Колко пари харчите на месец за храна

  • 95 658
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 2 085
  • Мнения: 5 261
Да, един буркан печени чушки 3-4 лв. и в него по-малко от килограм чушки, който килограм струва 1.50 лв. в сезона (може и по-евтино).


1 кг печени чушки не е равен на 1 кг пресни чушки ... като оставим на страна миенето на буркани и чушки и останалото шетане, печенето, беленето и стерилизирането и складирането ...
Всеки има начин на водене на домакинство. На мен консервирането ми е много трудо, време и енергоемко. Скъпо ми е от където и да го погледна.
Но пък ми се струва готино как си подреждате нещата и как си пакетирате и сортирате и приготвяте месото и пр. вълнения. Чета с интерес и уважавам това което правите за дома .

# 2 086
  • София
  • Мнения: 2 298
Цитат на: bella_ciao link=topic=1137123.msg41355921#msg4[b
[/b]1355921 date=1599653904]
Да, един буркан печени чушки 3-4 лв. и в него по-малко от килограм чушки, който килограм струва 1.50 лв. в сезона (може и по-евтино).


1 кг печени чушки не е равен на 1 кг пресни чушки ... и пр. вълнения...
bella_ciao, не съм се изразила ясно. В един буркан печените чушки са по-малко от 1 кг. пресни чушки. Затова така сравних цените.
Чак пък вълнения да изпитвам при пакетиране на месо или приготвяне на храна .... тези неща, а и домакинската работа въобще,  правя без да влагам никакви чувства.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 15:36 от nati_nat

# 2 087
  • sofia
  • Мнения: 9 235
Нати, май е точно обратното - повече са. От малко над 3 кг сурови чушки ми се получиха два пакета, всеки с обем като за 1 буркан (горе-долу).
Аз няма да си правя труда да пека чушки, но купешките буркани с печени чушки са ми кисели и са като попарени, а не печени.

# 2 088
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 757
все пак да се спомене, че има разлика в сушени и печени чушки.
сега е момента да се купуват позавехнали чушки. цената им е ниска, купуваш повече бройки за по-малко пари, една част от водата е изпарена - ще ги доизсушиш за по-кратко време. а и в изсушеното остават повече витамини. за това чушките на баба от село са по-вкусни и ароматни.
суша предимно това, което ми остане или пък го имам в изобилие през лятото за без пари. ако набера гъби бих ги изсушил защото са по-ароматни и вкусни от култивираните. съхранявам в стъклени буркани. фризера е запазен за мръвето. не го пълня с бурени. Smiley
тази зима един наниз чушки (10 бр.) струваха 3 лв.  и чушките са сушени във фурна. сега 10 бр. поизсъхнали чушки струват около 70-80 стинки. още толкова пари за да ги доизсуша в дехидрататора през нощта.
от дръжките на магданоза, джоджена, целината, копъра ... след изсушаване може да се направи микс за супите. а много хора просто ги изхвърлят. копривата и тя е без пари.

# 2 089
  • Мнения: 21 749
Един буркан от 720 мл ми събира 1 кг. печени чушки - без изменение на съотношението през последните години.

# 2 090
  • Мнения: 3 654
Един буркан от 720 мл ми събира 1 кг. печени чушки - без изменение на съотношението през последните години.
Това барабар с маринатата от чушките ли,то си зависи и от самите чушки де.Ние затваряме по 5 макс 6 бройки в буркан.

# 2 091
  • Мнения: 21 749
Натъпкани, в собствен сос, така да се каже. Пека на чушкопек - ако това би могло да даде информация да каква степен се опичат.

# 2 092
  • Мнения: 17 211
Вчера изпекохме към 18 кг ( две гаци). успях да ги купя на 0.80 лв/кг.
Обелих ги и оставих да им изтече сокът. Днес ги пакетирах и вече са във фризера. Поне знам, че нямат никакви консерванти.
На обяд направих по 2 пиперки бюрек на човек- останаха. Ама и някой от чушките могат повече от 1/2 кг кайма да съберат.

# 2 093
  • Мнения: X
Да, един буркан печени чушки 3-4 лв. и в него по-малко от килограм чушки, който килограм струва 1.50 лв. в сезона (може и по-евтино).


1 кг печени чушки не е равен на 1 кг пресни чушки ...
Забелязала съм, че около 1 кг пресни чушки, след като се опекат, се събират в един компотен буркан.

# 2 094
  • Мнения: 5 261
... копривата и тя е без пари.[/color]
не е ли пролетна дейност бране на прясна коприва и приготвянето и ?

# 2 095
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 757
Забелязала съм, че около 1 кг пресни чушки, след като се опекат, се събират в един компотен буркан.
и други са забелязали това Smiley
Един буркан от 720 мл ми събира 1 кг. печени чушки - без изменение на съотношението през последните години.

# 2 096
  • Мнения: X
Да, Бонго, това е забележителен факт. Simple Smile

# 2 097
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 757
... копривата и тя е без пари.[/color]
не е ли пролетна дейност бране на прясна коприва и приготвянето и ?
да, така е. но аз казвам, че е безплатна.
бера и суша за през зимата. разбира се количествата не са големи. просто за разнообразие го правя.

# 2 098
  • Мнения: 5 261
от февруари вече се намират връхчета , а и е супер готина разходка за тази находка и евтл. малко киселец ... за мен копривата си е пролетно и великденско преживяване . дугото все едно да замразявам диня вместо да си я изям лятото в грдината на мастаа под ореха ...

# 2 099
  • ...живея на последния етаж...
  • Мнения: 840
Чета, чета и си мисля, че при мен правенето на зимнина е право пропорционално на възрастта. До към 40 години не помня да съм направила нещо за зимата, с изключение на някоя печена чушка, и то рядко. Сега направо се чудя тия деца как станаха на хора, какво са яли нямам спомен. Обаче явно и те пораснаха, и аз, защото от доста години  гледаме да се храним с истински неща, и един от начините е домашната зимнина.  Да не си помислите, че само това ядем, нищо подобно. Правя лютеница, печени чушки и патладжани , белени домати в буркани. И кисело зеле. Иначе за салата зимата сме на марули, не коментирам колко са полезни.

Общи условия

Активация на акаунт