15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 988
  • 335
  •   1
Отговори
# 210
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Няма нужда да се слагат в плик. Йенска тенджерка с капак върши същата работа. Само трябва да се разбъркат 2 пъти, че тези в средата не стават готови толкова бързо, колкото тези по краищата.

Микровълновата ми е голяма помощ като ми трябва бързо нещо за ядене.

# 211
  • Мнения: 28 706
Черен дроб по одрински (тава джигер)

(Слагам рецептата с уговорката, че самото пържене става много бързо, повече време отнема обаче подготовката, която може да направите от предния ден.)

Оригиналната рецепта е с телешки дроб, но при липса на такъв става и със свински.
Дробът се почиства от жилите и ципите и се нарязва на жулиени. Най-лесно става, ако е полузамръзнал. След това се обърква със сода за хляб и престоява така 20 – 30 минути. Изплаква се от содата и се отцежда.
В купа или найлонов плик се слага брашно, към което може да се прибави черен пипер. Пускат се парченцата дроб, овалват се хубаво и се изтръскват от излишното брашно. Аз използвам гевгир за целта.
Набрашнените парчета дроб се пускат в сгорещено олио, пържат се за много кратко време – около 2-3 минути, и се вадят с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да поеме излишната мазнина.
Дробът се сервира топъл с нарязан лук, домат, люти чушки, пикантен доматен сос.
Така приготвен, е много крехък и остава такъв дори и на другия ден.


(Снимката е от интернет)

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 18:39 от Как' Сийка

# 212
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Мерси Как Сийке 💐. А с агнешки ще стане ли, че телешки трудно намирам? Свинският дроб горчи и може да има паразити, та не купувам.

# 213
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 526
Свинският дроб ТИ горчи. На теб, имам предвид Simple Smile На мен не ми горчи, даже го предпочитам, агнешкият МИ смърди на гадно.

# 214
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
От всякакви говеда мирише черния дроб, но от прасе горчи. Също ако е от говедо, тъмен, а не светъл и от теле има доста силен вкус. Само пилешките не са толкова "ароматни" и телешките. Даже пилешки дроб понякога леко нагарча.

# 215
  • Мнения: 8 403
Моите 15-минутни ястия са с яйца.
Яйца по панагюрски
Слагам вода в широк и по - дълбок тиган да заври. Като заври, малко сол, чуквам яйца (по 2-3 на порция), захлупвам с капак, за да се забулят. В това време сипвам в чиниите кисело мляко (може да се натроши и малко сирене), пресован чесън. Отгоре  слагам яйцата. В тиган загрявам масло (може да се замени с олио), добавям червен пипер и изсипвам върху яйцата.

Яйца с прясно мляко
В тенджера се загрява 1 - 2суп. лъж. олио, добавя се малко червен пипер, изсипва се около 500 мл прясно мляко. Посолява се. Като заври, се чукват 4-5 яйца. Разбъркват се, но се внимава да останат на парчета. Сервира се.

# 216
  • Мнения: 8 951
Имам печени замразени чушки и винаги бързо приготвям миш-маш. Запържвам ги, изсипвам консерва домати или в обратния ред, ако имам пресни домати, чуквам няколко яйца и на изключен вече котлон натрошавам сирене.

# 217
  • Мнения: 28 706
Мерси Как Сийке 💐. А с агнешки ще стане ли, че телешки трудно намирам? Свинският дроб горчи и може да има паразити, та не купувам.

Съмнявам се. Откъде толкова много агнешки дроб? Simple Smile
Аз агнешки дроб обичам само сварен, нарязан на хапки и поръсен със самардала. В семейството винаги така се е правел още от прародителите та до днешни дни.
А иначе на мен всички видове дроб ми нагарчат леко. Ако е повече, може животното да не е било здраво и да е третирано с лекарства. Или при обработката част от жлъчката е попаднала върху дроба. Тя горчи много.

# 218
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Съмнявам се. Откъде толкова много агнешки дроб? Simple Smile

От месарницата 😻. Баба ми правеше подобна на твоята рецепта с агнешки дроб, само че нарязан на кубчета и се добавяше смрадлика (sumac) в лука. "Албански дроб" или "arnavut karaciğeri" се казва на турски и поразително прилича на твоята рецепта. Също се сервира с чушки, домат, червен лук. Лукът се обърква със смрадликата.

Обезателно ще го направя по твоята рецепта. 👍 Звучи интересно кисненето в сода.

Варен дроб хич не обичам. Самардала само в мерудия, мината през месомелачка със сол. Не знаех, че се ползва тревата, а и няма къде да я намеря.

# 219
  • Мнения: 28 706
Е, аз под самардала точно солта с подправката имах предвид. Иначе прясна не се яде.
Макар че аз ползвам прясна самардала в маринатата за печено агнешко – смилам я в блендера с маслото и другите подправки.

# 220
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 688
Черен дроб по одрински (тава джигер)
Това ми е любимият пържен дроб, татко го правеше. Green Heart Много е важно содата да не е прекалено много и да се разпредели добре по дроба, защото ако залепне повече някъде, вкусът се усеща ясно.

И друг важен вариант на тая рецепта: след пържене, вместо да се отцеди дълго на салфетка, още горещ, дробът се захлупва в тенджера с много начукан чесън, и се оставя да се задуши. Става фантазия просто.

Невена, ще стане с агнешки. Продават по магазините навън, как' Сийке, в Англия например пай с агнешки дроб е много популярен и се продават навсякъде, и пилешки също (но той не става за тази рецепта), а виж, свински и телешки дроб по-трудно намирам.

# 221
# 222
  • Мнения: 164
За пълнените чушки в мултикукър под налягане - може и сурово да се слага всичко. Аз само разбърквам кайма с ориз, подправки, олио и вода и пълня. Добавям 1-2 чаши вода и на дъното на тенджерата. За 20-30 мин. става готово.

# 223
  • София
  • Мнения: 6 308
За мен мусаката и пълнените чушки изобщо не са бързо ястие, нито на мултикукър, нито на печка. Беленето и рязане не картофи, изтърбушването и пълненето на чушките са си трудоемки.

Макарони на фурна
В съд с висок борд сипвам пакет макарони. Трябва да са по-висок клас, че иначе бият на нишесте. Добавям разбита в тигана кайма с лук, може да се сложат и други зеленчуци. Заливам с буркан-два домати, добавям буркан вода и подправки. Пека с фолио.
От време на време проверявайте дали макароните са готови и ако трябва доливайте вода.

# 224
  • Мнения: 11 093
Същото бих казала и за ястията със спанак. Чистенето му е голяма занимавка. Освен ако не е замразен.

Общи условия

Активация на акаунт