Колко пари харчите на месец за храна

• 95 662
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 965
При храните е различно спрямо ресторантите. Този бранш почти не е засегнат от кризата и има голяма конкуренция. Падне ли ДДС-то веднага ще се усети.
Ще се усети дръжки...
ДДСто се върти от вносителите, през производителите и търговците на едро, до последния търговец и потребителя.
А в крайните звена надценките са най-големи. Нищо няма да се промени в посока надолу... Щото ще си остане като печалба за търговеца на дребни, в крайна сметка...
Ще се промени. Най-малкото по-голяма част от продажбите на храните минават през големите вериги, а те (вероятно) ще намалят цените.

# 1 966
За мен ДДСто е най-голямата обирджийщина от страна на държавите. Измислен е за крисистно събиране на пари в бюджета, с условие да се премахне и никъде по света, еднъж въведен, не се е премахнал.

Малко е все едно да се очаква намаляване на акцизите.

Видя се с падането на цените на горивата как не се отрази много на цените за крайния потребител.

# 1 967
  • München, Deutschland
Ако преди една порция от нещо е струвала 5лв + 20% ДДС = 6 лева,  сега не се продава за 5 лв + 9% ДДС = 5,45 лева (както си мислеха много хора), а се продава за 5 лв + 9% ДДС + 11% допълнителна печалба за ресторанта = 6 лева.  Та толкова за намаленото ДДС, дето било панацея за падане на цените - нищо не пада, само страда фискът.

Напълно съм съгласна с това, като за Германия (тук намалиха ДДС с 3% до края на годината, т.е. доста по-малко) наскоро излезе статистика, че в около 80% от случаите, намалението не се прехвърля в/у крайния потребител. В България очаквам изобщо да няма намаление.

Тук реално само вериги за хран. стоки (примерно Лидл) са намалили цените с по 1-2 до макс. 5 цента, иначе всичко си е постарому.

# 1 968
Нико, точно веригите нищо няма да намалят. Нали трябва да избиват промоциите. Ако нямалят ще е единствено и само за сметка на качеството.
От горивата намаление видя ли? От газа за парното и тока?
Дръжки.
Замазаха формално минимален % и толкоз.

# 1 969
Веригите намаляват, защото получават отстъки от доставчиците, а те извиват ръцете на производителите.

Няма безплатен обяд.

# 1 970
Веригите намаляват, защото получават отстъки от доставчиците, а те извиват ръцете на производителите.

Няма безплатен обяд.
Веригите са тези които извиват ръцете на тия под тях.

# 1 971
  • Countryside
Нико, точно веригите нищо няма да намалят. Нали трябва да избиват промоциите. Ако нямалят ще е единствено и само за сметка на качеството.
От горивата намаление видя ли? От газа за парното и тока?
Дръжки.
Замазаха формално минимален % и толкоз.
Станция ето ти пример, регулират се пазарните цени дръжки. Цената на петрола би следвало директно да се отрази в цената на горивата и доста услуги, тогава бих го нарекла свободен пазар. Яко цените вървят нагоре, като или има монопол, или картели между продавачите. Ако някой се цепи от колектива загива. Производителят обикновено духа супата, а потребителят плаща къде ще ходи. Същото е и с банките, скъсаха се с какви ли не измислени такси и таксички, а държавата нищо не ги регулира, сакън да не се обидят горките. Същото е и с доставчиците на ток, вода и т.н. има някакви формални органи за регулация, заплатите им вървят, обаче освен бля бля, от тях друга файда няма. Нито регулации, нито намаление. Токът и водата в България са много скъпи на фона на доходите на хората.

# 1 972
Направих си експеримент за 7 дни какви пари съм похарчила за храна и други продукти.
Моля не ме нападайте. За уточнение да кажа че сме двама човека. В дните които съм поръчвала храна е било защото трябваше да се подготвям за обучение.
[url http://.Вторник 07.07
Сирене 6лв
Захар 3 лв
Чушките 2.40
Пушено филе 200 гр-3.80лв
Яйца 6бр-1.60лв
Хляб-1.20лв.
# 18 лв.

Сряда 08.07
Домати 3,10
Краставици 1,50
Черен пипер 0,50
Пилешки хапки с корнфлейкс поръчка 7,00
Ризото с пилешко поръчка 6.50
Кутия от поръчките 0,60
14.10
# 19,20

Четвъртък 09.07
Пица 19,50
Прясно мляко 2,30
Нектарини 1,50
# 23,30

Петък 10.07
Лук 0,73 Ст
Копър 1,20 лв
Пилешки гърди 6,51лв
Маслини 1,77 лв
Горчица 2,29лв
Салфетки 1,35лв
Сапуни 3бр 0,90#  2,70
Лаваш 2,69лв
#19,25

Събота 11.07
Краставици Чушки общо дойдоха за 2,60 по отделно не помня колко са
Сусамов тахан 4,20
 1 бр Кисело мляко 1,10
# 7,90

Неделя 12.07
Само прясно мляко 2,20

Понеделник 13.07
Лимони 1,10
Спрайт 1,45
Мента 1,30
#3,85

Вторник 14.07
Мокри кърпи 2,30
Домати 2,75
Краставици 1,90
Прясно мляко 2,20
Яйца 6 бр 1,30
# 10,45

Общо за седмицата
104,15

# 1 973
  • Пловдив
И къде е храната от събота до вторник?Явно купена преди. Така че тези сметки изобщо не са показателни. И аз веднъж седмично пазарувам за 100 лв и после дневно около 6-7, но това не значи че за седмица отиват само 50 лв.

# 1 974
Боби е дала и за неделя и а понеделник. 7 дена са.

# 1 975
Не е показателно разбира се.
Четвъртък  пица само, закуска обяд и вечеря ли е?
Неделя не се ли яде?

# 1 976
  • Пловдив
Боби е дала и за неделя и а понеделник. 7 дена са.
Дала е, но аз попитах къде е яденето Simple Smile
Едва ли ядат само мляко, лимон, салата и 6 яйца за 4 дни?!

# 1 977
То така стана, че човек аки си опише разходите за седмица, трябва да даде и отчет какво има в хладилника....
В крайна сметка идеята не е ли кой колко харчи.
Общо взето за това темата е на месец, а не ежеседмично.
Ние тази седмица сме дали 60 лв за сирене, кашкавал и масло/които са за месец/ 60 лв за плодове и зеленчуци, които вече свършиха. Отделно за месо и риба 60 лв., а за мляко 25 поне. Да има неща, които се готвят и са купени от преди, но това са разходите за тази седмица, до сега.
На месец сме между 1200 и 1500 лв. Според мъжът ми аз съм единствения човек, които познава, който се опитва да храни семейството си полезно и балансирано.
Има хора, които карат на боб и леща цял месец, аз ако няма салата и месо на масата, нещо ми липсва.

# 1 978
И на мен ми се струва алко храната, но с част от яйцата и чушките може да се направят бюреци. С останалите омлет.

Може да ядат само на вечеря. Да уточни ако желае. Може и боб, ориз или леща, да са готвили или яли навън.

# 1 979
Темата е "колко харчите на месец", и пак може да не е точно, ако имате запаси по фризери и килери.

Общи условия

Активация на акаунт