Малко помощ за тази идея за бизнес !

  • 829
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: X
Здравейте! Пиша ви за една идея за бизнес. Моля за мнения, коментари и съвети. Решили сме с приятеля ми да направим нещо като бизнес. Решихме да вземем една пицарка за пици, тави за пици, и всякакви други материали свързани с изработка на пица. В нас да ги приготвяме и да ги разнасяме на разнос. Примерно печатаме около 300-400 бр. Флаери, разлепяме из града, раздаваме на хората , на приятелите. И могат да звънят на посочения телефон ( на флаерчето е изписан) , след това приготвам пицата в нас и я носим на адреса. Цените ще са 10-15 лв. Зависи..... може да включим и примерно някакви напитки, сладки и др. Дайте мнения , а ако не ви допада идеята може да предложите други подобни.

# 1
  • София
  • Мнения: 5 198
Ако домът ви отговаря на изискванията от риокоз и всички останали институции , защо не ?

# 2
  • София
  • Мнения: 38 489
Не забравяйте хладилник, където ще държите само материалите за пиците, в кутии, с дати на производство. Без нищо друго.
Отивате до местната БАБХ и те ще ви дадат изискванията.
А, освен това фирма, касов апарат и т.н.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 4 108
Donito,
дай да видим прогнозите ти за разходи (начални, постоянни, преки и непреки) и приходи за година напред (песимистична прогноза), да не изтърваш важни пера и дали смяташ вярно.
Ако нямаш какво да покажеш като бизнес план и въпросът ми те изненадва, не се хващайте. Ако си почнала да натрупваш прогнозни разходи, сподели ги.
За момента звучиш наивно, а грешките в бизнеса са скъпи и се плащат дълго. Никак не е проста работа да се занимаваш с бизнес и да го управляваш.




# 4
  • Мнения: 4 009
Имаш ли фирма, счетоводител, касов апарат, по HACCP ли ще работиш, имаш ли заверена здравна книжка, отговаряш ли на всички стандарти на БАБХ за хранително производство, притежаваш ли достатъчно голяма калибрирана хладилна витрина/хладилник, за да държиш отделно месните, млечните и зеленчуковите храни (които всички се съхраняват на различна температура), фризер за замразените части, термочанти за пренасянето, препарати за почистване и дезинфекция, маркери за трайност, знания за трайност на продуктите, с които ще работиш?
И да имаш знания по част от въпросите, БАБХ няма да издаде разрешение за приготвяне на храна за разнос за обикновен апартамент с ръгната в него пещ за пица.
Което е и добре, защото 15 лева за пица, която никой не знае с какви продукти е правена, и колко време са стояли, преди най-накрая някой да си поръча нещо и да му ги изсипете върху тестото - Не, благодаря.

# 5
  • София
  • Мнения: 38 489
Между другото, пещта за пица харчи зверски ток. И не може да се включи вкъщи в контакта ей-така.

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Като човек, който се занимава с производство на храни и консултиране на производители и включително ресторанти и т.н. Има си изисквания за да произвеждаш и предлагаш храна. Това не се прави "надомно" има си регистрация в БАБХ по Закона за храните. Има и изисквания. Трябва да се спазват добри производствени и хигиенни практики да бъде анализиран риска и да се контролират опасностите. Всички продукти, които използвате трябва да са от регламентирани доставчици и това да се следи и за целта за всяко закупуване трябва да има документи /не фактури, а документи гарантиращи качеството и безопасността на продуктите/, трябва да имате условия за съхранение на продуктите /някои продукти изискват разделно съхранение за да се избегне кръстосано замърсяване/ и за хладилно съхранение параметрите трябва да се записват и следят. Трябва да е осигурено помещение с достатъчно добра хигиена за приготвянето на храната, като някои продукти изискват разделна подготовка /риба, яйца, месо, зеленчуци/. Хигиената на помещението трябва да се поддържа и контролира. Храната се приготвя от здрави хора /здравни книжки/, облечени в подходящо работно облекло /не е приемливо да приготвяш храна за продажба облечен в дънките, с които си водил на разходка кучето си/, трябва да има условия за преобличане. Трябва да има възможност да се проследи в коя пица какво е сложено /салам от кой доставчик с каква годност, сирене от кой доставчик с каква годност и т.н за всичко/
Предлагането на храна не е просто аз сготвих, хапни си! Това е много отговорно, защото храната, когато е негодна, развалена, не добре приготвена може да доведе до много сериозни последици за здравето и дори живота на консуматорите. Помислете си пак с какво точно сте се заели. Според мен можеш да шиеш поли у дома и да ги предлагаш на хората, но не и да готвиш надомно и да храниш непознати с твоите произведения.
Повтарям - занимавам се с храни от 13 години.

# 7
  • София
  • Мнения: 38 489
Пухито е съвсем права. Аз съм имала отношения с БАБХ, приятели са имали заведения, но аз никога не бих се захванала с този бизнес, точно защото са хиляда изисквания и с основание.

Общи условия

Активация на акаунт