.

# 204
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 138
Пилешки дробчета с лук и гъби.
Супа от спанак или от лапад.
Гъбена супа
Гъбена каша
Сирене по шопски-правила съм го не само в гювечета,става и в тавичка на фурна.
Шницели-виенски или от кайма
Пилешки хапки

# 205
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 692
Пилешки дробчета с лук и гъби.
Супа от спанак или от лапад.
Гъбена супа
Гъбена каша
Сирене по шопски-правила съм го не само в гювечета,става и в тавичка на фурна.
Шницели-виенски или от кайма
Пилешки хапки
Можеш ли да напишеш рецептите и начин на приготвяне, моля?

# 206
  • Paris, France
  • Мнения: 17 438
Назад в темата съм дала рецепта за супа от гъби и за агнешки дроб, мисля. Но ето я в кето вариант:

Нужни са тенджера или мултикукър с програма с налягане и купа от неръждаема стомана, ръчен пасатор.

1.  1 глава лук, но може и без нея, белена и нарязана на ситно
2.  250-500г гъби - измити и начупени на парчета, с пънчетата
3  20-50г масло или студенопресован зехтин, но с масло е по-вкусна.
4  5 избелели и смелени скилидки чесън.
5  100мл бяло вино, но може и без него
6  Кубче зеленчуков бульон, но може без него
7  200мл течна сметана
8  1-2 литра вода или зеленчуков бульон в зависимост от желаната гъстота.
9  Листа от магданоз на вкус. Слагам 10 стръка.
10  Сол на вкус, но става и без сол
11  Черен пипер на вкус

Слага се маслото да се разтопи. Запържва се лука, но да не покафенява. Добавят се гъбите, черния пипер и половината смлян чесън и се разбърква добре. Може и магданоз да се добави. Като се загреят, без да се пържат се излива наведнъж виното, слага се кубчето бульон и се залива с водата или бульона. Може да се сложи солта. Затваря се капака и клапата и като достигне максимално налягане се изключва след минута. Като спадне налягането се отваря, добавя се останалия чесън и магданоз и се пасира. Добавя се сметаната, разбърква се и се разлива по купичките. Украсява се с пресен магданоз и 2-3 капки масло. Може да се сложи препечен хляб в масло.

Може да се добавят 2 избелели картофа на кубчета.

Аз правя в експрес тенджера зеленчукови пасирани супи от каквото имам. Като се вкусят добре са много хранителни и вкусни. Ако съм притисната откъм време, топля бульона или водата в отделна тенджера на друг котлон или в микровълновата ако е малко като количество.

Ако имам работа с ръцете и не ми се кълца и мели, но имам време, я правя в Thermomix. Бавно е, но само разполовявам лука и беля и режа картофите ако слагам. Слагам продуктите, а той си бърка докато пържи и вари и накрая я смила и така мога да правя друго. В него е:

1. Разполовен лук и чесън, капак и 5 сек на скорост 6.
2. Пъхам маслото през дупката и 10мин запържване на 120° или 100° ако уредът няма 120°.
3. През това време мия гъби, и режа друг зеленчук и ги пъхам през дупката. Хвърлям сол, черен пипер, чесън, всичко, което ще се вари.
4. Наливам виното. Наливаме водата или бульона.
5. 15 мин 100°, скорост 3 или 4.
6. Добавям останалия чесън, магданоз, сметаната и 45сек скорост 10. Done. Разливам и украсявам.

Пилешките дробчета ги разполовявам по средата. Загрявам зехтин в количество, което покрива дъното на тиган и да има 1мм и ги слагам в тигана. През това време беля и режа глава лук и 5 скилидки чесън. Може и в чопър да се накълцат.  Добавям чер пипер и бъркам. Добавям лука и чесъна. Слагам листата на връзка магданоз в чопъра и ги накълцвам. Като е готово слагам магданоза и разбърквам. Може да се сложи сол.  Сервирам веднага с резенчета лимон. Супер бързо става.

# 207
  • Мнения: 8 952
Вероятно съм писала вече рецептата, но нищо
Яйчена каша
Загрявате олио в тиган, запържвате леко 2-3 лъжици брашно, после лъжица червен пипер и веднага наливате вода. Когато водата започне да вдига пара, чуквате 5-6 яйца и на тих огън бъркате белтъците, като се стремите да останат цели жълтъците. Добавяте сол. Като се сгъсти кашата, изключвате котлона и натрошавате отгоре сирене. Идеална манджичка за тези, които обичат да си топят  хляба в сос.

# 208
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 138
Пилешки дробчета с лук и гъби.
Супа от спанак или от лапад.
Гъбена супа
Гъбена каша
Сирене по шопски-правила съм го не само в гювечета,става и в тавичка на фурна.
Шницели-виенски или от кайма
Пилешки хапки
Можеш ли да напишеш рецептите и начин на приготвяне, моля?


Пилешки дробчета с лук и гъби
500г.пилешки дробчета
1 голяма глава лук
1 морков
250г.гъби
червен пипер
черен пипер по желание
магданоз
сол

Лукът и моркова се режат на ситно и се задушават в тиган,добавят се нарязаните на едро гъби,червения и черния пипер.Ври 5 минути и се добавят дробчетата-аз ги режа на половинки.Като се задушат ,тигана се сваля от огъня,посоляват се и се поръсват с магданоз на ситно.

Супа от спанак

400г.спанак
1гл лук
1 морков
1л.вода или пилешки бульон
олио
фиде
1 ч.л червен пипер
магданоз
натрошено сирене

Лукът и моркова се режат на ситно,запържват се и после се задушават.Добавя се червения пипер,сол на вкус.
После почистения и нарязан спанак .Налива се водата или бульона.След 10 минути се добавят 1-2 шепи фиде.
Поръсва се с магданоз на ситно.
Аз сервирам с 1-2 с.л.кисело мляко и с натрошено сирене.

Гъбена каша
250г.гъби
2с.л.масло
3с.л.олио
1гл.лук
1ск.чесън.Но може и без него.
1к.л.червен пипер
3с.л.брашно
500мл.топла вода.Може и кубче гъбен бульон.Но аз ги избягвам.
сол,черен пипер
1ч.л.мащерка-суха


Лукът и чесъна се режат на ситно и се запържват в мазнината.
Добавят се гъбите нарязани на филийки,поръсват се с червения пипер.
Намалява се температурата на котлона,добавя се брашното и при непрекъснато бъркане се налива постепенно около 500 мл.топла вода .Кашата се разбърква периодично,за да не стане на бучки.
Подправя се със сол,черен пипер и суха мащерка.

Сирене по шопски

За 1 порция в гювече
2 ч.л.краве масло.Може олио или зехтин..
1 средно голям домат
100г.сирене
2 яйца

На дъното се слага маслото,отгоре нарязания домат,върху него сиренето-натрошено.
Затваря се гювечето,слага се в студена фурна,включва се фурната на 200градуса.
След като заври и минат 10 минути се изважда,чукват се двете яйца и се връща за още 1-2 минути.

В тава става по-бързо.
Намазва се с маслото,нареждат се доматите,отгоре натрошеното сирене ,покрива се тавата с фолио.
Накрая се чукват яйцата .

Пилешки хапки
500г.пилешко филе
соев сос
2-3 яйца
корн флейкс  или галета
половин ч.ч. брашно
сол

Нарязвам филето на ивици .Леко посолявам и поръсвам със соев сос.
Овалвам  в брашно,после в разбитите яйца и накрая в галета или корнфлейкс
Пържа в загрята мазнина.

Виенски шницел

В оригиналната рецепта е с телешко бон филе.
Но аз го правя и със свинско .
Филето трябва да е на тънки парчета.В Лидл ги продават готови нарязани тънко.
Панира се в брашно,яйца и галета и се пържи в тиган с повече сгорещена мазнина .
Отцеждат се върху кухненска хартия.
Сервират се със свежи зеленчуци.

# 209
  • FRANCE
  • Мнения: 2 577
Сирене по шопски става за 10 мин в микровълнова + 2/3 за яйцата.

Варени картофи (за пюре или салата), слагат се в найлонов плик (може и такъв за фризер ), обилно изплакнати директно в плика , като малка част от водата остава. Завързва се плика, слага се в една супена чиния и 10/12 мин в микровълнова. Става за по-дребни картофи.

Общи условия

Активация на акаунт