Колко пари харчите на месец за храна

• 95 978
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 635
  • София
Какво меню като една и съща манджа може да струва и 2 и 20 лв.
Например у нас пълнени чушки се правят с 300г кайма и чаша ориз. Майка ми слага поне килограм кайма, а уж е същото. Болонезето дето го спрягахме също - може и с 300, може и с килограм и 300, сметката е тотално различна.
И да даде някой меню, друг ще скочи На мен това ми струва 100 лв, и така до безкрай.

# 1 636
Затова искаме конкретика, а не общи приказки. Математиката ние ще си я спретнем.

# 1 637
  • Mediterraneo
Какво меню като една и съща манджа може да струва и 2 и 20 лв.
Например у нас пълнени чушки се правят с 300г кайма и чаша ориз. Майка ми слага поне килограм кайма, а уж е същото. Болонезето дето го спрягахме също - може и с 300, може и с килограм и 300, сметката е тотално различна.
И да даде някой меню, друг ще скочи На мен това ми струва 100 лв, и така до безкрай.

Точно!
И аз като казах, че правя супа с 400 г спанак, ме изядоха с парцалите. Каква супа било това, като се сварял спанакът, нищо не оставало. На 4 човека по 100 г спанак сметнаха, математика, нали.

# 1 638
И нашите разходи за храна скочиха с едно 20-30%, като чета някои хора имам чувството, че живеем на различни планети. Голямо  значение има количеството на храната, аз както пържа 2-3 кг. тиквички за нас тримата, моя приятелка с дъщеря казва, че с две тиквички се наяждат. Преди години си говорим с колежка кой какво готви, какво пазари и тя всеки път ми правеше забележки, че сме давали много пари за храна. Те ядяли една вечер кренвирши, една вечер боб, една леща, и ми казваше много ме знае някой какво ям, важното е, че като ходя по улиците хората ме гледат как съм облечена. И наистина почти всеки ден беше с нови дрехи, така че хората сме различни и всеки има различен приоритет.

# 1 639
Еми римерно меню е точно това. Уточнява се и грамажа. Например супа топчета за 4 човека с един морков, една глава лук, две скилидки чесън, 250 гр. кайма, едно яйце за застройка и 50 гр. ориз.

Може и да е същото с 500 гр. кайма, две яйца, два моркова, две глави лук и т.н.

И двете са супа топчета, вероятно еднакви на вкус, но калорийната им стойност е различна.

На мен ми е просто любопитно как за тези пари се яде пълноценно. Според мен не се отчитат храненията на вън, пък било то и баничка или пица на парче, както и основни прдукти, които се купуват в по-големи количества не седмично.

# 1 640
  • MI
Мда, след болонезето за трима с кило кайма разбрах защо не излизат сметките на много хора. Grinning Преди имаше и с кюфтета за една вечер за трима с кило месо. Та нищо не ме учудва вече. Но 50 лв на седмица за трима и на мен ми е любопитно.

# 1 641
Мда, след болонезето за трима с кило кайма разбрах защо не излизат сметките на много хора. Grinning Преди имаше и с кюфтета за една вечер за трима с кило месо. Та нищо не ме учудва вече. Но 50 лв на седмица за трима и на мен ми е любопитно.

И на мен за това ми е любопитно, иначе аз моя разход не искам да споменавам, защото ядем доста месо и се глезим със сирена и с готова храна.

Имало е седмици, в които съм харчила по около 50-100, но е било, когато чистя камерата от замразени неща и купувам само плодове и зеленчуци. И пак в това не включвам ориз, спагети, брашно, масло, подправки.

# 1 642
  • MI
Да, точно, и аз като чистя запаси и излиза много малко, но това не е реалният разход. Като се гледа средно на месец се вижда най-добре. Аз като не сметна олио, паста, някои сирена, ориз, кафе и т.н. от които винаги имам резерв и ето ти една седмица с уж по-нисък разход. Но нали и за тях пари са давани в крайна сметка.

# 1 643
Да, точно, и аз като чистя запаси и излиза много малко, но това не е реалният разход. Като се гледа средно на месец се вижда най-добре. Аз като не сметна олио, паста, някои сирена, ориз, кафе и т.н. от които винаги имам резерв и ето ти една седмица с уж по-нисък разход. Но нали и за тях пари са давани в крайна сметка.

Аз тази седмица за храна съм дала точно 10 лв. Имах останало ядене (стерилизирам като готвя по няколко буркана). Имах и зеленчуци закупени от миналата седмица и сирена и мляко. Купих едно печено пиле, защото се сдобих с бебе куче и нямам нито време да ходя на пазар, нито да готвя. Пилето го купих за гадинката, макар че мъжът ми изяде половината Simple Smile.

Сега, мога ли да кажа, че харчим 10 лв. на седмица? Simple Smile.

Утре сме сами с бебето и пак няма да готвя и купувам, а за събота имам замразено месо. Т.е. тази седмица, наистина съм изхарчила 10 кинта. Не слагам алкохол и цигари.

# 1 644
  • Буркина Фасо
всичко е относително.
както казах преди  едната седмица може да похарчиш 200 лв, а другата - 20.  и е съвсем нормално да кажеш, че с 20 лв. може да изкараш седмицата.  при мен такъв беше м.април.  пазарувах за много малко пари, но пък освободих резервите от фризера и бурканите. 

# 1 645
  • София
Продължавам нищо конкретно да не виждам, само приказки.
Кажете ми, какво е вашето конкретно меню, за да ми дадете пример и да ви кажа, какво е нашето, та да не се измъчвате повече с таз' конкретика. А и на мен също ми е интересно, къде може да отиват повече от 70 лв., а в някои случаи и много повече, още повече, че много продукти остават за повече от седмица. 😁
Аз вече казах, каквото мислех, че искате да кажа.

Както казах, не си теглим белтъчини, въглехидрати и подобни, а от години не сме ходили на лекар по болест. Аз лично още от тийнейджърските години. Та здравословното хранене си е нещо доста индивидуално.

# 1 646
Еми къде отиват:

две кисели млека
едно прясно
кило домати
кило краставици
една маруля
кило череши
пакет кайма
4 пържоли
едно пиле
кило картофи
брашно или хляб (към брашното има мая)
малко сол
малко захар
малко подправки сухи и пресни
репички да речем
моркови
сирене
кашкавал

Пропускам риба, колбаси, разни сирена, морски дарове и подобни

# 1 647
И кое му е странното 1кг кайма за кюфтета за вечеря за трима ? 1кг кайма не е 1кг готови кюфтета ,естествено стига в тях да има само подправки, а не колкото месо , толкова и хляб в тях.

# 1 648
Най-после разбрах защо българските мъже са все шкембелии Simple Smile
1 кг кайма за вечеря за трима, 1 кило месо за 2 дни за двама... Сериозни количества, сериозно ядене!.
Най-много ме развеселихте със сърнешкото и еленско месо като задължителен елемент от здравословното хранене Wink
50 лв. седмично за двама не ми се струва невъзможно, макар и ние да даваме повечко май. Но ако не са много ящни хората или наобяд се хранят навън, си е съвсем реална сумата. При нормално хранене. Не казвам здравословно, защото това е доста разтегливо понятие. За някои е кило месо на сядане, за други 100-120 г и салата....

# 1 649
  • Mediterraneo
Четирима сме,каймата ми е в половин кг разфасовки, наяждаме се с кюфтетата, че и за другия ден остават. Така че има си значение всичко. Няма как да сготвя кг кайма за едно ядене, независимо какво е.

Общи условия

Активация на акаунт