БЧК за шофьори?

• 75 818
  • 63
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Здравейте! Имам въпрос относно удостоверението, което дават след бчк. Аз също знам за срока от 5 години, но когато го споделих на инструктора ми и го попитах дали трябва да изкарвам наново курса, той каза ,че не трябва. БЧК съм изкарала преди 7 години, но инструкторът ме увери, че на талончето няма давност и съответно мога да си отида с него, когато подавам документите за шофьорската книжка. На вас гледали ли са ви кога сте изкарали  БЧК-то и дали отговаря на срока от пет години?

# 46
  • Телиш/Плевен
Аз изкарах този курс през август 2022 г., още преди да се запиша на шофьорски курс, а взех книжка през декември 2024 г. и тогава си подадох документите. Не знам дали са гледали датата, защото нищо не са ме питали. Но при мен не бяха минали пет години.

В сайта на БЧК пише това:
"БЧК е утвърден лидер и основен партньор на държавата при подготовка на населението по оказване на първа долекарска помощ.
От 2008 година програмите за обучение са сертифицирани за качество от Европейския референтен център по първа помощ - Париж, Франция (ЕFAC) и удостоверенията, издадени от БЧК, са валидини в ЕС за 5-годишен период."

Така че според мен наистина важи само 5 години...

# 47
  • Mediterraneo
Категорично важи 5 години, има си регистри. И няма дата?! Лично съм попълвала стотици картончета и освен ако не са променили удостовернието, дата има на него със сигурност.

# 48
  • Телиш/Плевен
На моето има дата. Доколкото разбирам, инструкторът ѝ е казал, че нямало давност, а не ми се вярва да е така, предвид написаното на сайта. И това, че вписват дата, говори за същото.

# 49
  • Mediterraneo
Да, видях, че тя говори за давност, но щом има дата на картончето, няма да са безсрочни. инструкторът да не се прави на всезнаещ и да си обърква курсистите, давността е 5 години и се надявам в КАТ също да са наясно с това Simple Smile

# 50
Сертификата за курса е валиден 5 години, обаче в изискванията на КАТ пише само "Водачът трябва да е изкарал курс за първа долекарска помощ" и в изискваните документи пише "Копие на удостоверение за завършен курс по първа долекарска помощ при пътно-транспортни произшествия (ПТП) за водачи на МПС", никъде не се казва да е валидно все още.
При подновяване на книжката не искат нов курс, а и книжките важат 10 години, а не 5, така че възможно да не гледат давността.

Най-добре ще е да се обади в КАТ в съответната област и да пита.

# 51
  • София
Благодаря за отговорите!

# 52
  • Телиш/Плевен
В сайта на една автошкола пише това:

"Колко време важи БЧК за шофьорска книжка?

Давността на удостоверението е 5 години. Но това не означава, че ще трябва да преминавате курса на всеки 5 години, а че имате 5 годишен срок, в който да представите БЧК удостоверението в КАТ, за да извадите вашата шофьорска книжка."

# 53
  • Mediterraneo
Е, те КАТ трябва да разполагат само с изключително тъпи служители, които хем знаят, че валидността е 5 години и, виждайки датата на съответното удостоверние, си затворят очите Simple Smile
А пък тълкуването на Бойко е...
Дъщеря ми преди година взе книжка в Испания. Изобщо няма курс по първа помощ. Не знам как в Бг това съществува още. Всъщност знам...

# 54
Вече е 110 лв. цената на курса, не че подценявам труда на извършващите обучението и неговата значимост, но ми се струва прекалено висока цената.

# 55
  • Mediterraneo
Уауууу!

# 56
Инфлация. Няма как заплатите на всички в държавата да се вдигат, а цените да остават същите.
Курса за съжаление е просто проформа, това е дразнещо, ако се научаваше нещо цената би била разумна.

# 57
Проформа, да, а е поскъпнал с повече от 50% за две години - няма такава инфлация.

# 58
И аз днес останах изключително неприятно изненадана от цената - 113лв! Не очаквах подобна сума, по-скоро около 50, макс 70лв...Чак питах жената в изипей сигурна ли е, че това е цената за шофьорска книжка, да няма грешка. Нямаше, платих си, възмущавайки се вътрешно.

# 59
Здравейте! Имам леко странен въпрос. Предстои ми да се запиша на шофьорски курс, съответно и БЧК трябва да мина. Имам психическа травма от училище, когато припаднах заради учител, който ни говореше за инциденти, катастрофи, операции и прочие злополуки в детайли. Оттогава минаха много години, но все още ми става гадно на тази тема. Като ми вземат кръв, всеки път съм преди припадък и не мога да го преодолея. Не знам как ще издържа БЧК. Четох, че има и някакъв дистанционен вариант, но не съм проучвала. Някакъв съвет? Вариантът е да предупредя хората предварително и да се надявам, че ще издържа.

Общи условия

Активация на акаунт