Организиране на семейния бюджет

• 37 374
  • 633
  •   1
Отговори
# 210
  • София

Също да поясня, че в момента изплащаме ипотека, нашата банка ни издаде такава с изключително благоприятни условия, само защото успяхме да спестим процент от стойността на къщата + факта, че нямахме висящи кредити.
Това пък въобще не е вярно. За жилищни кредити банките искат % самоучастие в общата цена на имота и ако не го осигурите, няма да получите кредит. Ако го осигурите, лихвата няма да падне от това, нито пък банката се интресува какъв е източника на самоучастие - собствени спестявания, дарени пари или нещо друго.
Също така, това, че в момента нямате друг кредит само по себе си не е повлияло върху лихвения процент.
Върху лихвения процент в посока намаляване влияят фактори, които понижават  кредитния риск на банката, като:
1. Рисковият рейтинг на кредитоискателя (изчисляван на база доста фактори), вкл. кредитна история - ако в миналото сте били изряден длъжник и не сте допускали просрочия по предходни кредити;
2. Самото обезпечение и възможността да се реализира бързо от банката;
3. Сумата на кредита - над определени прагове лихвата пада;
4. Включително ако работната заплата се превежда по банкова сметка в банката, която отпуска кредита.

Това е основното на прима виста.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 17:27 от nati_nat

# 211
  • В заешката дупка
Промоции, включително и покупка на изплащане без оскъпяване (т.е. без лихва), могат да се се правят не само когато съответната стока ще излиза от пазара или следващия модел навлиза, а да се повлияе на търсенето й - дали защото реалните продажбит не са според очакванията, стоки застояват на склад, промотира се чисто нов продукт и подобни.

Кредитните кари също са безлихвени като си покриеш задълженията в гратисния период.

# 212
  • София
Търговски трик е "намалено от....." и слагат някаква главозамайваща цена, на която продуктът е бил примерно за 1 ден. Въпреки, че май имаше някакво условие че трябва да е бил на тази цена поне 2 седмици,
Но много, наистина много хора много 2 и 2 не могат да съберат без калкулатор, та кой ли ще следи цените, и то единствено за да те наклепа на КЗП

# 213
  • София
Аз съм фен на изплащането без оскъпяване. Набелязала съм си неща за смяна / уреди и знам точно клко струват, когато излезе оферта за без оскъпяване, първо сравнявам редовната цена. Да си призная не могат да ме излъжат Grinning Не се предлагат само стоки, които ще се обезценят или изчезнат. Така в началото на Април си купих прахосмукачката робот - знам колко струва на редовна цена в България, намалили го реално и добавили изплащане на 10 вноси. Ако офертата действително е оферта и съответната стока/ уред ми е необходим, тогава купувам. Толерирам само ИК, останалите видове банкова помощ не ме интригува.

# 214
  • София
Само че пропускате едно важно нещо - докато изплащате кредит, ползвате вещта, докато в периода на спестяване - няма как, след като още не е купена.
Не че съм фен на кредитите, обикновено имам спестени пари, което явно означава, че въображението ми е бедно, но съм си такава. Не съм против нещата на изплащане, ако са безлихвени, защото съзнавам наличието на хора, които просто свободни пари не търпят.

# 215
nati e права, банката не се интересува откъде е самоучастието, в моя случай - имам ипотека и малък потребителски, който изобщо, ама изобщо не повлия на ипотечния. Ипотечния още от самото начало беше с лихва, която е по-ниска от стандартните, защото вече имам редовно изплатен кредит в същата банка и си получавам там заплатата - плюс, че осигуровките ми са на реалната сума.

В тази връзка - скоро ме хвана яд, защото майка ми има заем. Според тогавашните условия е бил с доста изгодна лихва, но много висока такса за усвояване. Проверихме ако го рефинансира ще се намалят ли вноските - с много малко, но пък сегашните оферти са с много, много по-малка такса за усвояване. С две думи - на макрониво бихме спечелили от рефинансиране, но откъм месечен бюджет - реално нищо няма да спестим.

# 216
  • София
Безлихвените стокови кредити са свързани със споразумение между конкретна банка и конкретен търговец, и това са големите вериги, които имат онлайн магазини.
Не виждам затруднение като видите оферта за безлихвен кредит на конкретен уред на цена от "x" лева при конкретен търговец, да проверите за отрицателно време пред компютъра на каква цена този уред се продава и от други магазини. Ако цената и при тях е "x", значи кредитът наистина е безлихвен. Често безлихвени кредити се отпускат за пускани на пазара нови модели.

# 217
  • Белгия

Също да поясня, че в момента изплащаме ипотека, нашата банка ни издаде такава с изключително благоприятни условия, само защото успяхме да спестим процент от стойността на къщата + факта, че нямахме висящи кредити.
Това пък въобще не е вярно. За жилищни кредити банките искат % самоучастие в общата цена на имота и ако не го осигурите, няма да получите кредит. Ако го осигурите, лихвата няма да падне от това, нито пък банката се интресува какъв е източника на самоучастие - собствени спестявания, дарени пари или нещо друго.
Също така, това, че в момента нямате друг кредит само по себе си не е повлияло върху лихвения процент.
Върху лихвения процент в посока намаляване влияят фактори, които понижават  кредитния риск на банката, като:
1. Рисковият рейтинг на кредитоискателя (изчисляван на база доста фактори), вкл. кредитна история - ако в миналото сте били изряден длъжник и не сте допускали просрочия по предходни кредити;
2. Самото обезпечение и възможността да се реализира от банката;
3. Сумата на кредита - над определени прагове лихвата пада;
4. Включително ако работната заплата се превежда по банкова сметка в банката, която отпуска кредита.

Това е основното на прима виста.

Може би е така в България.
При нас в Белгия изискват 7% - 10% от стойността на имота които отиват за нотариус, такси, и т.н. Тези пари не можеш да вземеш при заема - наготово спестени трябва да са. Отгоре, ако имаш допълнително капитал от себе си да вложиш, получаваш по-малък процент лихва. В нашата ситуация:
Ако бяхме теглили кредита за 100% от стойността на къщата лихвата щеше да е 2,3%.
Понеже изтеглихме 80% (20% от нас спестени и платени наведнъж) лихвата ни е 1,8%.
Ако имахме висящи кредити даже и с 80% тегелене пак щяхме да плащаме 2,3%......

Какво само търсите да се заяждате.. Аз казвам каква е ситуацията ми.

# 218
  • някъде в орбита...
Относно кредитите нямам идея как е положението в България вече. Но където сме доста неща сме взимали на безлихвен кредит. Факта, че мога да ползвам нещо веднага, вместо да спестявам и чакам за него, за мен е огромен плюс. Старата ми кола я взех с 0% лихва на изплащане (евентуално продадена и така покрих каквото беше останало), основен ремонт правихме пак с 0% лихва (вече изплатен, а през тези години си ползвахме имота), кредитни карти с дълъг гратисен период (между 4 и 24 месеца без лихва при плащане на минимална вноска).
Благодарение на бюджета дето водя, във всеки един момент можем да си преценим можем ли да си позволим дадена вноска, или не. Ако се налага, изчакваме да се стабилизира ситуацията финансово преди да купуваме, за да не ми се отрази на финансовия буфер.

# 219
Аз не разбирам защо се хващате за Айфоните, като има и други модели които ги конкурират по цена.
Отделно по-скъп телефон предполага използването му, не само да се сложи на масата на кафе пред дружките.

Само че пропускате едно важно нещо - докато изплащате кредит, ползвате вещта, докато в периода на спестяване - няма как, след като още не е купена.
Peace И е логично за 10 месеца цената да падне...

# 220
Аз не разбирам защо се хващате за Айфоните, като има и други модели които ги конкурират по цена.
Отделно по-скъп телефон предполага използването му, не само да се сложи на масата на кафе пред дружките.

Peace И е логично за 10 месеца цената да падне...

Моят за по-малко от месец е паднал с 10 лв. Simple Smile
А след 3 може и с 40.

# 221
  • В заешката дупка
Е, ако спестяваш по отрано, примерно, за модел телефон или кола, или каквото и да е, което се очаква тепърва да излезне на пазара, няма как да ги ползваш ако не се продава още. Та и този вариант е възможен.

# 222
  • София
Защото Айфонът обикновено е синоним на фалшив статус символ. Ох, сега отворих цените и ми прилоша! Че той климатика ни е по-евтин, а е един от най-скъпите. И най-скъпото нещо у нас.
За какво толкова да го ползвам повече този специален телефон?
Интернет, мейл...
Камера? Че аз за 2 бона ще си взема професионален апарат.

# 223
Това с айфоните е много интересно. Аз примерно си взех айфон защото не искам след 2-3 години пак да взимам нов гсм. Омръзна ми от андроидите които след 1-2 години отиват в боклука. Айфона ми е вече 2 години, не е мръднал! ММ денонощно използва айпад, вярвайте че вече е 7години и също е като нов. Което според мен означава, че всъщност на този начин можеш и да си спестиш пари и нерви доколкото си човек който не иска да сменя телефона всяка година.

# 224
Потвърждавам. За разлика от скапващите се за 2, максимум 3 години телефони с Андроид, някои от които струват дори повече от айфоните, последите се отплащат и изплащат във времето.

Общи условия

Активация на акаунт