Колко пари харчите на месец за храна

• 95 664
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 950
Вие си купувате насипен сладолед, а виждали ли сте как почистват контейнерите за съхранение на сладоледа? Аз видях, с меглио! Без изплакване. И второ къде съхраняват и в какво и колко често мият лъжицата за сладолед? Някои хора си купуват само и единствено пакетиран сладолед поради хигиенни съображения.

# 1 951
Вие си купувате насипен сладолед, а виждали ли сте как почистват контейнерите за съхранение на сладоледа? Аз видях, с меглио! Без изплакване. И второ къде съхраняват и в какво и колко често мият лъжицата за сладолед? Някои хора си купуват само и единствено пакетиран сладолед поради хигиенни съображения.
В южния парк съм виждал, че отварят един шкаф и там имат импровизирана мивка. Отгоре има много голям съд с вода , а под умивалника кофа, която когато се понапълни изливат в близкия канал. Сладоледите са в сиви пластмасови канти за еднократна употреба, които се слагат в както ги наричате вие контейнерите (това са канти от неръждавейка, които стоят постоянно във витрината). Когато сладоледа  свърши кантата се изхвърля. Реално сладоледа никога не се докосва до металната канта/контейнер. Интересувам се защото детето ми освен на Витошка яде сладоледи и в парка (ние също). Не знам дали всички фирми са така, но на витрината, от която често купуваме сме проучили нещата. Веднъж купихме почти цяла канта и видях как извадиха пластмасовата от металната. Ядем джелато навсякъде по света. Несравнимо по-вкусен е от сладоледа в кутии. Така е не само в България.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 02:30 от Анонимен

# 1 952
  • Варна
Разходите ни за храна скочиха над 30%. Спекула има.

# 1 953
  • Countryside
Спекула има, а контрол от държавата над търговците няма. Затова е така. Дори при ниски цени на суровините, крайния продукт върви нагоре. Няма намалено ДДС за основните хранителни продукти, например.

Колкото до държавния резерв - видяхме го, ръждясалите легла в Арена Аремеец. Другото е опоскано, така че при условие че управляващите не са се загрижили за резерва, защо зърнопроизводителите да го правят?

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 06:03 от Г-жа Букет

# 1 954
Ти не вярваш, но ММ го вижда с очите си .. Комбайна се обръща 20 пъти в нивата за да напълни бункера.. Дето няма, ами е и черно от дъждовете
Все пак зависи и къде в Бг са нивите ,но не може всичко да е под общ знаменател ,,няма"" зърно.
"няма"  е  паролата за вдигане на цените.Smiley

Mда няма, защото в момента се изпълняват фючърсните договори и се изнася.. , корабите са един след друг на пристанище Варна.
Нали така гадните земеделци трябва да се спасяват сами, ами спасяват се, през оная работа им е за държавния резерв!
А то пък на държавата и е много за земеделците айде.Да не изнася самия земеделец случайно, кой ще го пусне до пристанището,изнасят ония от каймака.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 10:05 от cia_maritima

# 1 955
  • Варна
Да, специално за Варна- област, арендаторите директно се отчитат на мутри, които изнасят качественото зърно. Вдигнаха и цената на тока, по веригата ще се повишат всички цени. Липсва и сериозен контрол за качеството на внесените продукти и храни.

# 1 956
  • София
Ох, да не си говорим за зърнопроизводителите, че мм две години работеше с комбайни и пр., та ми е разказвал.

# 1 957
Спекула има, а контрол от държавата над търговците няма. Затова е така. Дори при ниски цени на суровините, крайния продукт върви нагоре. Няма намалено ДДС за основните хранителни продукти, например.

Колкото до държавния резерв - видяхме го, ръждясалите легла в Арена Аремеец. Другото е опоскано, така че при условие че управляващите не са се загрижили за резерва, защо зърнопроизводителите да го правят?

Спекула има само при военно положение или друго бедствие. В търговията всеки продава за колкото може и това не е незаконно, от там не подлежи на контрол от държавата. В момента заради Ковид по цял свят има ръст на цените и това може да се обоснове за много продукти, други намазват покрай това. И не знам защо ви се навира в очите това ДДС. Сега нали намалиха ДДС за ресторантите, някой да забеляза какво стана (между другото няма никакво официално становище как следва да се ценообразува при намалено ДДС). Ако преди една порция от нещо е струвала 5лв + 20% ДДС = 6 лева,  сега не се продава за 5 лв + 9% ДДС = 5,45 лева (както си мислеха много хора), а се продава за 5 лв + 9% ДДС + 11% допълнителна печалба за ресторанта = 6 лева.  Та толкова за намаленото ДДС, дето било панацея за падане на цените - нищо не пада, само страда фискът.

В държавния резерв никой никога не е внасял модерни и скъпи легла, че да извадят сега. Опоскват се горива, храни, метали, не легла. И наистина резервът не е грижа на зърнопроизводителите.

# 1 958
  • Countryside
Станция, теорията на свободния пазар и търсенето и предлагането я знаем. Всички искат високи заплати, е няма как да стане с ниски цени, това е ясно. А за намаленото ДДС за ресторантите не ми се говори, направиха го с друга цел, уж да компенсират ресторантьорите заради ковид-19, те понеже милите гладни останаха. Имах предвид, че държавата може да намали ДДС на основни хранителни стоки и суровини, но говорим за реално намаление за крайния потребител, а не за хрантутене на търговците. Например, знам че в Гърция има намалено ДДС за основните хранителни продукти, лекарства и ток, което се отразява на крайния потребител. Само че не помня проценти, но поне наполовина беше.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 00:52 от Г-жа Букет

# 1 959
И как ще заставиш магазинерите да свалят цената? Ако пазарното ниво на яйцата е 25 стотинки, и нула процента да стане ДДС, те няма да тръгнат по 21 стотинки, а пак ще се продават на пазарното ниво, просто ще има повече печалба за търговците. Аз затова винаги съм била с две ръце ЗА универсалния данък за всичко.

# 1 960

Спекула има само при военно положение или друго бедствие. В търговията всеки продава за колкото може и това не е незаконно, от там не подлежи на контрол от държавата. В момента заради Ковид по цял свят има ръст на цените и това може да се обоснове за много продукти, други намазват покрай това. И не знам защо ви се навира в очите това ДДС. Сега нали намалиха ДДС за ресторантите, някой да забеляза какво стана (между другото няма никакво официално становище как следва да се ценообразува при намалено ДДС). Ако преди една порция от нещо е струвала 5лв + 20% ДДС = 6 лева,  сега не се продава за 5 лв + 9% ДДС = 5,45 лева (както си мислеха много хора), а се продава за 5 лв + 9% ДДС + 11% допълнителна печалба за ресторанта = 6 лева.  Та толкова за намаленото ДДС, дето било панацея за падане на цените - нищо не пада, само страда фискът.

В държавния резерв никой никога не е внасял модерни и скъпи легла, че да извадят сега. Опоскват се горива, храни, метали, не легла. И наистина резервът не е грижа на зърнопроизводителите.
От самото начало казаха, че няма да паднат цените в заведенията. Намаленото ДДС е помощ към бранша, който пострада най-много от пандемията. Казаха също, че ще ги притиснат с осигуровките. Даже май вече гласуваха вдигане и при тях няма да има осигуряващи се на по 600-700 лева. Отделно Бойко най-официално си каза, че ще ги спукат от проверки. При така допълнително осигурените приходи се очаква да няма драстични загуби за бюджета. Аз не вярвах, че в България някога ще падне ДДС и следях внимателно какво се случва.

# 1 961
  • Варна
Може да има вид ограничение за надценката.

# 1 962

Не може, това вече няма да е свободна и пазарна икономика.
А кръчмите все едно няма да правят оборот като преди и загубата за фиска ще е голяма.

# 1 963

Не може, това вече няма да е свободна и пазарна икономика.
А кръчмите все едно няма да правят оборот като преди и загубата за фиска ще е голяма.
При храните е различно спрямо ресторантите. Този бранш почти не е засегнат от кризата и има голяма конкуренция. Падне ли ДДС-то веднага ще се усети. Загуба за фиска ще има от почти всички браншове с изключение на хранителния и комютърния бранш. Когато обаче след време се възстановят нещата приходите от заведенията въпреки намаленото ДДС ще са приближат до предишните заради по-високите осигуровки и по-високия контрол.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 12:52 от Анонимен

# 1 964
При храните е различно спрямо ресторантите. Този бранш почти не е засегнат от кризата и има голяма конкуренция. Падне ли ДДС-то веднага ще се усети.
Ще се усети дръжки...
ДДСто се върти от вносителите, през производителите и търговците на едро, до последния търговец и потребителя.
А в крайните звена надценките са най-големи. Нищо няма да се промени в посока надолу... Щото ще си остане като печалба за търговеца на дребни, в крайна сметка...

Общи условия

Активация на акаунт