15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 980
  • 335
  •   1
Отговори
# 225
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 687
Винаги замразен спанак, по възможност и нарязан. Други зелении, като лапад, киселец, манголд не продават замразени, но поне от спанака спестявам време.

# 226
  • Мнения: 10 801
Аз полента правя много бързи и после я ползвам в различни варианти - на салата , полята със сос или с нещо върху .

# 227
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 12 438
Полентата у дома е любима и като бързина, и като вкус.
Гриловаш нарязани парчета (дебелина около 1 см) полента на оребрен тиган.
Слагаш ги в чиния и върху тях натрошаваш сирене и поръсваш червен пипер.
Заливаш парчетата с разтопено на макс краве масло, да се пръжне червеният пипер и да омекне сиренето.
Много е вкусно!

# 228
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Аз полента правя много бързи

Не горчи ли като я свариш бързо? Или ползваш полуготовата, дето само се кипва с вода.

Аз правя в експрес тенджера ако ми трябва бързо, но ако ползвам едро смеления царевичен грис си трябват 15 мин в тенджерата, та не е за тази тема.

# 229
  • Мнения: 8 402
Спанак, лапад замразявам и когато ми потрябва, директно го сипвам в тенджерата.
По-миналата година няколко пъти правих фритата със спанак, много ни харесваше, но съм забравила рецептата.

Други 15-минутни ястия, за които се сещам са с паста. През лятото правя доматен сос за паста и пица по рецепта на Пепчо. Зимата го затоплям в дълбок тиган или тенджера на единия котлон, а на другия сварявам паста (спагети най-често). Когато са почти готови, ги прехвърлям при соса, разбърквам, малко да се овкусят и поднасям. Отгоре наръсвам с кашкавал /пармезан/пекорино.
Вкъщи харесваме и спагети по рецепта на Лидия от TLC или Fiesta tv беше . Сваряват се спагети. В тиган се загрява зехтин, слагат се няколко пресовани скилидки чесън и чили. Прехвърлят се спагетите и се разбъркват, за да се овкусят. Сервират се и се поръсват с пекорино /пармезан.

# 230
  • София
  • Мнения: 6 599
И аз вече правя пастата one pot почти винаги.
За 15 минути сглобявам паста с шунка/бекон или с гъби и спанак. Използвам прясна паста, защото изисква 3-4 минути варене, дори и по-малко.
За тази с бекон:

300-400 грама бекон
250 грама паста
500 грама доматен сос
Чесън, лук, по желание един малък морков
Сол, пипер, босилек, риган, пармезан
Супена лъжица зехтин

В дълбок тиган запържвам в супена лъжица зехтин чесъна и лука на ситно + моркова на ситно, ако имам. После добавям колбаса (може и кайма, но вече се излиза извън 15-те минути) и запържвам и него. Следват доматеният сос, пастата и подправките. Готви се до омекване на пастата, ако изври много течност - сипвам малко топла вода. Сервира се с пармезан.

За тази с гъби:

300 грама гъби по вкус и наличност
Спанак - около шепа замразен слагам аз
250 грама паста
Чесън
Сол, пипер, сминдух
2-3 супени лъжици зехтин
Пармезан

Упражнението с дълбокия тиган се повтаря, като в супена лъжица зехтин се запържва чесънът. Добавят се гъбите, пържат се до омекване и покафеняване и се слагат пастата и спанакът. Тук заливам с още зехтин и стържа пармезан, за да стане сос, подобен на емулсия, и сервирам веднага с още малко пармезан.

# 231
  • Мнения: 10 801
Друго което правя много бързо е арабски кускус . Накисвам в гореща вода от каната за вряла вода. Докато се раздуе нарязвам зеленчуци на малки кубчета и врътвам за малко на тигана с малко сол и пипер. махам водата от кускуса и слагам зеленчуците отгоре.
по подобен начин стъклените нудли . Ако имам някакъв азиатски сос добавям след зеленчуците.

# 232
  • Мнения: 10 694
Аз да споделя една джаджа, която много ми помага за 15 мин ястия. Може и да я имате някои, но за който я няма, я препоръчвам с две ръце. Значи таратор за 5 мин правя с нея, руска салата за 10-15мин, лук за където ми трябва на ситно, джинджър като настърган става. Направо се родих с това нещенце. Всичко за по 5 мин надребнявам. Все го пренебрегвах, викам още една глупост.  А се оказа че ми пести много време. Слага се вътре каквото се  слага и се дърпа вървичката 🤣

# 233
  • Мнения: 1 749
За 15 минути правя чушки със сирене.
Включвам фурната да се загрее и запрятам ръкави Simple Smile Ползвам печени чушки от буркан. Намазвам дъното на тавичката със зехтин или олио. Слагам един ред чушки, като ги разкъсвам и "разпервам". Покривам плътно дъното на тавата, като за празните места си късам подходящи парчета. Върху чушките слагам смес яйце и сирене/извара и редя втори слой чушки. Продължавам докато ми свършат чушките. Отгоре завършвам със смес /ако е останала, но по-често последния ми ред е чушки/ и поръсвам с натрошен корнфлейкс за хрупкава коричка. Слага се във фурната да се запече.

# 234
  • Мнения: 12 724
15 мин, ако не включва времето за готвене без надзор, да предложа картофите ми във фурна. Добри са и при проблеми със стомаха.
Тавата се маже с мазнина и се посолява. Преди това може да се сложи и хартия за печене, за по-лесно. Картофите се измиват добре с корите. Режат се на две и се подреждат в тавата с разреза надолу. На 200 градуса 40-60 мин, в зависимост от размера им, се пекат. Децата ги ядат и с корите.

# 235
  • Бургас
  • Мнения: 686
Снощи правих Huevos rotos - яйца, картофи и хамон. Чудесно испанско ястие за минутки.
Моите картофи бяха замразени и готови за 12 мин. във фраера. Нямах хамон и добавих чоризо.
Сега не е много здравословно, но пък е много вкусно.
Ето в оригинал някъде из Тенерифе

# 236
  • Мнения: 10 801
стават и много хубави рулца от шунка , запълнени с бяло сирене с подправки и запечени на фурничката Simple Smile

# 237
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 526

каквато и да е зелена салата, каквато предпочиташ. Пилешко месо под някаква форма, даже с остатъци от печено пиле съм правила. Крутони, пармезан на кубчета( аз ползвам моцарела, едам, каквото имам) и сос Цезар. Домат също на кубчета добавям.

# 238
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Скрит текст:
Аз да споделя една джаджа, която много ми помага за 15 мин ястия. Може и да я имате някои, но за който я няма, я препоръчвам с две ръце. Значи таратор за 5 мин правя с нея, руска салата за 10-15мин, лук за където ми трябва на ситно, джинджър като настърган става. Направо се родих с това нещенце. Всичко за по 5 мин надребнявам. Все го пренебрегвах, викам още една глупост.  А се оказа че ми пести много време. Слага се вътре каквото се  слага и се дърпа вървичката 🤣


👍. И аз имам такова от един пазар, заедно с квадрати за рязане на пръчки и пеперуда за разбиване на белтъци и леки смески. Супер е, особено като сме на пикник и няма ток. Иначе в кухнята най-голямата ми помощ от 35 години е нещо такова:

https://www.amazon.fr/Braun-MultiQuick-Plongeant-Anti-%C3%A9clab … sc=1&gad_source=1

Другите супер удобни джиджи, които не изискват електричество, а пестят много време са:

https://toutastus.fr/1207224-eplucheur-plastique.html

Почти няма ден, в който да не го ползвам и го нося с нас като пътуваме. Прави това × страничните пластмаси, дето стърчат вадят развалени части на ябълки и картофи:

https://youtu.be/aEMI7EZDLdE?si=fwLofSJC9f4pYidY



И ей този терминатор, който ми стърже една зелка или 2 кила моркови за 5 минути, стърже кашкавал и, пармеджияно, ядки, шоколад:



Трябва да отворим една тема за най-полезните и безполезни неща в кухнята. За всеки са различни. То ма готвенето рязането, беленето, подготовката и бъркането ни губят време в кухнята.

# 239
  • Мнения: 1 708
В оригиналната рецепта за  салата "Цезар" няма домати, нито пилешко месо.  Тя съдържа следните продукти:
маруля, зехтин, смлян чесън, сол, черен пипер, лимонов сок, сос Уорчестър, рохки яйца, настърган пармезан и крутони.
 Всичко останало е вариация на тази салата. Има много разновидности с гриловано пилешко, с морски дарове, с аншоа, с бекон, каперси, различни сортове зелени салати, без яйце и всички са вкусни....

Общи условия

Активация на акаунт