Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Варна
 • Мнения: 310
В поста не заложих тон, а споделих опита си с вашите разсъждения. Нали за това сме тук. Съжалявам ако някой се е почувствал обиден от истината.

Аз продължавам да искам да ми покажеш ПЕРАЛНЯ с термопомпа ! ,а не да ми показваш перялна със сушилня ! Или не правиш разлика м/у двете?

И по никакъв начин не можеш да ме убедиш,че топлината от климатика е същата,че и по-приятна от тази на конвектор,радиатор и т.н.. Че са икономични клиатиците съм напълно съгласен,така е .

И наистина ли твърдиш,че инверторния мотор не е по-икономичен от колекторния мотор например?

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 16:59 от Мъж с пушка

# 46
 • Мнения: 9 890
Аз продължавам да искам да ми покажеш ПЕРАЛНЯ с термопомпа ! ,а не да ми показваш перялна със сушилня ! Или не правиш разлика м/у двете?
Едва ли ще има такава - термопомпата е икономична, но бавна, а няма кой да чака водата да се загрява толкова време - все едно да чакаш водата да заври на слаб котлон.

И по никакъв начин не можеш да ме убедиш,че топлината от климатика е същата,че и по-приятна от тази на конвектор,радиатор и т.н.. Че са икономични клиатиците съм напълно съгласен,така е.
Топлината си е топлина и е все същата, ама субективното усещане е различно. И аз мразя климатици, но ако става дума за икономия те са най-доброто. Обаче при добра климатична система нещата се променят и недостатъците ги няма. Ама това е друг клас.

И наистина ли твърдиш,че инверторния мотор не е по-икономичен от колекторния мотор например?
И защо да е по-икономичен? По-надежден - да. По-евтин за експлоатация - може би, зависи на колко време се сменят четките. Ама иначе си е все тая. Обаче инверторният мотор подобрява качеството на топлоподаване и затова с него е по-добре. Все едно да се сравняват кола с климатик и кола с климатроник.

# 47
 • София
 • Мнения: 454
Относно климатика - да, по-скъпа инвестиция е и е почти изключено хазяите да върнат сумата. Евентуално може да се говори с тях за приспадане от наема, познавам хора, които са успели така да приспаднат електроуреди.
Но идва и въпросът кое е по-важно - комфортът на човек или цената? Ако ще се търси задължително най-евтино и мобилно - на тази площ и една "духалка" ще стопли сигурно. А и ще може да си я разнася ако иска и накрай света.
Но ако говорим за истински комфорт - нещата стават други. В първия си коментар споменах, че при така описаното жилище, трябва да се мисли и за охлаждане. Всичко е субективно, но каквото и да си говорим - летата стават все по-трудни без климатик. И другото лято едва ли ще е по-хладно от това, напротив.

# 48
 • Мнения: 9 890
При външни ламелни щори и добра дограма (стъклопакет) може и без климатик. И с ролетни става, ама при тях е тъмно.

# 49
 • Мнения: 230
"Черна станция" определено "чува" нещата и върна надеждата ми, че всички тук са лесно манипулируеми от рекламите консуматори.
Няма да се налагам повече на "мъж"-а преди нея. Още повече, че е "с пушка" Simple Smile. Просто да знае, че КПД-то на почти всички ел.двигатели се движи между 95 - 98%. Не знам каква икономия търси там. И още, ако си мисли, че в пералнята със сушилня има отделен нагревател за пералнята и термопомпа за сушилнята, силно греши. Напротив, там имаме пералня и сушилня, които ползват една и съща термопомпа. Защо е така? Ще оставя и на него да прочете нещо. Като го направи, моля да ни обясни как работи "Цикъла на Карно", за да не тънем в сладки заблуди.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 08:00 от Mysteri

# 50
 • Мнения: 117
Скрит текст:
Мили дами,
Съвремието предлага 2 основни принципа за добиване на топлина с електрически ток:
1. Нагревател
2. Топлинна помпа
     Към първата група спадат духалки, конвектори, акумулиращи печки, маслени радиатори, котли на ток и всички видове печки на ток. При нагревателя електрическата енергия директно се превръща в топлинна като от 1J електроенергия се получава 1J топлина. Знаем, че дименсията за енергия в SI е Джаул, а мощността се измерва в консумирани джаули за една секунда, или W = J/sec. Ако имате духалка, акумулираща печка или дори чудото на отоплението - конвектор от 2 kW няма как да получите от кой да е уред повече от 2000 Джаула за секунда. Няма по-икономични уреди на нагревателна основа. Който ви го каже му кажете да си скъса дипломата. Разбира се има някои тънкости, които ако се прилагат може да се използва получената топлина по-ефективно, напр. с изолация се намалят загубите от разсейване на топлина, с акумулиращата печка може да се използва затопляне на нощна енергия и използване на топлината през деня, с подходящо вентилиране на помещението се избягват застойните зони и така вместо на тавана да е 30 градуса, а на пода 23 се получава, че в целия обем на помещението е 25 градуса при еднаква консумация. Нищо повече от това.
     Втората група (топлинна помпа или климатик) използва ел.енергия за да добие топлина от околната среда. Тук компресорът консумира 1 kW = 1kJ/sec., който му е достатъчен да "изсмуче" от околния въздух от 3 до 5 пъти повече енергия (зависи от класа и качеството на климатика). Който се интересува от подробности за начина, по който става да прочете в нета за "Цикъл на Карно". Или консумира от мрежата 1 kJ/sec. (kW), а ни осигурява в стаята (примерно за Daikin) 5 kW. Да уточня, че има климатици, за които производителя твърди, че работят с коефициент на превръщане от 6 до 6,5. Това е невъзможно, защото теоретичния (изчислителния) добив от този тип машини е около 5 пъти консумираната енергия. Има и малко загуби и става максимално около 4,8 коефициента на превръщане. Това с коефициент 6 и нагоре е игра с числата във формулите. Мога да обясня как става, но не мисля, че е нужно.
И така да обобщим:
С духалки, конвектори, акумулиращи печки, маслени радиатори, котли на ток и всички видове печки на ток консумираме 1kW, получаваме 1 kW.
С топлинна помпа консумираме 1kW, получаваме от 3 до 5 kW (зависи от класа на климатика).
Горното е чиста физика, а вие си преценете кое е по-икономично. Няма климатици, които не топлят, има недобре подбрана мощност на климатика.
Някъде напред в постовете имаше добър отзив за конвектор, който топлел идеално за 250 - 300 лева на месец през зимата. Имате шанса да получите същото количество топлина за 50-60 лева с климатик.

Какво представлява това вентилиране на помещението за да се избягнат застойните зони?

Реалната цена на отоплението се получава след като се сложи и цената на уреда с монтажа и се раздели на месеците живот. При климатиците по мое наблюдение почти веднага след изтичане на гаранцията. При конвекторите има и по 7 год. гаранция и като се разхвърля на месец става доста по-малка сума. Т.е. крайната цена на отоплението е сбор от тока и отоплителното тяло.

 

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 17:35 от AnMary

# 51
 • Мнения: 2 638
Mysteri, гола водА си по физика. Случайно да си чувала поне за съпротивление на материалите? Стана ясно, че идея си нямаш що е то КПД и много дтуги неща от така елементарната и чиста за теб физика.  От мен имаш Слаб 2.

# 52
 • Мнения: 230
petiaivanov, за всички в сайта е ясно, че си учителка и без да поставяш оценки. Последните всички ние обичаме и уважаваме Simple Smile
Идеята на форума не е да спорим, а да споделим нещо полезно за другите. И понеже никой от тези, които твърдят, че казаното от мен не е вярно не благоволи да разясни що е то "Цикъл на Карно", ще си позволя да се опитам да обясня. А, .... който иска да вярва.
Само защото вярвам във възможностите на българския народ и ми е неприятно постоянно да виждам и чувам некомпетентни български учени, които говорят откровени глупости, но със самочувствие, искам накратко да обясня как работи климатика - „Цикъла на Карно“.
Както е казал един умен човек „Ако не можеш да обясниш нещо като за 6-годишно дете, значи нищо не разбираш от това нещо“. Предполагам, че тук „Мъж с пушка“ ще се съгласи с мен.
Вземете една спринцовка. Запушете отвора с пръст и дръжте така до края на експеримента. Специално за „Elimelihubaveli“, иглата се сваля предварително, за да не се набодете Simple Smile Натиснете буталото с всичка сила. Ще установите, че областта със сгъстен въздух се е загряла. Обдухайте с уста, за да се поохлади („petiaivanov“ това няма общо с „духалото“, за което се сещате без причина Simple Smile ). После отново разширете въздуха в спринцовката като отпуснете буталото до изходното му положение. Ще установите, че зоната с разширения въздух в спринцовката е по-хладна от околния въздух.
Ами, това е! Това, което правите с ръката и буталото на спринцовката (сгъстяване и разширяване на въздуха) го прави компресора. Духането с устата го правят вентилаторите на климатика. Оказва се обаче, че ако топлината, която получавате при един ход на буталото се преизчисли в работа, енергията ще е достатъчна за да се направят 5 допълнителни такива хода. Или цикълът, който правим с механичната енергия на ръката си изпомпва от околната среда 5 пъти повече топлина (енергия). Защо да не наречем машината Топлинна помпа с КПД от 500%.
Сега малко пояснения. Описания принцип използва някоко фундаментални закона, които „petiaivanov“ владее до съвършенство, съдейки по високата и оценка по физика. Първо: Всеки флуид при сгъстяване се загрява, а при разширение се охлажда. Обяснението е просто. Всяко вещество се състои от атоми, които трептят под въздействие на топлината (Брауново движение). Когато сгъстим флуида, частичките се доближават една до друга и понеже трептят се поражда триене между тях, което генерира топлина. Когато разширим флуида, обратно, частичките се раздалечават и триенето между тях намалява - охлажда се. Ефектът се наблюдава при пръскане с дезодорант. Струята е по-хладна, защото рязко разширяваме през дюзата течността във флакона. Има и още нещо. Ако е в термодинамично равновесие една система, енергията и е относително постоянна. И така ако въздуха в спринцовката е с температура 25 градуса и при сгъстяването стане 45 градуса, не можем да очакваме, че след като сме обдухали и отнели част от топлината ще получим същата температура (25 градуса) на въздуха в спринцовката след разширяването му до изходно положение. Така би било ако не бяхме отнели генерираната топлина. В нашия случай обаче след отнемане на топлината и разширение въздухът в спринцовката се охлажда до 7 градуса. Тук се намесва още един принцип: Движещата сила на топлообмена е разликата в температурата. При охлаждането сме получили достатъчна разлика с околната температура (25-7=18 градуса) и ни остава само да използваме хладината като отново обдухаме с въздух от стаята охладената част. По отношение на загряването също имаме добра температурна разлика 45-25=20 градуса (движеща сила). След като обдухаме охладената част и тя отново се загрее до 25 градуса от околния въздух, системата се оказва в изходно положение, готова за повторение на същия цикъл.
Как се прави това в климатиците. Взема се една тръба, чиито два края се свързват съответно за входа и изхода на компресора. Пълним системата с хладилен агент. Вече имаме затворен тръбопровод с компресор, който да върти циклично хладилния агент. Така обаче ако включим компресора ще се окаже, че налягането на изхода му ще се компенсира от засмукването на входа му и ефекта ще е нулев. За да обособим две зони с различно налягане поставяме изкуствено стеснение вътре в тръбата (капилярка). Сега вече зоната след компресора и преди стеснението ще е с високо налягане, защото течността няма да преминава свободно през тясното пространство (както дюзата на дезодоранта). Зоната пък след стеснението ще е с по-ниско налягане, защото компресора ще засмуква постоянно, а стеснението няма да позволява свободното движение на флуида. Вече имаме две зони. Ако си припомним експеримента със спринцовката едната зона ще се окаже нагрята до 45 градуса, а другата охладена до 7 градуса. Сега в тези две зони добавяме и по един топлообменник (пита на климатика) за по-ефективен топлообмен и получихме двете тела на климатика – външно и вътрешно. Едното се загрява, а другото охлажда. Ако добавим и вентилатори на топлобменниците ще получим още по-ефективен топлобмен. Тук се използва още една термодинамична особеност. А именно: При фазов преход добива на топлина се увеличава в пъти. Ето защо, системата на климатика се изчислява така, че преди стеснението в тръбата хладилния агент да преминава от газообразно в течно състояние, а след стеснението, обратно от течно да преминава в газообразно. Така се осигурява и работа на компресора с газова фаза, защото течността би го повредила, поради по-малкия си коефициент на сгъстяване. Иначе казано, в топлото тяло на климатика постоянно кондензираме хладилния агент, а в студеното тяло постоянно го изпаряваме. Изпарението можете да чуете, когато климатика влезе в режим на размразяване през зимата. Чува се едно съскане от тялото.
Забелязвате че тази система прилича на хладилника ви. Да, и баба ви в миналото е имала климатик вкъщи под формата на хладилник. Просто и двете машини използват „Цикъла на Карно“ за да функционират.
Искрено се надявам споменатите участници в дискусията да имат чувство за хумор. Няма как да не е така щом се смеят, когато се сетят за мен.
И да завърша с нещо весело. Преди години в един институт група хора изчисляваха климатични системи. Беше забранена употребата на софтуер. Всичко се правеше на ръка, „за да се знае как става…… а компютрите после“ казваха. Разбира се, освен описаното горе има още много подробности, сметки и детайли, които осигуряват работата на тези системи. Общо взето една климатична система се изчислява ръчно в рамките на 1 тетрадка от 100 листа. Една от тези особености е, че за да е топлообмена по-ефективен трябва да се осигури турболентно движение на флуида в топлообменниците. Това става с изчисления от 10-тина страници и се стига до пресмятането на един Критерий на Рейнолдс. Ако се окаже под определена стойност (ламинарно движение) се връщаш 10 страници назад и променяш или дебит или диаметър на тръбопровода и започваш пак изчисленията отново докато стигнеш пак до Критерия и ако не е достатъчен пак и пак …. Младите, програмно-ориентирани учени и техници няма как да усетят тръпката, защото сега това го прави компа за секунди. Понякога, ако човек няма опит се стига до преизчисляване на тези 10-тина страници до 5-6 пъти. И още нещо, освен „Цикъл на Карно“ съществува и „Цикъл на Ренкин“ за други, подобни машини. Та в един такъв момент на няколко преизчислявания и без изглед за скорошен успех една от колежките ни възкликна на глас:
- „Цикъл на Карно“, „Цикъл на Ренкин“ ……… аман ……. аз занимавам ли някой с моя цикъл!

# 53
 • София
 • Мнения: 4
Избора на отопление за нашето жилище трябва да бъде съобразен с много фактори.
1.Санирано ли е нашето жилище
2.Имали качественна дограма
3.Какво разположение север, изсток, запад, юг.
4.В съседство до нас да ли има живущи
5.Имаме ли външни щори на прозорците
6.Влажност на помещението
7.Имали санировка от вътре
Все важни неща въз основа на който можем да  направим избора на отопление. Киловатите които ще изберем на нашите уреди.Които да са съобразени и икономични за най добрата среда в нашето жилище за по голям конфорт и юут.

# 54
 • Мнения: 9 890
Малка забележка - тези фактори се използват за изчисляване на мощността на отоплителните уреди, но не и за избор на вида им. Вида на отоплението винаги трябва да бъде най-ефективният (т.е. най-ниската цена за единица енергия) независимо дали апартаментът е изолиран и южен, или северна неизолирана панелка.

# 55
 • София
 • Мнения: 4
Според мен това всичко е свързано не трябва да се дели.

# 56
 • Мнения: 291
Включвам се с малко опит. Взех конвектор на Елдом, най-малкия-1 кв за отопление на 20 кв. жилищна площ. Жилището е с изолация. Сметката за февруари се покачи с 15 лв. Конвектора е с електронно-цифрово реле или датчик /каквото там се казва/, най-нов модел беше със 7 г. гаранция. Много тих и приятен. Жалко, че не охлажда Simple Smile Определено съм много доволна.

# 57
 • Мнения: 117
Включвам се с малко опит. Взех конвектор на Елдом, най-малкия-1 кв за отопление на 20 кв. жилищна площ. Жилището е с изолация. Сметката за февруари се покачи с 15 лв. Конвектора е с електронно-цифрово реле или датчик /каквото там се казва/, най-нов модел беше със 7 г. гаранция. Много тих и приятен. Жалко, че не охлажда Simple Smile Определено съм много доволна.
Mного тих - не е ли напълно безшумен?

# 58
 • Мнения: 2 175
Конвектор купихме за малка стая-около 11-12 кв.м., защото климатик за такава мини стая не беше оправдано. Стопля веднага, по-комфортно е от климатик. Няма начин да дам ориентир с колко ни се увеличила сметката, защото стаята се ползва за работен кабинет по няколко часа дневно.Много е тих, марка Атлантик.

# 59
 • Мнения: 291
Включвам се с малко опит. Взех конвектор на Елдом, най-малкия-1 кв за отопление на 20 кв. жилищна площ. Жилището е с изолация. Сметката за февруари се покачи с 15 лв. Конвектора е с електронно-цифрово реле или датчик /каквото там се казва/, най-нов модел беше със 7 г. гаранция. Много тих и приятен. Жалко, че не охлажда Simple Smile Определено съм много доволна.
Mного тих - не е ли напълно безшумен?
Да, това имах предвид - напълно безшумен.

Общи условия

Активация на акаунт