Колко пари харчите на месец за храна

• 95 656
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 995
  • Буркина Фасо
Направо  се чудя как се успява с тези дребни суми. В къщи поне 1200лв. отиват за храна за 3-ма души.
а ако имате доход от 6-700 лв. месечно ще мрете ли ?

Не, няма да мрем, но това няма да е пълноценно и здравословно хранене. И повечето хора с такъв доход имат села, градини и животни, или поне близки, които живеят там и им пращат храни, консерви, плодове и зеленчуци.
аз нямам , но пък се включвам в 200-250 лв. месечно за храна.

# 1 996
Тези 200-250 лв за сам човек, като ги умножиш по 4, колкото е средстатистическото семейство, стават 800-1000.

# 1 997
  • София /Абсурдистан
Да направя корекция - в тези 1200 месечно съм вмъкнала и препаратите. На тях не мога да им хвана края. Нещо ми носят от Турция, нещо купувам от тук и не помня точно какво и колко.
Ако живеех сама, в кухнята щях да влизам само за да си направя кафе. Бих си купувала само плодове и мляко. Един сандвич за обяд и един за вечеря и едно плодово кисело мляко сутрин и готово. Жестоко мразя готвенето и не бих си го причинила никога,  ако живеех сама. Може би щях да вляза в много по-малка сума. Но мъжкото население в къщи се бъгна на тема здравословен начин на живот и стой, та гледай.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 14:50 от The Iron Lady

# 1 998
  • София
Духи, нашите сметки са сходни. Значи нормалното е да се яде много. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 999
  • Mediterraneo
Не намирам логика да се смятат парите за препарати, козметика, битова химия в общия бюджет за храна. Направете си отделно перо само за храна, няма да имате съмнения какво харчите. Да, повече играчка си е да вадиш от касовия бон праха за пране, но накрая имаш наистина чистата сума за храна на база месец. Препаратите не са малък харч, въпреки че ни се струва обратното. За последните 6 месеца сме похарчили над 400 евро за такива! М графата си включвам абсолютно всички неща от шампоани, до белина.

# 2 000
  • sofia

6 месечен период: от началото на годината до края на юни - средно сме харчили (2 възрастни, тийн и първокласничка) по 900 лв/месец за храна - тук влизат и битова химия, тоалетна хартия, шампоани, дезодоранти...  и подобни от хипермаркетите, което да е около 10% макс.
Значи 800 лв/месец за храна чисто - като вкъщи се консумира главно месо, месо, месо, сирене, млечни, плодове, зеленчуци... рядко варива и макарони, хляб почти хич. Интересното е, че хранения навън  или с поръчка имаме точно 6 от началото на годината Simple Smile и то е главно заради ИП - иначе веднъж на седмица излизаме или поръчваме (ок. 30-60-80 лв, зависи от повода, ако има). В тая сума влизат и всичкото ядене в обедните почивки, ако е навън, купони за дребната за стола и т.н. .. Абе всичко що е манджа Simple Smile

Скрит текст:
400 лв/месец сметки ток, телефони, парно, вода, нет, ТВ и т.н., вкл. гориво за колата
и още около 300/месец може би за всичко друго - дрехи, ремонти, вкл. лекарства, абе всичко без храна и сметки...
Излиза, че перото ХРАНА ни е колкото всичко останало, което харчим на месец, че и отгоре.
Според НСИ - https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/data/timeseries/HH_2.1.3.xls
за 2019 г / човек от домакинство се харчи около 150 лв/месец - или средно 30% от общите раходи.
Значи около 600 лв/месец за 4 членно средно.
Много ядем явно Sad Sad
Не ядете много. И при нас е подобна сметката с двама тийна (17 и 14)., като хранителните ни навици са аналогични.
Тази седмица големият е на море и храната почна да изостава в хладилника Joy ....но пак имах един пазар в понеделник за около 100 лв. и чак днес ходих до магазина и оставих 12 лв. за мляко и една зелка. Най-късно в неделя ще има още един голям пазар.

# 2 001
  • София /Абсурдистан
Е домързява ме да ги смятам отделно препаратите. Така или иначе купувам ги заедно с другото. И техните цени са се повишили тук също. Тези, които ми ги носят от Турция са евтини и много качествени. Нищо общо с нашите. А козметиката е отделно вече.
Зависи какви препарати купувате. Има и не скъпи. Аз съм си харесала от българските продукти на Медикс и на Чисто, не са скъпи и стигат за доста време. Турските продукти на Бинго също са добри и евтини. За миене на ръце и съдове - от Бочко, само от тях нямам алергии, а и струва към 2.50лв тубичката с дозатор и стига за доста време също.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 15:49 от The Iron Lady

# 2 002
  • Варна
Направо  се чудя как се успява с тези дребни суми. В къщи поне 1200лв. отиват за храна за 3-ма души.
а ако имате доход от 6-700 лв. месечно ще мрете ли ?

Не, няма да умрем, но няма да ядем сирене по БДС, а някакъв продукт, месото няма да е от транжорна, а ще е от промоцията в кауфланд. Ясно ми е, че харчим идея повече в стремежа да се набавим с по-качествена храна, но лично за мен е важно. Ако ни паднат доходите вероятно ще го преосмисля, но факт е, че най-голямото перо е храната, поне при нас в момента.

# 2 003
  • Буркина Фасо
Тези 200-250 лв за сам човек, като ги умножиш по 4, колкото е средстатистическото семейство, стават 800-1000.
не е така.
за 2-ма добре хапващи е сумата.
но е истина, че всичко се увеличи.

# 2 004
И аз отчитам ръст на сумата за храна - 100 лв отгоре на месец спрямо сумата за храна през март например. Нямам село, пълни фризери и храната се купува за момента.

# 2 005
Гледах сметките на bobi_bs. Според мен е купила толкова малко храна, защото смята само това, което е платила тя и от нейните бележки. Отделно вторият член на семейството предполагам, че и той е купувал храна. И сумата ще излезе повече за двамата общо.

Аз гледах бележки за закупени продукти при нас миналия месец - около 400 лева общо, но без да броя хранене навън. Значи може би е около 600 лв. Е, скъпо си е. Днес за 2 домата и 2 краставици дадох 4 лева.

# 2 006
не е така.
за 2-ма добре хапващи е сумата.
но е истина, че всичко се увеличи.

С всичко от магазина? Дай меню да видим.

# 2 007
Духи, нашите сметки са сходни. Значи нормалното е да се яде много. Stuck Out Tongue Winking Eye
Тя Духи изобщо не яде много, познаваме се от една друга тема.

Просто качествената храна струва пари, и няма как 200-300лв(на месец за 2ма)да е хем вкусно и полезно, хем качествено.
Едно кило свястни домати е 3-4 лв, една буца истинско сирене е 10тка. Ако ядете и сладолед, забравете за 200 лв на месец за двама. Ако и алкохолец се пийва, хептен сметките не излизат.

# 2 008
Зависи от населеното място, където се пазарува. Аз мога да ти намеря прекрасни домати по  1,80-2 лв. Сиренето ми излиза по 6 лв килограма, но то е защото майка ми го прави от домашното мляко, което ѝ доставя от години производител. Домашни ябълки петровки и летни круши в момента на местното пазарче са по 0,80-1 лв за килограм.

# 2 009
Тя Духи изобщо не яде много, познаваме се от една друга тема.

Просто качествената храна струва пари, и няма как 200-300лв(на месец за 2ма)да е хем вкусно и полезно, хем качествено.
Аз не, ама мъжоветеееее...
А и като хапваме месарлъци, а не боб и леща, така става...

Общи условия

Активация на акаунт